Page 10 - Zpravodaj VK říjen2020
P. 10

ÚSPĚCH V SOUTĚŽI O NEJ
        KUCHAŘE VE SPOLEČNÉM
        STRAVOVÁNÍ


        V posledním srpnovém týdnu se v pražské Mak-
        ro akademii sešli kuchaři ze všech koutů České
        republiky, aby předvedli své umění a poměřili
        odborné dovednosti ve třetím ročníku soutěže
        Nejlepší kuchař ve  společném stravování.
        Vyhlašovatelem a hlavním organizátorem této
        akce je Asociace kuchařů a  cukrářů České
        republiky. Cílem soutěžního klání bylo ukázat,
        že i  kuchaři v  provozech společného stravo-
        vání jsou stejně šikovní a odborně zdatní jako
        ti ve vyhlášených restauracích a hvězdičkami
        ověnčených hotelech, jen na  ně dosud není
        tolik vidět – nemají své veřejné prezentace
        ani televizní pořady. S limitovaným rozpočtem
        přitom dokážou vykouzlit pokrm hodný ocenění
        Zlatou vařečkou. Strava musí být pestrá, hezky
        upravená – a hlavně musí strávníkům chutnat.
        Každý účastník soutěže musel nejprve projít

        úvodním kolem, kdy poslal fotografie svého                                informace o studiu na vysoké škole a přede-
        menu s  popisem přípravy. Přihlášená menu                                vším za jejich čas. Za zorganizování celé akce
        musela splňovat přísné nutriční nároky.                                  náleží poděkování paní výchovné poradkyni
        Kuchaři přitom nesměli přesáhnout normou                                 Ing. Kolínkové a paní učitelce Ing. Krůželové.
        stanovený limit na náklady jedné porce třicet                                            Anna Dorňáková (4. B)

        čtyři koruny. Do  finálového klání postoupi-  GAUDEAMUS NA GYMNÁZIU
        lo 12 nejlepších škol a mezi nimi také školní                            ADAPTAČNÍ POBYT 2020
        jídelna Základní školy Valašské Klobouky.   Dne 11. září 2020 se na naší škole již tradičně
        Soutěžní tým, který reprezentoval naši školu,   konal tzv. Gaudeamus ve  škole. Jednalo se   Žáci prvních ročníků gymnázia a jejich třídní
        tvořily Kateřina Slabíková a Renata Kozáko-  o akci, kdy přijelo několik absolventů gymná-  učitelky absolvovali na začátku září adaptační
        vá. Povinnou surovinou byl kuřecí stehenní   zia, kteří jsou v současnosti studenty různých   kurz v rekreačním středisku Pohoda v Sidonii.
        řízek bez kosti a kůže. Pokrm měl být moderní,   vysokých škol v  republice. Žáci 4. ročníku,   Pod vedením lektorů z Nízkoprahového zaří-
        chutný, zdravý a sezónní. Naše jídelna si při-  tedy letošní maturanti, měli možnost dozvě-  zení KamPak? si žáci prověřili své schopnosti
        pravila kuřecí steak na tymiánu, paprikovo-  dět se, co obnáší studium na  vysoké škole,   řešit problémy, poznávali sami sebe v  růz-
        rajčatový přeliv, zapečené jáhly s kurkumou   kdy podávat přihlášky nebo také něco málo   ných situacích a prošli spoustou nevšedních
        a parmazánem a lehký salát z baby špenátu   o  přijímacích zkouškách a  testech všeobec-  zážitků. Oblíbená hra „Vlajkovaná“, která se
        s dýňovými semínky. Připravené degustační   ných studijních předpokladů. Představeno   nadlouho stane zdrojem společných vzpomí-
        porce hodnotila porota složená z  kuchařů,   bylo mnoho vysokých škol a oborů, od medi-  nek, bezesporu žákům dokázala, že v týmu se
        nutričních terapeutů a  dalších odborníků   cíny na Univerzitě Palackého v Olomouci, přes   to lépe táhne. Třídenní stáž splnila očekávání
        na gastronomii a výživu. Odměnou nám bylo   pedagogiku na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlí-  všech 46 nových gymnazistů a poskytla jedi-
        krásné 3. místo a  spousta zážitků z  celého   ně až třeba po  architekturu na  VUT v  Brně.   nečnou příležitost hlubšího poznání a stmele-
        soutěžního dne.                     Všem absolventům děkujeme za  příjemné   ní nově vzniklých třídních kolektivů.
           Kateřina Slabíková, vedoucí školní jídelny  prožití dvou vyučovacích hodin, za  cenné   Mgr. Taťána Janáčková
































                                                                                                                10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15