Page 29 - Chytrý zpravodaj - Praha 15 - 05/2022
P. 29
ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI
Nyní vaří ZUŠ Hostivař…
Recept na sýrové bochánky
Chtěla bych se s vámi podělit o recept, ke kterému se po jeho vyzkoušení třeba
někdy i vrátíte. U nás doma jsou nazývané „Pejdžu kejdžu“.
Moc ráda vařím, peču, připravuji pochoutky pro návštěvy, ráda vymýšlím „svoje“ úpravy
pokrmů. No, ono je to vlastně tak, že i když je to všem známý recept, prostě si změním
některou z ingrediencí a ejhle, vznikne něco zcela nového. Například, začnu vařit
svíčkovou a na stůl servíruji rajskou. Ale v tomto případě je to jinak, nebojte.
Zatím jsem moc zemí nenavštívila, nejsem zas tak velký cestovatel, ráda ale
naslouchám historkám mých kolegů, kamarádů, kde všude byli, co zažili, jaká jídla
ochutnali. Jsou to příjemné chvilky, kde si ve sborovně u kávičky sdělujeme své
zážitky. Díky za ně!
Kam já se ale každý rok ráda vracím (letos už asi po dvacáté), je Chorvatsko, ale
odtud můj recept nebude… Nicméně bych i z tohoto místa měla pro vás spoustu tipů
do kuchyně, jako například, jak upéct správný burek, jak namíchat pljeskavicu, jak
upéct zagorski štrukli, či jak si správně vychutnat Prošeka, ale to možná někdy příště.
I když mám ráda tradiční českou kuchyni, s jejíž ryzí venkovskou podobou jsem se
jako malá holka setkávala při svých prázdninových pobytech v malé vesničce, jejíž
název vždy vzbuzoval smích a úšklebky mých spolužáků při otázce paní učitelky: „Tak
děti, kde jste byly o prázdninách?“ No, já vždy jen v Bahně… ano, to je ta vesnička
u Kutné Hory.
A tak i proto, abych byla trošku světová, jsem si raději vybrala recept z daleké země,
a to až z Brazílie, kam mě pozvala moje starší dcera Veronika, která v Riu de Janeiru
krátce pobývala. Při toulkách po Riu, kde jsme prošly vše, co se dalo, od známých
památek přes různá zákoutí brazilských uliček, jsme často narážely na pouliční
prodejce jakýchsi pečených voňavých bochánků, a to bylo přesně to, co mě nadchlo –
prostě originální Pão de Queijo.
RECEPT NA SÝROVÉ BOCHÁNKY:
ZVEME VÁS
500 g tapiokové mouky (získává se z kořene rostliny manioku, který je znám také
pod jménem cassava, původ Jižní Amerika a Západní Indie) na přijímací zkoušky
100 ml oleje pro děti ve věku 5 a 6 let
200 ml mléka do uměleckých oborů
100 ml vody
lžička soli
3 vejce
200 g sýra – nejlépe parmazánu, dá se ale nahradit i jiným tvrdým sýrem
výraznější chuti
Do kastrůlku dáme vodu, olej, mléko a lžičku soli (ohřejeme k bodu varu, ale
nevaříme), přidáme tapiokovou mouku (připomíná trošku Solamyl – český Přijímací zkoušky do hudebního, výtvarného, tanečního
a literárně-dramatického oboru se uskuteční
bramborový škrob, který často v kuchyni využívám místo mouky) a vařečkou 26., 30. a 31. května vždy od 14:00 – 18:00 hod.
promícháváme, až hmota zhoustne, přibližně tak 2–3 minuty. v budově ZUŠ, Trhanovské náměstí 8 – Hostivař.
Necháme vychladnout a poté postupně přidáváme vejce, jedno po druhém. Těsto Bližší informace a on-line přihlášku naleznete na
www.zus-hostivar.cz
dobře zpracujeme, hodně se lepí, je tedy lepší (dle mé zkušenosti) navléci rukavici
a zapracovávat rukou.
Nakonec do těsta přisypeme strouhaný sýr a opět ještě propracujeme. Necháme
v chladu chvíli odpočinout. Pak z těsta tvoříme bochánky (kuličky), které pečeme
při teplotě 170–180 stupňů cca 15 minut. Nejlepší jsou ještě teplé, těsto je vláčné
a chuťově díky sýru aromatické, prostě mňamka. Já jsem si je vychutnala se
sklenkou sherry limonády.
I naší fence Jůlince by určitě chutnaly, asistovala mně při pečení, ostatně jako při
všech domácích činnostech.
Dobrou chuť přeje Ivana Trakal Veselá, hospodářka ZUŠ Hostivař
HLASATEL 5 29