Page 41 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 01/2025
P. 41

1/2025


                   recept na masopustní koblihy vám opět posílám



        Na 12 kusů:                                 důlek, vlijte žloutky, vlahé mléko, máslo a rum.
        •  500 g polohrubé mouky                    Do tekutiny pak prsty rozdrobte droždí. Dob-
        •  3 vanilkové cukry                        ře promíchejte a propracujte na hladké, vláčné
        •  kůra z 1 citronu                         těsto.  Lehce  poprašte  moukou,  mísu  zakryjte
        •  1 kostka droždí (42 g)                   čistou utěrkou a dejte na teplé místo bez prů-
        •  250 ml teplého mléka                     vanu asi na hodinu kynout, až zhruba zdvojná-
        •  50 g rozpuštěného másla                  sobí objem.
        •  rum                                   •  Přesuňte  na  pomoučněný  vál  a  rozválejte  na
        •  4–5 žloutků                              přibližný obdélník o tloušťce asi 1,5 cm.
        •  špetka soli                           •  Na  polovinu  obdélníku  rozmístěte  hromádky
        •  zavařenina,  povidla  nebo  maková  nádivka  na   náplně, přiklopte druhou půlkou těsta a okolo
          plnění                                    vzniklých hrbolků vykrajujte tvořítkem koblihy.
        •  olej na smažení                          Zbylé těsto můžete zpracovat do provázků či
                                                    pletýnek.
        Postup:                                  •  V kastrolu rozpalte vysokou vrstvu oleje a kob-
        •  Oddělte žloutky a bílky – ty uschovejte na jiné   lihy smažte z obou stran dozlatova.
          použití (v označené nádobce se dají i zmrazit).
        •  Do mísy prosejte mouku se špetkou soli, při-  Dobrou chuť.
          dejte cukr a kůru z citronu. Uprostřed udělejte                 Mgr. Jana Radová









































                                               41
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46