Page 18 - Chytrý zpravodaj - Brno - Kníničky září 2021
P. 18

září 2021




       PŘÍRODA ZA HUMNY SE ZINOU LIŠKOVOU
       LÉČIVÉ ÚČINKY OVOCE


       V tomto článku bych se ráda zabývala léčivými vlastnostmi někte-  Velmi oblíbeným
       rého ovoce, které se běžně pěstuje na našich zahradách. Ovoce   ovocem u nás je také
       používá asi každý, ale o jeho léčivých vlastnostech se mnoho neví.   švestka. I toto ovoce
       Ráda bych tedy tuto situaci trošku napravila.           se využívá jak v čers-
                                                               tvé, tak i v  sušené
       Nejčastěji konzumovaným ovocem u nás je pravděpodobně jablko.   formě, v kuchyni pak
       Používáme ho jak syrové nebo sušené, tak i hojně v kuchyni, počína-  do pečení, povidel
       je různými džemy a kompoty, až po moučníky, přidáváme ho do    a různých pečených
       salátů nebo různých masových i zeleninových pokrmů. Jablka mají   i vařených pokrmů.
       vysokou výživnou hodnotu, obsahují bílkoviny, vlákniny, minerální   Oblíbená je i pálen-
       soli, vitamíny a mnoho dalšího. Jsou výborným dietním pokrmem,   ka. Švestka je vý-
       regulují stolici, a to jak při zácpě, tak i při průjmu, pomáhají při edé-  znamným zdrojem
       mech, různých typech žloutenky, při chorobách srdce, ledvin a při   mnoha vitamínů
       vysokém krevním tlaku, otylosti, významně zlepšují krevní obraz.    a minerálních látek,
       Jsou vhodná i při různých formách revmatismu. Výborným léčivým   se používá na ochra-
       prostředkem je jablečná syrovátka (recept na konci článku). Zlepšuje   nu před viry a bakteriemi, při poruchách trávení, výborná je při zácpě,
       chuť k jídlu, podporuje trávení, čistí jazyk, čistí kalnou moč, snižuje   detoxikuje organismus, čistí střeva, posiluje imunitu. Pomáhá proti
       horečku, zlepšuje krevní obraz, uvolňuje hleny, tlumí kašel, je vhod-   rakovině, je významným antioxidantem, podporuje krvetvorbu
       ná při celkovém oslabení a infekčních chorobách.        a látkovou přeměnu, má výborný vliv na zdraví pokožky, vlasů
       V dávných kulturách                                     a nehtů, je výborným pomocníkem při kardiovaskulárních choro-
       bylo  jablko  symbo-                                    bách, podporuje funkci jater a ledvin a pomáhá udržet zdravou hla-
       lem slunce. Dávalo se                                   dinu cholesterolu v krvi a při bolestech kloubů a dně. Slivovice je
       do souvislosti s ne-                                    výborným desinfekčním a hojivým prostředkem, a to vnitřně na
       smrtelností, uchová-                                    podporu trávícího ústrojí, proti střevním infekcím, zevně na obklady
       ním mládí a krásy                                       při bolestech kloubů, jako kloktadlo pomáhá při paradentóze.
       i s plodností. Jablko
       bylo součástí mnoha                                     Posledním ovocem,
       starých rituálů a za-                                   kterým bych se chtě-
       svěcení.                                                la dnes zabývat, je
                                                               broskev. I broskev
                                                               má podobné využití
       Dalším velmi často používaným ovocem u nás je hruška. I u hrušky   jako ovoce, tak v ku-
       je nejčastější využití jako u jablka, tedy jako syrové nebo sušené   chyni. Tento plod je
       ovoce, džemy, kompoty a v kuchyni do koláčů, salátů i různých pe-   významným  zdro-
       čených pokrmů. Hrušky obsahují zejména vitamín C, ale i jiné vita-   jem vitamínů, zejmé-
       míny, minerální látky, organické kyseliny a mnoho dalších zdraví   na vitamínu A, E a C
       prospěšných látek. Léčivé účinky hrušky se projevují při zánětech   a minerálních látek,
       močových cest a při tvorbě močových a ledvinových kamenů, hruš-   zde hlavně draslíku,
       ka působí desinfekčně, zpevňuje stěny cév, působí močopudně    hořčíku, fosforu, zinku, železa a vápníku. Broskve výborně uvolňují
       a žlučopudně a pomáhá i při žaludečních potížích. Posiluje srdeční   a regulují nervový systém, jsou mírně projímavé a močopudné, čistí
       činnost, pomáhá při chorobách spojených s  vyššími teplotami    a regeneruje organismus, pomáhají v prevenci vysokého krevního
       a zimnicí. Vhodnou lékovou formou je šťáva, odvar z křížal, čaj z listů,   tlaku a podporují srdeční činnost, působí proti stresu a podporují
       nebo jen konzumace plodů.                               dobrou náladu. V dávných dobách byly broskve symbolem panenství.


                                                               JEŠTĚ PŘIKLÁDÁM JEDEN RECEPT:
                                                               Jablečná syrovátka
                                                               Jablečný mošt nebo víno smícháme s pramenitou vodou a s mlékem
                                                               ve stejném poměru a zahřejeme asi na 90 °C. Působením teploty
                                                               a organických sloučenin se mléko srazí a vzniklou tekutinu přefiltru-
                                                               jeme přes čisté plátno. Pijeme vlažnou, můžeme přisladit medem.
                                                               Přeji všem krásné podzimní dny plné zdraví a radosti, naplněné vůní
                                                               a chutí ovoce.
                                                                                                        Zina Lišková


        Zpravodaj městské části Brno-Kníničky                                                             strana 18
                                                                                                          strana 2
        Zpravodaj městské části Brno-Kníničky
   13   14   15   16   17   18   19   20