Page 21 - Zpravodaj_prosinec_2021_web
P. 21

Cikorka – továrna na kávové náhražky v Kolíně na archivním snímku. Zdroj SOKA Kolín

       Miliony tyčinek                      sójový mlýn s roční kapacitou 3 500 tun je i po   Cukrovinky  z  Chocolandu  lze  nalézt  ve
                                            letech stále největším ve střední Evropě. Pro-  velkých  prodejních  řetězcích,  ale  ne  vždy
          Majiteli  Chocolandu  jsou  Martin  Ňuhlí-  dukuje vločky, drtě i plnotučné sójové mouky.   je  možné  je  rozpoznat.  Například  pro  Lidl
       ček  a  Radim  Hlaváček.  V  potravinářství  jde    Sója  zde  kromě  mletí  prochází  i  procesem   a  Penny  se  v  Kolíně  vyrábějí  sladkosti,  které
       o známá jména, v minulosti jim patřila společ-  odhořčení.               nesou  jen  privátní  značky  zmíněných  super-
       nost Hamé. Generální ředitel Mojmír Mocek   Sója a čokoláda jsou hlavními surovinami,   marketů jako Náš kraj či Králova koruna.
       dnes vede firmu s ročním obratem okolo 450   které továrna zpracovává. Čokoládu nakupuje   Kolíňáci mají tu výhodu, že výrobky Cho-
       milionů korun.                       Chocoland  od  certifikovaných  obchodníků    colandu mohou nakupovat výhodně v podni-
          V  posledních  letech  Chocoland  inves-  a sóju mimo jiné i od moravských zemědělců.  kové  prodejně  v  Ovčárecké  ulici.  Zákazníci
       tuje zejména do technologií a nových strojů.                             zde najdou i zboží, které již nemůže do řetězců
       „Jeden právě instalujeme, na začátku příštího   Flapjacky na obzoru      kvůli poškozeným obalům, ale i čokoládové či
       roku  čekáme  další.  Růst  cen  energií  nás  tlačí                     sójové zlomy.
       i  k  pořízení  nezávislého  zdroje  horké  páry    O sledování trendů se stará vývojové od-  Advent  a  vánoční  čas  patří  ke  sladkým
       k  čištění  techniky,“  vysvětluje  marketingový   dělení Chocolandu, které ladí receptury i tech-  obdobím  roku.  Není  divu,  že  Chocoland  ak-
       ředitel Michal Habrdla.              nologie.  Běžná  je  například  úprava  složení   tuálně  nabízí  desítky  výrobků  s  vánočními
          Chocoland  má  okolo  dvou  set  zaměst-  výrobků,  aby  vyhověly  poptávce  po  zdravěj-  motivy,  ať  už  to  jsou  kalendáře,  čokoládové
       nanců,  ale  zažitá  představa,  že  v  továrně   ších cukrovinkách. Doplňují se oříšky i ovocné   rybky  a  penízky,  figurky  Mikulášů,  andělů
       na  cukrovinky  pracují  převážně  ženy,  není   složky.                 a čertů, zlatých prasátek, zvonků, vánočních
       přesná.  Ve  výrobě  totiž  nechybí  ani  fyzicky   „Předpokládám,  že  nová  tvarovací  linka   závěsných  ozdob,  podkov,  vánočního  želé,
       náročnější úkony. V provozu najdeme chladicí   nám  umožní  víc  s  novinkami  experimentovat.   bonboniér i čokolád. Těžko si jen představit,
       a tvarovací linky, cukrářské stroje, varnu, pra-  Trendy jsou nyní také flapjacky a další zdravé   kolik lidí na celém světě bude mít v tento čas
       žírnu,  mezi  profesemi  jsou  kromě  údržbářů    tyčinky,  proto  se  chceme  soustředit  i  na  tuto   na jazyku chutě z Kolína.
       a skladníků i mlynáři.               oblast výroby,“ prozrazuje plány na rozšíření              Vladimír Sládek
          Za rok se v Kolíně vyrobí tisíce tun čoko-  sortimentu Michal Habrdla.
       lády.  Co  do  výrobního  objemu  ovšem  vedou
       kokosové  tyčinky,  jejichž  roční  produkce  jde
       do  milionů.  K  nejznámějším  výrobkům  patří
       tyčinky s názvy Jsem kokosová a Jsem Madam
       a  jistě  i  lískooříšková  pomazánka  Crema.
       Obnovena byla i řada Dianella , která osloví
       zákazníky  se  zájmem  o  zdravější  mlsání.
       Výrobky  Dianella  jsou  totiž  bez  přidaného
       cukru a některé zcela bez cukru. Evergreenem
       pak je sójový suk, který se v Chocolandu vyrábí
       podle osvědčené receptury z padesátých let.
          Kromě finálních výrobků se v Chocolandu
       vyrábějí ve velkém objemu i polotovary. Jejich
       sortiment má asi padesát položek, jde o různé
       náplňové krémy, polevy, dezertní a cukrářské
       hmoty, ale třeba i pražené jádroviny. Význam-
       nou  součástí  výroby  zůstala  sója.  Kolínský   Chocoland, nejvoňavější továrna na kolínském Zálabí
                                                                                                                    21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26