Page 14 - Chytrý zpravodaj - Vítkov listopad 2021
P. 14

Pondělí  -  mrkvová  polévka,  mexické  fazole  s  kuřecím  masem
                                                              a zeleninou, chléb rüsti,
                                                              Úterý - bramborová polévka, mexické karbanátky, bramborová kaše,
                                                              salát,
                                                              Středa - kmínová polévka s kapáním, mexická kuřecí játra, dušená
                                                              rýže,
      BareVNé DeskohraNÍ                                      Čtvrtek - rýžová polévka, mexické burrito s tortillou,
                                                              Pátek - vývar s masem a nudlemi, mexická pánev s vepřovým masem,
                                                              kuskus.
                                                              Věříme, že všem strávníkům, kteří se rozhodli tato námi připravená
                                                              jídla vyzkoušet, chutnalo.
                                                              Stejně tak rádi pro vás chystáme jídla typická pro naše kraje podle




















                                                              leckdy  pozapomenutých  receptů.  Zimní  měsíce  jsou  pak  tradičně
                                                              spojené se zabijačkou. Ta měla zajistit po většinu dalšího roku chutné
      Ve středu 6. října se uskutečnil velký turnaj v deskových hrách pod   domácí sádlo a dostatečnou zásobu masa. Domácí zabijačka patřila
      názvem „Barevné deskohraní“. Naše pozvání přijali soutěžící ze ZŠ   mezi staré lidové slavnosti a obvykle se konala v období od listopadu
      Větřkovice, ZŠ Vítkov, nám. Jana Zajíce, SVČ Vítkov a samozřejmě   do  března.  Byla  to  také  významná  kulturní  událost,  při  které  se
      nechyběli  ani  zástupci  naší  školy.  Všechny  účastníky  včetně  jejich   scházela celá rodina, příbuzní a známí.
      pedagogického doprovodu čekala tři stanoviště, na nichž si prověřili   Proto i my pro vás v listopadu připravíme tradiční zabijačkové hody,
      jak  vzájemnou  spolupráci,  tak  logické  myšlení,  zručnost  a  taktiku.   při  kterých  ochutnáte  klasické  speciality  jako  jitrnicovou  polévku,
      Seznámili  se  s  hrou  Krycí  jména,  Drop  it,  Quoridor,  Piškvorky  3D   zabijačkový  smažák,  jitrničky,  jelítka,  vepřové  kolínko  s  chlebem,
      a  Dr.  Heureka.  Celé  dopoledne  provázela  soutěžící  dobrá  nálada   křenem a hořčicí a další speciality.
      a touha po co nejlepším umístění. Po napínavém klání následovalo   Dobrou chuť přejí
      slavnostní vyhodnocení. Předávání diplomů a cen se ujal pan ředitel                          zaměstnanci jídelny
      Mgr. Miroslav Bučánek. První místo obsadil tým domácích, tedy žáci
      naší školy. Druhé místo patřilo soutěžícím ze SVČ Vítkov, třetí místo   ProJekToVý DeN MiMo školu – NeNÍ
      putovalo  hned  na  dvě  školy,  Základní  školu  Větřkovice  a  Základní
      školu Vítkov, náměstí Jana Zajíce. Všechny děti vybojovaly pro své  zoo Jako zoo
      školy krásné ceny - karetní a deskové hry.              Dlouho jsme si se žáky slibovali návštěvu některé ze zoologických
                                                              zahrad. Nakonec jsme si vybrali tu ostravskou, kam jsme se vypravili
                              Karína Kopecká a Andrea Brijarová  také  díky  projektu  „Úspěšně  v  základním  vzdělávání  II“  (CZ.02.  3.
                                                              X/0.0/20_080/0017300) realizovaného v rámci Operačního programu
      TýDeN Mexické kuchyNě                                   pro výzkum, vývoj a vzdělávání.
                                                              Náš projektový den jsme nazvali „Není ZOO jako ZOO“. Chtěli jsme
      a V lisToPaDu zaBiJaČkoVé hoDy!                         navázat na probrané učivo (z doby distanční výuky) o obratlovcích,
      Školní  jídelna  pravidelně  zpestřuje  jídelníček  svých  strávníků  jídly   ekosystémech a ochraně ohrožených druhů. Zoologická zahrada se
      typickými pro nejrůznější části světa. Nesledujeme dnes až přehnaný   také velmi aktivně zapojuje do repatriačních projektů, mezinárodních
      kulinářský  boom,  ale  děláme  to  tak  už  dávno  –  jsme  přece  školní   in  situ  projektů  a  kampaní  EAZA  (Evropské  asociace  evropských
      jídelna,  která  má  i  obohacovat  poznání!  Třeba  právě  mexická   zahrad a akvárií). O významu zoologických zahrad jsme si vyprávěli
      kuchyně, ta je charakteristická řadou vůní, koření, barev a exotické   v  hodinách  přírodopisu.  Velmi  zajímavé  byly  diskuse  o  pytláctví,
      chuti.  Přestože  si  každý  pod  tímto  pojmem  představí  především   trofejním lovu a obchodování se suvenýry.
      velmi pálivá jídla, mexická kuchyně je díky spojení původní indiánské   Vybrali  jsme  si  dva  výukové  programy:  Sloní  život,  který  probíhal
      kuchyně a silných evropských vlivů velice pestrá a proměnlivá a stále   v jejich pavilónu a výběhu, a Šelmy. Oba programy byly velmi poutavé,
      se vyvíjí. V současné době většina mexických jídel pochází z oblasti   plné nových informací. Děti se mohly ptát přímo ošetřovatelů na jejich
      Nového Mexika, Texasu, Arizony a jižní Kalifornie.      práci a svěřence. Myslím, že si každý našel to své a všichni jsme
      Hlavní surovinou je cukrová kukuřice, ze které se připravuje hladká   prožili velmi příjemný den.
      a  hrubá  mouka,  která  slouží  například  jako  základ  na  tenoučké                          Radmila Šťastná
      kukuřičné  placky.  Typická  je  pro  mexickou  kuchyni  také  zelenina,
      exotické  ovoce  a  hlavně  luštěniny  –  fazole  a  sója.  Nezbytným   ProJekToVý DeN Ve Výuce
      pomocníkem každého kuchaře je pak cibule, česnek a chilli. Typickými
      pokrmy jsou tortillas – kukuřičné placky, které se podávají ke každému   V závěru prvního měsíce letošního školního roku jsme žákům devátých
                                                              ročníků  zpestřili  jejich  výuku  díky  projektu  „Úspěšně  v  základním
      jídlu,  a  fajitas  –  jemné  marinované  grilované  maso  s  opraženou   vzdělávání  II“  (CZ.02.  3.  X/0.0/0.0/20_080/0017300)  realizovaného
      čerstvou zeleninou.                                     v rámci Operačního programu pro výzkum, vývoj a vzdělávání.
      Mexickou kuchyni jsme v různých variacích připravovali v naší školní
      jídelně od 4. do 8. října a tohle je náš mexický jídelníček:  V pondělí 27. září jsme uspořádali najednou 6 projektových aktivit.
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19