Page 16 - Chytrý zpravodaj - Čakovice prosinec 2021
P. 16

Školství /// U nás                                                                                                                                                                                     U nás /// na YouTube


                                                                                   Recept ze slunné

                                                                                   Sardinie od stážistů
                                                                                   SOŠ a SOU

                                                                                   Praha‑Čakovice                                                                   Zámecká
                                                                                                                                                                    noc
                                                                                   Tagliatelle bolognese
                                                                                                                                 Slavnostní fanfáry v podání žesťového souboru při      Kultura se vrací, zámkem zněla
                                                                                   •  Doba přípravy: 2 hodiny
                                                                                                                                 ZUŠ Marie Podvalové odstartovaly letošní Zámeckou noc.   keltská hudba
                                                                                   •  Kalorická hodnota: 600 kJ /porce
                                                                                                                                 A povedla se víc než na jedničku.
                                                                                   •  Doporučené víno: červené suché                                                                    První pocovidová kulturní akce čakovické kulturní
                                                                                     Teroldego                                                                                          komise představila originální hudební uskupení.
                                                                                   •  Počet porcí: 4 osoby                                                                              Zaposlouchejte se do tónů keltské hudby.
                                                                                    Suroviny:

                                                                                   •  1 cibule
                                                                                   •  1 stroužek česneku
                                                                                   •  2 mrkev                                                                             JSME
        Foto: archiv SOŠ                                                           •  2 lžíce olivového oleje                 Čakovické posvícení                            TEĎ I NA
                                                                                   •  1 1/2 stonku řapíkatého celeru

                                                                                   •  400 g mletého masa
                                                                                     (1:1 hovězí, vepřové)
                                                                                   •  100 ml červeného vína                   Skvělá atmosféra, výborné jídlo, pití      →      ←                      Čakovické posvícení
                                                                                                                              a bohatý kulturní program. Čakovické
                                                                                                                                                                                                        (TV Praha)
          Žáci z gastronomické                                                     •  1 lžička oregana                        posvícení se vydařilo na jedničku.                                        Reportáž z Čakovického posvícení
                                                                                   •  250 g konzerva loupaných rajčat
                                                                                                                              Podívejte se.
          školy na Sardinii                                                        •  400 g těstovin                                                                                                    2021 objektivem TV Praha.
                                                                                   •  50 g strouhaného parmezánu
                                                                                   •  bylinky na ozdobu
                                                                                                                                                               V Miškovicích roste
                                                                                   •  sůl, pepř
          Na stáž, která probíhala na ostrově Sardinie v malé vesnici Costa                                                                                    nový parčík
                                                                                   Postup:
          Rei ve 4hvězdičkovém hotelu Free Beach Club, který leží vedle                                                                                                                           Schoellerova ulice
                                                                                                                                                               V centru Miškovic vznikne
                                                                                   Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme
          nádherné pláže, jsme se dostali díky projektu Erasmus+.                                                                                              nová zelená plocha. Kde se         je otevřena
                                                                                   najemno. Mrkev a celer nakrájíme
                                                                                                                                                               nový parčík otevře a k čemu        Schoellerova ulice je
                                                                                   na kostičky. Zeleninu orestujeme
          Letovisko Coste Rei je velmi vyhledávané   předkrmy studené kuchyně, dorty a jiné                                                                    bude sloužit? Dozvíte se           opět otevřena. Opravo-
                                                                                   na olivovém oleji a přidáme mleté
          pro nádherné pláže s jemným bílým pís-  sladké zákusky v pekárně, nebo hlavní                                                                        v reportáži.                       val se horkovod a na něj
                                                                                   maso, které za stálého míchání dobře
          kem a křišťálově čisté moře. Stáž trvala   chody na teplé kuchyni.                                                                                                                      plynule navázala výmě-
                                                                                   opečeme. Směs podlijeme červeným
          3 měsíce, během kterých jsme se přiučili   Po práci bylo vždy dost volného času si                                                                                                      na povrchu. V příštím
                                                                                   vínem a dusíme, dokud se vše
          nejen  italské gastronomii, ale  i  kultuře,   zajít do cukrárny, něco nakoupit nebo jít                                                                                                roce se však musejí
                                                                                   nevyvaří. Poté osolíme a opepříme.
          zvykům  a  jazyku.  Byli  jsme  ubytováni   odpočívat na pláž. O volných dnech jsme                                                                                                     lidé připravit na další
                                                                                   Stále provaříme a redukujeme
          v  apartmánech  kousek  od  hotelu.  Do   mohli vyrazit do hlavního města Caglia-                                                                                                       uzavírky, které budou
                                                                                   do zhoustnutí. Přidáme rajčata,
          práce jsme chodili na dvě směny a praco-  ry nebo se projít po okolí, například k je-                                                                                                   souviset s rekonstrukcí
                                                                                   oregano a opět provaříme na mírném
          valo se 6 dní v týdnu. V hotelu bylo celé   zeru Piscina Rei, kde můžete narazit na                                                                                                     dalšího úseku.
          3 měsíce kolem pěti set hostů, kteří byli   plameňáky.                   ohni asi 1,5 hod. Špagety uvaříme
          rozděleni do dvou hotelových restaurací   Jsem  velmi  rád,  že  jsem  mohl  být   v osolené vodě al dente a přendáme                                                                   Jsme teď i na YouTube!
          Moby a Centrály.                    účastníkem této velmi hodnotné stáže,   je cedníkem do připravené omáčky
           Stážisté  z  naší  školy  SOŠ  a  SOU    která mi pomohla rozšířit mou gastrono-  a promícháme. Na talíři sypeme        Kalendář adventních akcí                                       Sledujte na telefonu, co se děje ve vaší
          Praha‑Čakovice  pracovali  v  kuchyni   mickou odbornost. ///            parmezánem a zdobíme snítkou                    Přehledná pozvánka na adventní a vánoční akce na území         městské části – kdykoliv, kdekoliv, i z pohodlí
          v Centrále, kde každý byl v nějaké části               Tomáš Rástočný,     čerstvých bylinek.                            MČ Praha ‑ Čakovice.                                           vašeho domova.
          kuchyně a tam pomáhal připravovat buď                     žák třídy NP1                                                                                                                 Jednoduše načtěte QR kód a užijte si to.

          14                                                                         U nás v Čakovicích /// www.cakovice.cz   12–2021 /// U nás v Čakovicích                                                                        15
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21