Page 17 - Chytrý zpravodaj - Čerčany 11-12/2024
P. 17
www.cercany.cz Rozhovor
ky je ideální nejdříve rozpustit máslo,
do ještě teplého másla rozmíchat med
a hned přidat i koření, které se krás-
ně rozvoní. Teprve pak směs přidávám
do ostatních ingrediencí. Perníkové
koření používám od Vitany, protože
mě osobně nejvíce voní. Ale každý má
jiné preference. Těsto, ať už na ozdoby
nebo ke konzumaci, je důležité nechat
alespoň dva dny před nechat odle-
žet a večer před pečením vytáhnout
z lednice, aby povolilo.
I bílková poleva vyžaduje svůj správ-
ný postup. Nejdůležitější ale je, aby
byla směs opravdu jemná a prošla tak
velmi úzkou špičkou zdobícího sáčku.
Moučkový cukr proto přesypávám Perníkové recepty paní Hanky
přes husté síto několikrát, dokud se
objevují sebemenší krystalky. Stejně Perníkové ozdoby Perníčky (hned měkké)
tak bílek s citronovou šťávou musí být 350 g hladké mouky 1 kg hladké mouky
bez jakýchkoli kousků a pevných čás-
tic. Pasíruji je tedy společně přes silo- 50 g medu 250 g moučkového cukru
novou punčochu (tento trik jsem kdysi 160 g moučkového cukru 200 g medu
objevila v jednom ze svých časopisů).
1 žloutek 1 máslo (250 g)
Jsem stará škola, nepoužívám pečící
papír. Plech vždy pořádně potřu más- 2 celá vejce 4 vekce
lem. citronová a pomerančová kůra 4 lžičky jedlé sody
Co vše používáte na zdobení? 1 lžička drceného hřebíčku 1 sáček perníkového koření
Na zdobení nejvíce používám bílkovou 1 lžička mleté skořice 4 lžičky kakaa
polevu, ale často ji doplňuji čokolá-
dou a oříšky. Když dělám velikonoční 1 lžička drceného nového koření
perníčky, používám občas i lentilky, 1 sáček prášku do perníku Směs z másla, medu a koření
protože nemám ráda obarvenou po-
levu. Lentilky používám hlavně kvůli Smícháme veškeré suroviny a ne- V kastrůlku rozpustíme máslo
vnoučatům. cháme odpočinout. Z těsta vyválí- s medem. Když se rozpustí, přidáme
me placky a vykrajujeme větší tvary koření a zamícháme.
Kolik času během dne pečení a zdo- s dírkou na zavěšení. Pečeme stejně
bení věnujete, když přijde správná jako první těsto.
doba? Mouku prosejeme na vál, do ní pro-
Hodiny asi úplně nepočítám, ale když mícháme jedlou sodu a kakao. Pak
pracuji na perníčkách, většinou ani Cukrovo - bílková poleva prosejeme cukr, promícháme, udě-
nechodím s manželem na pravidelné 1 bílek láme uprostřed důlek na vejce. Při-
procházky. Nejraději totiž vždy dodě- lijeme rozpuštěnou směs a veškeré
lám práci, kterou jsem daný den za- vymačkaná šťáva z půlky citronu ingredience zamícháme.
čala. To znamená, že upeču všechno 150 g moučkového cukru Když je těsto řádně propracované
těsto nebo ozdobím veškerou pole- a nelepí se, přikryjeme folií a dáme
vou, kterou jsem si nachystala. Poleva 1 žička jedlé sody do lednice odležet alespoň na dva
vydrží do druhého dne, ale je potřeba Moučkový cukr několikrát prose- dny.
ji znovu přešlehat, aby fungovala tak, jeme přes husté síto. Opakujeme Večer před pečením těsto vyndá-
jak má. do doby, dokud nám propadávají
viditelné krystalky. me z lednice, aby těsto povolilo.
Těšíme se, že Vaši práci uvidíme Propracujeme ho na vále, vyválíme
v čerčanském kulturním centru, kde Bílek a šťávu z citronu přepasíruje- na placku o tloušťce 3 mm a vykra-
si Vaše výrobky také mohou zájemci me přes silonovou punčochu. jujeme požadované tvary.
zakoupit.
Moučkový cukr s bílkem a citrono- Troubu předehřejeme na 180 °C
Ano, každý rok připravuji perníčky vou šťávou šleháme na plný výkon, na horkovzduch. Vykrojené perníč-
na výstavu v kulturním centru a jsem dokud směs nezhoustne. Poté za- ky slabě potřeme sladkým mlékem
ráda, že je o ně zájem. Letos, kvůli vel- čneme postupně zašlehávat prosá- a pečeme přibližně 10 minut. Další
kému zájmu o minulém adventu, peču tou jedlou sodu. Poleva je správně den perníčky zdobíme.
dvojnásobné množství. Tak snad bude hustá, když drží špičky po vytažení
lidem chutnat i tento rok. šlehače. V tu chvíli můžeme začít Hana Kolářová
se zdobením perníčků. Petra Katolická
17