Page 31 - Chytrý zpravodaj - Praha 10 prosinec 2021
P. 31

Podniky z Desítky                       I letos jsme požádali restaurace a kavárny z naší městské části, aby
                                                    prozradily něco ze své kuchyně a trochu vám přiblížily svoje oblíbené
            doporučují                              vánoční pochoutky. Budeme rádi, pokud si doma některou z nich
                                                    zkusíte připravit, a zpestříte si tak sváteční čas. Všem odvážlivcům
                                                    přejeme dobrou chuť, a pokud to situace umožní, určitě si zajděte
            VÁNOČNÍ RECEPTY  svoje výtvory porovnat s „originálem“!

                                  MALEŠICKÝ MIKROPIVOVAR                                          FLAT CAFÉ
               RYBÍ FILÁTKA V TOMATECH A ZELENINĚ               SVÁTEČNÍ LÍVANCE
               S CITRONOVÝMI KRUPKAMI                   6
                                                        porcí
                                         Ryba                                             Těsto

                                         600 g filátek libovolné ryby                      250 g hrubé mouky
                                           100 g másla   50 g cukru                       100 g hladké mouky
                                           200 g drcených rajčat                          500 ml mléka   10 g droždí
                                         1 středně velká cibule na                          30 g cukru muscovado
                                         měsíčky   2 stroužky čes-                        1 vejce   30 g rozpuštěné-
                                         neku   2 dcl bílého vína                         ho másla   špetka soli
                                         1 mrkev   1 fenykl   šťáva                       Vše zamícháme a nechá-
                                         z půlky citronu   sůl, pepř,                     me vykynout.
                                         římský kmín, 2x bobkový list
                                                                                          Tvarohová pěna
                                         Na krupky
                                         300 g ječných krupek                             300 g tučného jemného
                                         50 g másla   2 svazkové                          tvarohu   100 g Crème
                                         cibulky   1 citron   plocho-                     fraîche nebo zakysané
                                         listá petržel   sůl, pepř                        smetany
                                                                                          Promícháme v misce.
               V rozpuštěném másle lehce zpěníme citronovou kůru, přidáme po-
               krájenou cibulku asi tak na 1 minutu a vmícháme předem uvařené   Borůvková marmeláda
               krupky. Aby se směs nepřipalovala, můžeme lehce podlít vodou, která   200 g lesních borůvek   200 g cukru krupice
               zbyde po uvaření krupek. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem   Svaříme do konzistence marmelády.
               a přidáme posekanou petrželku. Krupky můžeme též zaměnit za
               bulgur, kuskus nebo čočku.
                                                                Karamelizované ořechy
               Umytá a naporcovaná rybí filátka opečeme na másle a vyjmeme   100 g cukru   100 g másla   100 g medu   50 g vlašských ořechů

               z nádoby. V té samé nádobě orestujeme cibuli nakrájenou na měsíčky,   50 g lískových ořechů   50 g mandlí
               mrkev na nudličky, fenykl na plátky a rozdrcený česnek. Přibližně po   Cukr zkaramelizujeme a přidáme máslo a med. Vznikne měkký
               2 minutách přidáme cukr. Když se rozpustí, vmícháme drcená rajčata,   karamel, který už neztuhne. Do něj zamícháme ořechy.
               víno a koření. Vše provaříme asi tak 5 minut. Poté zakapeme citrono-
               vou šťávou dle chuti.                            Těsto smažíme na lívanečníku, lívance potřeme tvarohem,
               Do připravené směsi vložíme rybí filety tak, aby byla směs na jejich   zalijeme borůvkami a ozdobíme karamelem a ořechy.

               povrchu, a dáme zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 190 °C.
               Nakonec můžete přidat trošku skořice. Je to přece jen vánoční recept
               a skořice zahřívá, uklidňuje a svojí vůní navozuje příjemnou atmosféru.
               Dobrou chuť.
                                   malesickymikropivovar.cz                                     flat-cafe.cz

                                                WALDESKA                               RESTAURACE GUTOVKA
               SVÁTEČNÍ VEPŘO KNEDLO ZELO                       VÁNOČNÍ BOCHÁNKY MÍSTO VÁNOČKY
                                         1 kg vepřového boku                              250 g polohrubé mou-
                                         1 cibule na zelí, 3 cibule                       ky   250 g hladké mou-
                                         na šťávu   hlávka bí-                            ky    6 lžic cukru   1 ba-
                                                                                          líček vanikového cukru
                                         lého zelí   sůl   ocet                           (já používám vanilkový
                                         cukr dle chuti                                   lusk)   1 lžička citronové
                                         1 kg vepřových kostí                             kůry (jen žlutou část
                                         1 kg brambor, varný                              kůry)   1 špetka soli
                                         typ C   250 g hrubé                              1 kostka droždí
                                                                                          200 ml mléka
                                         mouky   2 vejce   sůl                            150 g másla   1 hrnek
                                         hrst škvarků   máslo                             rozinek namočených
                                                                                          v rumu (1 lžíce griotky
                                                                                          neuškodí)   žloutky

               Vepřový bok s kůží a bez kostí nasolíme a necháme marinovat   Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Rozinky
               do druhého dne. Ráno maso opláchneme a upečeme v troubě   dáme do misky, přidáme rum s griotkou a necháme alespoň 2 ho-
               do měkka. Po upečení maso vyjmeme a zatížíme, po vychlazení   diny macerovat, nejlépe přes noc. Smícháme všechny sypké suro-
               nakrájíme. Připravíme si bílé zelí na cibulovém základu s kmínem.   viny. Rozpustíme máslo a nalijeme ho do mléka. Do sypké směsi
               Cibuli a kmín restujeme do zlatova, přidáme bílé zelí a dusíme do   nadrobíme droždí, přidáme žloutky, rozinky (přidávám i lžíci rumu
               poloměkka, dochutíme octem, cukrem, solí a vychladíme.   s griotkou) a mléko smíchané s máslem. Vše důkladně promíchá-
                                                                me a vypracujeme hladké těsto. Nechávám kynout v míse vyma-
               Na vepřovou šťávu opečeme vepřové kosti do hněda, v hrnci si vy-  zané máslem a přikryté čistou utěrkou (těsto kyne cca 2 hodiny).
               tvoříme tmavý cibulový základ, vložíme kosti, zalijeme vodou, oso-
               líme a necháme táhnout přes noc. Ráno vše scedíme, svaříme na   Poté znovu řádně prohněteme a tvoříme bochánky, které poklade-
               požadovanou hustotu a dochutíme solí a pepřem. Na bramborový   me na plech s pečicím papírem. Necháme znovu na místě kynout
               knedlík uvaříme brambory ve slupce do měkka, vychladíme, olou-  cca 20 minut. Před samotným pečením pomažeme bochánky
               peme slupku a nastrouháme najemno. Brambory, hrubou mouku,   přepuštěným máslem a posypeme mandlemi (nejradši mám mix
               vejce, sůl a škvarky smícháme a utvoříme těsto. Knedlíky uvaříme   mandlí a lískových ořechů). Bochánky pečeme v troubě na 180 °C
               a nakrájíme na plátky. Servírujeme s bílým zelím, knedlíkem opeče-  asi hodinu a čerstvě upečené je potřeme rozpuštěným máslem.
               ný m na másle, vepřovou šťávou a do zlatova upečený m bokem.  Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
                                               waldeska.cz                             restauracegutovka.cz
   26   27   28   29   30   31   32