Page 27 - rn3_12_prosinec
P. 27

Domácí těstoviny                                                 Martina Surá,

                                                                        patriotka
       představují zdravé                                                                                            Gastronom — Jak to vidí


       bistro





       Honza a Matěj otevřeli svoje bistro na
       Žižkově před devíti lety. Od té doby nabízejí
       zákazníkům každý den čerstvě připravené
       těstoviny a velký výběr vlastních omáček.












                                                                            Do Prahy jsem se přestěhovala v roce 2013
                                                                            za prací, a to rovnou na Žižkov. Bydleli jsme
                                                                            tenkrát kousek od tramvajové zastávky
                                                                            Husinecká. Moje první vycházka po oko-
                                                                            lí vedla na památník Vítkov a do kavárny
                                                                            s terasou a nádherným výhledem na Žižkov
                                                                            a Karlín. Pod Vítkov jsme poté s přáteli cho-
                                                                            dili na in-line stezku, což bylo dobrodružství
                                                                            samo o sobě. Musím přiznat, že s dnešní
                                                                            zrekonstruovanou zelení, lavičkami a hra-
                                                                            cím koutkem pro děti se to vůbec nedá
                                                                            srovnat. Vzpomínám si, že cestu tunelem
                                                                            do Karlína pod vrchem Vítkov jsem absol-
                                                                            vovala až o pár let později. A myslím, že
                                                                            jsem tudy jen rychle prosvištěla na kole.

                                                                            Časem jsem se přestěhovala do těsné blíz-
                                                                            kosti Žižkovské věže a dostala jsem se tím do
                                                                            srdce této multikulturní čtvrti. To ale samo-
                                                                            zřejmě může být pro každého někde jinde.
        Text   Foto   Bistro Domácí těstoviny jsme otevřeli před devíti lety na   V okolních kavárnách, galeriích i v množství
          Jan Týle a Matěj Ľuptovský  Eliška Stodolová  v okolí spoustu. Potom Honza četl článek o podniku v Karlových   každý. Právě ta snadná dostupnost služeb
                  Seifertce vlastně trošku náhodou. Nejdřív jsme uvažovali o ote-
                                                                            barů a bister nebyla o zábavu a kulturu nou-
                  vření kavárny s pekárnou nebo moderní kantýny, ale toho bylo
                                                                            ze. Svůj oblíbený podnik si tu najde opravdu
                                                                            a zábavy, kterou k životu mladý člověk po-
                  Varech, který vyrábí domácí těstoviny, a to nás inspirovalo.
                                                                            třebuje, mi vyhovuje, protože je to nesmír-
                  Chtěli jsme zákazníkům nabídnout rychlé, ale přesto kvalitní ob-
                                                                            ně praktické. Z nějakého důvodu je tu ale
                  čerstvení a za ta léta jsme si získali velkou klientelu. To je také
                  jeden z důvodů, proč jsme se přestěhovali do nové provozovny,
                  i když jen přes silnici. Téměř od začátku jsme spustili také roz-
                                                                            dobře. Připomíná mi to moje rodné Jeseníky.
                  voz, abychom lidem šetřili čas.                           všechno do kopce. A proto se tu možná cítím
                                                                            I když na Žižkově už nějaký ten pátek žiji,
                  Těstoviny vyrábíme sami, a to každý den jeden druh, aby byly   netroufám si říct, že tady všechno znám.
                  opravdu čerstvé. Díky tomu, že lidé nemusejí vybírat mezi   Neustále objevuji nová zajímavá místa, kte-
                  spoustou tvarů, jsme schopni obsloužit během obědové špičky   rá mi dávají podněty k zamyšlení a vzbu-
                  více zákazníků. K těstovinám si mohou vybrat z velkého množ-  zují ve mně zájem. Také proto se mi líbila
                  ství našich vlastních omáček. Jejich recepty nikomu neříkáme   hra, kterou vymyslela radnice ke 140. vý-
                  a hlídáme si je jako výrobní tajemství, přesto vám ale jeden tip   ročí povýšení Žižkova na město. Začátkem
                  dáme. Je to chorizo ve smetanové omáčce s hráškem a sýrem   každého měsíce jsem netrpělivě vyčkáva-
                  feta.                                                     la na vyhlášení dalších míst pro sběr razí-
                                                                            tek do žižkovského pasu, jehož majitelkou
                  Chorizo nakrájíte a krátce osmahnete na pánvi. Následně ho   jsem. Některá místa pro mě byla překva-
                  zalijete smetanou a necháte chvilku probublat. Nakonec přidá-  pením, jiná jsem zase znala jako své boty.
                  te hrášek a na závěr posypete fetou. Je to velmi jednoduchá   Možná také díky těmto akcím se tu daří udr-
                  a dobrá omáčka, kterou nikdo nezkazí. Díky tomu, že chorizo   žet atmosféru sousedské pospolitosti.
                  obsahuje dostatek chuti, nemusíte omáčku skoro vůbec dochu-
                  covat ani solit, a přesto si pochutnáte.
                                                                                                                     — 27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32