Page 29 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 03/2022
P. 29

3/2022


        xu, stejně jako železa, fosforu, draslíku a vápníku.   zdrojem zinku, který je důležitý pro silný a zdravý
        Obsahuje také další stopové živiny, jako je měď,   imunitní systém, pro rychlé hojení ran a normální
        mangan a selen. Tyto stopové prvky pomáhají při   funkci  buněčného  dělení.  Zinek  pomáhá  stabili-
        snižování  rizika  rakoviny,  srdečních  onemocnění   zovat hladinu cukru v krvi a je také nezbytný pro
        a cukrovky. V neposlední řadě, jehněčí je dobrým   optimální čich a chuť.

                             Jehněčí hřebínek s květákovým pyré


        Ingredience:                             uzavřít do pytlíku s uzavíratelným okrajem, vlo-
        180 g jehněčí kotletka s kostí           žit  do  hrnce  s  vodou  a  zapnout  troubu  na  cca
        100 g lilku                              60-70 C. Doba je různá, podle toho, jaké maso
        50 g cherry rajčat                       použijete. Bílá masa jsou hotová do hodiny, čer-
        50 g žampionů                            vená masa trvají i 3-4 hodiny. Po této přípravě už
                                                 jen postačí zprudka orestovat a je hotovo. Maso
        200 g brambor vařených ve slupce
        150 g květáku                            zůstává uvnitř šťavnaté a neztrácí na gramáži.
        50 g cibule                              Květákové pyré připravíte tak, že zpěníte cibulku
        řapíkatý celer                           na  ghí  másle  a  přidáte  řapíkatý  celer.  Po  chvil-
                                                 ce  přidejte  nasekaný  květák,  muškátový  oříšek
        5 g cibule                               a  osolte.  Párkrát  promíchejte,  podlijte  vodou
        5 g ghí másla
                                                 a vařte do změknutí. Poté rozmixujte do krémové
        muškátový oříšek, zvěřinové koření, sůl, pepř
                                                 konzistence.
                                                 Na  pánvičce  orestujte  na  oleji  žampiony,  cher-
        Postup:
                                                 ry rajčata a lilek. Jako přílohu podávejte vařené
        Jehněčí  hřebínek  je  vhodné  připravit  metodou   brambory.
        „sous vide“. Kdo nemáte, můžete vytvořit vodní                 Holky v akci vám přejí
        lázeň  i  doma.  Postačí  osolené  maso  s  kořením   dobrou chuť u zdravého stolování.


































                                               29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34