Page 21 - Chytrý zpravodaj - Ostrava-Jih 02 2022
P. 21

HISTORICKÝ DVOJLIST




        DRUŽSTEVNÍ RESTAURACE ELIÁŠ                           stav objektu přetrvával až do roku 1966, kdy došlo k výměně střešní
          V roce 1921 bylo zejména díky úsilí Josefa Chalupníka založeno   krytiny, přepažení sálu, výmalbě a  nátěru vybavení. Ačkoliv zvenčí
        Obecně prospěšné stavební a bytové družstvo ve Vítkovicích, spo-  vypadal objekt vzhledně, uvnitř je v roce 1966 hodnocen jako nevy-
        lečnost s ručením obmezeným (dále jen OPSaBD), jehož hlavním   hovující a „scházely se zde živly“ – navíc zde bylo „těžko dělat zása-
        cílem bylo vybudovat v  oblasti horní části Zábřehu vilovou čtvrť,   hy, když hazardní hry hrají nejen příslušníci Veřejné bezpečnosti, ale
        která nyní nese název Družstvo. Stavba družstevní restaurace pro-  i poslanci národního výboru“. Také restaurační zahrádka byla v notně
        běhla v letech 1923 a 1924. Původní záměr provozovat podnik přímo   zchátralém stavu. V 70. letech byla restaurace zmodernizována. V 90.
        OPSaBD selhal a budova musela být na konci 20. let prodána. Jejím   letech byl podnik navrácen v restituci potomkům původním majite-
        prvním soukromým majitelem se stal František Eliáš, jehož jméno   lům a v současnosti je provozován stále pod původním názvem Eliáš.
        podnik nese i v současnosti. Restaurace byla od počátku výstavby
        osady společenským centrem místních obyvatel a sloužila také jako   VÝLETNÍ RESTAURACE KORÝTKO
        místo pro setkávání různých spolků, pro veřejné schůze i přednáš-  Alois Šeděnka, nájemce slavné kavárny Praha na Masaryko-
        ky. Od roku 1934 se zde scházeli pravidelně místní zahrádkáři, kteří   vě  náměstí,  patrně  v  polovině  20.  let  navštívil  pramen  v  zábřež-
        v restauraci pořádali také své každoroční výstavy. Po válce se v sále   ském Korýtku a místo jej učarovalo. Dobře vytušil, že okolí pramene
        scházel i zdejší spolek esperantistů Komenský.        by mohlo být krásným výletním místem Ostravanů, které by vytvoři-
          Restauraci a její chod na počátku 40. let popsal ve svých vzpo-  lo protiváhu oblíbenému Landeku či Bělskému lesu. Neváhal a zřídil
        mínkách Miroslav Košnovský: „Pana  Eliáše a  jeho  manželku jsem   asi 50 metrů západně od pramene skromnou výletní restauraci, jíž
        jako malý kluk znal, ač si nedokážu vybavit jejich podobu. Pama-  připomínají dnes pouze betonové základy na volném prostoru mezi
        tuji si, že František Eliáš nosil vestu s kapsičkou pro větší kapesní   statnějšími stromy. Návštěvníci si zde mohli dát pivo z Českého akci-
        hodinky s řetízkem. Kouřil občas viržinko. Paní Eliášová se starala   ového pivovaru v Moravské Ostravě (aktuálně Ostravar) a také rybí
        o kuchyň, měli v ní kuchařku, ve výčepu obsluhoval číšník a u pípy   speciality všeho druhu. Jedním z nájemců podniku byl jakýsi Grobi-
        stál pan výčepní. Ale to jen tehdy, byla-li v provozu letní zahrada, ji-  án. Jaroslav Ermis (1928–2020) na místo vzpomněl v roce 2017 ná-
        nak čepoval pivo sám pan Eliáš. Součástí podniku byla také venkovní   sledovně: „Byla to výhradně letní restaurace, kterou provozoval pan
        kuželna. Hlavní vchod do restaurace byl přes zahradu. Do výčepu se   Leher bydlící v zábřežském zámku. Zásoby zde dovážel na bicyklu.
        šlo z malé předsíně, vlevo byla menší místnost, extrovna, pro štam-  V restauraci měl místnost, kde v létě spal, pod stromy byly dřevěné
        gasty a hráče karet. Na zvláštních držácích tam byly hostům k dis-  stoly, u nichž seděli hosté, kteří pili nejčastěji pivo.“ Restaurace patr-
