Page 43 - Chytrý zpravodaj - Nový Knín říjen 2021
P. 43
mokrovratský ZPRAVODAJ 10 / 2021 mokrovratský ZPRAVODAJ 10 / 2021
moKRoVRATSKá dRAKiádA Krém:
250 g máslo
200 g moučkový cukr
Podzim bývá obdobím barevným, ale také větrným, svádějícím k pouštění 400-450 ml mléko
draků. V neděli 10. října se sešli příznivci této zábavy i u nás v Mokrovra- 2 ks vanilkový puding
tech. Strávili jsme krásné odpoledne a i přesto, že vítr nám moc nefoukal, 1 ks žloutek
draci se vznášeli nad hřištěm a děti si užívaly pouštění i připravené soutě- vanilkový cukr podle chuti (2-5 ks)
že, hry a hlavně velký skákací hrad se skluzavkou.
Letos byla naše drakiáda spojená se soutěží „O nejlepší mokrovratskou Zpracujeme světlé těsto a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část rozválíme
dobrotu“, hodnotil se vzhled, chuť a originalita. První cenu za svůj moučník na plech (používáme čtvercový plech 34 cm x 34 cm, je třeba mít dva stejné
„Stoleté královské řezy“ si odnesla paní Jana Kottová. plechy). Na rozválenou část v plechu nalijeme tmavé těsto – žloutky ušle-
A že na naší drakiádě jde především o srandu, jsme se přesvědčili v soutě- háme s cukrem, přidáme kakao a rozemleté oříšky a po částech zapracu-
ži pro dospělé, která se stala nedílnou součástí našich společných akcí. jeme sníh z bílků. Dáme do trouby upéct. Každá trouba peče jinak, a tak
Zajímavostí byla ukázka odchytu volně žijících ptáků, za kterou bych do tmavého těsta píchám špejlí. Když přestane lepit, je upečené. Na krém
chtěla moc poděkovat Přírodovědnému spolku Dobříš. Celkem se jim během uvaříme puding, podle chuti před vařením přidáme vanilkový cukr. Aby
dvě a půl hodiny podařilo odchytit 21 opeřenců. Dozvěděli jsme se, jak tito se při chladnutí na pudingu nevytvořil „škraloup“, je dobré ho po celém
ptáci žijí, proč se kroužkují a zda a kam migrují. Kromě živých ptáků v ruce povrchu posypat jedním vanilkovým cukrem. Po vychladnutí je na pudin-
jsme se mohli podívat i na vycpaniny dalších běžných druhů. gu sladká voda, kterou slijeme. Máslo na krém rozšleháme a stejně tak pu-
Děkuji všem, kteří pomáhali s organizací, všem, kteří s námi přišli strá- ding. Potom ho po částech přidáváme do másla. Obě ingredience by měly
vit pohodové chvíle, a také těm, kteří finančně přispěli do kasiček na další mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Když je máslo s pudingem dobře
akce pro děti. našlehané, přidáme cukr. Krém namažeme na vychladlý moučník, který
jsme upekli v troubě, a dáme nejlépe do ledničky ztuhnout.
Petra Soukup Ecklová
Druhou polovinu světlého těsta rozválíme na obráceném plechu (plechy
není třeba ničím mastit, těsto je mastné dost). Pečeme pomalu na nižší tep-
lotu, aby se na těstu neudělaly bubliny. Když je světle růžové, je hotové. Ne-
Vítězný recept: Stoleté královské řezy cháme vychladnout a během chladnutí s plackou těsta velmi opatrně dlaní
několikrát zahýbáme (jen o malý kousek), aby se k plechu nepřichytila. Vy-
Dnes jsou asi už více než stoleté, protože recept pochází z časopisu chladlou placku přepravíme na moučník s krémem následujícím způsobem.
Vlasta přibližně z roku 1960. Plech se světlou plackou přiložíme asi 1,5 cm od okraje na plech s mouční-
kem s krémem. Plech s plackou na druhém konci v co nejmenším úhlu nad-
zdvihneme a placku velmi opatrně svezeme dlaní na moučník s krémem
Ingredience: a současně plech pod ní opatrně popotahujeme opačným směrem, tak aby
Světlé těsto: placka „spadla“ z co nejmenší výšky. Placka je tak křehká, že většinou na ně-
500 g hladká mouka kolika místech stejně praskne. To zase až tak nevadí, protože po pocukrová-
500 g máslo ní se to ztratí .
5 lžic studené vody
No, jestli je z toho někdo moudrý, tak „pozdravbůh“. Lépe to ale vysvětlit
neumím. Praxe je nejlepší …
Tmavé těsto:
200-300 g moučkový cukr Jana Kottová
9 ks vejce
70 g kakao
100 g rozemleté lískové ořechy
VI VII