Page 28 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 03/2022
P. 28
3/2022
HOlKy V aKcI
V dnešním vydání jsme si ností medvědího česneku je,
pro vás připravily menu, kte- že konzument pak není „tak
ré může být klidně i sváteční. moc cítit“.
Je jaro a všude se zelená medvědí Dává se často do pomazánek, salá-
česnek. V kuchyni se ale používá všude tam, tů, polévek, másla, dělá se z něj „špenát“ atd.
kde česnek setý a tedy tam, kde vynikne jeho Nejlepší je ho dávat nakrájený do již hotového
jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z před- jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.
Polévka z medvědího česneku
Ingredience: xujeme na co nejhladší krém. Přidáme smetanu,
20 g másla muškátový oříšek a minutu provaříme. Podáváme
1 menší cibule s krutony opečenými na sucho v troubě. Na ta-
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru líři polévku posypeme strouhaným parmazánem
2 střední brambory (cca 200 g) a máme hotovo.
100 g medvědího česneku Druhou „jarní“ ingrediencí, kterou si dnes před-
100 ml smetany ke šlehání stavíme, je jehněčí maso. Obsahuje formy selenu
50 g parmazánu a dalších minerálů, které podporují zdraví, dlou-
sůl, pepř, muškátový oříšek hověkost a duševní vývoj. Není u nás v takové ob-
libě jako např. kuřecí nebo vepřové maso, protože
Postup: není tak běžně dostupné a lidi odrazuje také jeho
V hrnci rozpálíme máslo a dozlatova na něm vysoká cena. Toto maso je dobrým zdrojem bílko-
opečeme cibuli nakrájenou nadrobno. Brambory vin pro všechny věkové kategorie a obsahuje osm
oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme k ci- esenciálních aminokyselin.
buli. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a při- Jehněčí maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny,
vedeme k varu. Necháme bublat 10-12 minut do které jsou běžně v mořských rybách. Tyto mastné
změknutí brambor. kyseliny, jak je známo, pomáhají v boji proti one-
Listy česneku omyjeme, zbavíme stopek a rozmi- mocnění srdce a pomáhají v redukci hmotnosti.
xujeme. Vložíme do polévky a pak polévku rozmi- Maso je bohatým zdrojem vitaminů B-komple-
28

