Page 17 - Chytrý zpravodaj - Čakovice prosinec 2021
P. 17

Školství /// U nás                                                                       U nás /// na YouTube


 Recept ze slunné

 Sardinie od stážistů
 SOŠ a SOU

 Praha‑Čakovice                              Zámecká
                                             noc
 Tagliatelle bolognese
          Slavnostní fanfáry v podání žesťového souboru při      Kultura se vrací, zámkem zněla
 •  Doba přípravy: 2 hodiny
          ZUŠ Marie Podvalové odstartovaly letošní Zámeckou noc.   keltská hudba
 •  Kalorická hodnota: 600 kJ /porce
          A povedla se víc než na jedničku.
 •  Doporučené víno: červené suché                               První pocovidová kulturní akce čakovické kulturní
 Teroldego                                                       komise představila originální hudební uskupení.
 •  Počet porcí: 4 osoby                                         Zaposlouchejte se do tónů keltské hudby.
  Suroviny:

 •  1 cibule
 •  1 stroužek česneku
 •  2 mrkev                                        JSME
 Foto: archiv SOŠ  •  2 lžíce olivového oleje  Čakovické posvícení  TEĎ I NA
 •  1 1/2 stonku řapíkatého celeru

 •  400 g mletého masa
 (1:1 hovězí, vepřové)
 •  100 ml červeného vína  Skvělá atmosféra, výborné jídlo, pití   →   ←        Čakovické posvícení
       a bohatý kulturní program. Čakovické
                                                                                 (TV Praha)
 Žáci z gastronomické   •  1 lžička oregana  posvícení se vydařilo na jedničku.   Reportáž z Čakovického posvícení
 •  250 g konzerva loupaných rajčat
       Podívejte se.
 školy na Sardinii  •  400 g těstovin                                            2021 objektivem TV Praha.
 •  50 g strouhaného parmezánu
 •  bylinky na ozdobu
                                        V Miškovicích roste
 •  sůl, pepř
 Na stáž, která probíhala na ostrově Sardinie v malé vesnici Costa   nový parčík
 Postup:
 Rei ve 4hvězdičkovém hotelu Free Beach Club, který leží vedle             Schoellerova ulice
                                        V centru Miškovic vznikne
 Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme
 nádherné pláže, jsme se dostali díky projektu Erasmus+.   nová zelená plocha. Kde se   je otevřena
 najemno. Mrkev a celer nakrájíme
                                        nový parčík otevře a k čemu        Schoellerova ulice je
 na kostičky. Zeleninu orestujeme
 Letovisko Coste Rei je velmi vyhledávané   předkrmy studené kuchyně, dorty a jiné   bude sloužit? Dozvíte se   opět otevřena. Opravo-
 na olivovém oleji a přidáme mleté
 pro nádherné pláže s jemným bílým pís-  sladké zákusky v pekárně, nebo hlavní   v reportáži.  val se horkovod a na něj
 maso, které za stálého míchání dobře
 kem a křišťálově čisté moře. Stáž trvala   chody na teplé kuchyni.        plynule navázala výmě-
 opečeme. Směs podlijeme červeným
 3 měsíce, během kterých jsme se přiučili   Po práci bylo vždy dost volného času si   na povrchu. V příštím
 vínem a dusíme, dokud se vše
 nejen  italské gastronomii, ale  i  kultuře,   zajít do cukrárny, něco nakoupit nebo jít   roce se však musejí
 nevyvaří. Poté osolíme a opepříme.
 zvykům  a  jazyku.  Byli  jsme  ubytováni   odpočívat na pláž. O volných dnech jsme   lidé připravit na další
 Stále provaříme a redukujeme
 v  apartmánech  kousek  od  hotelu.  Do   mohli vyrazit do hlavního města Caglia-  uzavírky, které budou
 do zhoustnutí. Přidáme rajčata,
 práce jsme chodili na dvě směny a praco-  ry nebo se projít po okolí, například k je-  souviset s rekonstrukcí
 oregano a opět provaříme na mírném
 valo se 6 dní v týdnu. V hotelu bylo celé   zeru Piscina Rei, kde můžete narazit na   dalšího úseku.
 3 měsíce kolem pěti set hostů, kteří byli   plameňáky.  ohni asi 1,5 hod. Špagety uvaříme
 rozděleni do dvou hotelových restaurací   Jsem  velmi  rád,  že  jsem  mohl  být   v osolené vodě al dente a přendáme   Jsme teď i na YouTube!
 Moby a Centrály.  účastníkem této velmi hodnotné stáže,   je cedníkem do připravené omáčky
 Stážisté  z  naší  školy  SOŠ  a  SOU    která mi pomohla rozšířit mou gastrono-  a promícháme. Na talíři sypeme   Kalendář adventních akcí  Sledujte na telefonu, co se děje ve vaší
 Praha‑Čakovice  pracovali  v  kuchyni   mickou odbornost. ///  parmezánem a zdobíme snítkou   Přehledná pozvánka na adventní a vánoční akce na území   městské části – kdykoliv, kdekoliv, i z pohodlí
 v Centrále, kde každý byl v nějaké části   Tomáš Rástočný,     čerstvých bylinek.  MČ Praha ‑ Čakovice.  vašeho domova.
 kuchyně a tam pomáhal připravovat buď   žák třídy NP1                     Jednoduše načtěte QR kód a užijte si to.

 14    U nás v Čakovicích /// www.cakovice.cz  12–2021 /// U nás v Čakovicích                                15
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22