Page 8 - Chytrý zpravodaj - Praha 3 06/2022
P. 8
Fokus
spolupráci s projektem Zero Waste Česko mohou jsem jen dvakrát — jednou jsem byl na pohřbu
zákazníci nakupovat do plátěných sáčků, které tu a jednou u porodu,“ směje se restauratér. „Z pro-
obdrží zdarma. Do budoucna je to má motivovat pagačního stánku se stal postupně samostatný
k používání vlastních obalů. Pravidla má i původ byznys. Restauraci máme v Podolí, tam by se lidé
zboží. Podle prodejního řádu lze na Jiřáku nabízet z Vinohrad těžko stavili na oběd,“ dodává Brožík.
jen čerstvé či zpracované produkty pocházejí- Jídlo na trzích je tak pro jeho zákazníky dostup-
cí od zemědělců, pěstitelů, zahrádkářů, sběračů nější i levnější.
lesních plodů a hub nebo od malých producentů,
případně řemeslné výrobky a sortiment souvisejí- Trhy postupně přilákaly na náměstí nové skupi-
cí s aktuálním obdobím či svátkem. ny návštěvníků a to ovlivnilo i skladbu obchodů
a provozoven v přilehlých ulicích. „Když jsme na
trzích začínali vařit kávu, v okolí téměř žádné ka-
Trhy přilákaly na náměstí várny nebyly. Teď jich tu napočítáte aspoň osm,“
nové skupiny návštěvníků
V současné době Praha 3 spolupracuje s přibliž-
ně 150 farmáři, kteří se na stáncích střídají podle
rozpisu. Ten najdou zájemci na webu trhyjirak.cz
nebo na facebooku a mohou si tak naplánovat
návštěvu oblíbených prodejců. Pro oběd sem lidé
pravidelně chodí například ke stánku restaurace
Podolka, kde potkají Jaroslava Brožíka. „Na tr-
zích jsem třikrát týdně už deset let. Vynechal
Nenechte si ujít
⟶ 1. června — Dětský den
⟶ 10.—11. června — Pivobraní na Parukářce
⟶ 23.—26. června — latinsko-americký festival Merkádo
⟶ 10.—11. září — Vinohradské vinobraní
⟶ 28.—29. října — Řemeslné dny
⟶ 11.—12. listopadu — Svatomartinské trhy
⟶ 27. listopadu — 23. prosince — Adventní trhy
— 8