Page 29 - Chytrý zpravodaj - Praha 15 únor 2022
P. 29

ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI


       Recepty: Závin stokrát jinak


       Kdo by neměl rád závin? Někdo dá přednost sladké variantě, jiný spíše
       té slané. Pusťme se tedy do pečení.

        LISTOVÉ TĚSTO
        40 dkg hladké mouky
        1 na hrubém struhadle nastrouhaný 100% ztužený rostlinný tuk Omega
        1 vejce
        2 polévkové lžíce octa
        2 dcl vody
        Těsto zpracujeme a necháme dvě hodiny odležet v lednici. Odpočaté
        těsto rozdělíme na 2–3 díly, vyválíme placky a naplníme jakoukoli
        slanou nebo sladkou náplní, či tradičně pokrájenými jablky. Závin
        lze potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nezbytné. Pečeme
        v předehřáté troubě na 170 °C, dokud závin nezíská správnou barvu.

        JOGURTOVÉ TĚSTO
        25 dkg hladké mouky
        25 dkg polohrubé mouky
        1 na hrubém struhadle nastrouhaný 100% ztužený rostlinný tuk Omega
        1 vejce
        1 bílý jogurt 125 g
        špetka soli
        ½ prášku do pečiva
        Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které
        rozválíme na dvě placky a naplníme sladkou náplní či pokrájenými jablky.   SLADKÉ NÁPLNĚ
        Závin lze potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nezbytné. Pečeme   Tvarohová
        v předehřáté troubě na 170 °C, dokud závin nezíská správnou barvu.
                                                               1 měkký tvaroh (kostka, nikoli ve vaničce)
        SAKRAJDA                                               1–2 vajíčka
        30 dkg hladké mouky (lze kombinovat bílou mouku se špaldovou)  Cukr krupice dle chuti
        10 dkg rozpuštěného másla                              Kousek změklého másla
        1 vejce                                                Citronová kůra z poloviny citronu (bez chemického postřiku)
        3 polévkové lžíce medu                                 Utřeme máslo, cukr, žloutek a přidáme tvaroh. Nakonec ušleháme
        3 polévkové lžíce mléka                                z bílku sníh a vmícháme ho do tvarohu.
        3 polévkové lžíce rumu (lze vynechat, ale…)
        ½ prášku do pečiva                                     Maková náplň
        Podle chuti skořice či perníkové koření                Umletý mák krátce povaříme s mlékem a přidáme cukr krupici dle
        Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které   chuti. Po vychladnutí plníme připravené těsto.
        rozválíme na dvě placky a potřeme švestkovými, jablečnými nebo
        hruškovými povidly. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C, dokud   Šiml
        závin nezíská správnou barvu.                          Do tvarohové náplně vmícháme trochu mletého máku nebo makové
                                                               náplně.
        ŠLEHAČKOVÝ KYNUTÝ ZÁVIN
        50 dkg hladké nebo polohrubé mouky                     Ořechová náplň
        10 dkg moučkového cukru                                Nastrouhané vlašské ořechy krátce povaříme v mléce a nakonec
        3 vejce                                                přidáme cukr krupici a strouhanku z dětských piškotů. Náplň necháme
        1 rozšlehané vajíčko na potření                        vychladnout a pak plníme závin. Ochutit náplň lze trochou rumu
        10 dkg změklého másla                                  a skořice.
        2 sáčky sušeného droždí
        špetka soli                                            SLANÉ NÁPLNĚ
        250 ml šlehačky na šlehání 31 %                        Se špenátem
        Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, ideálně s pomocí   Listové těsto poklademe plátky slaniny, šunky nebo oblíbeného salámu.
        kuchyňského robota. Hněteme, dokud se těsto nezačne odlepovat   Další vrstvu může tvořit plátkový nebo strouhaný sýr dle chuti, např.
        od stěn mísy. Počítejte s tím, že i robot potřebuje na správné   niva, eidam, hermelín… Třetí vrstvu můžeme dát uvařený listový špenát,
        vypracování těsta 20–30 minut. Poté těsto zaprášíme trochou mouky,   do kterého rozklepneme jedno vejce a případně dochutíme česnekem.
        přikryjeme utěrkou a necháme ho dvě hodiny kynout na teplém místě.
        Po vykynutí rozděláme těsto na dvě části, vyválíme placky, které   Se zelím
        naplníme sladkou náplní, zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem.   Tentokrát listové těsto poklademe slaninou, pak připravenou směsí
        Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C, dokud závin nezíská správnou   z mletého masa (lze použít vepřové, kuřecí i krůtí), koření dle chuti
        barvu. Před vytažením z trouby do těsta pro kontrolu píchneme   (mletá paprika, majoránka, pepř…), soli a dvou vajec. Na vrstvu masa
        párátkem, zda se na něj těsto nelepí. Pokud je dřevěné párátko suché,   poklademe sterilované či kysané zelí.
        je dopečeno. Těsto můžeme použít i na koláč, buchty, skořicové šneky,
        vánočku nebo vdolky.                                   Dobrou chuť přeje redakce!


                                                                                                        HLASATEL 2  29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32