Page 6 - Chytrý zpravodaj - Chomutov 06/2025
P. 6

rozhovor



                                                                                                                               Co za jídla nejvíce frčí?                              M: Před nějakou dobu jsem
                                                                                                                                 M: Svíčková s karlovarskými                        v práci vyhořel, makal jsem i 380   CO PÍŠÍ V PRŮVODCI
                                                                                                                               knedlíky a s domácími brusin-                        hodin v měsíci, musel jsem si   GAULT&MILLAU
                                                                                                                               kami, konfitovaná hovězí líčka                       dát oraz. I proto jsme šli cestou
                                                                                                                               na červeném víně s bramboro-                         jídelny, abychom na sebe měli   Jídelna Labuť v Chomutově
                                                                                                                               vou kaší a restovanou kořenovou                      odpoledne čas. A až budeme mít   se nachází ve strohém, ale
                                                                                                                               zeleninou na másle a chilli bůček                    děti, tak abychom měli čas na ro-  přátelském prostředí. Na-
                                                                                                                               po thajsku, zelný salát, jasmínová                   dinu a netrávili celý život jenom   bízí velice rozmanité denní
                                                                                                                               rýže. To jsou stálice, které máme                    v práci.                     obědové menu, od guláše
                                                                                                                               každý den. Často máme hovězí na                                                   a španělského ptáčka přes
                                                                                                                               česneku, grilovanou panenku s ci-                    Takže o případném rozšíření   kachnu, burgery a grilovaný
                                                                                                                               bulovým chutney, trhané hovězí                       neuvažujete?                 sýr až po těstoviny, rolády
                                                                                                                               maso po burgundsku, to si lidé   P: Když jsme otevírali, tak   P: Vymysleli jsme to tak,   a špízy. Na své si tady přijde
                                                                                                                               hodně dávají.             jsme si blbě nastavili ceny, zapo-  abychom měli nějaké volno,   opravdu každý, včetně vege-
                                                                                                                                                         mněli jsme třeba na DPH u jídel   abychom se z toho nezbláz-  tariánů.
                                                                                                                               Proč volba padla na českou   (smích). Prodělávali jsme desítky   nili. Ale další plán máme, asi na
                                                                                                                               kuchyni?                  tisíc korun měsíčně. Nemyslím   příští rok, chtěli bychom dělat
                                                                                                                                 M: To je moje srdcovka, když   si, že bychom měli jídlo cenově   akce venku v kempu u Hradce   že u nás byl inspektor a že jsme se
                                                                                                                               ji nikdo nebude dělat, tak zanikne.                                             do průvodce dostali. Samozřejmě
                                                                                                                               Viděli jsme to ve Švédsku, kde                                                  v naší kategorii, my nejsme re-
                                                                                                                               se kromě michelinských restau-  VRCHOL JE ZAŘAZENÍ DO PRŮVODCE                  staurace, ale jídelna.
                                                                                                                               rací původní kuchyně skoro vůbec   GAULT&MILLAU. TO JE OCENĚNÍ OD PROFESIONÁLŮ
                                                                                                                               nevaří. Nechceme, aby se to stalo   INSPEKTORŮ, KTEŘÍ K NÁM CHODILI JAKO BĚŽNÍ   Přinesli vám ocenění třeba
         V Labuti se najíte dobře. Baví nás to a děláme                                                                        i tady.                       HOSTI. MY JSME SAMOZŘEJMĚ NETUŠILI, ŽE            více zákazníků? Je to znát na
                                                                                                                                 P: Ve Švédsku frčí fastfoody,
                                                                                                                                                                                                               návštěvnosti?
