Page 10 - Blansko 10.21
P. 10
Mimořádná příloha Zpravodaje města Blanska k Vítání sv. Martina – 10 –
Mimořádná příloha Zpravodaje města Blanska k Vítání sv. Martina
Restaurace budou podávat Svatomartinský recept
Svatomartinské menu Letošní recept na svatomartinskou husu nám dne. Švestky namočíme do vody smíchané
poskytla Restaurace Na Pražci. Přejeme vám s 50 ml rumu a šťávou citrónu a necháme pár
dobrou chuť! hodin marinovat.
K oslavám Vítání sv. Martina již neodmysli- renské menu se svatomartinskými sladkostmi. Odleželou husu potom naplníme švestkami
telně patří také bohatá nabídka blanenských Svatomartinská a břišní dutinu uzavřeme. Kůži na prsou na více
restaurací, které do svého menu zařazují sva- Pokud se budete chtít vydat do některé z restau- pečená husa místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal,
rací na slavnostní oběd či večeři, doporučujeme
tomartinské speciality. V letošním roce si mů- husu vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme
žete na svatomartinském menu pochutnat vám zarezervovat si místa s dostatečným před- Husu očistíme, omyjeme a zvenku i zevnitř zbylým rumem a půl litrem vody, přikryjeme
stihem, restaurace bývají ve svatomartinských
v devatenácti restauracích a dvou kavárnách.
termínech často plně obsazené. Na webových důkladně osolíme. Necháme uležet do druhého vrchní částí pekáče a dáme péct do vyhřáté
Čekají vás klasiky české kuchyně v podobě stránkách https://martin.blansko.cz budeme trouby.
kachny i husičky se zelím a knedlíkem, ale od začátku listopadu postupně zveřejňovat Pečeme asi 2 hodiny a během pečení obracíme
i gastronomické speciality místních kuchařů, konkrétní svatomartinská menu ze všech přihlá- a v případě potřeby podléváme. Upečenou husu
kteří se klasikou pouze volně inspirují. Vítání šených restaurací. Z této nabídky také vytvoříme vyjmeme, sádlo slijeme, husu vložíme zpět do
sv. Martina podporují také kavárny Cafi sco letáček, který bude všem zájemcům k dispozici pekáče, vidličkou popícháme a už odkrytou
a Zákuskárna, které budou mít v nabídce kavá- v informační kanceláři Blanka. opečeme do křupava.
Husu naporcujeme a podáváme s bramborami.
Ingredience:
• 1 husa
Svatomartinské menu v Blansku • 200 g švestky (sušené)
• 200 ml rum
• 1 citrón
Také letos se blanenské restaurace připoju-
jí k oslavám svátku sv. Martina a nabídnou
svým návštěvníkům svatomartinské menu.
Kromě restaurací se k této akci již tradičně hlásí
i kavárna Cafisco, která bude mít v nabídce KČT zve na 40. ročník Pochodu
kavárenské svatomartinské menu s pečenou
perníkovou husičkou. V letošním roce si můžete podzimním lesem
na tradičních specialitách pochutnat v dvaadva- • Cafi sco
ceti restauracích. Pokud se budete chtít vydat • Hotel Olberg
do některé z restaurací na slavnostní oběd či • Hotel Skalní mlýn Pochod podzimním lesem je stálicí v nabídce „I když nám ZŠ Dvorská vychází vstříc a i v le-
večeři, doporučujeme vám zarezervovat si • Penzion Statek Samsara blanenských listopadových akcí již dlouhých tošním roce nám nabídla tradiční prostory,
místa s dostatečným předstihem, restaurace • Pizzerie Piccolo 40 let. Podvečerní procházka lesem, která je s ohledem na nevyzpytatelnou hygienicko-
doplněná postavičkami pohádkových postav -bezpečnostní situaci jsme se rozhodli start
bývají v tomto termínu často plně obsazené. Na • Pizzerie Pizzazz a strašidel, láká každoročně stovky účastníků. přesunout do venkovních prostor, které jsou pro
webových stránkách https://martin.blansko.cz • Restaurace Dělnický dům odbavení tak velkého množství lidí vhodnější,“
budou postupně zveřejňována svatomartinská • Restaurace Hořice „Toto výročí je pro blanenský Klub českých turis- vysvětluje Bláha změnu startovacího místa.
tů významné. Za celou dobu jsme nevynechali
menu ze všech participujících restaurací. • Restaurace Lažánky jediný ročník, až v minulém roce nám konání Trasa pochodu je již několik let v podstatě
• Restaurace Myslivna
• Restaurace Na Pražci překazila pandemie. Čtyřicetiletá historie trvání stejná a účastníci pochodu ujdou zhruba tři
pochodu nemá totiž v našem regionu obdobu. kilometry. Z Palavy projdou účastníci údolím
• Restaurace Obůrka Náš Pochod podzimním lesem také inspiroval Sloupečníku a následně přes Horničky do Horní
• Restaurace Punkva vznik několika obdobných akcí, což je pro nás Lhoty. Zakončení pochodu je již tradičně v Hos-
• Restaurace U Filků důkazem, že v této podobě dává lidem smysl,“ půdce U Kaštánka v Horní Lhotě. Účastníci by
• Restaurace U Golema vzpomíná Ondřej Bláha, předseda organizace si s sebou měli vzít baterku, dobré oblečení
• Restaurace U Ledu KČT, odbor Blansko. a boty. Na startu si mohou zakoupit v perníkové
chaloupce perníčky přímo od baby Jagy. Pro
• Restaurace U Slunce Všichni přátelé turistiky, večerního lesa, dob- všechny, kdo dorazí do cíle, budou připraveny
• Restaurace U Šesti rodružství a pohádek se mohou v sobotu 13. účastnické diplomy a opékání párků. Konání
• Restaurace Zámecká sýpka listopadu vydat na start tohoto tradičního akce umožnily Lesy České republiky.
