Page 16 - Chytrý zpravodaj - Čerčany 11-12/2024
P. 16

Rozhovor                                                                                  11 - 12 | 2024


        Vůně perníčků je znamením, že




        se blíží čas Vánoc...




        Advent je krásným obdobím, které     Každý perníkář měl svůj tajný recept,   perníčky. Postupně byla kuchyň plná
        má  většina  z nás  spojeným  s  pří-  chráněné rodinné tajemství, které   perníčků, které ji krásně provoněly.
        pravou na Vánoce. Předvánoční at-    předával jen svému nástupci.         Začala jsem tedy s perníčky jen na oz-
        mosféra bývá provoněná opojnými      Původně  se těsto zadělávalo něko-   dobu, později jsem začala péct a zdo-
        vůněmi…Každý si jistě vybaví, jak    lik měsíců dopředu, jsou ale i zmínky   bit i ty určené k jídlu. Takže když to
        voní jehličí a vánoční cukroví. Cuk-  o  tom, že bylo těsto použito až ně-  spočítám, věnuji se perníčkům něja-
        roví, které na mysl padne jako první,   kolik let po umíchání. Muselo totiž   kých 40 let.
        jsou perníčky, jejichž historie a tradi-  uzrát, a tak nepotřebovalo žádné
        ce je s lidstvem spjatá od nepaměti.   kypřící látky, jaké používáme dnes.
        Na medovém pečivu si v různých ob-   Těsto se vtlačovalo do dřevěných
        měnách pochutnávali již starověcí    forem - kadlubů, vyřezaných z ovoc-
        Egypťané. Právě z Egypta se údajně   ných stromů a vysypaných hracho-
        pečivo dostalo kolem roku 990 n. l.     vou moukou. Aby se perníky leskly,
        přes Francii do Evropy, díky všeteč-  potíraly se po upečení ovocným roz-
        nému arménskému mnichovi.
                                             varem. Díky formám měly krásný re-
        Základními surovinami perníku byly   liéf, a proto nebylo dalšího zdobení
        med, žitná mouka a pepř – díky němu   třeba. Oblíbenými tvary byla srdce,
        získal perník své pojmenování. Název   panenka, husar nebo koník, na Váno-
        je odvozený od slova peprník neboli   ce pak figurky Panny Marie, naroze-
        peprný. Postupně se přidávalo různé   ného Ježíška a celé Betlémy. Perník
        koření jako skořice, hřebíček, zázvor,   se nepekl pouze k jídlu, sloužil i jako
        muškátový oříšek, kardamom, bezo-    dekorace a úžasně tak domov pro-
        vý květ, fenykl, anýz, badyán, kori-  voněl. Tvrdý perník se strouhal do   Práce s perníčky jsou pro Vás jistě
        andr a další. Právě koření zajišťovalo   kaší, v podstatě sloužil jako sladidlo.   krásným koníčkem, u kterého rela-
        dlouhou trvanlivost, konzumace pe-   Od 19. století byly složitě vyřezávané   xujete. Kde berete inspiraci k tvorbě?
        čiva se doporučovala při zažívacích   formy postupně nahrazovány vykra-   Zdrojů inspirace mám více. Ráda čtu
        obtížích a zároveň byly perníky díky   jovátky z plechu, podobné jaké po-  časopisy o pečení. Dva nebo tři star-
        směsi koření po dlouhou dobu luxus-  užíváme dnes. S vykrajováním tvarů   ší výtisky jsem si schovala a čerpám
        ním zbožím, jaké si mohli dovolit jen   šel ruku v ruce vývoj zdobení per-  z nich dodnes. Také ráda navštěvuji
        ti nejbohatší.
                                             níčků. Používala se cukrová glazu-   vánoční  trhy.  Vždy  si  koupím  nějaká
                                             ra, sklíčka a zrcátka, lepily se na ně   nová vykrajovátka, těch už mám doma
                                             obrázky a nejvíce oblíbenou se stala   plný šuplík. Možná jsem i tak trochu
                                             bílkovo-cukrová poleva. Každý, kdo   sběratel.
                                             zdobení bílkovou polevou cukrář-     Máte svůj  osvědčený recept, ať už
                                             ským sáčkem zkoušel moc dobře ví,    na  těsto či polevu, který používáte
                                             že jde o náročnou a trpělivost vyža-  nebo pokaždé zkoušíte něco nového?
                                             dující  práci,  ve  které  vás  zdokonalí
                                             dávka talentu a dlouholetá praxe.    Recepty, kterých se držím, jsou léty
                                                                                  prověřené. Postupně jsem zkoušela
                                             Jednou z těch, pro kterou je zdobení   různé a nakonec si ze všech dala do-
                                             perníčků láskou na (skoro) celý život   hromady ty své. Používám dva druhy
                                             je místní obyvatelka, paní Hana Kolá-  těsta. Jedno těsto se používá na per-
                                             řová, která nám dovolila nahlédnout   níčky určené k jídlu, druhé těsto je
                                             do svého perníkového světa.
                                                                                  vhodné na perníkové ozdoby. Rozdíl
                                                                                  v těstech dělá především různý poměr
        V českých zemích se perník začíná                                         mouky, medu, vajec a nejdůležitější
                                             Pečení a zdobení perníčků je Vaší vel-
        objevovat  ve  14.  století  zásluhou                                     roli hraje máslo. To do těsta na ozdo-
                                             kou vášní. Jak dlouho se této činnosti
        německému  vlivu.  Středověké  per-                                       by vůbec nedávám, na druhou stranu
                                             věnujete?
        níkářství bylo váženým řemeslem,                                          se do něho přidává více koření s vý-
        které mělo své cechy. Nejvýznamněj-  Když moje dcery byly už obě školou   raznější vůní.
        ším místem byl německý Norimberk.    povinné, přestěhovali jsme se do ro-  Prozradíte nám nějaké Vaše tipy, jak
        Zde se sdružovali mistři svého oboru,   dinného domu. Před Vánoci jsem se   správně postupovat nebo na co si dát
        a také sem docházeli tovaryši na zku-  pokaždé těšila, že si vyzdobím kuchyň.   pozor?
        šenou, mimo jiné i ti z českých zemí.   Z  počátku  jsem  si  ji  zdobívala  chvo-
   16                                        jím  a  větvemi,  na  které  jsem  upekla   Při zadělávání těsta na jedlé perníč-
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21