                                                                                                                                                                                                                 P: Je to poznat. Jsme i v
         to pro lidi, říkají manželé Pavlasovi.                                                                                kebaby a tak podobně. Když    CHODÍ A UŽ VŮBEC NE, KDY PŘIJDOU. PAK NÁM         Gastromapě Lukáše Hejlíka,
                                                                                                                                                             DORAZIL E-MAIL, ŽE U NÁS BYL INSPEKTOR A ŽE
                                                                                                                               Švédi chtějí svoje jídlo, tak jdou
                                                                                                                                                                                                               takže k nám přijeli lidé z Moravy,
                                                                                                                               do IKEA. Česká kuchyně je jedna
                                                                                                                               z nejtěžších a nejzdlouhavějších.   JSME DO PRŮVODCE DOSTALI.                   že objíždějí místa, kde nabízejí
                                                                                                                               Příprava omáček je hrozně na                                                    dobré jídlo.
                                                                                                                               dlouho, knedlík se musí zadělat,   nedostupné, lidé k nám chodí   u Kadaně, který provozuje náš
                                                                                                                               vykynout a tak dále. Jsou to ná-  různí, od podnikatelů po děl-  známý. Typicky svatby či větší   Sledujete konkurenci
         Manželé Petra a Miroslav Pavlasovi provozují jídelnu Labuť. Ta je mezi Chomutováky dobře                              ročné složité procesy na několik   níky.  Přijdou, ochutnají a při-  společenské akce, kam bychom   v Chomutově a je nějaké místo,
         známá, ale na jídlo sem chodí i mnoho přespolních. Kromě výborného jídla sází také na                                 hodin.                    jdou znovu. Chceme, aby od nás   dodávali jídlo. Catering děláme   kam sami se rádi chodíte najíst?
                                                                                                                                                                                                                 P: Neberu konkurenci jako
         příjemnou obsluhu, které se ujala vždy ochotná a příjemná Petra Pavlasová. Její muž čaruje                            Preferujete místní dodava-  odcházeli lidi šťastní, s úsměvem,   i teď, ale jen když se na nás ně-  něco špatného, v dobrém slova
                                                                                                                                                                                    kdo obrátí.
                                                                                                                                                         pak jsme šťastní i my.
         v kuchyni a strávníkům servírují poctivá kvalitní jídla. Podniku v Ruské ulici si všímají i za                        tele? A je těžké je v Chomutově                                                 smyslu vás přinutí se ještě více
         hranicemi Chomutova a jídelna sbírá ocenění. Naposledy se například dostala do prestižního                            sehnat?                   O gastronomii se říká, že je to   Průběžně získáváte různá oce-  snažit, to je pozitivní. My, kdo
         francouzského průvodce Gault&Millau, který je považován za jednu z nejlepších příruček                                  M: Záleží jak na co. Když jsme   tvrdý byznys. Co je podle vás   nění. Co pro vás znamenají?   děláme gastro v Chomutově, se
                                                                                                                                                                                      M: To nás hřeje na srdci, je to
         na světě, která prezentuje kvalitní restaurace a podniky. Rozhovor vedeme po náročné                                  otevřeli, bylo těžké dodavatele   v něm nejnáročnější?   ocenění naší práce.    známe a víme o sobě.
                                                                                                                                                           P: To sedí, je to časově, fy-
                                                                                                                               sehnat. Vyzkoušeli jsme různé, ně-
                                                                                                                                                                                                                 M: Do jiných jídelen se sami
         každodenní šichtě, ale že by nebyl energický, to se říci nedá.                                                        kdy to nebylo takové, jak jsme si   zicky i psychicky náročná práce.   P: Většinou se to dozvím první   ani nedostaneme, protože jsme
                                                                                                                               představovali. Teď máme stálé do-  Pořád lítáte mezi placem a ku-  já, pak to řeknu týmu a spo-  v tu dobu v práci. Za jídlem vyra-
         Vezměme to od začátku. Jak   městě nebyla moc dobrá, chtěli   P: Většinu jsme si dělali sami   kazníkům, že nás udrželi přes co-  davatele, kteří vědí, co nám mohou  chyní, něco pořád taháte, nosíte.   lečně se rozbrečíme a dáme si   zíme občas třeba do Prahy, kde si
         vznikl nápad otevřít Jídelnu   jsme ukázat, že se to dá dělat i ji-  s kamarády, vlastníma rukama. Já   vid. Bez nich bychom zkrachovali   poslat a s čím by odjeli. Všechno   Jednou jsme to počítala na hodin-  šáňo (smích). Například ocenění   dáváme jinou než českou kuchyni.