        pozici také noviny. Za války se čepoval jen jeden druh piva, limonády   ně zanikla v průběhu 40. let.
        se prodávaly ve skleněných lahvích se speciálním keramickým od-
        klopným uzávěrem. Byly malinové nebo citronové, k dispozici byl
        také čistý sifon. Ten se čepoval z kyvet, kovových talkových nádob
        o objemu 5 nebo 10 litrů. Zřejmě se zde prodávalo také víno naléva-
        né z láhve a tvrdý alkohol.
          U Eliášů měli v šenku jednu zvláštnost. Týkala se způsobu objed-
        návání piva číšníkem u výčepního. Používali k tomu malé porcelá-
        nové knoflíky. Byly čtvercové se zkosenými rohy, asi o velikosti 1×1
        centimetr a tloušťkou půl centimetru. Byly barevné, bílé, červené,
        červené, modré, žluté a zelené. Označovaly druh pití. Zda bylo pivo
        velké či malé, jakou příchuť měla limonáda, případně jaký objem měl
        sifon. Číšník převzal od hostů objednávku, z kapsy vysypal hrst kno-
        flíků, určil barvy a počet a vše vysypal na nálevním pultu na tác, na
        kterém pak odnášel nápoje hostům. Výčepní dle barevných ‚čoček‘
        připravil nápoje a pak čočky vysypal do šuplíku. Eliášovi nepodávali
        obědy, ale mohli jste si u nich objednat kyselé rybičky, tlačenku s ci-  Na přelomu 20. a 30. let 20. století provozoval restauraci v Korýtku
        bulí, preclíky k pivu nebo něco, co nebylo za války na lístky. Přísně   jistý pán Grobián.
        v restauraci dodržovali provozní dobu a netrpěli opilce. Ale mohlo se
        uvnitř i venku kouřit.                                U LAZARŮ
          K restauraci náležel také velký sál přístupný vchodem od Cha-  Putování po zábřežských hostincích ukončíme ve výletní restau-
        lupníkovy ulice, ale ten byl po většinu roku uzavřen. Používal se jen   raci U Lazarů, kterou bychom hledali na pravém břehu Odry v mís-
        u příležitosti výstav a v plesové sezoně. Jinak se do sálu vstupovalo   tech zahrádkářské kolonie U Korýtka. Ačkoliv zařízení trpělo častými
        dvoukřídlými dveřmi umístěnými vedle výčepního pultu. Do kuchy-  povodněmi, přesto se stále obnovovalo. Obliba místa ve 30. letech
        ně a k WC vedly dveře z pravé strany výčepu.“         prudce  stoupala, návštěvníci se koupali  v  mělkém meandru  řeky,
          V  posledním  roce  2.  světové  války  restaurace  utrpěla  nálety   slunili se na přilehlých loukách, mohli využívat toalet, převlékáren,
        a osvobozovacími boji, takže po skončení války musela být prove-  bufetu a také si večery zpříjemnit tancem za doprovodu živé kapely.
        dena její oprava. Od počátku roku 1958 byla v restauraci Eliáš vyčle-  Letní podnik zanikl pravděpodobně po 2. světové válce.
        něna jedna místnost pro kulturní potřeby tehdejší Osvětové besedy.                          Petr Lexa Přendík
        Dne 4. května 1960 schválila rada Obvodního národního výboru Os-
        trava-Zábřeh převod nemovitosti Františka Eliáše do socialistického
        vlastnictví. Restaurace byla začleněna do komunálního podniku Re-  Máte nějakou vzpomínku na zmiňované podniky? Vlast-
        staurace a jídelny a získala nový název V zahrádkách.   níte fotografii z těchto hostinců? Podělte se o své materiály
          Restaurace byla již na počátku roku 1961 popsána jako notně za-  a zašlete je na e-mail: petr.prendik@ovajih.cz.
        staralá a v nevyhovujícím stavu, jelikož do ní zatékala voda. Chatrný


                                                           21                                        www.ovajih.cz
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26