Page 40 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 01/2025
P. 40

1/2025
        tradice a ZVyky






                            recepty a zvykloslovné předměty



          O tradicích a zvycích jsem již během dvou let   Pro  období  masopustu  je  kynuté,  ve  vyš-
        mého  působení  v  Palkovických  listech  napsala   ší  vrstvě  tuku  smažené,  pečivo  charakteristické
        mnoho,  v  letošním  roce  bych  se  chtěla  nejvíce   neboli zvykloslovné. Koblihy mohou být plněné
        věnovat receptům tradičních jídel během sváteč-  nebo také neplněné. U nás se obvykle plní zava-
        ních dnů a zvyků v rodině během kalendářního   řeninami, povidly nebo makovými nádivkami. Ve
        roku a zvykloslovným předmětům.          středověku  je  prý  vyráběli  specializovaní  pekaři
          Zvykloslovné předměty jsou doklady mapující   – kobližníci, ale postupem času se jejich příprava
        různé svátky, výročí a rodinné zvyky.    přesunula do kuchyní běžných domácností. Kob-
                                                 lihy byly tradiční odměnou pro masopustní maš-
        Období masopustu                         kary, které si je pak spolu s jinými pochoutkami
          Masopust je letos tradiční devítitýdenní obdo-
        bí, které začíná svátkem Tří králů (6. ledna) a kon-  odnášely jako výslužku. Ze stejného těsta se sma-
                                                 ží nejrůznější tvary – pletýnky, uzly, kohoutí hře-
        čí v noci před Popeleční středou (5. března). První   bínky, ještě zatepla obalované v cukru. Zajímavé
        písemné zmínky o masopustních radovánkách na   jsou tzv. tažené koblihy, které se v masopustním
        území Čech a Moravy pocházejí již ze 13. století,   období  připravují  v  šumavské  Čkyni.  Vykynuté
        ale  základ  najdeme  v  předkřesťanském  období,   koblihové těsto rozdělí na kousky, které vytvarují
        kdy Slované oslavovali konec zimy. Masopust sla-  do koulí o něco menších než tenisový míček. Prs-
        vili všichni – od nejchudších až po krále. Králové   ty se pak těsto vytahuje od středu a lehce stáčí.
        strojili bohaté hostiny a pořádali panovnické ma-  Vytváří se tak kruh s válečkem, jehož střední část
        sopustní reje, které se poté přesunuly i na císař-  zůstává tenká. Pak se smaží a obalují v moučko-
        ský dvůr do Vídně. Během masopustu se konaly   vém cukru s vanilkou. Čkyňské tažené koblihy sa-
        taneční zábavy, zabijačky a svatby.
                                                 mozřejmě nejsou plněné.
        •  Symbolika masek: Každá maska má svůj vý-  Ve  slovenské  Kysuci,  sousedící  s  Moravou
          znam.  Například  medvěd  symbolizuje  plod-  a  Slezskem,  se  v  období  masopustu  připravují
          nost a jeho tanec s hospodyněmi měl zajistit   také tzv. osúchy neboli zelné koblihy. Z těsta vy-
          úrodný rok.                            krojené placky se plní kysaným zelím smíchaným
        •  Masopustní soud: V některých regionech se   s kousky slaniny a klobásky. Smaží se v oleji či na
          na  závěr  masopustu  koná  symbolický  soud   sádle.
          nad kobylou nebo basou, což předsta-
          vuje  konec  veselí  a  začátek  postního
          období. Po vynesení rozsudku se basa
          či  kobyla  pochová,  což  symbolizuje
          ukončení zábav a tancovaček.
        •  tučný čtvrtek: Je nejveselejší část ma-
          sopustu, patří k němu totiž hody a za-
          bijačky,  nesmí  chybět  pečená  kachna
          a sladké koblihy či boží milosti. Tučný
          čtvrtek  je  spojený  i  s  pověrou,  že  se
          lidé mají co nejvíce najíst a napít, aby
          měli sílu po celý rok.
        •  Mužovské  bály:  Pořádají  se  během
          masopustního  pondělí,  nesmí  na  ně
          svobodní.  Nejzajímavějším  zvykem
          těchto bálů je skákání do výšky: tak vy-
          soko, jak doskočí selka, doroste i obilí.

                                               40
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45