Page 28 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 02/2025
P. 28
2/2025
Postup přípravy suroviny
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. 4 brambory
Dáme do vroucí vody (vody dáme pouze tolik, 2 lžíce hladké mouky
aby byly brambory ponořené, ne více), přidá- mléko (dle potřeby)
me bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín 1 vejce
a sůl. Vaříme pod pokličkou. sůl
2. Kopr nasekáme. Česnek oloupeme a nastrou- zelné listy (nebo kapustové)
háme. Do většího hrníčku nalijeme část pod-
máslí, rozklepneme vajíčko, přidáme hladkou Postup přípravy
mouku, kopr, rozkvedláme a za stálého míchá- 1. Oloupané brambory nastrouháme, scedíme
ní přiléváme k bramborům. škrobovou vodu, přidáme vejce, sůl, hladkou
3. Přidáme zbytek podmáslí, nastrouhaný čes- mouku a mléko dle potřeby.
nek a mícháme, dokud polévka nezačne vařit. 2. Vymícháme řidší těsto, které tence namažeme
Necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se na pomaštěné zelné nebo kapustové listy.
polévka nepřichytla ke dnu. 3. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova. Při
4. Odstavíme, přidáme kousek másla, promíchá- pečení podlesníky neobracíme.
me, můžeme přidat i kapku 8 % octu, podle 4. Po vytažení z trouby sloupneme zelný (kapus-
chuti cukr a servírujeme. tový) list. Na podlesníku zůstane vyznačena
struktura listu a placka získá od zelí mírně na-
sládlou chuť i vůni.
valaŠsKÉ POdlesníKy 5. Podlesníky z obou stran mastíme máslem
Tyto placky jsou voňavým pokladem tradiční nebo sádlem.
valašské kuchyně. Bramborové těsto pečené na
zelných listech je pochoutkou, která spojuje jem- Dobrou chuť vám přeji
nost brambor s lahodnou vůní pečeného zelí. Mgr. Jana Radová
28