Page 29 - Chytrý zpravodaj - Praha 15 - 04 2022
P. 29
ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI
Nyní vaří ZUŠ Hostivař…
„Uštipce“ aneb z Prahy
do Sarajeva a zpět
Na základní umělecké škole v Hostivaři působím jako učitelka literárně
dramatického oboru teprve krátce, ale díky ostatním kolegům jsem se s naší
školou sžila velmi rychle, a proto jsem se ráda hned zapojila do diskuze
ve sborovně, když se probíral další recept do Hlasatele. Přemýšlela jsem,
o jaký recept se podělím, napadl mě jeden z našeho pobytu v Bosně
a Hercegovině, kde jsme se také díky lidem kolem nás cítili jako doma.
Před skoro devíti lety jsme se kvůli manželově práci přestěhovali z Prahy
do Sarajeva, hlavního města Bosny a Hercegoviny. Sarajevo leží v údolí
a je obklopené vysokými horami. Manžel pochází z Jizerských hor a i moje
rodina tam má kořeny, takže jsme byli z okolí doslova nadšení. Jeden
z našich prvních výletů směřoval do vesničky Umoljani. Jedete po malé
horské silničce až na její konec, tam necháte auto a dál už musíte pěšky
po horských úbočích, kolem jezer a vysokých štítů a přes louky plné květů
a ovcí. Když jsme se jednou vraceli z celodenního výšlapu, zastavili jsme se
v malé kolibě na kraji vesnice, že si dáme něco malého k jídlu a pití. Majitel
nám nabídl místní bylinkový čaj a uštipce – něco jako naše vdolky, které
se jedí s kajmakem, tradičním čerstvým sýrem, a kysanou smetanou. Od té
doby jsme si uštipce dávali všude, kde jsme mohli. Někde byly malé, někde
obrovské, někde z bílé mouky, někde měli svou speciální směs. Nejlepší
uštipce ale vždycky byly v kolibách vysoko v horách po dlouhém výletu.
Mnohokrát jsem si vzala recept, ale dokud jsme žili v Sarajevu, nikdy jsem je
nedělala. Až když jsme se zase vrátili zpět, uštipce nám začaly chybět, a tak
jsem se do nich poprvé pustila. Recept jsem si samozřejmě trochu upravila,
protože sýr kajmak se u nás špatně shání. A tady je tedy moje verze uštipce.
Doporučuji si je udělat po dni, který celý strávíte venku, na čerstvém
vzduchu, třeba v hostivařském lesoparku. To pak chutnají nejlépe!
RECEPT NA UŠTIPCE:
500 ml teplého mléka
3 vejce
lžíce cukru
lžička soli
500 g mouky (možná o něco víc, kdyby bylo potřeba těsto zahustit), já
většinou používám bílou hladkou, ale výborná je i špaldová, případně
kombinace různých typů)
20 g kvasnic nebo sáček sušených
Mléko, kvasnice, cukr a trochu mouky smícháme a necháme 10 minut, aby
se kvasnice zaktivovaly. Mouku dáme do mísy a do jejího středu uděláme
důlek, kam nalijeme kvásek, přidáme vejce a sůl a promícháme tak, aby
se vytvořilo hladké hustší těsto, které necháme 20 minut odpočinout pod
utěrkou.
Mezitím si rozpálíme olej, já uštipce smažím ve fritovacím hrnci, ale stačí
jakýkoli hrnec nebo vyšší pánev s větší vrstvou oleje. Uštipce nabíráme
lžící a dáváme do horkého oleje, kde je smažíme do zlatova z obou stran.
Hotové uštipce necháme odkapat na papírové utěrce a hned podáváme –
nejlepší jsou úplně čerstvé.
Tradiční kajmak se dá nahradit balkánským sýrem smíchaným s kysanou
smetanou, a kdo má rád sladké, může si na uštipce namazat povidla,
marmeládu nebo třeba nutelu.
Dobrou chuť přeje MgA. Lenka Kašičková, Děkujeme všem učitelům ze ZUŠ Hostivař za pomoc, kterou
učitelka LDO na ZUŠ Hostivař poskytují ukrajinským dětem pobývajícím v naší městské části.
HLASATEL 4 29