Page 27 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 02/2025
P. 27

2/2025
        tRadice a ZVyky






                        Jaká postní jídla nám pomohou překonat

                           období od masopustu do Velikonoc?


          Po masopustním období s hojností a zábavou   ně. Dnešní doba je bohatá a s vírou to bývá vše-
        začalo postní období, které je podle církve pří-  lijaké. Přesto můžeme postní období využít pro
        pravou na Velikonoce a trvá od Popeleční středy   odlehčení a ozdravění celého těla po líné a kalo-
        (den po Masopustním úterý) 40 dní (kromě ne-  ricky bohaté zimě. Přicházející jaro s rašícími by-
        dělí). Přísný půst je na Popeleční středu a Velký   linkami a mladou zeleninou nás může povzbudit
        pátek. V tyto dva dny se nejí maso a tuky teplo-  a motivovat. Postní jídlo nemusí být nudné.
        krevných zvířat. Půst ve smyslu jídla nebyl vždyc-  Posílám vám 2 recepty na postní jídla:
        ky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve
        spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak   babIČČIna POdMáslanKa
        se  jedla  taková  jídla,  která  zasytila,  zahřála,  ale   suroviny
        zároveň nebyla náročná na suroviny a dobu pří-
        pravy.                                      1 l podmáslí
                                                    3-4 salátové brambory
        JaKÉ POKrMy sI MŮžeMe uvařIt                3-4 stroužky česneku
          Církev jen zavedla pro věřící povinné a pravi-  1 hrst kopru
        delné  postní  (bezmasé)  pátky.  Postnímu  vaření   1 lžička kmínu
        vévodily polévky, kaše, různé placky, chléb, kysa-  nové koření
        né  zelí,  kořenová  zelenina  a  obiloviny.  Mastí  se   celý pepř
        olejem, mimo přísný půst i slaninou nebo sádlem.   1 bobkový list
        Hlavní  smysl  půstu  je,  ale  odříkání  (zřeknutí  se   sůl (dle potřeby)
        postradatelných požitků ve prospěch rozvoje du-  cukr (dle chuti)
        cha). Půstem v jídle církev podpořila rozumné še-  ocet 8 % (dle chuti)
        tření zásobami. Jídla, která jsou dnes považována
        za typicky postní (ryby, luštěniny, brambory) se na   na zahuštění:
        stůl obyčejných lidí dostala poměrně pozdě. O to   hladká mouka
        víc se na nich lidová tvořivost vyřádila. Zvlášť jídel   1 vajíčko
        z brambor a bramborových těst máme nepočíta-  máslo























                                               27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32