Page 15 - Chytrý zpravodaj - Ostrava-Jih únor 2021
P. 15
ŠKOLSTVÍ
KŘEST OHNĚM PRO MLADÉ PRŮVODCE
Studenti 3. ročníku oboru Služby ces- výbornou. Připraveným odborným výkla-
tovního ruchu ze Střední školy společného dem navíc mnohdy přilákali pozornost ko-
stravování v Hrabůvce se vůbec poprvé lemjdoucích, kteří si rádi vyslechli zajíma-
ocitli v roli turistických průvodců. Jejich vosti o Ostravě, její historii i současnosti,“
nasazení v ostravských ulicích předcháze- kvitovala učitelka Hana Schwarzová.
la pečlivá příprava. Pak už je za doprovo- Studenti si tak ověřili starou pravdu
du Hany Schwarzové, vyučující předmětu z Goethova Fausta: „Šedivá je teorie, jen
Průvodcovské služby, čekal bezmála ostrý strom života věčně zelená se.“
start. Trasa mladých průvodců vedla od
Prokešova náměstí přes Husův sad smě-
rem ke Katedrále Božského Spasitele a na-
příč Masarykovým náměstím. Studenti se
zastavili u Ostravského muzea, aby přes
Černou louku a kolem Národního divadla
moravskoslezského zamířili k nákupnímu
centru Karolína. Konečná posléze byla
u Domu umění.
Mentorka neskrývala spokojenost s vý-
Foto: SŠSS Ostrava-Hrabůvka Foto: SŠSS Ostrava-Hrabůvka
sledkem: „Své role se studenti zhostili na
STUDENT Z JIHU ZÍSKAL PRESTIŽNÍ OCENĚNÍ
Mezinárodní cena vévody z Edinburghu „Problémem je legalizace. Zkušení v oboru
je programem, který má mladé lidi motivo- tvrdí, že když se překoná tento krok, dál už
vat k rozvoji vlastních schopností a doved- je to pohádka,“ vzpomíná autor projektu.
ností. Pod záštitou britské královské rodiny Kvido se musel utkat s administrativními
funguje už od roku 1956. Do České republiky překážkami, naplánováním cyklotrasy, výro-
se rozšířil před 25 lety. V loňském roce byl bou značkovacích kolíků a následně vlastní
mezi oceněnými účastníky z celého světa výstavbou.
rovněž student Střední průmyslové školy „Nemůžu říct, že to bylo jednoduché, ale
stavební v Zábřehu Kvido Klawe. povedlo se. Stal se takový malý zázrak. Na
I přes veškeré těžkosti, spojené s koro- počátku se ozývaly názory, že nemám dost
navirovými omezeními, student dokázal prostředků a zkušeností a že je to docela
uskutečnit náročný projekt, když vytvo- velké šílenství,“ rekapituluje Kvido Klawe.
řil vlastní harrachovský singletrail, tedy „Jak se ale někdy v životě ukáže, jsou věci,
stezku pro cyklisty. Touto aktivitou strávil u kterých stačí pár lidí sdílejících prosté nad-
mnohonásobně více času, než kolik bylo ke šení pro konkrétní myšlenku. V tu chvíli se
splnění programu třeba. Houževnatý mla- začnou dít věci a začne nové dobrodruž-
dík si prošel celým procesem „od A do Z“. Foto: SŠPS Ostrava-Zábřeh ství,“ dodává úspěšný středoškolák.
SOUTĚŽIT NA POLI GASTRONOMIE SE DÁ I ONLINE
Navzdory nepříznivé epidemické situa- já, aneb natoč to“. Zapojili se do ní budoucí
ci ve Střední škole společného stravování cukráři, kuchaři, číšníci nebo provozní. CUKRÁŘSKÁ SOUTĚŽ
v Hrabůvce odstartovali gastronomickou Soutěž měla svou teoretickou i praktic-
soutěž, určenou žákům hned několika obo- kou část, přičemž úkoly byly přizpůsobeny 1. ročník – Kateřina Morská, Veronika
rů. Premiérově se zde konal 1. ročník online jednotlivým ročníkům. Soutěžící vařili několik Garšicová, Ester Muntágová
klání „Pečeme s radostí a sami“ a „Teď vařím polévek, připravovali dušené i minutkové po-
krmy s přílohou, nebo vytvářeli kreativní cuk- 2. ročník – Michaela Luptáková,
KUCHAŘSKÁ SOUTĚŽ rářské ozdoby. Došlo i na cukrářskou klasiku Dominika Fialová, Nikola Kudelová
– výrobu zdobeného perníku. 3. ročník – Adéla Klimešová, Patricie
1. ročník – Ondřej Bouchner, HRP1 Všichni soutěžící předvedli elán a nasaze-
ní. Vůbec nevadilo, že se zrovna nepohybo- Hopová, Lucie Kocurková, Iva
Pochvala za účast – Lenka Šímová, KČ1A vali „na place“, ale svůj um předváděli skrze Machalová, Kateřina Schneidrová,
počítačové obrazovky. Názorně tím ukázali, Vendula Staňková
2. ročník – Monika Mičianová, HRP2
že ani v omezujících podmínkách mnohdy
není nutné složit ruce do klína.
15 www.ovajih.cz