         Labuť v Chomutově? Jak jste se  nak, s úsměvem a s poctivým jíd-  jsem třeba brousila dlaždičky, od   a dávno bychom tu nebyli. Byli   pochopitelně kontrolujeme, jestli   kách a za den nachodíme třeba   Gastropodnik roku je o tom, že   Ale samozřejmě taky chodíme ně-
         sem dostali?               lem. Tuhle práci máme fakt rádi   té doby už v životě nechci žádnou   jsme rádi, že jsme zůstávali aspoň   je to v pořádku a podle našich   dvanáct kilometrů. Tady v tom   pro nás hlasují lidé, naši zákaz-  kdy do fastfoodu nebo na „čínu“.
           Miroslav Pavlas: Žili jsme de-                                                na nule.                              představ.  Zboží bereme přede-  našem malém prostoru, jsme   níci, a ti naši chomutovští jsou
         set let v Praze, kde jsme společně                                                                                    vším z České republiky, maso je   jak křečíci v kolečku (smích).   skvělí a posílali nám hlasy osto-  Jídelnu vedete jako manželé.
         nabírali pracovní zkušenosti.   SVÍČKOVÁ S KARLOVARSKÝMI KNEDLÍKY               Pro někoho, kdo u vás ještě ne-       z českých chovů. Samozřejmě ve   Psychicky je náročná práce   šest, za to jim všem moc děku-  Pohádáte se někdy v práci a lí-
         Celou dobu jsme měli cíl otevřít   A S DOMÁCÍMI BRUSINKAMI, KONFITOVANÁ         byl, jakou vyznáváte v kuchyni        větším městě by byl výběr surovin   s lidmi, ale na mě si nepřijdou,   jeme. Převálcovali jsme restau-  tají potom pánve a talíře?
         si vlastní podnik. Ve škole vás   HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ                 filozofii?                            ještě lepší.              mám zkušenosti. Když přijde ne-  race za miliony korun. Jsme skoro   M: Věcmi neházíme, ty stojí
         nikdy nenaučí všechno, my jsme                                                    M: Jedeme poctivou ku-                                        vrlý pán či paní, tak mě nedosta-  nejmenší a nejchudší podnik, lidé   peníze (smích). Výměna názorů
         se učili od těch nejšikovnějších   S BRAMBOROVOU KAŠÍ A RESTOVANOU              chyni, děláme to tak, jak se to       Cena za jídlo u vás není nejnižší   nou, a naopak odcházejí s úsmě-  tu sedí u starších stolů z IKEA,   musí být. Když už se o něco
         v republice.                   KOŘENOVOU ZELENINOU NA MÁSLE                     dělalo dříve. Žádné kupované          (za hlavní jídlo přes 200 korun   vem (smích). Také pořád musíte   nekupujeme jedno křeslo do re-  pohádáme, tak je to ohledně
           Petra Pavlasová: Já pracuji   A CHILLI BŮČEK PO THAJSKU, ZELNÝ SALÁT,         jídlo, žádné polotovary, žádná        – pozn. red.). Už vám někdo vy-  plánovat, něco furt nestíháte,   staurace za padesát tisíc.  Ocenění   práce a není to nadlouho. Prostě
         celý život s lidmi a říkali jsme si,   JASMÍNOVÁ RÝŽE. TO JSOU STÁLICE, KTERÉ   dochucovadla. Děláme si svoje         četl, že máte na Chomutov vy-  tuhle vytřít, támhle umýt, každý   Zlatá firma také vychází z hlaso-  to spláchneme a jedeme dál.
