Page 7 - Chytrý zpravodaj - Chomutov 06/2025
P. 7

rozhovor



        Co za jídla nejvíce frčí?                              M: Před nějakou dobu jsem
          M: Svíčková s karlovarskými                        v práci vyhořel, makal jsem i 380   CO PÍŠÍ V PRŮVODCI
        knedlíky a s domácími brusin-                        hodin v měsíci, musel jsem si   GAULT&MILLAU
        kami, konfitovaná hovězí líčka                       dát oraz. I proto jsme šli cestou
        na červeném víně s bramboro-                         jídelny, abychom na sebe měli   Jídelna Labuť v Chomutově
        vou kaší a restovanou kořenovou                      odpoledne čas. A až budeme mít   se nachází ve strohém, ale
        zeleninou na másle a chilli bůček                    děti, tak abychom měli čas na ro-  přátelském prostředí. Na-
        po thajsku, zelný salát, jasmínová                   dinu a netrávili celý život jenom   bízí velice rozmanité denní
        rýže. To jsou stálice, které máme                    v práci.                     obědové menu, od guláše
        každý den. Často máme hovězí na                                                   a španělského ptáčka přes
        česneku, grilovanou panenku s ci-                    Takže o případném rozšíření   kachnu, burgery a grilovaný
        bulovým chutney, trhané hovězí                       neuvažujete?                 sýr až po těstoviny, rolády
        maso po burgundsku, to si lidé   P: Když jsme otevírali, tak   P: Vymysleli jsme to tak,   a špízy. Na své si tady přijde
        hodně dávají.             jsme si blbě nastavili ceny, zapo-  abychom měli nějaké volno,   opravdu každý, včetně vege-
                                  mněli jsme třeba na DPH u jídel   abychom se z toho nezbláz-  tariánů.
        Proč volba padla na českou   (smích). Prodělávali jsme desítky   nili. Ale další plán máme, asi na
        kuchyni?                  tisíc korun měsíčně. Nemyslím   příští rok, chtěli bychom dělat
          M: To je moje srdcovka, když   si, že bychom měli jídlo cenově   akce venku v kempu u Hradce   že u nás byl inspektor a že jsme se
        ji nikdo nebude dělat, tak zanikne.                                             do průvodce dostali. Samozřejmě
        Viděli jsme to ve Švédsku, kde                                                  v naší kategorii, my nejsme re-
        se kromě michelinských restau-  VRCHOL JE ZAŘAZENÍ DO PRŮVODCE                  staurace, ale jídelna.
        rací původní kuchyně skoro vůbec   GAULT&MILLAU. TO JE OCENĚNÍ OD PROFESIONÁLŮ
        nevaří. Nechceme, aby se to stalo   INSPEKTORŮ, KTEŘÍ K NÁM CHODILI JAKO BĚŽNÍ   Přinesli vám ocenění třeba
 V Labuti se najíte dobře. Baví nás to a děláme   i tady.   HOSTI. MY JSME SAMOZŘEJMĚ NETUŠILI, ŽE   více zákazníků? Je to znát na
                                                                                        návštěvnosti?
          P: Ve Švédsku frčí fastfoody,
                                                                                          P: Je to poznat. Jsme i v
 to pro lidi, říkají manželé Pavlasovi.   kebaby a tak podobně. Když   CHODÍ A UŽ VŮBEC NE, KDY PŘIJDOU. PAK NÁM   Gastromapě Lukáše Hejlíka,
                                      DORAZIL E-MAIL, ŽE U NÁS BYL INSPEKTOR A ŽE
        Švédi chtějí svoje jídlo, tak jdou
                                                                                        takže k nám přijeli lidé z Moravy,
        do IKEA. Česká kuchyně je jedna
        z nejtěžších a nejzdlouhavějších.   JSME DO PRŮVODCE DOSTALI.                   že objíždějí místa, kde nabízejí
        Příprava omáček je hrozně na                                                    dobré jídlo.
        dlouho, knedlík se musí zadělat,   nedostupné, lidé k nám chodí   u Kadaně, který provozuje náš
        vykynout a tak dále. Jsou to ná-  různí, od podnikatelů po děl-  známý. Typicky svatby či větší   Sledujete konkurenci
 Manželé Petra a Miroslav Pavlasovi provozují jídelnu Labuť. Ta je mezi Chomutováky dobře   ročné složité procesy na několik   níky.  Přijdou, ochutnají a při-  společenské akce, kam bychom   v Chomutově a je nějaké místo,
 známá, ale na jídlo sem chodí i mnoho přespolních. Kromě výborného jídla sází také na   hodin.  jdou znovu. Chceme, aby od nás   dodávali jídlo. Catering děláme   kam sami se rádi chodíte najíst?
