Page 29 - Chytrý zpravodaj - Praha 15 06/2022
P. 29

ZE ŽIVOTA V HORNÍCH MĚCHOLUPECH A HOSTIVAŘI


       Nyní vaří ZUŠ Hostivař…


       Kuře na jablkách jako kachna


       Těší mě, že se na mnoha místech vrátilo vaření do přirozené polohy a společenské
       funkce, jako tomu bylo v pradávné historii. Vždyť kuchyně byla v dobách našich
       předků a prapředků centrem života společně žijící komunity a rodiny. U ohně, který
       byl nositelem života, se lidé setkávali, protože dával světlo, teplo a možnost úpravy
       syrových potravin. Pamatuji si na doby, kdy kuchyně byla oddělená od společenských
       místností bydlení a kuchařky ve velké míře zastoupené maminkami samy vařily
       a ostatní členové rodiny si tvořili svůj program. Kvituji, že mohu vařit v prostředí
       kuchyně, která je ve společném prostoru s obývací místností, a mohu tak trávit cenné
       chvíle se svojí rodinou i během aktu přípravy jídla. Rovněž se mi vybavuje pravidlo
       domácích večírků, tedy že se vždy lidé sejdou v kuchyni. Také mě těší, že i v této
       moderní době mohu vařit podobně, jak tomu bylo v dávných dobách, kdy používám
       syrové čerstvé suroviny, a ne nějaký zpracovaný prášek, který se časem promění
       v amarouny tak, jak tomu bylo v seriálových Návštěvnících. Zkráceně řečeno, vaření
       je společný a společenský akt, který vyúsťuje ve společném si vychutnávání jídla.
       Na druhou stranu cítím v dnešní době civilizační hendikep projevující se paradoxně
       v neustálém nedostatku času. I proto je mi vaření ve sjednoceném prostoru s rodinou
       příjemné, jelikož během přípravy jídla
       využívám čas i na jiné společné nebo   SUROVINY PRO HLAVNÍ CHOD:
       i své aktivity. Během vaření posekám se   4 kuřecí stehna
       syny zahradu, zazpívám si s manželkou   2 červená jablka
       dueto nebo napíši příspěvek o vaření   150 g slaniny v celku
       do Hlasatele. Před samotným receptem   2 plátky másla
       předesílám, že výběr vařeného   sůl
       jídla vybírám tak, aby bylo zdravé,   kmín v celku
       chutné, rychlé k přípravě a k nákupu
       ingrediencí. Málokdy vařím a připravuji   A PRO POLÉVKU:
       si nákup dle psaného receptu některé   1 květák
       z ikon kuchařských osobností, i když   4 středně velké brambory
       souhlasím, že hovězí vývar, který   1 cibuli
       poctivě vaříte čtyři hodiny, svoji kvalitu   lžíci vepřového sádla
       a hodnotu nezapře. Ale jak jsem psal,   1 plátek másla
       mé okolnosti mně nedovolují věnovat   1 vejce
       mnoho času nakupování a vaření. Vařím   1 špetku muškátového oříšku
       tedy z receptů, které si sám vytvořím,   sůl
       a z hlavy.

       Pro inspiraci vám nabídnu květákovou polévku a kuře na jablkách jako kachna. Titul
       hlavního chodu nevychází ze zdánlivě kulinářského důvodu, ale z faktu, že když jsem
       v obchodě chtěl nakoupit kachní prsíčka, nenašel jsem je tam, a tak jsem kachnu
       zaměnil za kuře.

        Při vaření začínám připravovat nejprve jídlo, které se déle vaří. Proto jsem
        do zapékací mísy naskládal omytá kuřecí stehna, zalil je trochou vody, položil
        na ně plátky másla, pokmínoval a vyskládal na ně na plátky nakrájenou slaninu
        a na měsíčky nakrájené neloupané jablko. Zakrytou zapékací mísu jsem vložil
        do elektrické horkovzdušné trouby a pekl 2 hodiny na 165 °C. Od tohoto momentu
        se o jídlo v troubě nemusím starat a mám prostor pro společenské a jiné
        záležitosti. Když jsem s těmito činnostmi po jedné hodině hotov, mohu přistoupit
        k vaření polévky. V asi čtyřlitrovém hrnci nechám rozpustit sádlo s máslem
        a osmahnu na nich jemně nakrájenou cibulku. Omytý květák rozdělím na růžičky
        a s nakrájenými bramborami vložím do hrnce a vše po okraj zaliji vodou. V bodě   a zjemněnou sladkou chutí jablek, která se úplně rozplynou
        varu přidám sůl a muškátový oříšek a společně vařím 20 minut. Opět se mohu   během pečení.
        věnovat jiné zálibě, ale již kratší dobu. Po této době a ukončené zálibě rozmíchám
        v polévce vajíčko a šťouchadlem změklou zeleninu rozšťouchám. Poté ještě vařím   Přeji vám dobrou chuť ke květákové polévce a kuřeti
        asi 10 minut.                                                  na jablkách jako kachna, které vzniklo jen proto, že v obchodě
                                                                       kachní maso zrovna nebylo ke koupi. A pokud byste v jídelním
        Při společném pochutnávání si u stolu mohou strávníci vnímat v polévce chuť   lístku při návštěvě restaurace četli Poulet aux pommes à la
        kombinace sádla a másla, které se nepřipaluje, a snoubení se zahušťujících brambor   canard, tak vězte, že se vyrovnáváte kulinářskému umu
        s květákem. Hlavní chod, který podávám vykostěný s přílohou červeného zelí   tamního kuchaře.
        a bramborového knedlíku může navozovat chuť kachny podmaštěné slaninou                          Ondřej Krbec,
                                                                                    statutární zástupce ředitele ZUŠ Hostivař

                                                                                                        HLASATEL 6  29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32