Page 16 - Chytrý zpravodaj - Čerčany 11-12/2024
P. 16
Rozhovor 11 - 12 | 2024
Vůně perníčků je znamením, že
se blíží čas Vánoc...
Advent je krásným obdobím, které Každý perníkář měl svůj tajný recept, perníčky. Postupně byla kuchyň plná
má většina z nás spojeným s pří- chráněné rodinné tajemství, které perníčků, které ji krásně provoněly.
pravou na Vánoce. Předvánoční at- předával jen svému nástupci. Začala jsem tedy s perníčky jen na oz-
mosféra bývá provoněná opojnými Původně se těsto zadělávalo něko- dobu, později jsem začala péct a zdo-
vůněmi…Každý si jistě vybaví, jak lik měsíců dopředu, jsou ale i zmínky bit i ty určené k jídlu. Takže když to
voní jehličí a vánoční cukroví. Cuk- o tom, že bylo těsto použito až ně- spočítám, věnuji se perníčkům něja-
roví, které na mysl padne jako první, kolik let po umíchání. Muselo totiž kých 40 let.
jsou perníčky, jejichž historie a tradi- uzrát, a tak nepotřebovalo žádné
ce je s lidstvem spjatá od nepaměti. kypřící látky, jaké používáme dnes.
Na medovém pečivu si v různých ob- Těsto se vtlačovalo do dřevěných
měnách pochutnávali již starověcí forem - kadlubů, vyřezaných z ovoc-
Egypťané. Právě z Egypta se údajně ných stromů a vysypaných hracho-
pečivo dostalo kolem roku 990 n. l. vou moukou. Aby se perníky leskly,
přes Francii do Evropy, díky všeteč- potíraly se po upečení ovocným roz-
nému arménskému mnichovi.
varem. Díky formám měly krásný re-
Základními surovinami perníku byly liéf, a proto nebylo dalšího zdobení
med, žitná mouka a pepř – díky němu třeba. Oblíbenými tvary byla srdce,
získal perník své pojmenování. Název panenka, husar nebo koník, na Váno-
je odvozený od slova peprník neboli ce pak figurky Panny Marie, naroze-
peprný. Postupně se přidávalo různé ného Ježíška a celé Betlémy. Perník
koření jako skořice, hřebíček, zázvor, se nepekl pouze k jídlu, sloužil i jako
muškátový oříšek, kardamom, bezo- dekorace a úžasně tak domov pro-
vý květ, fenykl, anýz, badyán, kori- voněl. Tvrdý perník se strouhal do Práce s perníčky jsou pro Vás jistě
andr a další. Právě koření zajišťovalo kaší, v podstatě sloužil jako sladidlo. krásným koníčkem, u kterého rela-
dlouhou trvanlivost, konzumace pe- Od 19. století byly složitě vyřezávané xujete. Kde berete inspiraci k tvorbě?
čiva se doporučovala při zažívacích formy postupně nahrazovány vykra- Zdrojů inspirace mám více. Ráda čtu
obtížích a zároveň byly perníky díky jovátky z plechu, podobné jaké po- časopisy o pečení. Dva nebo tři star-
směsi koření po dlouhou dobu luxus- užíváme dnes. S vykrajováním tvarů ší výtisky jsem si schovala a čerpám
ním zbožím, jaké si mohli dovolit jen šel ruku v ruce vývoj zdobení per- z nich dodnes. Také ráda navštěvuji
ti nejbohatší.
níčků. Používala se cukrová glazu- vánoční trhy. Vždy si koupím nějaká
ra, sklíčka a zrcátka, lepily se na ně nová vykrajovátka, těch už mám doma
obrázky a nejvíce oblíbenou se stala plný šuplík. Možná jsem i tak trochu
bílkovo-cukrová poleva. Každý, kdo sběratel.
zdobení bílkovou polevou cukrář- Máte svůj osvědčený recept, ať už
ským sáčkem zkoušel moc dobře ví, na těsto či polevu, který používáte
že jde o náročnou a trpělivost vyža- nebo pokaždé zkoušíte něco nového?
dující práci, ve které vás zdokonalí
dávka talentu a dlouholetá praxe. Recepty, kterých se držím, jsou léty
prověřené. Postupně jsem zkoušela
Jednou z těch, pro kterou je zdobení různé a nakonec si ze všech dala do-
perníčků láskou na (skoro) celý život hromady ty své. Používám dva druhy
je místní obyvatelka, paní Hana Kolá- těsta. Jedno těsto se používá na per-
řová, která nám dovolila nahlédnout níčky určené k jídlu, druhé těsto je
do svého perníkového světa.
vhodné na perníkové ozdoby. Rozdíl
v těstech dělá především různý poměr
V českých zemích se perník začíná mouky, medu, vajec a nejdůležitější
Pečení a zdobení perníčků je Vaší vel-
objevovat ve 14. století zásluhou roli hraje máslo. To do těsta na ozdo-
kou vášní. Jak dlouho se této činnosti
německému vlivu. Středověké per- by vůbec nedávám, na druhou stranu
věnujete?
níkářství bylo váženým řemeslem, se do něho přidává více koření s vý-
které mělo své cechy. Nejvýznamněj- Když moje dcery byly už obě školou raznější vůní.
ším místem byl německý Norimberk. povinné, přestěhovali jsme se do ro- Prozradíte nám nějaké Vaše tipy, jak
Zde se sdružovali mistři svého oboru, dinného domu. Před Vánoci jsem se správně postupovat nebo na co si dát
a také sem docházeli tovaryši na zku- pokaždé těšila, že si vyzdobím kuchyň. pozor?
šenou, mimo jiné i ti z českých zemí. Z počátku jsem si ji zdobívala chvo-
16 jím a větvemi, na které jsem upekla Při zadělávání těsta na jedlé perníč-