Page 27 - Chytrý zpravodaj - Praha 3 06/2022
P. 27

Chuť Ameriky                                                     Vladivoj „Pumpička“

                                                                        Pavlíček,
       na Žižkově                                                       kurýr                                        Gastronom — Jak to vidí




       Proslulé burgery se zauzeným vepřovým
       masem ochutnáte v hospodě U Kurelů.
       Majitelé Dean a Lori vám k tomu prozradí
       i recept na svou krémovou omáčku.



















                                                                           Narodil jsem se na Vinohradech, ale od šes-
                                                                           ti let bydlím na Žižkově, takže jsem Žižkovák
                                                                           jak poleno. Nikdy jsem nebydlel jinde než na
                                                                           Praze 3. Oba moji rodiče byli velcí sportovci.
                                                                           Já jsem od malička hrál fotbal a chvíli jsem
                                                                           se tím i živil, ale zničil jsem si koleno a od té
                                                                           doby jezdím na kole.
                                                                           K práci kurýra jsem se dostal v roce 1993.
                                                                           Narazil jsem tehdy na inzerát, že začínají-
                                                                           cí firma Messenger hledá kurýry. V té době
                                                                           byly takové služby ještě v plenkách, pomalu
        Text   Foto   Hospůdku U Kurelů na rohu Kubelíkovy a Chvalovy ulice založil   nikdo nevěděl, co to je. Tak jsem se tam při-
          Lori Wyant a Dean Selby  Anežka Hesová  divadelní představení, koncerty nebo čtení poezie. Za komu-  ho špendlíku přes fretku v kleci až po prasečí
                                                                           hlásil a stal se prvním cyklokurýrem v Praze.
                  v roce 1907 Miroslav Kurel. Stala se místní legendou a několik
                                                                           Vozil jsem snad úplně všechno, od zavírací-
                  desetiletí sloužila jako komunitní centrum, kde se odehrávala
                  nismu, kdy se podnikům běžně odebíraly jejich osobité názvy,
                                                                           kůži. Tenkrát nebyl internet, na centrálu jsem
                                                                           si musel vždycky zavolat z telefonní budky
                  změnila název na U Pošty. V té době byl jejím věrným návštěvní-
                  kem i Bohdan Holomíček, blízký přítel a fotograf Václava Havla.
                  V interiéru dodnes najdete jeho fotografie, které ilustrují život
                                                                           balík dovézt. Mělo to svoje kouzlo.
                  v sedmdesátých letech. Po revoluci se hospoda dostala do ru-  a dispečer mi nadiktoval, odkud a kam mám
                  kou soukromé firmy, která jí vrátila původní název a proslavila ji   Dnes je cyklokurýrů plné město. Lidé si bě-
                  mimo jiné i obsluhou nahoře bez.                         hem covidu zvykli jíst doma nebo v práci
                                                                           a dělají to dál, takže teď vozím hlavně jídlo.
                  Dnes už u nás obnaženou servírku nepotkáte. Jakmile jsme se   Vždycky platilo, že čím víc zásilek kurýr dopra-
                  v roce 2014 podniku ujali, zmodernizovali jsme jeho prostory   ví, tím víc si vydělá, takže musí být především
                  i nabídku jídel a nápojů a znovuotevřeli bar s širokým výbě-  rychlý a dobře si spočítat, kolik si toho může
                  rem českých piv. Ochutnáte u nás vyhlášené burgery, sendviče,   nabrat, aby vše stihl ve stanoveném čase. Já
                  quesadilly nebo například trhané zauzené vepřové, které získa-  denně zdolám přes dvě stě kilometrů. Často
                  lo ocenění na světovém šampionátu Jack Daniel's Invitational   jezdím od devíti ráno a končím až v deset ve-
                  Barbecue. Baví nás objevovat chutné a zároveň zdravé alter-  čer, vynechávám jídla a jsem třeba celý den
                  nativy i pro zákazníky, kteří nejedí maso. Proto jsme během   na energeťáku a tatrankách. Na jídlo prostě
                  lockdownu doladili naše veganské menu, které zahrnuje třeba   není čas.
                  americké brambory s kešu sýrem, křupavé veganské nugetky
                  nebo grilovanou placku z amerického sýru.                Co se týče dopravy, jezdit po Praze na kole
                                                                           je vážně o život. Řidiči jsou tu nesmírně ag-
                  Pro čtenáře máme tip na skvělou krémovou omáčku. Stačí na   resivní, nemají cyklisty rádi. Je tu úplně jiná
                  másle orestovat několik najemno nasekaných stroužků česne-  mentalita než třeba v Holandsku, kde jim dá-
                  ku, přidat dvě lžíce octa, lžíci worcesterové omáčky a 170 gramů   vají přednost. Obecně je mezi řidiči a cyklis-
                  omáčky Hot Sauce Louisiana. Když se směs prohřeje, přidáte   ty v Praze velká nevraživost. Oni nám říkají
                  ještě 150 gramů másla, které za stálého šlehání pomalu rozpus-  pumpičkáři a my jim zase plechovkáři. Mě už
                  títe, a je hotovo.                                       tady lidé hodně znají, na kole jezdím v práci
                                                                           i ve volném čase. Vždycky mě to strašně ba-
                                                                           vilo a baví dodnes.

                                                                                                                     — 27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32