Page 10 - Blansko 10.21
P. 10

Mimořádná příloha Zpravodaje města Blanska k Vítání sv. Martina                                                                          – 10 –
                      Mimořádná příloha Zpravodaje města Blanska k Vítání sv. Martina



        Restaurace budou podávat                                                         Svatomartinský recept

        Svatomartinské menu                                                              Letošní recept na svatomartinskou husu nám  dne. Švestky namočíme do vody smíchané
                                                                                         poskytla Restaurace Na Pražci. Přejeme vám  s 50 ml rumu a šťávou citrónu a necháme pár
                                                                                         dobrou chuť!                          hodin marinovat.
        K oslavám Vítání sv. Martina již neodmysli-  renské menu se svatomartinskými sladkostmi.                               Odleželou husu potom naplníme švestkami
        telně patří také bohatá nabídka blanenských                                      Svatomartinská                        a břišní dutinu uzavřeme. Kůži na prsou na více
        restaurací, které do svého menu zařazují sva-  Pokud se budete chtít vydat do některé z restau-  pečená husa           místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal,
                                              rací na slavnostní oběd či večeři, doporučujeme
        tomartinské speciality. V letošním roce si mů-                                                                         husu vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme
        žete na svatomartinském menu pochutnat   vám zarezervovat si místa s dostatečným před-  Husu očistíme, omyjeme a zvenku i zevnitř   zbylým rumem a půl litrem vody, přikryjeme
                                              stihem, restaurace bývají ve svatomartinských
        v devatenácti restauracích a dvou kavárnách.
                                              termínech často plně obsazené. Na webových   důkladně osolíme. Necháme uležet do druhého  vrchní částí pekáče a dáme péct do vyhřáté
        Čekají vás klasiky české kuchyně v podobě  stránkách https://martin.blansko.cz budeme                                  trouby.
        kachny i husičky se zelím a knedlíkem, ale  od začátku listopadu postupně zveřejňovat                                  Pečeme asi 2 hodiny a během pečení obracíme
        i gastronomické speciality místních kuchařů,  konkrétní svatomartinská menu ze všech přihlá-                           a v případě potřeby podléváme. Upečenou husu
        kteří se klasikou pouze volně inspirují. Vítání  šených restaurací. Z této nabídky také vytvoříme                      vyjmeme, sádlo slijeme, husu vložíme zpět do
        sv. Martina podporují také kavárny Cafi sco  letáček, který bude všem zájemcům k dispozici                              pekáče, vidličkou popícháme a už odkrytou
        a Zákuskárna, které budou mít v nabídce kavá-  v informační kanceláři Blanka.                                          opečeme do křupava.
                                                                                                                               Husu naporcujeme a podáváme s bramborami.

                                                                                                                               Ingredience:
                                                                                                                               • 1 husa
        Svatomartinské menu v Blansku                                                                                          •  200 g švestky (sušené)
                                                                                                                               •  200 ml rum
                                                                                                                               • 1 citrón
        Také letos se blanenské restaurace připoju-
        jí k oslavám svátku sv. Martina a nabídnou
        svým návštěvníkům svatomartinské menu.
        Kromě restaurací se k této akci již tradičně hlásí

