Page 10 - Zpravodaj VK říjen2020
P. 10
ÚSPĚCH V SOUTĚŽI O NEJ
KUCHAŘE VE SPOLEČNÉM
STRAVOVÁNÍ
V posledním srpnovém týdnu se v pražské Mak-
ro akademii sešli kuchaři ze všech koutů České
republiky, aby předvedli své umění a poměřili
odborné dovednosti ve třetím ročníku soutěže
Nejlepší kuchař ve společném stravování.
Vyhlašovatelem a hlavním organizátorem této
akce je Asociace kuchařů a cukrářů České
republiky. Cílem soutěžního klání bylo ukázat,
že i kuchaři v provozech společného stravo-
vání jsou stejně šikovní a odborně zdatní jako
ti ve vyhlášených restauracích a hvězdičkami
ověnčených hotelech, jen na ně dosud není
tolik vidět – nemají své veřejné prezentace
ani televizní pořady. S limitovaným rozpočtem
přitom dokážou vykouzlit pokrm hodný ocenění
Zlatou vařečkou. Strava musí být pestrá, hezky
upravená – a hlavně musí strávníkům chutnat.
Každý účastník soutěže musel nejprve projít
úvodním kolem, kdy poslal fotografie svého informace o studiu na vysoké škole a přede-
menu s popisem přípravy. Přihlášená menu vším za jejich čas. Za zorganizování celé akce
musela splňovat přísné nutriční nároky. náleží poděkování paní výchovné poradkyni
Kuchaři přitom nesměli přesáhnout normou Ing. Kolínkové a paní učitelce Ing. Krůželové.
stanovený limit na náklady jedné porce třicet Anna Dorňáková (4. B)
čtyři koruny. Do finálového klání postoupi- GAUDEAMUS NA GYMNÁZIU
lo 12 nejlepších škol a mezi nimi také školní ADAPTAČNÍ POBYT 2020
jídelna Základní školy Valašské Klobouky. Dne 11. září 2020 se na naší škole již tradičně
Soutěžní tým, který reprezentoval naši školu, konal tzv. Gaudeamus ve škole. Jednalo se Žáci prvních ročníků gymnázia a jejich třídní
tvořily Kateřina Slabíková a Renata Kozáko- o akci, kdy přijelo několik absolventů gymná- učitelky absolvovali na začátku září adaptační
vá. Povinnou surovinou byl kuřecí stehenní zia, kteří jsou v současnosti studenty různých kurz v rekreačním středisku Pohoda v Sidonii.
řízek bez kosti a kůže. Pokrm měl být moderní, vysokých škol v republice. Žáci 4. ročníku, Pod vedením lektorů z Nízkoprahového zaří-
chutný, zdravý a sezónní. Naše jídelna si při- tedy letošní maturanti, měli možnost dozvě- zení KamPak? si žáci prověřili své schopnosti
pravila kuřecí steak na tymiánu, paprikovo- dět se, co obnáší studium na vysoké škole, řešit problémy, poznávali sami sebe v růz-
rajčatový přeliv, zapečené jáhly s kurkumou kdy podávat přihlášky nebo také něco málo ných situacích a prošli spoustou nevšedních
a parmazánem a lehký salát z baby špenátu o přijímacích zkouškách a testech všeobec- zážitků. Oblíbená hra „Vlajkovaná“, která se
s dýňovými semínky. Připravené degustační ných studijních předpokladů. Představeno nadlouho stane zdrojem společných vzpomí-
porce hodnotila porota složená z kuchařů, bylo mnoho vysokých škol a oborů, od medi- nek, bezesporu žákům dokázala, že v týmu se
nutričních terapeutů a dalších odborníků cíny na Univerzitě Palackého v Olomouci, přes to lépe táhne. Třídenní stáž splnila očekávání
na gastronomii a výživu. Odměnou nám bylo pedagogiku na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlí- všech 46 nových gymnazistů a poskytla jedi-
krásné 3. místo a spousta zážitků z celého ně až třeba po architekturu na VUT v Brně. nečnou příležitost hlubšího poznání a stmele-
soutěžního dne. Všem absolventům děkujeme za příjemné ní nově vzniklých třídních kolektivů.
Kateřina Slabíková, vedoucí školní jídelny prožití dvou vyučovacích hodin, za cenné Mgr. Taťána Janáčková
10