         že to musíme spojit. Kromě Prahy                                                knedlíky, svoje pečivo, všechno       soké ceny?                den je stres. Ale když tu práci   vání lidí, je to souhrn z recenzí na   Tak to máme i s celým týmem,
         jsme spolu pracovali i rok ve   MÁME KAŽDÝ DEN.                                 sami. Zaměřujeme se převážně            M: Stává se to, někteří lidé   máte rádi a chcete ji dělat, tak to   internetu na různých sociálních   v kuchyni ani nemáme čas něco
         Švédsku. Jídelnu Labuť provozo-                                                 na českou kuchyni, nebo bych          nás za to odsuzují. Třeba ti, co   není tak hrozné (úsměv).   sítích.           dlouho řešit, prostě to necháme
         vali léta Kubánkovi, kteří odchá-  a chtěli jsme i něco udělat pro   dlaždičku vzít do ruky (smích).   řekl česko-francouzskou, ale in-  nikdy nepodnikali, nevidí, co                                a jedeme dál.
         zeli do důchodu. Tak jsme to po   Chomutov.          Nechali jsme i původní název,   spiraci nacházíme i v italské či   všechno musíme platit. Nájem,                      Jakou cenu považujete za     P: Doma už to vůbec neřešíme.
         nich převzali. Říkali jsme si, že                    protože Chomutováci Labuť znají,  asijské. De facto si vaříme, co   odvody, úvěr za novou kuchyni,   OTEVŘENO V SOBOTU   nejhodnotnější?         My jsme spolu pořád, v práci, ve
         když to budeme dělat dobře, tak   Jaké byly začátky?   stejně by jí tak říkali a chtěli jsme   chceme.                lidi a další, to všechno něco stojí.                   P: Vrchol je zařazení do prů-  volnu, máme společné kamarády,
         to musí vyjít (smích).      M: Jídelnu jsme předělali   i navázat na historii.    P: Vaříme to, co máme sami          Děláme z kvalitních surovin,   Na přání zákazníků Jídelna   vodce Gault&Millau. To je oce-  jsme spolu čtyřiadvacet hodin
                                    a dali ji novou tvář. Opravili jsme   M: Měli jsme tři měsíce ote-  rádi. Nabídneme to lidem a když   které jsou drahé. Jinak to ani   Labuť otevřela i v sobotu.    nění od profesionálů inspektorů,   sedm dní v týdnu a ponorku ne-
         Proč jste si vybrali Chomutov?   ji, zrekonstruovali, pořídili nové   vřeno a přišel covid. To byla   je to baví taky a chytne se to, va-  neumíme a ani nebudeme dělat.   V týdnu má otevřeno    kteří k nám chodili jako běžní   máme. A když spolu nejsme, tak
           P: Jsme oba původně      technologie do kuchyně. Padly   slušná rána. Otevřeli jsme okénko   říme to dál. Někteří naši zákazníci   Kdybychom chtěli být milionáři,   od 10 do 15 hodin, v sobotu   hosti. My jsme samozřejmě netu-  se nám stýská.
         z Chomutova, máme tady rodinné   na to všechny naše peníze a vzali   a snažili jsme se to přežít. Chtěl   přišli už s mlsnými jazýčky, ně-  tak si neotevíráme gastro podnik,   od 11 do 15 hodin.   šili, že chodí a už vůbec ne, kdy   M: Jsme spojení, jeden bez
         vazby. Nabídka restaurací ve   jsme si i několikamilionový úvěr.   bych poděkovat všem našim zá-  kteří si je vybudovali s námi.   navíc v Chomutově.                      přijdou. Pak nám dorazil e-mail,   druhého bychom nefungovali. �

        6 | rozhovor                                                                                                                                                                                                          rozhovor | 7
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11