Page 27 - rn3_12_prosinec
P. 27
Domácí těstoviny Martina Surá,
patriotka
představují zdravé Gastronom — Jak to vidí
bistro
Honza a Matěj otevřeli svoje bistro na
Žižkově před devíti lety. Od té doby nabízejí
zákazníkům každý den čerstvě připravené
těstoviny a velký výběr vlastních omáček.
Do Prahy jsem se přestěhovala v roce 2013
za prací, a to rovnou na Žižkov. Bydleli jsme
tenkrát kousek od tramvajové zastávky
Husinecká. Moje první vycházka po oko-
lí vedla na památník Vítkov a do kavárny
s terasou a nádherným výhledem na Žižkov
a Karlín. Pod Vítkov jsme poté s přáteli cho-
dili na in-line stezku, což bylo dobrodružství
samo o sobě. Musím přiznat, že s dnešní
zrekonstruovanou zelení, lavičkami a hra-
cím koutkem pro děti se to vůbec nedá
srovnat. Vzpomínám si, že cestu tunelem
do Karlína pod vrchem Vítkov jsem absol-
vovala až o pár let později. A myslím, že
jsem tudy jen rychle prosvištěla na kole.
Časem jsem se přestěhovala do těsné blíz-
kosti Žižkovské věže a dostala jsem se tím do
srdce této multikulturní čtvrti. To ale samo-
zřejmě může být pro každého někde jinde.
Text Foto Bistro Domácí těstoviny jsme otevřeli před devíti lety na V okolních kavárnách, galeriích i v množství
Jan Týle a Matěj Ľuptovský Eliška Stodolová v okolí spoustu. Potom Honza četl článek o podniku v Karlových každý. Právě ta snadná dostupnost služeb
Seifertce vlastně trošku náhodou. Nejdřív jsme uvažovali o ote-
barů a bister nebyla o zábavu a kulturu nou-
vření kavárny s pekárnou nebo moderní kantýny, ale toho bylo
ze. Svůj oblíbený podnik si tu najde opravdu
a zábavy, kterou k životu mladý člověk po-
Varech, který vyrábí domácí těstoviny, a to nás inspirovalo.
třebuje, mi vyhovuje, protože je to nesmír-
Chtěli jsme zákazníkům nabídnout rychlé, ale přesto kvalitní ob-
ně praktické. Z nějakého důvodu je tu ale
čerstvení a za ta léta jsme si získali velkou klientelu. To je také
jeden z důvodů, proč jsme se přestěhovali do nové provozovny,
i když jen přes silnici. Téměř od začátku jsme spustili také roz-
dobře. Připomíná mi to moje rodné Jeseníky.
voz, abychom lidem šetřili čas. všechno do kopce. A proto se tu možná cítím
I když na Žižkově už nějaký ten pátek žiji,
Těstoviny vyrábíme sami, a to každý den jeden druh, aby byly netroufám si říct, že tady všechno znám.
opravdu čerstvé. Díky tomu, že lidé nemusejí vybírat mezi Neustále objevuji nová zajímavá místa, kte-
spoustou tvarů, jsme schopni obsloužit během obědové špičky rá mi dávají podněty k zamyšlení a vzbu-
více zákazníků. K těstovinám si mohou vybrat z velkého množ- zují ve mně zájem. Také proto se mi líbila
ství našich vlastních omáček. Jejich recepty nikomu neříkáme hra, kterou vymyslela radnice ke 140. vý-
a hlídáme si je jako výrobní tajemství, přesto vám ale jeden tip ročí povýšení Žižkova na město. Začátkem
dáme. Je to chorizo ve smetanové omáčce s hráškem a sýrem každého měsíce jsem netrpělivě vyčkáva-
feta. la na vyhlášení dalších míst pro sběr razí-
tek do žižkovského pasu, jehož majitelkou
Chorizo nakrájíte a krátce osmahnete na pánvi. Následně ho jsem. Některá místa pro mě byla překva-
zalijete smetanou a necháte chvilku probublat. Nakonec přidá- pením, jiná jsem zase znala jako své boty.
te hrášek a na závěr posypete fetou. Je to velmi jednoduchá Možná také díky těmto akcím se tu daří udr-
a dobrá omáčka, kterou nikdo nezkazí. Díky tomu, že chorizo žet atmosféru sousedské pospolitosti.
obsahuje dostatek chuti, nemusíte omáčku skoro vůbec dochu-
covat ani solit, a přesto si pochutnáte.
— 27