Page 27 - Chytrý Zpravodaj - Praha 3 březen 2021
P. 27

Znáte žižkovské                                                  Ondřej Nádvorník,


       speciality?                                                      podporovatel
                                                                        aktivního učení                              Gastronom — Jak to vidí



       Na internetu můžete natrefit i na recepty,
       které se hlásí ke zdejší čtvrti. Nakolik jsou
       skutečně žižkovské, zkuste sami. Stačí si
       obléct kuchyňskou zástěru.















                                                                            Tak už se nám blíží zápis do školy. Dcera se
                                                                            do školy těší a my doma přemítáme, kam
                                                                            s ní. Spádová škola je nejblíž, ale jak se tam
                                                                            učí? My bychom rádi školu, kde děti baví
                                                                            se učit a objevovat, kde se učí samostat-
                                                                            ně myslet, řešit problémy. Takovou, kde při
                                                                            výuce aktivita dítěte převládá nad aktivi-
                                                                            tou učitele. Kde se učitel i žák nad učivem
                                                                            ptají: A k čemu to bude dobré? Kde chyba
                                                                            znamená příležitost k učení a ne selhání.
                                                                            Kde je cítit pozitivní atmosféra spoluprá-
        Text a foto   Natálie Bartlová  narazit na ledacos: například i na žižkovskou lepenici, žižkovské   splňují? Víme, že zvlášť na prvním stup-
                  Při hledání na stránkách zaměřených na gastronomii můžete
                                                                            ce, ne strach. Které školy v naší čtvrti toto
                  utopence nebo žižkovské jelito. Lepenice je velmi jednoduchá
                                                                            ni nejvíc záleží na konkrétním učiteli. Ale to,
                                                                            jaký přístup má učitel, záleží i na škole.
                  a levná, a tak rozhodně stojí za prověření vašeho kuchařského
                  umu. Navíc je vhodná i pro vegetariány. Potřebujete brambo-
                  ry, kysané zelí (v poměru 2 : 1 k množství brambor), olej nebo   Potěšilo nás, když jsme zjistili, že v tomto
                  máslo, jednu až dvě cibule, celý kmín, sůl a pepř. Nejprve olou-  hledání nejsme sami. Začali jsme se potká-
                  pete a nakrájíte brambory, poté je uvaříte se solí a kmínem.   vat s rodiči a odborníky, kteří mají na for-
                  Mezitím na pánvi osmažíte cibulku, a když už je téměř hotová,   mu učení podobný pohled. Uspořádali jsme
                  přidáte asi polovinu zelí a počkáte, než změkne. Hotové bram-  dva rodičovské semináře a brzy už nás bude
                  bory scedíte, přidáte k nim osmaženou cibulku s podušeným   první stovka. Rodiče více než dvaceti před-
                  zelím, přisypete nezpracovanou polovinu zelí a vše promícháte.   školáků, kteří míří letos v září do první třídy,
                  Dochutíte solí a pepřem. Žižkovská lepenice chutná skvěle s os-  mají zájem o vzdělávací program Začít spolu
                  maženou slaninou, ale i samotná.                          nebo nějaký podobný, který naplňuje výše
                                                                            popsané představy o škole. Rozhodli jsme
       Žižkovská lepenice chutná                                            se tedy probrat svou vizi s řediteli několika
                                                                            základních škol na Praze 3. No a co myslíte,
                                                                            jak to dopadlo? Záměr podporovat aktiv-
       skvěle s osmaženou slaninou                                          ní způsob učení, třeba i s využitím progra-
                                                                            mu Začít spolu, několik z nich zaujal. Jen
                                                                            není tak jednoduché s tím hned začít.

                  O něco náročnější je příprava žižkovského jelita. Potřebovat bu-  V první řadě je třeba učitelka či učitel, kteří
                  dete vepřovou slezinu, škvarky, kroupy, jednu menší cibuli, sádlo,   mají zájem takto učit. Takoví určitě na Praze 3
                  dva stroužky česneku, oregano, sůl a pepř. Nejdříve dáte vařit   také působí a my se s nimi chceme v příš-
                  kroupy do osolené vody, do níž přidáte kousek sádla. Mezitím   tích týdnech potkávat a zjistit, jak je podpořit.
                  nakrájíte a najemno osmažíte cibulku. Umletou vepřovou sle-  Věřím, že se to podaří. A nejlépe nejen v jedné
                  zinu chvíli dusíte, a když je hotová, smícháte ji se scezenými   třídě nebo v jedné škole na Praze 3. Všem,
                  kroupami. Dochutíte kořením a prolisovaným česnekem.      kteří by pro své (před)školáky chtěli podobný
                                                                            přístup, bych poradil: Nebojte se být aktiv-
                  Receptů na utopence je řada, obvykle se liší použitím mrkve   ní a ozvěte se. Třeba přímo ve své spádové
                  a bobkového listu. Mezi ingredience na žižkovské utopence patří   škole. Nebo se můžete připojit k naší skupině
                  nastrouhaná mrkev, nové koření, bobkový list, plnotučná hořči-  Jak se (nám) učí na Trojce na facebooku. Přeji
                  ce, sterilované okurky, nastrouhané či mleté feferonky, česnek,   šťastný výběr a brzké otevření škol všem!
                  ocet a cibule, ze kterých vyrobíte nálev, a samozřejmě špekáčky.
                  Na rozdíl od prvního receptu, který je za půl hodiny hotový, si
                  ale na utopence budete muset 7 až 10 dní počkat.
                                                                                                                     — 27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32