Page 6 - Chytrý zpravodaj - Vítkov 04/2025
P. 6
DESET TISÍC KROKŮ
ODSTARTOVALO
Celorepubliková jarní výzva 10 000 kro-
ků odstartovala 1. dubna. Na pomyslnou
startovní čáru nastoupilo za Vítkov něko-
lik desítek chodců.
Aprílová výzva má jedno velké novum.
Společně budeme šlapat pro Domov Vít-
kov. Rada města rozhodla, že za každý
našlapaný kilometr daruje jednu koru-
nu právě Domovu. V říjnu loňského roku
jsme našlapali 15.646 km. Pomůžete nám
tuto metu překonat, abychom klientům
Domova připravili opravdu hezký dárek?
uměly připravovat fermentované nápoje Origami
chuťově ještě velmi vzdálené chuti dneš- – výroba papírových květin
ní čokolády. Nakoukli jsme do Mexika ke
kmeni Olméků, kteří pěstovali kakaovní- Ve středu 19. března se senioři seznámili
ky v deštných pralesích Mexika, k Mayům, ve vítkovské knihovně s krásnou prasta-
Stále se můžete registrovat na kteří jako první uvařili hořkou tekutinu rou japonskou technikou origami. Origa-
www.desettisickroku.cz. z kakaových bobů. Pro nás Evropany však mi bylo v 9. století využíváno při nábožen-
byla důležitá čtvrtá výprava Kryštofa Ko- ských obřadech a výzdobě šintoistických
lumba roku 1502, ze které přivezl kakao- svatyní. V 17. století se pak stává oblíbe-
nou zábavou i uznávaným uměním a šíří
PRO SENIORY vé boby do Evropy. A pak už to všechno se rychle do celého světa.
úprkem směřovalo k tabulkové čokoládě,
jak ji známe dnes. 1674 – první španělská Paní Marta Hráčková vybrala pro účast-
Významné osobnosti našeho kraje – čokoláda, která se dá kousat, 1780 – prv- níky odpoledního kurzu téma „květina“,
Carl Weisshuhn ní stroj na výrobu čokolády v Barceloně, které k blížícímu se jaru neodmyslitelně
Pojďte si s námi u šálku kávy povídat 1825 – Holanďané naučili svět odtučňo- patří.
o významném staviteli silnic a želez- vat kakao, 1830 – vyrobena první čoko- Senioři si vyrobili nejen krásné dekora-
ničních tratí známém po celé Rakous- láda s lískovými oříšky, 1839 – v Praze ce, ale procvičili si také jemnou motori-
ko-uherské monarchii i v sousedním vzniká naše nejstarší čokoládovna LUNA, ku a vyměnili si zkušenosti i z ostatních
Prusku, Carlu Weisshuhnovi. Jeho firma 1847 – Anglie přichází na trh s hořkou čo- tvůrčích dovedností, kterým se věnují.
vlastnila několik pil a mlýnů v údolí řeky koládou, 1875 – vynález kondenzovaného
Moravice, břidlicové doly Carl v Zálužném mléka a díky tomu světlo světa spatřila
a Friderike v Mokřinkách. Roku 1884 ku- i první mléčná čokoláda.
puje Weisshuhn také velkostatek Melč Historie, krásné pověsti a mýty i informa-
a lázně Jánské Koupele. Jeho životním dí- ce o pěstování kakaovníku jsou super, ale
lem v našem kraji je vybudování papírny to nejlepší na čokoládě je její hedvábně
v Žimrovicích s technickým unikátem, 3,6 sladká nebo neodolatelně hořká chuť.
km dlouhým vodním náhonem, který do- Ochutnávka tak byla příjemnou sladkou
kázal postavit za necelé dva roky. tečkou za společným setkáním nad šál-
O tomto úspěšném a cílevědomém pod- kem kávy se zajímavým povídáním.
nikateli, který se osobně několikrát se-
tkal s Thomasem A. Edisonem, velkém
podporovateli vzdělanosti a kultury,
o jednom z prvních majitelů automobilů
v celém Slezsku si budeme povídat s pa-
nem Mgr. Petrem Zahnašem 24. dubna ve
vítkovské knihovně.
Čokoládové pokušení
Trocha povídání, trocha ochutnávání.
V tomto duchu se neslo odpoledne pod
hlavičkou vítkovského Senior Pointu vě-
nované historii výroby čokolády, pěsto-
vání kakaa i ochutnávkám v závěru pro-
gramu. Senioři do posledního místečka
zaplnili sál knihovny, aby získali nové
informace o jedné z nejoblíbenějších po-
choutek – čokoládě. Zabrousili jsme do
roku 1900 př. n. l., kdy již staré civilizace

