Page 27 - Chytrý Zpravodaj - Praha 3 březen 2021
P. 27
Znáte žižkovské Ondřej Nádvorník,
speciality? podporovatel
aktivního učení Gastronom — Jak to vidí
Na internetu můžete natrefit i na recepty,
které se hlásí ke zdejší čtvrti. Nakolik jsou
skutečně žižkovské, zkuste sami. Stačí si
obléct kuchyňskou zástěru.
Tak už se nám blíží zápis do školy. Dcera se
do školy těší a my doma přemítáme, kam
s ní. Spádová škola je nejblíž, ale jak se tam
učí? My bychom rádi školu, kde děti baví
se učit a objevovat, kde se učí samostat-
ně myslet, řešit problémy. Takovou, kde při
výuce aktivita dítěte převládá nad aktivi-
tou učitele. Kde se učitel i žák nad učivem
ptají: A k čemu to bude dobré? Kde chyba
znamená příležitost k učení a ne selhání.
Kde je cítit pozitivní atmosféra spoluprá-
Text a foto Natálie Bartlová narazit na ledacos: například i na žižkovskou lepenici, žižkovské splňují? Víme, že zvlášť na prvním stup-
Při hledání na stránkách zaměřených na gastronomii můžete
ce, ne strach. Které školy v naší čtvrti toto
utopence nebo žižkovské jelito. Lepenice je velmi jednoduchá
ni nejvíc záleží na konkrétním učiteli. Ale to,
jaký přístup má učitel, záleží i na škole.
a levná, a tak rozhodně stojí za prověření vašeho kuchařského
umu. Navíc je vhodná i pro vegetariány. Potřebujete brambo-
ry, kysané zelí (v poměru 2 : 1 k množství brambor), olej nebo Potěšilo nás, když jsme zjistili, že v tomto
máslo, jednu až dvě cibule, celý kmín, sůl a pepř. Nejprve olou- hledání nejsme sami. Začali jsme se potká-
pete a nakrájíte brambory, poté je uvaříte se solí a kmínem. vat s rodiči a odborníky, kteří mají na for-
Mezitím na pánvi osmažíte cibulku, a když už je téměř hotová, mu učení podobný pohled. Uspořádali jsme
přidáte asi polovinu zelí a počkáte, než změkne. Hotové bram- dva rodičovské semináře a brzy už nás bude
bory scedíte, přidáte k nim osmaženou cibulku s podušeným první stovka. Rodiče více než dvaceti před-
zelím, přisypete nezpracovanou polovinu zelí a vše promícháte. školáků, kteří míří letos v září do první třídy,
Dochutíte solí a pepřem. Žižkovská lepenice chutná skvěle s os- mají zájem o vzdělávací program Začít spolu
maženou slaninou, ale i samotná. nebo nějaký podobný, který naplňuje výše
popsané představy o škole. Rozhodli jsme
Žižkovská lepenice chutná se tedy probrat svou vizi s řediteli několika
základních škol na Praze 3. No a co myslíte,
jak to dopadlo? Záměr podporovat aktiv-
skvěle s osmaženou slaninou ní způsob učení, třeba i s využitím progra-
mu Začít spolu, několik z nich zaujal. Jen
není tak jednoduché s tím hned začít.
O něco náročnější je příprava žižkovského jelita. Potřebovat bu- V první řadě je třeba učitelka či učitel, kteří
dete vepřovou slezinu, škvarky, kroupy, jednu menší cibuli, sádlo, mají zájem takto učit. Takoví určitě na Praze 3
dva stroužky česneku, oregano, sůl a pepř. Nejdříve dáte vařit také působí a my se s nimi chceme v příš-
kroupy do osolené vody, do níž přidáte kousek sádla. Mezitím tích týdnech potkávat a zjistit, jak je podpořit.
nakrájíte a najemno osmažíte cibulku. Umletou vepřovou sle- Věřím, že se to podaří. A nejlépe nejen v jedné
zinu chvíli dusíte, a když je hotová, smícháte ji se scezenými třídě nebo v jedné škole na Praze 3. Všem,
kroupami. Dochutíte kořením a prolisovaným česnekem. kteří by pro své (před)školáky chtěli podobný
přístup, bych poradil: Nebojte se být aktiv-
Receptů na utopence je řada, obvykle se liší použitím mrkve ní a ozvěte se. Třeba přímo ve své spádové
a bobkového listu. Mezi ingredience na žižkovské utopence patří škole. Nebo se můžete připojit k naší skupině
nastrouhaná mrkev, nové koření, bobkový list, plnotučná hořči- Jak se (nám) učí na Trojce na facebooku. Přeji
ce, sterilované okurky, nastrouhané či mleté feferonky, česnek, šťastný výběr a brzké otevření škol všem!
ocet a cibule, ze kterých vyrobíte nálev, a samozřejmě špekáčky.
Na rozdíl od prvního receptu, který je za půl hodiny hotový, si
ale na utopence budete muset 7 až 10 dní počkat.
— 27