Page 28 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 02/2025
P. 28

2/2025


        Postup přípravy                          suroviny
        1.  Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.   4 brambory
          Dáme do vroucí vody (vody dáme pouze tolik,   2 lžíce hladké mouky
          aby byly brambory ponořené, ne více), přidá-  mléko (dle potřeby)
          me bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín   1 vejce
          a sůl. Vaříme pod pokličkou.              sůl
        2.  Kopr nasekáme. Česnek oloupeme a nastrou-  zelné listy (nebo kapustové)
          háme. Do většího hrníčku nalijeme část pod-
          máslí, rozklepneme vajíčko, přidáme hladkou   Postup přípravy
          mouku, kopr, rozkvedláme a za stálého míchá-  1.  Oloupané  brambory  nastrouháme,  scedíme
          ní přiléváme k bramborům.                 škrobovou vodu, přidáme vejce, sůl, hladkou
        3.  Přidáme  zbytek  podmáslí,  nastrouhaný  čes-  mouku a mléko dle potřeby.
          nek a mícháme, dokud polévka nezačne vařit.   2.  Vymícháme řidší těsto, které tence namažeme
          Necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se   na pomaštěné zelné nebo kapustové listy.
          polévka nepřichytla ke dnu.            3.  Pečeme  v  předehřáté  troubě  do  zlatova.  Při
        4.  Odstavíme, přidáme kousek másla, promíchá-  pečení podlesníky neobracíme.
          me, můžeme přidat i kapku 8 % octu, podle   4.  Po vytažení z trouby sloupneme zelný (kapus-
          chuti cukr a servírujeme.                 tový)  list.  Na  podlesníku  zůstane  vyznačena
                                                    struktura listu a placka získá od zelí mírně na-
                                                    sládlou chuť i vůni.
        valaŠsKÉ POdlesníKy                      5.  Podlesníky  z  obou  stran  mastíme  máslem
          Tyto placky jsou voňavým pokladem tradiční   nebo sádlem.
        valašské  kuchyně.  Bramborové  těsto  pečené  na
        zelných listech je pochoutkou, která spojuje jem-  Dobrou chuť vám přeji
        nost brambor s lahodnou vůní pečeného zelí.                       Mgr. Jana Radová





































                                               28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33