Page 41 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 01/2025
P. 41
1/2025
recept na masopustní koblihy vám opět posílám
Na 12 kusů: důlek, vlijte žloutky, vlahé mléko, máslo a rum.
• 500 g polohrubé mouky Do tekutiny pak prsty rozdrobte droždí. Dob-
• 3 vanilkové cukry ře promíchejte a propracujte na hladké, vláčné
• kůra z 1 citronu těsto. Lehce poprašte moukou, mísu zakryjte
• 1 kostka droždí (42 g) čistou utěrkou a dejte na teplé místo bez prů-
• 250 ml teplého mléka vanu asi na hodinu kynout, až zhruba zdvojná-
• 50 g rozpuštěného másla sobí objem.
• rum • Přesuňte na pomoučněný vál a rozválejte na
• 4–5 žloutků přibližný obdélník o tloušťce asi 1,5 cm.
• špetka soli • Na polovinu obdélníku rozmístěte hromádky
• zavařenina, povidla nebo maková nádivka na náplně, přiklopte druhou půlkou těsta a okolo
plnění vzniklých hrbolků vykrajujte tvořítkem koblihy.
• olej na smažení Zbylé těsto můžete zpracovat do provázků či
pletýnek.
Postup: • V kastrolu rozpalte vysokou vrstvu oleje a kob-
• Oddělte žloutky a bílky – ty uschovejte na jiné lihy smažte z obou stran dozlatova.
použití (v označené nádobce se dají i zmrazit).
• Do mísy prosejte mouku se špetkou soli, při- Dobrou chuť.
dejte cukr a kůru z citronu. Uprostřed udělejte Mgr. Jana Radová
41