Page 29 - Chytrý zpravodaj - Praha 15 06/2022
P. 29
ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI
Nyní vaří ZUŠ Hostivař…
Kuře na jablkách jako kachna
Těší mě, že se na mnoha místech vrátilo vaření do přirozené polohy a společenské
funkce, jako tomu bylo v pradávné historii. Vždyť kuchyně byla v dobách našich
předků a prapředků centrem života společně žijící komunity a rodiny. U ohně, který
byl nositelem života, se lidé setkávali, protože dával světlo, teplo a možnost úpravy
syrových potravin. Pamatuji si na doby, kdy kuchyně byla oddělená od společenských
místností bydlení a kuchařky ve velké míře zastoupené maminkami samy vařily
a ostatní členové rodiny si tvořili svůj program. Kvituji, že mohu vařit v prostředí
kuchyně, která je ve společném prostoru s obývací místností, a mohu tak trávit cenné
chvíle se svojí rodinou i během aktu přípravy jídla. Rovněž se mi vybavuje pravidlo
domácích večírků, tedy že se vždy lidé sejdou v kuchyni. Také mě těší, že i v této
moderní době mohu vařit podobně, jak tomu bylo v dávných dobách, kdy používám
syrové čerstvé suroviny, a ne nějaký zpracovaný prášek, který se časem promění
v amarouny tak, jak tomu bylo v seriálových Návštěvnících. Zkráceně řečeno, vaření
je společný a společenský akt, který vyúsťuje ve společném si vychutnávání jídla.
Na druhou stranu cítím v dnešní době civilizační hendikep projevující se paradoxně
v neustálém nedostatku času. I proto je mi vaření ve sjednoceném prostoru s rodinou
příjemné, jelikož během přípravy jídla
využívám čas i na jiné společné nebo SUROVINY PRO HLAVNÍ CHOD:
i své aktivity. Během vaření posekám se 4 kuřecí stehna
syny zahradu, zazpívám si s manželkou 2 červená jablka
dueto nebo napíši příspěvek o vaření 150 g slaniny v celku
do Hlasatele. Před samotným receptem 2 plátky másla
předesílám, že výběr vařeného sůl
jídla vybírám tak, aby bylo zdravé, kmín v celku
chutné, rychlé k přípravě a k nákupu
ingrediencí. Málokdy vařím a připravuji A PRO POLÉVKU:
si nákup dle psaného receptu některé 1 květák
z ikon kuchařských osobností, i když 4 středně velké brambory
souhlasím, že hovězí vývar, který 1 cibuli
poctivě vaříte čtyři hodiny, svoji kvalitu lžíci vepřového sádla
a hodnotu nezapře. Ale jak jsem psal, 1 plátek másla
mé okolnosti mně nedovolují věnovat 1 vejce
mnoho času nakupování a vaření. Vařím 1 špetku muškátového oříšku
tedy z receptů, které si sám vytvořím, sůl
a z hlavy.
Pro inspiraci vám nabídnu květákovou polévku a kuře na jablkách jako kachna. Titul
hlavního chodu nevychází ze zdánlivě kulinářského důvodu, ale z faktu, že když jsem
v obchodě chtěl nakoupit kachní prsíčka, nenašel jsem je tam, a tak jsem kachnu
zaměnil za kuře.
Při vaření začínám připravovat nejprve jídlo, které se déle vaří. Proto jsem
do zapékací mísy naskládal omytá kuřecí stehna, zalil je trochou vody, položil
na ně plátky másla, pokmínoval a vyskládal na ně na plátky nakrájenou slaninu
a na měsíčky nakrájené neloupané jablko. Zakrytou zapékací mísu jsem vložil
do elektrické horkovzdušné trouby a pekl 2 hodiny na 165 °C. Od tohoto momentu
se o jídlo v troubě nemusím starat a mám prostor pro společenské a jiné
záležitosti. Když jsem s těmito činnostmi po jedné hodině hotov, mohu přistoupit
k vaření polévky. V asi čtyřlitrovém hrnci nechám rozpustit sádlo s máslem
a osmahnu na nich jemně nakrájenou cibulku. Omytý květák rozdělím na růžičky
a s nakrájenými bramborami vložím do hrnce a vše po okraj zaliji vodou. V bodě a zjemněnou sladkou chutí jablek, která se úplně rozplynou
varu přidám sůl a muškátový oříšek a společně vařím 20 minut. Opět se mohu během pečení.
věnovat jiné zálibě, ale již kratší dobu. Po této době a ukončené zálibě rozmíchám
v polévce vajíčko a šťouchadlem změklou zeleninu rozšťouchám. Poté ještě vařím Přeji vám dobrou chuť ke květákové polévce a kuřeti
asi 10 minut. na jablkách jako kachna, které vzniklo jen proto, že v obchodě
kachní maso zrovna nebylo ke koupi. A pokud byste v jídelním
Při společném pochutnávání si u stolu mohou strávníci vnímat v polévce chuť lístku při návštěvě restaurace četli Poulet aux pommes à la
kombinace sádla a másla, které se nepřipaluje, a snoubení se zahušťujících brambor canard, tak vězte, že se vyrovnáváte kulinářskému umu
s květákem. Hlavní chod, který podávám vykostěný s přílohou červeného zelí tamního kuchaře.
a bramborového knedlíku může navozovat chuť kachny podmaštěné slaninou Ondřej Krbec,
statutární zástupce ředitele ZUŠ Hostivař
HLASATEL 6 29