Page 6 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 04/2025
P. 6

DESET TISÍC KROKŮ

      ODSTARTOVALO


      Celorepubliková  jarní  výzva  10 000  kro-
      ků odstartovala 1. dubna. Na pomyslnou
      startovní čáru nastoupilo za Vítkov něko-
      lik desítek chodců.
      Aprílová výzva má jedno velké novum.
      Společně budeme šlapat pro Domov Vít-
      kov. Rada města rozhodla, že za každý
      našlapaný kilometr daruje jednu koru-
      nu právě Domovu. V říjnu loňského roku
      jsme našlapali 15.646 km. Pomůžete nám
      tuto metu překonat, abychom klientům
      Domova připravili opravdu hezký dárek?


                                           uměly připravovat fermentované nápoje   Origami
                                           chuťově ještě velmi vzdálené chuti dneš-  – výroba papírových květin
                                           ní čokolády. Nakoukli jsme do Mexika ke
                                           kmeni Olméků, kteří pěstovali kakaovní-  Ve středu 19. března se senioři seznámili
                                           ky v deštných pralesích Mexika, k Mayům,   ve vítkovské knihovně s krásnou prasta-
      Stále se můžete registrovat na       kteří jako první uvařili hořkou tekutinu   rou japonskou technikou origami. Origa-
      www.desettisickroku.cz.              z kakaových bobů. Pro nás Evropany však   mi bylo v 9. století využíváno při nábožen-
                                           byla důležitá čtvrtá výprava Kryštofa Ko-  ských obřadech a výzdobě šintoistických
                                           lumba roku 1502, ze které přivezl kakao-  svatyní. V 17. století se pak stává oblíbe-
                                                                                 nou zábavou i uznávaným uměním a šíří
      PRO SENIORY                          vé boby do Evropy. A pak už to všechno   se rychle do celého světa.
                                           úprkem směřovalo k tabulkové čokoládě,
                                           jak ji známe dnes. 1674 – první španělská   Paní Marta Hráčková vybrala pro účast-
      Významné osobnosti našeho kraje  –   čokoláda, která se dá kousat, 1780 – prv-  níky odpoledního kurzu téma „květina“,
      Carl Weisshuhn                       ní stroj na výrobu čokolády v Barceloně,   které k blížícímu se jaru neodmyslitelně
      Pojďte si s  námi u  šálku kávy povídat   1825 – Holanďané naučili svět odtučňo-  patří.
      o  významném staviteli silnic a  želez-  vat kakao, 1830 – vyrobena první čoko-  Senioři si vyrobili nejen krásné dekora-
      ničních tratí známém po celé Rakous-  láda s  lískovými oříšky, 1839  – v  Praze   ce, ale procvičili si také jemnou motori-
      ko-uherské monarchii i  v  sousedním   vzniká naše nejstarší čokoládovna LUNA,   ku a vyměnili si zkušenosti i z ostatních
      Prusku, Carlu Weisshuhnovi. Jeho firma   1847 – Anglie přichází na trh s hořkou čo-  tvůrčích dovedností, kterým se věnují.
      vlastnila několik pil a mlýnů v údolí řeky   koládou, 1875 – vynález kondenzovaného
      Moravice, břidlicové doly Carl v Zálužném   mléka a díky tomu světlo světa spatřila
      a Friderike v Mokřinkách. Roku 1884 ku-  i první mléčná čokoláda.
      puje Weisshuhn také velkostatek Melč   Historie, krásné pověsti a mýty i informa-
      a lázně Jánské Koupele. Jeho životním dí-  ce o pěstování kakaovníku jsou super, ale
      lem v našem kraji je vybudování papírny   to nejlepší na čokoládě je její hedvábně
      v Žimrovicích s technickým unikátem, 3,6   sladká nebo neodolatelně hořká chuť.
      km dlouhým vodním náhonem, který do-  Ochutnávka tak byla příjemnou sladkou
      kázal postavit za necelé dva roky.   tečkou za společným setkáním nad šál-
      O tomto úspěšném a cílevědomém pod-  kem kávy se zajímavým povídáním.
      nikateli, který se osobně několikrát se-
      tkal s  Thomasem A. Edisonem, velkém
      podporovateli vzdělanosti a  kultury,
      o jednom z prvních majitelů automobilů
      v celém Slezsku si budeme povídat s pa-
      nem Mgr. Petrem Zahnašem 24. dubna ve
      vítkovské knihovně.

      Čokoládové pokušení
      Trocha povídání, trocha ochutnávání.
      V tomto duchu se neslo odpoledne pod
      hlavičkou vítkovského Senior Pointu vě-
      nované  historii  výroby  čokolády,  pěsto-
      vání kakaa i ochutnávkám v závěru pro-
      gramu. Senioři do posledního místečka
      zaplnili sál knihovny, aby získali nové
      informace o jedné z nejoblíbenějších po-
      choutek  – čokoládě. Zabrousili jsme do
      roku 1900 př. n. l., kdy již staré civilizace
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11