Page 27 - Chytrý zpravodaj - Praha 3 06/2022
P. 27
Chuť Ameriky Vladivoj „Pumpička“
Pavlíček,
na Žižkově kurýr Gastronom — Jak to vidí
Proslulé burgery se zauzeným vepřovým
masem ochutnáte v hospodě U Kurelů.
Majitelé Dean a Lori vám k tomu prozradí
i recept na svou krémovou omáčku.
Narodil jsem se na Vinohradech, ale od šes-
ti let bydlím na Žižkově, takže jsem Žižkovák
jak poleno. Nikdy jsem nebydlel jinde než na
Praze 3. Oba moji rodiče byli velcí sportovci.
Já jsem od malička hrál fotbal a chvíli jsem
se tím i živil, ale zničil jsem si koleno a od té
doby jezdím na kole.
K práci kurýra jsem se dostal v roce 1993.
Narazil jsem tehdy na inzerát, že začínají-
cí firma Messenger hledá kurýry. V té době
byly takové služby ještě v plenkách, pomalu
Text Foto Hospůdku U Kurelů na rohu Kubelíkovy a Chvalovy ulice založil nikdo nevěděl, co to je. Tak jsem se tam při-
Lori Wyant a Dean Selby Anežka Hesová divadelní představení, koncerty nebo čtení poezie. Za komu- ho špendlíku přes fretku v kleci až po prasečí
hlásil a stal se prvním cyklokurýrem v Praze.
v roce 1907 Miroslav Kurel. Stala se místní legendou a několik
Vozil jsem snad úplně všechno, od zavírací-
desetiletí sloužila jako komunitní centrum, kde se odehrávala
nismu, kdy se podnikům běžně odebíraly jejich osobité názvy,
kůži. Tenkrát nebyl internet, na centrálu jsem
si musel vždycky zavolat z telefonní budky
změnila název na U Pošty. V té době byl jejím věrným návštěvní-
kem i Bohdan Holomíček, blízký přítel a fotograf Václava Havla.
V interiéru dodnes najdete jeho fotografie, které ilustrují život
balík dovézt. Mělo to svoje kouzlo.
v sedmdesátých letech. Po revoluci se hospoda dostala do ru- a dispečer mi nadiktoval, odkud a kam mám
kou soukromé firmy, která jí vrátila původní název a proslavila ji Dnes je cyklokurýrů plné město. Lidé si bě-
mimo jiné i obsluhou nahoře bez. hem covidu zvykli jíst doma nebo v práci
a dělají to dál, takže teď vozím hlavně jídlo.
Dnes už u nás obnaženou servírku nepotkáte. Jakmile jsme se Vždycky platilo, že čím víc zásilek kurýr dopra-
v roce 2014 podniku ujali, zmodernizovali jsme jeho prostory ví, tím víc si vydělá, takže musí být především
i nabídku jídel a nápojů a znovuotevřeli bar s širokým výbě- rychlý a dobře si spočítat, kolik si toho může
rem českých piv. Ochutnáte u nás vyhlášené burgery, sendviče, nabrat, aby vše stihl ve stanoveném čase. Já
quesadilly nebo například trhané zauzené vepřové, které získa- denně zdolám přes dvě stě kilometrů. Často
lo ocenění na světovém šampionátu Jack Daniel's Invitational jezdím od devíti ráno a končím až v deset ve-
Barbecue. Baví nás objevovat chutné a zároveň zdravé alter- čer, vynechávám jídla a jsem třeba celý den
nativy i pro zákazníky, kteří nejedí maso. Proto jsme během na energeťáku a tatrankách. Na jídlo prostě
lockdownu doladili naše veganské menu, které zahrnuje třeba není čas.
americké brambory s kešu sýrem, křupavé veganské nugetky
nebo grilovanou placku z amerického sýru. Co se týče dopravy, jezdit po Praze na kole
je vážně o život. Řidiči jsou tu nesmírně ag-
Pro čtenáře máme tip na skvělou krémovou omáčku. Stačí na resivní, nemají cyklisty rádi. Je tu úplně jiná
másle orestovat několik najemno nasekaných stroužků česne- mentalita než třeba v Holandsku, kde jim dá-
ku, přidat dvě lžíce octa, lžíci worcesterové omáčky a 170 gramů vají přednost. Obecně je mezi řidiči a cyklis-
omáčky Hot Sauce Louisiana. Když se směs prohřeje, přidáte ty v Praze velká nevraživost. Oni nám říkají
ještě 150 gramů másla, které za stálého šlehání pomalu rozpus- pumpičkáři a my jim zase plechovkáři. Mě už
títe, a je hotovo. tady lidé hodně znají, na kole jezdím v práci
i ve volném čase. Vždycky mě to strašně ba-
vilo a baví dodnes.
— 27