Page 29 - Chytrý zpravodaj - Praha 15 únor 2022
P. 29
ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI
Recepty: Závin stokrát jinak
Kdo by neměl rád závin? Někdo dá přednost sladké variantě, jiný spíše
té slané. Pusťme se tedy do pečení.
LISTOVÉ TĚSTO
40 dkg hladké mouky
1 na hrubém struhadle nastrouhaný 100% ztužený rostlinný tuk Omega
1 vejce
2 polévkové lžíce octa
2 dcl vody
Těsto zpracujeme a necháme dvě hodiny odležet v lednici. Odpočaté
těsto rozdělíme na 2–3 díly, vyválíme placky a naplníme jakoukoli
slanou nebo sladkou náplní, či tradičně pokrájenými jablky. Závin
lze potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nezbytné. Pečeme
v předehřáté troubě na 170 °C, dokud závin nezíská správnou barvu.
JOGURTOVÉ TĚSTO
25 dkg hladké mouky
25 dkg polohrubé mouky
1 na hrubém struhadle nastrouhaný 100% ztužený rostlinný tuk Omega
1 vejce
1 bílý jogurt 125 g
špetka soli
½ prášku do pečiva
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které
rozválíme na dvě placky a naplníme sladkou náplní či pokrájenými jablky. SLADKÉ NÁPLNĚ
Závin lze potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nezbytné. Pečeme Tvarohová
v předehřáté troubě na 170 °C, dokud závin nezíská správnou barvu.
1 měkký tvaroh (kostka, nikoli ve vaničce)
SAKRAJDA 1–2 vajíčka
30 dkg hladké mouky (lze kombinovat bílou mouku se špaldovou) Cukr krupice dle chuti
10 dkg rozpuštěného másla Kousek změklého másla
1 vejce Citronová kůra z poloviny citronu (bez chemického postřiku)
3 polévkové lžíce medu Utřeme máslo, cukr, žloutek a přidáme tvaroh. Nakonec ušleháme
3 polévkové lžíce mléka z bílku sníh a vmícháme ho do tvarohu.
3 polévkové lžíce rumu (lze vynechat, ale…)
½ prášku do pečiva Maková náplň
Podle chuti skořice či perníkové koření Umletý mák krátce povaříme s mlékem a přidáme cukr krupici dle
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které chuti. Po vychladnutí plníme připravené těsto.
rozválíme na dvě placky a potřeme švestkovými, jablečnými nebo
hruškovými povidly. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C, dokud Šiml
závin nezíská správnou barvu. Do tvarohové náplně vmícháme trochu mletého máku nebo makové
náplně.
ŠLEHAČKOVÝ KYNUTÝ ZÁVIN
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky Ořechová náplň
10 dkg moučkového cukru Nastrouhané vlašské ořechy krátce povaříme v mléce a nakonec
3 vejce přidáme cukr krupici a strouhanku z dětských piškotů. Náplň necháme
1 rozšlehané vajíčko na potření vychladnout a pak plníme závin. Ochutit náplň lze trochou rumu
10 dkg změklého másla a skořice.
2 sáčky sušeného droždí
špetka soli SLANÉ NÁPLNĚ
250 ml šlehačky na šlehání 31 % Se špenátem
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, ideálně s pomocí Listové těsto poklademe plátky slaniny, šunky nebo oblíbeného salámu.
kuchyňského robota. Hněteme, dokud se těsto nezačne odlepovat Další vrstvu může tvořit plátkový nebo strouhaný sýr dle chuti, např.
od stěn mísy. Počítejte s tím, že i robot potřebuje na správné niva, eidam, hermelín… Třetí vrstvu můžeme dát uvařený listový špenát,
vypracování těsta 20–30 minut. Poté těsto zaprášíme trochou mouky, do kterého rozklepneme jedno vejce a případně dochutíme česnekem.
přikryjeme utěrkou a necháme ho dvě hodiny kynout na teplém místě.
Po vykynutí rozděláme těsto na dvě části, vyválíme placky, které Se zelím
naplníme sladkou náplní, zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Tentokrát listové těsto poklademe slaninou, pak připravenou směsí
Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C, dokud závin nezíská správnou z mletého masa (lze použít vepřové, kuřecí i krůtí), koření dle chuti
barvu. Před vytažením z trouby do těsta pro kontrolu píchneme (mletá paprika, majoránka, pepř…), soli a dvou vajec. Na vrstvu masa
párátkem, zda se na něj těsto nelepí. Pokud je dřevěné párátko suché, poklademe sterilované či kysané zelí.
je dopečeno. Těsto můžeme použít i na koláč, buchty, skořicové šneky,
vánočku nebo vdolky. Dobrou chuť přeje redakce!
HLASATEL 2 29