Page 28 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 03/2022
P. 28

3/2022
        HOlKy V aKcI





        V  dnešním  vydání  jsme  si                             ností medvědího česneku je,
        pro  vás  připravily  menu,  kte-                       že  konzument  pak  není  „tak
        ré  může  být  klidně  i  sváteční.                   moc cítit“.
        Je jaro a všude se zelená medvědí                  Dává se často do pomazánek, salá-
        česnek. V kuchyni se ale používá všude tam,   tů, polévek, másla, dělá se z něj „špenát“ atd.
        kde  česnek  setý  a  tedy  tam,  kde  vynikne  jeho   Nejlepší je ho dávat nakrájený do již hotového
        jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z před-  jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.


                                Polévka z medvědího česneku


        Ingredience:                              xujeme na co nejhladší krém. Přidáme smetanu,
        20 g másla                                muškátový oříšek a minutu provaříme. Podáváme
        1 menší cibule                            s krutony opečenými na sucho v troubě. Na ta-
        1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru  líři  polévku  posypeme  strouhaným  parmazánem
        2 střední brambory (cca 200 g)            a máme hotovo.
        100 g medvědího česneku                   Druhou  „jarní“  ingrediencí,  kterou  si  dnes  před-
        100 ml smetany ke šlehání                 stavíme, je jehněčí maso. Obsahuje formy selenu
        50 g parmazánu                            a dalších minerálů, které podporují zdraví, dlou-
        sůl, pepř, muškátový oříšek               hověkost a duševní vývoj. Není u nás v takové ob-
                                                  libě jako např. kuřecí nebo vepřové maso, protože
        Postup:                                   není tak běžně dostupné a lidi odrazuje také jeho
        V  hrnci  rozpálíme  máslo  a  dozlatova  na  něm   vysoká cena. Toto maso je dobrým zdrojem bílko-
        opečeme cibuli nakrájenou nadrobno. Brambory   vin pro všechny věkové kategorie a obsahuje osm
        oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme k ci-  esenciálních aminokyselin.
        buli. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a při-  Jehněčí maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny,
        vedeme k varu. Necháme bublat 10-12 minut do   které jsou běžně v mořských rybách. Tyto mastné
        změknutí brambor.                         kyseliny, jak je známo, pomáhají v boji proti one-
        Listy česneku omyjeme, zbavíme stopek a rozmi-  mocnění  srdce  a  pomáhají  v  redukci  hmotnosti.
        xujeme. Vložíme do polévky a pak polévku rozmi-  Maso  je  bohatým  zdrojem  vitaminů  B-komple-

























                                               28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33