Page 31 - Chytrý zpravodaj - Praha 10 prosinec 2021
P. 31
Podniky z Desítky I letos jsme požádali restaurace a kavárny z naší městské části, aby
prozradily něco ze své kuchyně a trochu vám přiblížily svoje oblíbené
doporučují vánoční pochoutky. Budeme rádi, pokud si doma některou z nich
zkusíte připravit, a zpestříte si tak sváteční čas. Všem odvážlivcům
přejeme dobrou chuť, a pokud to situace umožní, určitě si zajděte
VÁNOČNÍ RECEPTY svoje výtvory porovnat s „originálem“!
MALEŠICKÝ MIKROPIVOVAR FLAT CAFÉ
RYBÍ FILÁTKA V TOMATECH A ZELENINĚ SVÁTEČNÍ LÍVANCE
S CITRONOVÝMI KRUPKAMI 6
porcí
Ryba Těsto
600 g filátek libovolné ryby 250 g hrubé mouky
100 g másla 50 g cukru 100 g hladké mouky
200 g drcených rajčat 500 ml mléka 10 g droždí
1 středně velká cibule na 30 g cukru muscovado
měsíčky 2 stroužky čes- 1 vejce 30 g rozpuštěné-
neku 2 dcl bílého vína ho másla špetka soli
1 mrkev 1 fenykl šťáva Vše zamícháme a nechá-
z půlky citronu sůl, pepř, me vykynout.
římský kmín, 2x bobkový list
Tvarohová pěna
Na krupky
300 g ječných krupek 300 g tučného jemného
50 g másla 2 svazkové tvarohu 100 g Crème
cibulky 1 citron plocho- fraîche nebo zakysané
listá petržel sůl, pepř smetany
Promícháme v misce.
V rozpuštěném másle lehce zpěníme citronovou kůru, přidáme po-
krájenou cibulku asi tak na 1 minutu a vmícháme předem uvařené Borůvková marmeláda
krupky. Aby se směs nepřipalovala, můžeme lehce podlít vodou, která 200 g lesních borůvek 200 g cukru krupice
zbyde po uvaření krupek. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem Svaříme do konzistence marmelády.
a přidáme posekanou petrželku. Krupky můžeme též zaměnit za
bulgur, kuskus nebo čočku.
Karamelizované ořechy
Umytá a naporcovaná rybí filátka opečeme na másle a vyjmeme 100 g cukru 100 g másla 100 g medu 50 g vlašských ořechů
z nádoby. V té samé nádobě orestujeme cibuli nakrájenou na měsíčky, 50 g lískových ořechů 50 g mandlí
mrkev na nudličky, fenykl na plátky a rozdrcený česnek. Přibližně po Cukr zkaramelizujeme a přidáme máslo a med. Vznikne měkký
2 minutách přidáme cukr. Když se rozpustí, vmícháme drcená rajčata, karamel, který už neztuhne. Do něj zamícháme ořechy.
víno a koření. Vše provaříme asi tak 5 minut. Poté zakapeme citrono-
vou šťávou dle chuti. Těsto smažíme na lívanečníku, lívance potřeme tvarohem,
Do připravené směsi vložíme rybí filety tak, aby byla směs na jejich zalijeme borůvkami a ozdobíme karamelem a ořechy.
povrchu, a dáme zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 190 °C.
Nakonec můžete přidat trošku skořice. Je to přece jen vánoční recept
a skořice zahřívá, uklidňuje a svojí vůní navozuje příjemnou atmosféru.
Dobrou chuť.
malesickymikropivovar.cz flat-cafe.cz
WALDESKA RESTAURACE GUTOVKA
SVÁTEČNÍ VEPŘO KNEDLO ZELO VÁNOČNÍ BOCHÁNKY MÍSTO VÁNOČKY
1 kg vepřového boku 250 g polohrubé mou-
1 cibule na zelí, 3 cibule ky 250 g hladké mou-
na šťávu hlávka bí- ky 6 lžic cukru 1 ba-
líček vanikového cukru
lého zelí sůl ocet (já používám vanilkový
cukr dle chuti lusk) 1 lžička citronové
1 kg vepřových kostí kůry (jen žlutou část
1 kg brambor, varný kůry) 1 špetka soli
typ C 250 g hrubé 1 kostka droždí
200 ml mléka
mouky 2 vejce sůl 150 g másla 1 hrnek
hrst škvarků máslo rozinek namočených
v rumu (1 lžíce griotky
neuškodí) žloutky
Vepřový bok s kůží a bez kostí nasolíme a necháme marinovat Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Rozinky
do druhého dne. Ráno maso opláchneme a upečeme v troubě dáme do misky, přidáme rum s griotkou a necháme alespoň 2 ho-
do měkka. Po upečení maso vyjmeme a zatížíme, po vychlazení diny macerovat, nejlépe přes noc. Smícháme všechny sypké suro-
nakrájíme. Připravíme si bílé zelí na cibulovém základu s kmínem. viny. Rozpustíme máslo a nalijeme ho do mléka. Do sypké směsi
Cibuli a kmín restujeme do zlatova, přidáme bílé zelí a dusíme do nadrobíme droždí, přidáme žloutky, rozinky (přidávám i lžíci rumu
poloměkka, dochutíme octem, cukrem, solí a vychladíme. s griotkou) a mléko smíchané s máslem. Vše důkladně promíchá-
me a vypracujeme hladké těsto. Nechávám kynout v míse vyma-
Na vepřovou šťávu opečeme vepřové kosti do hněda, v hrnci si vy- zané máslem a přikryté čistou utěrkou (těsto kyne cca 2 hodiny).
tvoříme tmavý cibulový základ, vložíme kosti, zalijeme vodou, oso-
líme a necháme táhnout přes noc. Ráno vše scedíme, svaříme na Poté znovu řádně prohněteme a tvoříme bochánky, které poklade-
požadovanou hustotu a dochutíme solí a pepřem. Na bramborový me na plech s pečicím papírem. Necháme znovu na místě kynout
knedlík uvaříme brambory ve slupce do měkka, vychladíme, olou- cca 20 minut. Před samotným pečením pomažeme bochánky
peme slupku a nastrouháme najemno. Brambory, hrubou mouku, přepuštěným máslem a posypeme mandlemi (nejradši mám mix
vejce, sůl a škvarky smícháme a utvoříme těsto. Knedlíky uvaříme mandlí a lískových ořechů). Bochánky pečeme v troubě na 180 °C
a nakrájíme na plátky. Servírujeme s bílým zelím, knedlíkem opeče- asi hodinu a čerstvě upečené je potřeme rozpuštěným máslem.
ný m na másle, vepřovou šťávou a do zlatova upečený m bokem. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
waldeska.cz restauracegutovka.cz