Page 14 - Chytrý zpravodaj - Vítkov listopad 2021
P. 14
Pondělí - mrkvová polévka, mexické fazole s kuřecím masem
a zeleninou, chléb rüsti,
Úterý - bramborová polévka, mexické karbanátky, bramborová kaše,
salát,
Středa - kmínová polévka s kapáním, mexická kuřecí játra, dušená
rýže,
BareVNé DeskohraNÍ Čtvrtek - rýžová polévka, mexické burrito s tortillou,
Pátek - vývar s masem a nudlemi, mexická pánev s vepřovým masem,
kuskus.
Věříme, že všem strávníkům, kteří se rozhodli tato námi připravená
jídla vyzkoušet, chutnalo.
Stejně tak rádi pro vás chystáme jídla typická pro naše kraje podle
leckdy pozapomenutých receptů. Zimní měsíce jsou pak tradičně
spojené se zabijačkou. Ta měla zajistit po většinu dalšího roku chutné
Ve středu 6. října se uskutečnil velký turnaj v deskových hrách pod domácí sádlo a dostatečnou zásobu masa. Domácí zabijačka patřila
názvem „Barevné deskohraní“. Naše pozvání přijali soutěžící ze ZŠ mezi staré lidové slavnosti a obvykle se konala v období od listopadu
Větřkovice, ZŠ Vítkov, nám. Jana Zajíce, SVČ Vítkov a samozřejmě do března. Byla to také významná kulturní událost, při které se
nechyběli ani zástupci naší školy. Všechny účastníky včetně jejich scházela celá rodina, příbuzní a známí.
pedagogického doprovodu čekala tři stanoviště, na nichž si prověřili Proto i my pro vás v listopadu připravíme tradiční zabijačkové hody,
jak vzájemnou spolupráci, tak logické myšlení, zručnost a taktiku. při kterých ochutnáte klasické speciality jako jitrnicovou polévku,
Seznámili se s hrou Krycí jména, Drop it, Quoridor, Piškvorky 3D zabijačkový smažák, jitrničky, jelítka, vepřové kolínko s chlebem,
a Dr. Heureka. Celé dopoledne provázela soutěžící dobrá nálada křenem a hořčicí a další speciality.
a touha po co nejlepším umístění. Po napínavém klání následovalo Dobrou chuť přejí
slavnostní vyhodnocení. Předávání diplomů a cen se ujal pan ředitel zaměstnanci jídelny
Mgr. Miroslav Bučánek. První místo obsadil tým domácích, tedy žáci
naší školy. Druhé místo patřilo soutěžícím ze SVČ Vítkov, třetí místo ProJekToVý DeN MiMo školu – NeNÍ
putovalo hned na dvě školy, Základní školu Větřkovice a Základní
školu Vítkov, náměstí Jana Zajíce. Všechny děti vybojovaly pro své zoo Jako zoo
školy krásné ceny - karetní a deskové hry. Dlouho jsme si se žáky slibovali návštěvu některé ze zoologických
zahrad. Nakonec jsme si vybrali tu ostravskou, kam jsme se vypravili
Karína Kopecká a Andrea Brijarová také díky projektu „Úspěšně v základním vzdělávání II“ (CZ.02. 3.
X/0.0/20_080/0017300) realizovaného v rámci Operačního programu
TýDeN Mexické kuchyNě pro výzkum, vývoj a vzdělávání.
Náš projektový den jsme nazvali „Není ZOO jako ZOO“. Chtěli jsme
a V lisToPaDu zaBiJaČkoVé hoDy! navázat na probrané učivo (z doby distanční výuky) o obratlovcích,
Školní jídelna pravidelně zpestřuje jídelníček svých strávníků jídly ekosystémech a ochraně ohrožených druhů. Zoologická zahrada se
typickými pro nejrůznější části světa. Nesledujeme dnes až přehnaný také velmi aktivně zapojuje do repatriačních projektů, mezinárodních
kulinářský boom, ale děláme to tak už dávno – jsme přece školní in situ projektů a kampaní EAZA (Evropské asociace evropských
jídelna, která má i obohacovat poznání! Třeba právě mexická zahrad a akvárií). O významu zoologických zahrad jsme si vyprávěli
kuchyně, ta je charakteristická řadou vůní, koření, barev a exotické v hodinách přírodopisu. Velmi zajímavé byly diskuse o pytláctví,
chuti. Přestože si každý pod tímto pojmem představí především trofejním lovu a obchodování se suvenýry.
velmi pálivá jídla, mexická kuchyně je díky spojení původní indiánské Vybrali jsme si dva výukové programy: Sloní život, který probíhal
kuchyně a silných evropských vlivů velice pestrá a proměnlivá a stále v jejich pavilónu a výběhu, a Šelmy. Oba programy byly velmi poutavé,
se vyvíjí. V současné době většina mexických jídel pochází z oblasti plné nových informací. Děti se mohly ptát přímo ošetřovatelů na jejich
Nového Mexika, Texasu, Arizony a jižní Kalifornie. práci a svěřence. Myslím, že si každý našel to své a všichni jsme
Hlavní surovinou je cukrová kukuřice, ze které se připravuje hladká prožili velmi příjemný den.
a hrubá mouka, která slouží například jako základ na tenoučké Radmila Šťastná
kukuřičné placky. Typická je pro mexickou kuchyni také zelenina,
exotické ovoce a hlavně luštěniny – fazole a sója. Nezbytným ProJekToVý DeN Ve Výuce
pomocníkem každého kuchaře je pak cibule, česnek a chilli. Typickými
pokrmy jsou tortillas – kukuřičné placky, které se podávají ke každému V závěru prvního měsíce letošního školního roku jsme žákům devátých
ročníků zpestřili jejich výuku díky projektu „Úspěšně v základním
jídlu, a fajitas – jemné marinované grilované maso s opraženou vzdělávání II“ (CZ.02. 3. X/0.0/0.0/20_080/0017300) realizovaného
čerstvou zeleninou. v rámci Operačního programu pro výzkum, vývoj a vzdělávání.
Mexickou kuchyni jsme v různých variacích připravovali v naší školní
jídelně od 4. do 8. října a tohle je náš mexický jídelníček: V pondělí 27. září jsme uspořádali najednou 6 projektových aktivit.

