Page 17 - Chytrý zpravodaj - Čakovice prosinec 2021
P. 17
Školství /// U nás U nás /// na YouTube
Recept ze slunné
Sardinie od stážistů
SOŠ a SOU
Praha‑Čakovice Zámecká
noc
Tagliatelle bolognese
Slavnostní fanfáry v podání žesťového souboru při Kultura se vrací, zámkem zněla
• Doba přípravy: 2 hodiny
ZUŠ Marie Podvalové odstartovaly letošní Zámeckou noc. keltská hudba
• Kalorická hodnota: 600 kJ /porce
A povedla se víc než na jedničku.
• Doporučené víno: červené suché První pocovidová kulturní akce čakovické kulturní
Teroldego komise představila originální hudební uskupení.
• Počet porcí: 4 osoby Zaposlouchejte se do tónů keltské hudby.
Suroviny:
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 2 mrkev JSME
Foto: archiv SOŠ • 2 lžíce olivového oleje Čakovické posvícení TEĎ I NA
• 1 1/2 stonku řapíkatého celeru
• 400 g mletého masa
(1:1 hovězí, vepřové)
• 100 ml červeného vína Skvělá atmosféra, výborné jídlo, pití → ← Čakovické posvícení
a bohatý kulturní program. Čakovické
(TV Praha)
Žáci z gastronomické • 1 lžička oregana posvícení se vydařilo na jedničku. Reportáž z Čakovického posvícení
• 250 g konzerva loupaných rajčat
Podívejte se.
školy na Sardinii • 400 g těstovin 2021 objektivem TV Praha.
• 50 g strouhaného parmezánu
• bylinky na ozdobu
V Miškovicích roste
• sůl, pepř
Na stáž, která probíhala na ostrově Sardinie v malé vesnici Costa nový parčík
Postup:
Rei ve 4hvězdičkovém hotelu Free Beach Club, který leží vedle Schoellerova ulice
V centru Miškovic vznikne
Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme
nádherné pláže, jsme se dostali díky projektu Erasmus+. nová zelená plocha. Kde se je otevřena
najemno. Mrkev a celer nakrájíme
nový parčík otevře a k čemu Schoellerova ulice je
na kostičky. Zeleninu orestujeme
Letovisko Coste Rei je velmi vyhledávané předkrmy studené kuchyně, dorty a jiné bude sloužit? Dozvíte se opět otevřena. Opravo-
na olivovém oleji a přidáme mleté
pro nádherné pláže s jemným bílým pís- sladké zákusky v pekárně, nebo hlavní v reportáži. val se horkovod a na něj
maso, které za stálého míchání dobře
kem a křišťálově čisté moře. Stáž trvala chody na teplé kuchyni. plynule navázala výmě-
opečeme. Směs podlijeme červeným
3 měsíce, během kterých jsme se přiučili Po práci bylo vždy dost volného času si na povrchu. V příštím
vínem a dusíme, dokud se vše
nejen italské gastronomii, ale i kultuře, zajít do cukrárny, něco nakoupit nebo jít roce se však musejí
nevyvaří. Poté osolíme a opepříme.
zvykům a jazyku. Byli jsme ubytováni odpočívat na pláž. O volných dnech jsme lidé připravit na další
Stále provaříme a redukujeme
v apartmánech kousek od hotelu. Do mohli vyrazit do hlavního města Caglia- uzavírky, které budou
do zhoustnutí. Přidáme rajčata,
práce jsme chodili na dvě směny a praco- ry nebo se projít po okolí, například k je- souviset s rekonstrukcí
oregano a opět provaříme na mírném
valo se 6 dní v týdnu. V hotelu bylo celé zeru Piscina Rei, kde můžete narazit na dalšího úseku.
3 měsíce kolem pěti set hostů, kteří byli plameňáky. ohni asi 1,5 hod. Špagety uvaříme
rozděleni do dvou hotelových restaurací Jsem velmi rád, že jsem mohl být v osolené vodě al dente a přendáme Jsme teď i na YouTube!
Moby a Centrály. účastníkem této velmi hodnotné stáže, je cedníkem do připravené omáčky
Stážisté z naší školy SOŠ a SOU která mi pomohla rozšířit mou gastrono- a promícháme. Na talíři sypeme Kalendář adventních akcí Sledujte na telefonu, co se děje ve vaší
Praha‑Čakovice pracovali v kuchyni mickou odbornost. /// parmezánem a zdobíme snítkou Přehledná pozvánka na adventní a vánoční akce na území městské části – kdykoliv, kdekoliv, i z pohodlí
v Centrále, kde každý byl v nějaké části Tomáš Rástočný, čerstvých bylinek. MČ Praha ‑ Čakovice. vašeho domova.
kuchyně a tam pomáhal připravovat buď žák třídy NP1 Jednoduše načtěte QR kód a užijte si to.
14 U nás v Čakovicích /// www.cakovice.cz 12–2021 /// U nás v Čakovicích 15