        i kavárna Cafisco, která bude mít v nabídce                                       KČT zve na 40. ročník Pochodu
        kavárenské svatomartinské menu s pečenou
        perníkovou husičkou. V letošním roce si můžete                                   podzimním lesem
        na tradičních specialitách pochutnat v dvaadva-  • Cafi sco
        ceti restauracích. Pokud se budete chtít vydat   • Hotel Olberg
        do některé z restaurací na slavnostní oběd či   • Hotel Skalní mlýn              Pochod podzimním lesem je stálicí v nabídce  „I když nám ZŠ Dvorská vychází vstříc a i v le-
        večeři, doporučujeme vám zarezervovat si   • Penzion Statek Samsara              blanenských listopadových akcí již dlouhých  tošním roce nám nabídla tradiční prostory,
        místa s dostatečným předstihem, restaurace   • Pizzerie Piccolo                  40 let. Podvečerní procházka lesem, která je  s ohledem na nevyzpytatelnou hygienicko-
                                                                                         doplněná postavičkami pohádkových postav  -bezpečnostní situaci jsme se rozhodli start
        bývají v tomto termínu často plně obsazené. Na   • Pizzerie Pizzazz              a strašidel, láká každoročně stovky účastníků.  přesunout do venkovních prostor, které jsou pro
        webových stránkách https://martin.blansko.cz   • Restaurace Dělnický dům                                               odbavení tak velkého množství lidí vhodnější,“
        budou postupně zveřejňována svatomartinská   • Restaurace Hořice                 „Toto výročí je pro blanenský Klub českých turis-  vysvětluje Bláha změnu startovacího místa.
                                                                                         tů významné. Za celou dobu jsme nevynechali
        menu ze všech participujících restaurací.   • Restaurace Lažánky                 jediný ročník, až v minulém roce nám konání  Trasa pochodu je již několik let v podstatě
                                              • Restaurace Myslivna
                                              • Restaurace Na Pražci                     překazila pandemie. Čtyřicetiletá historie trvání  stejná a účastníci pochodu ujdou zhruba tři
                                                                                         pochodu nemá totiž v našem regionu obdobu.  kilometry. Z Palavy projdou účastníci údolím
                                              • Restaurace Obůrka                        Náš Pochod podzimním lesem také inspiroval  Sloupečníku a následně přes Horničky do Horní
                                              • Restaurace Punkva                        vznik několika obdobných akcí, což je pro nás  Lhoty. Zakončení pochodu je již tradičně v Hos-
                                              • Restaurace U Filků                       důkazem, že v této podobě dává lidem smysl,“  půdce U Kaštánka v Horní Lhotě. Účastníci by
                                              • Restaurace U Golema                      vzpomíná Ondřej Bláha, předseda organizace  si s sebou měli vzít baterku, dobré oblečení
                                              • Restaurace U Ledu                        KČT, odbor Blansko.                   a boty. Na startu si mohou zakoupit v perníkové
                                                                                                                               chaloupce perníčky přímo od baby Jagy. Pro
                                              • Restaurace U Slunce                      Všichni přátelé turistiky, večerního lesa, dob-  všechny, kdo dorazí do cíle, budou připraveny
                                              • Restaurace U Šesti                       rodružství a pohádek se mohou v sobotu 13.   účastnické diplomy a opékání párků. Konání
                                              • Restaurace Zámecká sýpka                 listopadu vydat na start tohoto tradičního   akce umožnily Lesy České republiky.
                                                                                         pochodu průběžně od 16:30 do 17:30 hodin
                                              • Wellness Hotel Panorama                  na nové startovní místo u skautské klubovny
                                              • Zákuskárna                               v rekreační oblasti Palava.

        Koňaboj. Moravská                                     Ritmo Factory.                                        Pardubičtí pozounéři.

        folklór-rocková kapela                                Světelná bubenická show                               Fanfáry dávají akci slavnostní punc


                                      Koňaboj z lidových      Zažijte něco opravdu speciálního. Světelné pásy přímo v bub-  Široký repertoár Pardubických Pozounérů sahá od renesanč-
                                      písní zachoval ústřední   nech, světelné tyče na scéně, společně se speciální choreo-  ních tanců, přes hudbu baroka – suity, intrády až k hudbě
                                      melodie, slova a har-   grafií, kostýmy a dalšími efekty. A to všechno s energickými   lovecké.  Jejich specialitou jsou fanfáry na repliky středověkých

