Page 29 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 03/2022
P. 29
3/2022
xu, stejně jako železa, fosforu, draslíku a vápníku. zdrojem zinku, který je důležitý pro silný a zdravý
Obsahuje také další stopové živiny, jako je měď, imunitní systém, pro rychlé hojení ran a normální
mangan a selen. Tyto stopové prvky pomáhají při funkci buněčného dělení. Zinek pomáhá stabili-
snižování rizika rakoviny, srdečních onemocnění zovat hladinu cukru v krvi a je také nezbytný pro
a cukrovky. V neposlední řadě, jehněčí je dobrým optimální čich a chuť.
Jehněčí hřebínek s květákovým pyré
Ingredience: uzavřít do pytlíku s uzavíratelným okrajem, vlo-
180 g jehněčí kotletka s kostí žit do hrnce s vodou a zapnout troubu na cca
100 g lilku 60-70 C. Doba je různá, podle toho, jaké maso
50 g cherry rajčat použijete. Bílá masa jsou hotová do hodiny, čer-
50 g žampionů vená masa trvají i 3-4 hodiny. Po této přípravě už
jen postačí zprudka orestovat a je hotovo. Maso
200 g brambor vařených ve slupce
150 g květáku zůstává uvnitř šťavnaté a neztrácí na gramáži.
50 g cibule Květákové pyré připravíte tak, že zpěníte cibulku
řapíkatý celer na ghí másle a přidáte řapíkatý celer. Po chvil-
ce přidejte nasekaný květák, muškátový oříšek
5 g cibule a osolte. Párkrát promíchejte, podlijte vodou
5 g ghí másla
a vařte do změknutí. Poté rozmixujte do krémové
muškátový oříšek, zvěřinové koření, sůl, pepř
konzistence.
Na pánvičce orestujte na oleji žampiony, cher-
Postup:
ry rajčata a lilek. Jako přílohu podávejte vařené
Jehněčí hřebínek je vhodné připravit metodou brambory.
„sous vide“. Kdo nemáte, můžete vytvořit vodní Holky v akci vám přejí
lázeň i doma. Postačí osolené maso s kořením dobrou chuť u zdravého stolování.
29

