Page 37 - Chytrý Zpravodaj - Brandýs n. Labem - St. Boleslav - prosinec 2020
P. 37

SI
                                                                                                                       o
                                                                                                                     Pr
                                                                                                                          nec
          37  |  MĚSTSKÉ LISTY                                  Senioři                                           Prosinec 2014






















                                                                     Dekorace nemusí být pouze adventní, v  přírodě nyní najdete plno materiálu
                                                                     vhodného k aranžování.

                                                                     vánoční reCepty
                                                                     Osvědčené recepty, které se dědí. Od našich seniorek.
                                                                     vaječný likér z kondenzovaného mléka od paní marie
                                                                     4 žloutky
                                                                     1 kondenzované mléko slazené Salko
                                                                     1 kondenzované mléko neslazené Tatra
                                                                     1 balíček vanilkového cukru
                                                                     ½ l rumu, brandy nebo vodky
                                                                     Do mixéru (možno i tyčovým mixérem) žloutky,
          Adventní tip Zlatuše Lackové: Věnec na polystyrenovém kruhu, vyplněný pytlovi-  obě mléka a  vanil. cukr, pořádně rozmixovat.
          nou, dozdobený do bíla s růžemi ze slupek pistácií.        Promíchat s alkoholem, procedit přes jemné sít-
                                                                     ko do lahví. Skladovat v chladu a temnu. Nejlepší
                                                                     nechat asi týden odležet, kdy se všechny ingredi-
                                                                     ence spojí a likér začíná houstnout. Bohužel ne-
                                                                     vím, jak dlouho vydrží, protože se hned vypije.

                                                                     vánoční tvarohová štola od paní Hany
                                                                     370 g hladké mouky
                                                                     150 g rozpuštěného másla
                                                                     125 g cukru krupice – nejlépe třtinového
                                                                     1,5 sáčku prášku do pečiva
                                                                     250 g měkkého tvarohu
                                                                     2 vejce
                                                                     1 vanilkový cukr
                                                                     máslo a moučkový cukr na potření a posypání

                                                                     Mouku smíchat s práškem do pečiva, přidat cukr, vanil. cukr, rozpuštěné máslo,
                                                                     vejce a tvaroh. Dobře propracovat dohladka. Možno zapracovat rozinky, ořechy,
                                                                     kandované ovoce, kousky čokolády. Štola je dobrá i bez přísad. Na pomoučeném
                                                                     vále vyválet obdélník silný cca 2–3 cm o trochu menší, než je plech na pečení.
                                                                     Delší okraje složit proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly, pak přeložit ještě na
                                                                     polovinu podélně, vznikne vrstvený rukáv štoly. Peče se na pečicím  papíru.
                                                                     Elektrická trouba 180 st., horkovzdušná trouba 160 st., plynová trouba 2–3 stu-
                                                                     peň, délka pečení 30–35 min. (krásně zezlátne, mírně zhnědne).
                                                                     Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem, potíráme, dokud štola saje,
                                                                     a pak hned hustě sypeme moučkovým cukrem. Je výborná hned, lepší druhý den.

          Adventní věnec od paní Alice.                                                                     Máte své oblíbené nejen
                                                                                                            vánoční recepty, které se
          DŮLeŽiTÉ KonTAKTY:                                                                                u vás v rodině dědí?
          Ing. Aneta Vitáková   602 654 847   aneta.vitakova@brandysko.cz                                   Dodržujete zajímavé
          radka Mozrová     734 417 340   radka.mozrova@brandysko.cz                                        zimní tradice? Budeme
          Senior Point      731 681 274   brandysko@seniorpointy.cz                                         rády, když se o ně s námi
          Webové stránky pro seniory: www.seniorbrandysboleslav.cz                                          podělíte. Zasílejte na
          otevírací doba SeniorPointu (Plantáž 2480, Brandýs nad Labem):                                    e-mail radka.mozrova@
          po dobu nouzového stavu                                                                           brandysko.cz
          Pondělí: 12:00–17:00, středa: 8:00–13:00                    Foto pixabay.com
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42