Page 29 - Chytrý zpravodaj - Praha 15 - 05/2022
P. 29

ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI


       Nyní vaří ZUŠ Hostivař…


       Recept na sýrové bochánky


       Chtěla bych se s vámi podělit o recept, ke kterému se po jeho vyzkoušení třeba
       někdy i vrátíte. U nás doma jsou nazývané „Pejdžu kejdžu“.
       Moc ráda vařím, peču, připravuji pochoutky pro návštěvy, ráda vymýšlím „svoje“ úpravy
       pokrmů. No, ono je to vlastně tak, že i když je to všem známý recept, prostě si změním
       některou z ingrediencí a ejhle, vznikne něco zcela nového. Například, začnu vařit
       svíčkovou a na stůl servíruji rajskou. Ale v tomto případě je to jinak, nebojte.

       Zatím jsem moc zemí nenavštívila, nejsem zas tak velký cestovatel, ráda ale
       naslouchám historkám mých kolegů, kamarádů, kde všude byli, co zažili, jaká jídla
       ochutnali. Jsou to příjemné chvilky, kde si ve sborovně u kávičky sdělujeme své
       zážitky. Díky za ně!

       Kam já se ale každý rok ráda vracím (letos už asi po dvacáté), je Chorvatsko, ale
       odtud můj recept nebude… Nicméně bych i z tohoto místa měla pro vás spoustu tipů
       do kuchyně, jako například, jak upéct správný burek, jak namíchat pljeskavicu, jak
       upéct zagorski štrukli, či jak si správně vychutnat Prošeka, ale to možná někdy příště.

       I když mám ráda tradiční českou kuchyni, s jejíž ryzí venkovskou podobou jsem se
       jako malá holka setkávala při svých prázdninových pobytech v malé vesničce, jejíž
       název vždy vzbuzoval smích a úšklebky mých spolužáků při otázce paní učitelky: „Tak
       děti, kde jste byly o prázdninách?“ No, já vždy jen v Bahně… ano, to je ta vesnička
       u Kutné Hory.

       A tak i proto, abych byla trošku světová, jsem si raději vybrala recept z daleké země,
       a to až z Brazílie, kam mě pozvala moje starší dcera Veronika, která v Riu de Janeiru
       krátce pobývala. Při toulkách po Riu, kde jsme prošly vše, co se dalo, od známých
       památek přes různá zákoutí brazilských uliček, jsme často narážely na pouliční
       prodejce jakýchsi pečených voňavých bochánků, a to bylo přesně to, co mě nadchlo –
       prostě originální Pão de Queijo.

        RECEPT NA SÝROVÉ BOCHÁNKY:
                                                                                 ZVEME VÁS
        500 g tapiokové mouky (získává se z kořene rostliny manioku, který je znám také
        pod jménem cassava, původ Jižní Amerika a Západní Indie)                  na přijímací zkoušky
        100 ml oleje                                                              pro děti ve věku 5 a 6 let
        200 ml mléka                                                               do uměleckých oborů
        100 ml vody
        lžička soli
        3 vejce
        200 g sýra – nejlépe parmazánu, dá se ale nahradit i jiným tvrdým sýrem
        výraznější chuti

        Do kastrůlku dáme vodu, olej, mléko a lžičku soli (ohřejeme k bodu varu, ale
        nevaříme), přidáme tapiokovou mouku (připomíná trošku Solamyl – český   Přijímací zkoušky do hudebního, výtvarného, tanečního
                                                                                 a literárně-dramatického oboru se uskuteční
        bramborový škrob, který často v kuchyni využívám místo mouky) a vařečkou   26., 30. a 31. května vždy od 14:00 – 18:00 hod.
        promícháváme, až hmota zhoustne, přibližně tak 2–3 minuty.               v budově ZUŠ, Trhanovské náměstí 8 – Hostivař.
        Necháme vychladnout a poté postupně přidáváme vejce, jedno po druhém. Těsto   Bližší informace a on-line přihlášku naleznete na
                                                                                       www.zus-hostivar.cz
        dobře zpracujeme, hodně se lepí, je tedy lepší (dle mé zkušenosti) navléci rukavici
        a zapracovávat rukou.
        Nakonec do těsta přisypeme strouhaný sýr a opět ještě propracujeme. Necháme
        v chladu chvíli odpočinout. Pak z těsta tvoříme bochánky (kuličky), které pečeme
        při teplotě 170–180 stupňů cca 15 minut. Nejlepší jsou ještě teplé, těsto je vláčné
        a chuťově díky sýru aromatické, prostě mňamka. Já jsem si je vychutnala se
        sklenkou sherry limonády.
        I naší fence Jůlince by určitě chutnaly, asistovala mně při pečení, ostatně jako při
        všech domácích činnostech.

                      Dobrou chuť přeje Ivana Trakal Veselá, hospodářka ZUŠ Hostivař


                                                                                                        HLASATEL 5  29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32