Page 42 - Chytrý zpravodaj - Nový Knín říjen 2021
P. 42

mokrovratský ZPRAVODAJ                                           10 / 2021          mokrovratský ZPRAVODAJ                                           10 / 2021


         moKRoVRATSKá dRAKiádA                                                             Krém:
                                                                                           250 g máslo
                                                                                           200 g moučkový cukr
       Podzim bývá obdobím barevným, ale také větrným, svádějícím k pouštění               400-450 ml mléko
       draků. V neděli 10. října se sešli příznivci této zábavy i u nás v Mokrovra-        2 ks vanilkový puding
       tech. Strávili jsme krásné odpoledne a i přesto, že vítr nám moc nefoukal,          1 ks žloutek
       draci se vznášeli nad hřištěm a děti si užívaly pouštění i připravené soutě-        vanilkový cukr podle chuti (2-5 ks)
       že, hry a hlavně velký skákací hrad se skluzavkou.
         Letos byla naše drakiáda spojená se soutěží „O nejlepší mokrovratskou             Zpracujeme světlé těsto a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část rozválíme
       dobrotu“, hodnotil se vzhled, chuť a originalita. První cenu za svůj moučník        na plech (používáme čtvercový plech 34 cm x 34 cm, je třeba mít dva stejné
       „Stoleté královské řezy“ si odnesla paní Jana Kottová.                              plechy). Na rozválenou část v plechu nalijeme tmavé těsto – žloutky ušle-
         A že na naší drakiádě jde především o srandu, jsme se přesvědčili v soutě-        háme s cukrem, přidáme kakao a rozemleté oříšky a po částech zapracu-
       ži pro dospělé, která se stala nedílnou součástí našich společných akcí.            jeme sníh z bílků. Dáme do trouby upéct. Každá trouba peče jinak, a tak
         Zajímavostí byla ukázka odchytu volně žijících ptáků, za kterou bych              do tmavého těsta píchám špejlí. Když přestane lepit, je upečené. Na krém
       chtěla moc poděkovat Přírodovědnému spolku Dobříš. Celkem se jim během              uvaříme puding, podle chuti před vařením přidáme vanilkový cukr. Aby
       dvě a půl hodiny podařilo odchytit 21 opeřenců. Dozvěděli jsme se, jak tito         se při chladnutí na pudingu nevytvořil „škraloup“, je dobré ho po celém
       ptáci žijí, proč se kroužkují a zda a kam migrují. Kromě živých ptáků v ruce        povrchu posypat jedním vanilkovým cukrem. Po vychladnutí je na pudin-
       jsme se mohli podívat i na vycpaniny dalších běžných druhů.                         gu sladká voda, kterou slijeme. Máslo na krém rozšleháme a stejně tak pu-
         Děkuji všem, kteří pomáhali s organizací, všem, kteří s námi přišli strá-         ding. Potom ho po částech přidáváme do másla. Obě ingredience by měly
       vit pohodové chvíle, a také těm, kteří finančně přispěli do kasiček na další        mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Když je máslo s pudingem dobře
       akce pro děti.                                                                      našlehané, přidáme cukr. Krém namažeme na vychladlý moučník, který
                                                                                           jsme upekli v troubě, a dáme nejlépe do ledničky ztuhnout.
                                                                Petra Soukup Ecklová
                                                                                             Druhou polovinu světlého těsta rozválíme na obráceném plechu (plechy
                                                                                           není třeba ničím mastit, těsto je mastné dost). Pečeme pomalu na nižší tep-
                                                                                           lotu, aby se na těstu neudělaly bubliny. Když je světle růžové, je hotové. Ne-
       Vítězný recept: Stoleté královské řezy                                              cháme vychladnout a během chladnutí s plackou těsta velmi opatrně dlaní
                                                                                           několikrát zahýbáme (jen o malý kousek), aby se k plechu nepřichytila. Vy-
       Dnes jsou asi už více než stoleté, protože recept pochází z časopisu                chladlou placku přepravíme na moučník s krémem následujícím způsobem.
       Vlasta přibližně z roku 1960.                                                       Plech se světlou plackou přiložíme asi 1,5 cm od okraje na plech s mouční-
                                                                                           kem s krémem. Plech s plackou na druhém konci v co nejmenším úhlu nad-
                                                                                           zdvihneme a placku velmi opatrně svezeme dlaní na moučník s krémem
       Ingredience:                                                                        a současně plech pod ní opatrně popotahujeme opačným směrem, tak aby
       Světlé těsto:                                                                       placka „spadla“ z co nejmenší výšky. Placka je tak křehká, že většinou na ně-
       500 g hladká mouka                                                                  kolika místech stejně praskne. To zase až tak nevadí, protože po pocukrová-
       500 g máslo                                                                         ní se to ztratí   .
       5 lžic studené vody
                                                                                             No, jestli je z toho někdo moudrý, tak „pozdravbůh“. Lépe to ale vysvětlit
                                                                                           neumím. Praxe je nejlepší …
       Tmavé těsto:
       200-300 g moučkový cukr                                                                                                                            Jana Kottová
       9 ks vejce
       70 g kakao
       100 g rozemleté lískové ořechy

                                          VI                                                                                 VII
   37   38   39   40   41   42   43   44