pochodu průběžně od 16:30 do 17:30 hodin
• Wellness Hotel Panorama na nové startovní místo u skautské klubovny
• Zákuskárna v rekreační oblasti Palava.
Koňaboj. Moravská Ritmo Factory. Pardubičtí pozounéři.
folklór-rocková kapela Světelná bubenická show Fanfáry dávají akci slavnostní punc
Koňaboj z lidových Zažijte něco opravdu speciálního. Světelné pásy přímo v bub- Široký repertoár Pardubických Pozounérů sahá od renesanč-
písní zachoval ústřední nech, světelné tyče na scéně, společně se speciální choreo- ních tanců, přes hudbu baroka – suity, intrády až k hudbě
melodie, slova a har- grafií, kostýmy a dalšími efekty. A to všechno s energickými lovecké. Jejich specialitou jsou fanfáry na repliky středověkých
monie, které však ob- tanečnicemi. Ritmo Factory je moderní bubenická show, trub – tzv. bussin, stylizované do období gotiky. Pardubičtí
lékl do bigbítového ka- která hraje rytmy celého světa ve svém originálním podání. pozounéři zahájí nedělní program v 10:00 hodin slavnostním
bátu. Učinil tak vkusně, Inspirují se Brazílií, Jižní Amerikou a sambou. Ritmo Factory vytrubováním před radnicí a poté doprovodí svými fanfárami
citlivě, s pokorou i se- je stylové vystoupení profesionálních bubeníků plné energie svatomartinský průvod do zámku. Vytrubováním ráno před
bevědomím. Rockové, a temperamentu. Světelná bubenická show je jediná svého radnicí zahájí Pardubičtí pozounéři slavnostní den.
nikoli však přehnaně druhu na českém trhu a letos uzavře čtyřdenní program Vítání
tvrdé spodky vytvářejí svatého Martina.ostřílení muzikanti.
bicí s baskytarou, do nichž vstupují melodické kytary, fl étny Pozdní sběr.
či housle.
Rychlejší písně střídají pomalejší balady, plné vzdušných Muzika napříč žánry
melodií, gradace a skvělých instrumentálních i pěveckých Bystrík Banda.
výkonů. Kytary Davida Řeháka čarují, vokál Jiřky Šmukařové je Výběrová sestava muzikantů napříč žánry... rock, folk, jazz,
neodolatelný. Stejně tak i vstupy cimbálové muziky a dalších Lidovky v současném kabátě blues, country... vše elegantně propojené v aktuální sestavě
hostujících nástrojů. kapely Pozdní sběr.
Zpěvák a skladatel
Bystrík je na scéně od Autorský přístup frontmana kapely Jiřího Pařeza – zpěv
The People. roku 2005, kdy vyhrál a akustická kytara, doplněný osobitým rukopisem jednotli-
vých hudebníků, Michael Vašíček (ex Vlasta Redl a Čechomor)
autorskou soutěž Coca
Multižánroví popoví hudebníci Cola PopStar a ještě – elektrické kytary, lap steel, mandolína, zpěv, Jiří Meisner
toho roku vydal své
(ex Druhá tráva a Kamelot) – baskytara, zpěv, Štěpán Baloun –
debutové album Mám, klávesy, zpěv, Pavel Bříza – bicí (Petr Bende Band a Folk Team).
Mladá, dynamická čo som chcel. Dnes má
a energická kapela. The za sebou již čtyři alba, Sestava dozrála z hlediska vinařského do stádia výběr z bo-
People vždy skvěle za- poslední Na Kráľovej bulí. Pozdní sběr na
hrají a zároveň Vás po- holi z roku 2019. Pravi- koncertech potěší
baví! Repertoár kapely delně koncertuje a jeho všechny milovníky
je všestranný a multi- vystoupení bývají živá a veselá, stejně jako je on sám. dobré muziky výbě-
žánrový. Zahrajeme té- rem toho nejlepšího
měř vše, od popu, přes Nedávno překvapil a pobavil obecenstvo festivalu Vesuf, ze své tvorby, vyzna-
disco, rock ‘n‘ roll až po kde Bystrík banda zahrála upravené lidové písně. Ve spojení vače tvrdšího soun-
swing a jazzové standardy. Mezi členy se zařazují studenti z Bystríkovou veselou povahu a neutuchající energií se jednalo du, stejně jako příz-
Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Konzervatoře o velké překvapení letošního ročníku. Tuto neopakovatelnou nivce jazzu, country
v Brně i zkušení, dlouholetou praxí ostřílení muzikanti. atmosféru si nyní můžete užít i v zámeckém parku v Blansku. a folku.
Hlavní pořadatelé a partneři akce:
Za podpory: Mediální partneři: