Page 18 - Chytrý zpravodaj - Brno - Kníničky září 2021
P. 18
září 2021
PŘÍRODA ZA HUMNY SE ZINOU LIŠKOVOU
LÉČIVÉ ÚČINKY OVOCE
V tomto článku bych se ráda zabývala léčivými vlastnostmi někte- Velmi oblíbeným
rého ovoce, které se běžně pěstuje na našich zahradách. Ovoce ovocem u nás je také
používá asi každý, ale o jeho léčivých vlastnostech se mnoho neví. švestka. I toto ovoce
Ráda bych tedy tuto situaci trošku napravila. se využívá jak v čers-
tvé, tak i v sušené
Nejčastěji konzumovaným ovocem u nás je pravděpodobně jablko. formě, v kuchyni pak
Používáme ho jak syrové nebo sušené, tak i hojně v kuchyni, počína- do pečení, povidel
je různými džemy a kompoty, až po moučníky, přidáváme ho do a různých pečených
salátů nebo různých masových i zeleninových pokrmů. Jablka mají i vařených pokrmů.
vysokou výživnou hodnotu, obsahují bílkoviny, vlákniny, minerální Oblíbená je i pálen-
soli, vitamíny a mnoho dalšího. Jsou výborným dietním pokrmem, ka. Švestka je vý-
regulují stolici, a to jak při zácpě, tak i při průjmu, pomáhají při edé- znamným zdrojem
mech, různých typech žloutenky, při chorobách srdce, ledvin a při mnoha vitamínů
vysokém krevním tlaku, otylosti, významně zlepšují krevní obraz. a minerálních látek,
Jsou vhodná i při různých formách revmatismu. Výborným léčivým se používá na ochra-
prostředkem je jablečná syrovátka (recept na konci článku). Zlepšuje nu před viry a bakteriemi, při poruchách trávení, výborná je při zácpě,
chuť k jídlu, podporuje trávení, čistí jazyk, čistí kalnou moč, snižuje detoxikuje organismus, čistí střeva, posiluje imunitu. Pomáhá proti
horečku, zlepšuje krevní obraz, uvolňuje hleny, tlumí kašel, je vhod- rakovině, je významným antioxidantem, podporuje krvetvorbu
ná při celkovém oslabení a infekčních chorobách. a látkovou přeměnu, má výborný vliv na zdraví pokožky, vlasů
V dávných kulturách a nehtů, je výborným pomocníkem při kardiovaskulárních choro-
bylo jablko symbo- bách, podporuje funkci jater a ledvin a pomáhá udržet zdravou hla-
lem slunce. Dávalo se dinu cholesterolu v krvi a při bolestech kloubů a dně. Slivovice je
do souvislosti s ne- výborným desinfekčním a hojivým prostředkem, a to vnitřně na
smrtelností, uchová- podporu trávícího ústrojí, proti střevním infekcím, zevně na obklady
ním mládí a krásy při bolestech kloubů, jako kloktadlo pomáhá při paradentóze.
i s plodností. Jablko
bylo součástí mnoha Posledním ovocem,
starých rituálů a za- kterým bych se chtě-
svěcení. la dnes zabývat, je
broskev. I broskev
má podobné využití
Dalším velmi často používaným ovocem u nás je hruška. I u hrušky jako ovoce, tak v ku-
je nejčastější využití jako u jablka, tedy jako syrové nebo sušené chyni. Tento plod je
ovoce, džemy, kompoty a v kuchyni do koláčů, salátů i různých pe- významným zdro-
čených pokrmů. Hrušky obsahují zejména vitamín C, ale i jiné vita- jem vitamínů, zejmé-
míny, minerální látky, organické kyseliny a mnoho dalších zdraví na vitamínu A, E a C
prospěšných látek. Léčivé účinky hrušky se projevují při zánětech a minerálních látek,
močových cest a při tvorbě močových a ledvinových kamenů, hruš- zde hlavně draslíku,
ka působí desinfekčně, zpevňuje stěny cév, působí močopudně hořčíku, fosforu, zinku, železa a vápníku. Broskve výborně uvolňují
a žlučopudně a pomáhá i při žaludečních potížích. Posiluje srdeční a regulují nervový systém, jsou mírně projímavé a močopudné, čistí
činnost, pomáhá při chorobách spojených s vyššími teplotami a regeneruje organismus, pomáhají v prevenci vysokého krevního
a zimnicí. Vhodnou lékovou formou je šťáva, odvar z křížal, čaj z listů, tlaku a podporují srdeční činnost, působí proti stresu a podporují
nebo jen konzumace plodů. dobrou náladu. V dávných dobách byly broskve symbolem panenství.
JEŠTĚ PŘIKLÁDÁM JEDEN RECEPT:
Jablečná syrovátka
Jablečný mošt nebo víno smícháme s pramenitou vodou a s mlékem
ve stejném poměru a zahřejeme asi na 90 °C. Působením teploty
a organických sloučenin se mléko srazí a vzniklou tekutinu přefiltru-
jeme přes čisté plátno. Pijeme vlažnou, můžeme přisladit medem.
Přeji všem krásné podzimní dny plné zdraví a radosti, naplněné vůní
a chutí ovoce.
Zina Lišková
Zpravodaj městské části Brno-Kníničky strana 18
strana 2
Zpravodaj městské části Brno-Kníničky