                                                                                          P: Neberu konkurenci jako
 příjemnou obsluhu, které se ujala vždy ochotná a příjemná Petra Pavlasová. Její muž čaruje   Preferujete místní dodava-  odcházeli lidi šťastní, s úsměvem,   i teď, ale jen když se na nás ně-  něco špatného, v dobrém slova
                                                             kdo obrátí.
                                  pak jsme šťastní i my.
 v kuchyni a strávníkům servírují poctivá kvalitní jídla. Podniku v Ruské ulici si všímají i za   tele? A je těžké je v Chomutově   smyslu vás přinutí se ještě více
 hranicemi Chomutova a jídelna sbírá ocenění. Naposledy se například dostala do prestižního   sehnat?   O gastronomii se říká, že je to   Průběžně získáváte různá oce-  snažit, to je pozitivní. My, kdo
 francouzského průvodce Gault&Millau, který je považován za jednu z nejlepších příruček   M: Záleží jak na co. Když jsme   tvrdý byznys. Co je podle vás   nění. Co pro vás znamenají?   děláme gastro v Chomutově, se
                                                               M: To nás hřeje na srdci, je to
 na světě, která prezentuje kvalitní restaurace a podniky. Rozhovor vedeme po náročné   otevřeli, bylo těžké dodavatele   v něm nejnáročnější?   ocenění naší práce.   známe a víme o sobě.
                                                                                          M: Do jiných jídelen se sami
                                    P: To sedí, je to časově, fy-
        sehnat. Vyzkoušeli jsme různé, ně-
 každodenní šichtě, ale že by nebyl energický, to se říci nedá.   kdy to nebylo takové, jak jsme si   zicky i psychicky náročná práce.   P: Většinou se to dozvím první   ani nedostaneme, protože jsme
        představovali. Teď máme stálé do-  Pořád lítáte mezi placem a ku-  já, pak to řeknu týmu a spo-  v tu dobu v práci. Za jídlem vyra-
 Vezměme to od začátku. Jak   městě nebyla moc dobrá, chtěli   P: Většinu jsme si dělali sami   kazníkům, že nás udrželi přes co-  davatele, kteří vědí, co nám mohou  chyní, něco pořád taháte, nosíte.   lečně se rozbrečíme a dáme si   zíme občas třeba do Prahy, kde si
 vznikl nápad otevřít Jídelnu   jsme ukázat, že se to dá dělat i ji-  s kamarády, vlastníma rukama. Já   vid. Bez nich bychom zkrachovali   poslat a s čím by odjeli. Všechno   Jednou jsme to počítala na hodin-  šáňo (smích). Například ocenění   dáváme jinou než českou kuchyni.
 Labuť v Chomutově? Jak jste se  nak, s úsměvem a s poctivým jíd-  jsem třeba brousila dlaždičky, od   a dávno bychom tu nebyli. Byli   pochopitelně kontrolujeme, jestli   kách a za den nachodíme třeba   Gastropodnik roku je o tom, že   Ale samozřejmě taky chodíme ně-
 sem dostali?   lem. Tuhle práci máme fakt rádi   té doby už v životě nechci žádnou   jsme rádi, že jsme zůstávali aspoň   je to v pořádku a podle našich   dvanáct kilometrů. Tady v tom   pro nás hlasují lidé, naši zákaz-  kdy do fastfoodu nebo na „čínu“.
 Miroslav Pavlas: Žili jsme de-  na nule.   představ.  Zboží bereme přede-  našem malém prostoru, jsme   níci, a ti naši chomutovští jsou
 set let v Praze, kde jsme společně   vším z České republiky, maso je   jak křečíci v kolečku (smích).   skvělí a posílali nám hlasy osto-  Jídelnu vedete jako manželé.
 nabírali pracovní zkušenosti.   SVÍČKOVÁ S KARLOVARSKÝMI KNEDLÍKY    Pro někoho, kdo u vás ještě ne-  z českých chovů. Samozřejmě ve   Psychicky je náročná práce   šest, za to jim všem moc děku-  Pohádáte se někdy v práci a lí-
 Celou dobu jsme měli cíl otevřít   A S DOMÁCÍMI BRUSINKAMI, KONFITOVANÁ   byl, jakou vyznáváte v kuchyni   větším městě by byl výběr surovin   s lidmi, ale na mě si nepřijdou,   jeme. Převálcovali jsme restau-  tají potom pánve a talíře?
