Page 17 - Chytrý zpravodaj - Čerčany 11-12/2024
P. 17

www.cercany.cz                                                                                 Rozhovor


      ky je ideální nejdříve rozpustit máslo,
      do ještě teplého másla rozmíchat med
      a hned přidat i koření, které se krás-
      ně rozvoní. Teprve pak směs přidávám
      do ostatních ingrediencí. Perníkové
      koření  používám od  Vitany,  protože
      mě osobně nejvíce voní. Ale každý má
      jiné preference. Těsto, ať už na ozdoby
      nebo ke konzumaci, je důležité nechat
      alespoň dva dny před nechat odle-
      žet a večer před pečením vytáhnout
      z lednice, aby povolilo.
      I bílková poleva vyžaduje svůj správ-
      ný postup. Nejdůležitější ale je, aby
      byla směs opravdu jemná a prošla tak
      velmi úzkou špičkou zdobícího sáčku.
      Moučkový cukr proto přesypávám         Perníkové recepty paní Hanky
      přes husté síto několikrát, dokud se
      objevují  sebemenší krystalky. Stejně   Perníkové ozdoby                 Perníčky (hned měkké)
      tak bílek s citronovou šťávou musí být   350 g hladké mouky              1 kg hladké mouky
      bez jakýchkoli kousků a pevných čás-
      tic. Pasíruji je tedy společně přes silo-  50 g medu                     250 g moučkového cukru
      novou punčochu (tento trik jsem kdysi   160 g moučkového cukru           200 g medu
      objevila v jednom ze svých časopisů).
                                             1 žloutek                         1 máslo (250 g)
      Jsem stará škola, nepoužívám pečící
      papír. Plech vždy pořádně potřu más-   2 celá vejce                      4 vekce
      lem.                                   citronová a pomerančová kůra      4 lžičky jedlé sody

      Co vše používáte na zdobení?           1 lžička drceného hřebíčku        1 sáček perníkového koření
      Na zdobení nejvíce používám bílkovou   1 lžička mleté skořice            4 lžičky kakaa
      polevu, ale často ji doplňuji čokolá-
      dou a oříšky. Když dělám velikonoční   1 lžička drceného nového koření
      perníčky, používám občas i lentilky,   1 sáček prášku do perníku         Směs z másla, medu a koření
      protože nemám ráda obarvenou po-
      levu. Lentilky používám hlavně kvůli   Smícháme veškeré suroviny a ne-   V   kastrůlku  rozpustíme  máslo
      vnoučatům.                             cháme  odpočinout. Z  těsta vyválí-  s medem. Když se rozpustí, přidáme
                                             me placky a vykrajujeme větší tvary   koření a zamícháme.
      Kolik času během dne pečení a zdo-     s dírkou na zavěšení. Pečeme stejně
      bení  věnujete,  když  přijde  správná   jako první těsto.
      doba?                                                                    Mouku prosejeme na vál, do ní pro-
      Hodiny asi úplně nepočítám, ale když                                     mícháme jedlou sodu  a kakao. Pak
      pracuji na perníčkách, většinou ani    Cukrovo - bílková poleva          prosejeme cukr, promícháme, udě-
      nechodím s manželem na pravidelné      1 bílek                           láme uprostřed důlek na vejce. Při-
      procházky. Nejraději totiž vždy dodě-                                    lijeme rozpuštěnou směs a veškeré
      lám práci, kterou jsem daný den za-    vymačkaná šťáva z půlky citronu   ingredience zamícháme.
      čala. To znamená, že upeču všechno     150 g moučkového cukru            Když je těsto řádně propracované
      těsto nebo ozdobím veškerou pole-                                        a nelepí se, přikryjeme folií a dáme
      vou, kterou jsem si nachystala. Poleva   1 žička jedlé sody              do lednice odležet alespoň na dva
      vydrží do druhého dne, ale je potřeba   Moučkový cukr několikrát prose-  dny.
      ji znovu přešlehat, aby fungovala tak,   jeme přes husté síto. Opakujeme   Večer před pečením těsto vyndá-
      jak má.                                do  doby, dokud nám propadávají
                                             viditelné krystalky.              me z lednice, aby těsto povolilo.
      Těšíme se, že Vaši práci uvidíme                                         Propracujeme ho na vále, vyválíme
      v čerčanském kulturním centru, kde     Bílek a šťávu z citronu přepasíruje-  na placku o tloušťce 3 mm a vykra-
      si Vaše výrobky také mohou zájemci     me přes silonovou punčochu.       jujeme požadované tvary.
      zakoupit.
                                             Moučkový cukr s bílkem a citrono-  Troubu předehřejeme na 180 °C
      Ano, každý rok připravuji perníčky     vou šťávou šleháme na plný výkon,   na horkovzduch. Vykrojené perníč-
      na výstavu v kulturním centru a jsem   dokud směs nezhoustne. Poté za-   ky slabě potřeme sladkým mlékem
      ráda, že je o ně zájem. Letos, kvůli vel-  čneme postupně zašlehávat prosá-  a pečeme přibližně 10 minut. Další
      kému zájmu o minulém adventu, peču     tou jedlou sodu. Poleva je správně   den perníčky zdobíme.
      dvojnásobné množství. Tak snad bude    hustá, když drží špičky po vytažení
      lidem chutnat i tento rok.             šlehače. V tu chvíli můžeme začít                      Hana Kolářová
                                             se zdobením perníčků.                                 Petra Katolická
                                                                                                                  17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22