                                      monie, které však ob-   tanečnicemi. Ritmo Factory je moderní bubenická show,   trub – tzv. bussin, stylizované do období gotiky. Pardubičtí
                                      lékl do bigbítového ka-  která hraje rytmy celého světa ve svém originálním podání.   pozounéři zahájí nedělní program v 10:00 hodin slavnostním
                                      bátu. Učinil tak vkusně,   Inspirují se Brazílií, Jižní Amerikou a sambou. Ritmo Factory   vytrubováním před radnicí a poté doprovodí svými fanfárami
                                      citlivě, s pokorou i se-  je stylové vystoupení profesionálních bubeníků plné energie   svatomartinský průvod do zámku. Vytrubováním ráno před
                                      bevědomím. Rockové,     a temperamentu. Světelná bubenická show je jediná svého   radnicí zahájí Pardubičtí pozounéři slavnostní den.
                                      nikoli však přehnaně    druhu na českém trhu a letos uzavře čtyřdenní program Vítání
                                      tvrdé spodky vytvářejí   svatého Martina.ostřílení muzikanti.
        bicí s baskytarou, do nichž vstupují melodické kytary, fl étny                                               Pozdní sběr.
        či housle.

        Rychlejší písně střídají pomalejší balady, plné vzdušných                                                   Muzika napříč žánry
        melodií, gradace a skvělých instrumentálních i pěveckých   Bystrík Banda.
        výkonů. Kytary Davida Řeháka čarují, vokál Jiřky Šmukařové je                                               Výběrová sestava muzikantů napříč žánry... rock, folk, jazz,
        neodolatelný. Stejně tak i vstupy cimbálové muziky a dalších   Lidovky v současném kabátě                   blues, country... vše elegantně propojené v aktuální sestavě
        hostujících nástrojů.                                                                                       kapely Pozdní sběr.
                                                                                            Zpěvák a skladatel
                                                                                            Bystrík je na scéně od   Autorský přístup frontmana kapely Jiřího Pařeza – zpěv
        The People.                                                                         roku 2005, kdy vyhrál   a akustická kytara, doplněný osobitým rukopisem jednotli-
                                                                                                                    vých hudebníků, Michael Vašíček (ex Vlasta Redl a Čechomor)
                                                                                            autorskou soutěž Coca
        Multižánroví popoví hudebníci                                                       Cola PopStar a ještě    – elektrické kytary, lap steel, mandolína, zpěv, Jiří Meisner
                                                                                            toho roku vydal své
                                                                                                                    (ex Druhá tráva a Kamelot) – baskytara, zpěv, Štěpán Baloun –
                                                                                            debutové album Mám,     klávesy, zpěv, Pavel Bříza – bicí (Petr Bende Band a Folk Team).
                                      Mladá, dynamická                                      čo som chcel. Dnes má
                                      a energická kapela. The                               za sebou již čtyři alba,   Sestava dozrála z hlediska vinařského do stádia výběr z bo-
                                      People vždy skvěle za-                                poslední Na Kráľovej    bulí. Pozdní sběr na
                                      hrají a zároveň Vás po-                               holi z roku 2019. Pravi-  koncertech potěší
                                      baví! Repertoár kapely                                delně koncertuje a jeho   všechny milovníky
                                      je všestranný a multi-  vystoupení bývají živá a veselá, stejně jako je on sám.  dobré muziky výbě-
                                      žánrový. Zahrajeme té-                                                        rem toho nejlepšího
                                      měř vše, od popu, přes   Nedávno překvapil a pobavil obecenstvo festivalu Vesuf,   ze své tvorby, vyzna-
                                      disco, rock ‘n‘ roll až po   kde Bystrík banda zahrála upravené lidové písně. Ve spojení   vače tvrdšího soun-
        swing a jazzové standardy. Mezi členy se zařazují studenti   z Bystríkovou veselou povahu a neutuchající energií se jednalo   du, stejně jako příz-
        Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Konzervatoře   o velké překvapení letošního ročníku. Tuto neopakovatelnou   nivce jazzu, country
        v Brně i zkušení, dlouholetou praxí ostřílení muzikanti.  atmosféru si nyní můžete užít i v zámeckém parku v Blansku.  a folku.



      Hlavní pořadatelé a partneři akce:










      Za podpory:                                               Mediální partneři:
   5   6   7   8   9   10   11   12