Page 21 - Zpravodaj_prosinec_2021_web
P. 21
Cikorka – továrna na kávové náhražky v Kolíně na archivním snímku. Zdroj SOKA Kolín
Miliony tyčinek sójový mlýn s roční kapacitou 3 500 tun je i po Cukrovinky z Chocolandu lze nalézt ve
letech stále největším ve střední Evropě. Pro- velkých prodejních řetězcích, ale ne vždy
Majiteli Chocolandu jsou Martin Ňuhlí- dukuje vločky, drtě i plnotučné sójové mouky. je možné je rozpoznat. Například pro Lidl
ček a Radim Hlaváček. V potravinářství jde Sója zde kromě mletí prochází i procesem a Penny se v Kolíně vyrábějí sladkosti, které
o známá jména, v minulosti jim patřila společ- odhořčení. nesou jen privátní značky zmíněných super-
nost Hamé. Generální ředitel Mojmír Mocek Sója a čokoláda jsou hlavními surovinami, marketů jako Náš kraj či Králova koruna.
dnes vede firmu s ročním obratem okolo 450 které továrna zpracovává. Čokoládu nakupuje Kolíňáci mají tu výhodu, že výrobky Cho-
milionů korun. Chocoland od certifikovaných obchodníků colandu mohou nakupovat výhodně v podni-
V posledních letech Chocoland inves- a sóju mimo jiné i od moravských zemědělců. kové prodejně v Ovčárecké ulici. Zákazníci
tuje zejména do technologií a nových strojů. zde najdou i zboží, které již nemůže do řetězců
„Jeden právě instalujeme, na začátku příštího Flapjacky na obzoru kvůli poškozeným obalům, ale i čokoládové či
roku čekáme další. Růst cen energií nás tlačí sójové zlomy.
i k pořízení nezávislého zdroje horké páry O sledování trendů se stará vývojové od- Advent a vánoční čas patří ke sladkým
k čištění techniky,“ vysvětluje marketingový dělení Chocolandu, které ladí receptury i tech- obdobím roku. Není divu, že Chocoland ak-
ředitel Michal Habrdla. nologie. Běžná je například úprava složení tuálně nabízí desítky výrobků s vánočními
Chocoland má okolo dvou set zaměst- výrobků, aby vyhověly poptávce po zdravěj- motivy, ať už to jsou kalendáře, čokoládové
nanců, ale zažitá představa, že v továrně ších cukrovinkách. Doplňují se oříšky i ovocné rybky a penízky, figurky Mikulášů, andělů
na cukrovinky pracují převážně ženy, není složky. a čertů, zlatých prasátek, zvonků, vánočních
přesná. Ve výrobě totiž nechybí ani fyzicky „Předpokládám, že nová tvarovací linka závěsných ozdob, podkov, vánočního želé,
náročnější úkony. V provozu najdeme chladicí nám umožní víc s novinkami experimentovat. bonboniér i čokolád. Těžko si jen představit,
a tvarovací linky, cukrářské stroje, varnu, pra- Trendy jsou nyní také flapjacky a další zdravé kolik lidí na celém světě bude mít v tento čas
žírnu, mezi profesemi jsou kromě údržbářů tyčinky, proto se chceme soustředit i na tuto na jazyku chutě z Kolína.
a skladníků i mlynáři. oblast výroby,“ prozrazuje plány na rozšíření Vladimír Sládek
Za rok se v Kolíně vyrobí tisíce tun čoko- sortimentu Michal Habrdla.
lády. Co do výrobního objemu ovšem vedou
kokosové tyčinky, jejichž roční produkce jde
do milionů. K nejznámějším výrobkům patří
tyčinky s názvy Jsem kokosová a Jsem Madam
a jistě i lískooříšková pomazánka Crema.
Obnovena byla i řada Dianella , která osloví
zákazníky se zájmem o zdravější mlsání.
Výrobky Dianella jsou totiž bez přidaného
cukru a některé zcela bez cukru. Evergreenem
pak je sójový suk, který se v Chocolandu vyrábí
podle osvědčené receptury z padesátých let.
Kromě finálních výrobků se v Chocolandu
vyrábějí ve velkém objemu i polotovary. Jejich
sortiment má asi padesát položek, jde o různé
náplňové krémy, polevy, dezertní a cukrářské
hmoty, ale třeba i pražené jádroviny. Význam-
nou součástí výroby zůstala sója. Kolínský Chocoland, nejvoňavější továrna na kolínském Zálabí
21