 si vlastní podnik. Ve škole vás   HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ    filozofii?   ještě lepší.  mám zkušenosti. Když přijde ne-  race za miliony korun. Jsme skoro   M: Věcmi neházíme, ty stojí
 nikdy nenaučí všechno, my jsme   M: Jedeme poctivou ku-  vrlý pán či paní, tak mě nedosta-  nejmenší a nejchudší podnik, lidé   peníze (smích). Výměna názorů
 se učili od těch nejšikovnějších   S BRAMBOROVOU KAŠÍ A RESTOVANOU   chyni, děláme to tak, jak se to   Cena za jídlo u vás není nejnižší   nou, a naopak odcházejí s úsmě-  tu sedí u starších stolů z IKEA,   musí být. Když už se o něco
 v republice.   KOŘENOVOU ZELENINOU NA MÁSLE    dělalo dříve. Žádné kupované   (za hlavní jídlo přes 200 korun   vem (smích). Také pořád musíte   nekupujeme jedno křeslo do re-  pohádáme, tak je to ohledně
 Petra Pavlasová: Já pracuji   A CHILLI BŮČEK PO THAJSKU, ZELNÝ SALÁT,   jídlo, žádné polotovary, žádná   – pozn. red.). Už vám někdo vy-  plánovat, něco furt nestíháte,   staurace za padesát tisíc.  Ocenění   práce a není to nadlouho. Prostě
 celý život s lidmi a říkali jsme si,   JASMÍNOVÁ RÝŽE. TO JSOU STÁLICE, KTERÉ   dochucovadla. Děláme si svoje   četl, že máte na Chomutov vy-  tuhle vytřít, támhle umýt, každý   Zlatá firma také vychází z hlaso-  to spláchneme a jedeme dál.
 že to musíme spojit. Kromě Prahy   knedlíky, svoje pečivo, všechno   soké ceny?   den je stres. Ale když tu práci   vání lidí, je to souhrn z recenzí na   Tak to máme i s celým týmem,
 jsme spolu pracovali i rok ve   MÁME KAŽDÝ DEN.  sami. Zaměřujeme se převážně   M: Stává se to, někteří lidé   máte rádi a chcete ji dělat, tak to   internetu na různých sociálních   v kuchyni ani nemáme čas něco
 Švédsku. Jídelnu Labuť provozo-  na českou kuchyni, nebo bych   nás za to odsuzují. Třeba ti, co   není tak hrozné (úsměv).   sítích.   dlouho řešit, prostě to necháme
 vali léta Kubánkovi, kteří odchá-  a chtěli jsme i něco udělat pro   dlaždičku vzít do ruky (smích).   řekl česko-francouzskou, ale in-  nikdy nepodnikali, nevidí, co   a jedeme dál.
 zeli do důchodu. Tak jsme to po   Chomutov.   Nechali jsme i původní název,   spiraci nacházíme i v italské či   všechno musíme platit. Nájem,   Jakou cenu považujete za   P: Doma už to vůbec neřešíme.
 nich převzali. Říkali jsme si, že   protože Chomutováci Labuť znají,  asijské. De facto si vaříme, co   odvody, úvěr za novou kuchyni,   OTEVŘENO V SOBOTU   nejhodnotnější?   My jsme spolu pořád, v práci, ve
 když to budeme dělat dobře, tak   Jaké byly začátky?   stejně by jí tak říkali a chtěli jsme   chceme.   lidi a další, to všechno něco stojí.   P: Vrchol je zařazení do prů-  volnu, máme společné kamarády,
 to musí vyjít (smích).  M: Jídelnu jsme předělali   i navázat na historii.  P: Vaříme to, co máme sami   Děláme z kvalitních surovin,   Na přání zákazníků Jídelna   vodce Gault&Millau. To je oce-  jsme spolu čtyřiadvacet hodin
 a dali ji novou tvář. Opravili jsme   M: Měli jsme tři měsíce ote-  rádi. Nabídneme to lidem a když   které jsou drahé. Jinak to ani   Labuť otevřela i v sobotu.    nění od profesionálů inspektorů,   sedm dní v týdnu a ponorku ne-
 Proč jste si vybrali Chomutov?   ji, zrekonstruovali, pořídili nové   vřeno a přišel covid. To byla   je to baví taky a chytne se to, va-  neumíme a ani nebudeme dělat.   V týdnu má otevřeno    kteří k nám chodili jako běžní   máme. A když spolu nejsme, tak
 P: Jsme oba původně   technologie do kuchyně. Padly   slušná rána. Otevřeli jsme okénko   říme to dál. Někteří naši zákazníci   Kdybychom chtěli být milionáři,   od 10 do 15 hodin, v sobotu   hosti. My jsme samozřejmě netu-  se nám stýská.
 z Chomutova, máme tady rodinné   na to všechny naše peníze a vzali   a snažili jsme se to přežít. Chtěl   přišli už s mlsnými jazýčky, ně-  tak si neotevíráme gastro podnik,   od 11 do 15 hodin.   šili, že chodí a už vůbec ne, kdy   M: Jsme spojení, jeden bez
 vazby. Nabídka restaurací ve   jsme si i několikamilionový úvěr.   bych poděkovat všem našim zá-  kteří si je vybudovali s námi.   navíc v Chomutově.   přijdou. Pak nám dorazil e-mail,   druhého bychom nefungovali. �

 6 | rozhovor                                                                                         rozhovor | 7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12