Page 9 - Chytrý Zpravodaj - Třešť červenec-srpen 2021
P. 9

TŘEŠŤ A MY                                                                                                            9


     Festival jednodenních restaurací, bister, barů a kaváren je po roční koronavirové odmlce zpátky.
     Restaurant Day: Třešť bude patřit jídlu a pití


      Dost možná o vás vaše rodina  a  dát přes sociální sítě vědět,  nebo jaké byste je udělali svým
     a známí tvrdí, že děláte nejlep- kde vás lidé najdou a co jste si  přátelům, a  měly by pokrývat
     ší  dorty  široko  daleko.  A  dost  pro ně připravili. O tu druhou  minimálně vaše náklady.
     možná mají pravdu. Anebo  část se postaráme právě my ja-  Na prvním ročníku mohli ná-
     se mýlíme a excelujete spíš na  kožto organizátoři. K účasti na  vštěvníci mimo jiné ochutnat
     poli asijské kuchyně? A co váš  Restaurant Day se můžete při- hamburgery, dršťkovku, něko-
     soused? Neříkali jste mu ne- hlásit prostřednictvím e-mailu:  likero druhů dortů, pečenou
     dávno, že byste se utloukli po  uspinaru@seznam.cz, případně  zelňačku, vietnamské a indické
     jeho srnčím guláši? Máte vaření  na telefonním čísle 728 355 721,  speciality, thajskou polévku,
     a pečení v krvi? Odhoďte obavy,  kde vám rádi sdělíme veškeré  rakouský makovec, tortilly, po-
     vystupte ze stínu svojí kuchyně  informace a  podrobnosti spo- mazánky, vafle, buchty, koláče,  ho zákona  činnost soustavná,  zatím stále v  jednání. Slíbit
     a  rozpalte pánve před očima  jené  s  organizací. Podrobné  limonádu z tibi krystalů, kvás- samostatná a  provozovaná za  můžeme každopádně vinnou
     hladové veřejnosti. Už v sobotu  informace získáte již nyní i na  kové chleby, makronky, tos- účelem dosažení zisku. Restau- degustaci, prodej pivních speci-
     4. září se totiž uskuteční druhý  našem facebookovém profilu  kánské kuře, paštiku a  mnoho  rant Day je událost sousedské- álů a doprovodný program pro
     ročník Restaurant Day, mini- @uspinaru v  sekci Události.  dalšího.      ho typu, jejím cílem je pochlu- děti. A když vše klapne, tak jak
     festivalu jednodenních restau- Bez předchozí registrace není             bit se domácími dobrotami  má, budeme mít letos i  živou
     rací, v jehož rámci můžete po- možné si stánek otevřít.  Živnostenský list netřeba  a sdílet recepty, něco nového se  hudbu.
     hostit nejen své sousedy.  Jak se zapojit? Popřemýšlejte,   Máte obavy, že nemáte po- dozvědět  a  pobavit  se  s  přáte-  Veškeré podrobné informace
      Myšlenka Restaurant Day  jak by měla vypadat vaše vysně- třebná oprávnění pro prodej?  li u dobrého jídla a pití. Nejde  se  již  nyní  hromadí  na  našem
     vznikla před  pár lety ve  ná restaurace, bistro, kavárna,  Tak pro tentokrát můžete zůstat  tedy primárně o  zisk. Není to  facebookovém profilu @uspi-
     Finsku. Tuto akci tvoří po celém  bar… Co nabízí? Vymyslete  v klidu. Restaurant Day je sou- činnost za účelem zisku ani  naru. Zde se dozvíte detailní
     světě tisíce lidí, kteří organizují  si název a  dejte dohromady  sedský festival, který je založen  činnost  soustavná.  Proto  živ- informace  k  celému  průběhu,
     a  navštěvují tzv. pop-up re- menu. Dejte nám vědět a  my  na dobré vůli, vzájemné důvěře  nostenský list mít nemusíte.  budeme zde odtajňovat pro-
     staurace. Jednu z nich si 4. září  vaše menu zpropagujeme na  a  lásce  k  dobrému  jídlu.  Ne- Ale pokud byste chtěli prodá- gram a  průběžně i  menu při-
     můžete v  Třešti otevřít i  vy.  Facebooku. Pak už jen navařte  jedná se o klasický trh. Vztahy  vat produkt, který je vyráběn  hlášených restauratérů.
     Zapojit se může každý, kdo si  s rodinou nebo přáteli, pozvěte  mezi lidmi nejsou tržní, ale přá- firmou, jednalo by se o živnost   Pevně věříme, že se nám
     troufne pohostit širokou veřej- známé a  přineste dobré jídlo  telské.   a  živnostenský  list byl  by  již  druhý ročník podaří zorgani-
     nost. Hlavním cílem je bavit se,  4.  září na plácek v  Kostelní   Samozřejmostí je, že za hygie- nutný.  zovat a navázat tak minimálně
     sdílet nové kulinářské zážitky  ulici. Nachystejte a  naaranžuj- nu si odpovídá každý restaura-  na úspěšnost ročníku první-
     a užívat si příjemnou atmosfé- te ho na stolečky a  čekejte na  tér sám a musí se snažit udržet  Jídlem to nekončí  ho. Akce bude probíhat za v tu
     ru. A v neposlední řadě oživit  návštěvníky. Přibližně pro prv- vhodnou teplotu nabízených   Kdo navštívil první ročník  dobu platných vládních naří-
     na jeden den třešťské uličky,  ních deset prodejců máme za  pokrmů. Není v  silách orga- Restaurant Day, tak už ví, že  zení. Těšíme se na setkání a na
     kterými běžně procházíme bez  drobný úplatek možnost proná- nizátorů  zajistit  všem  přívod  se ve stáncích kromě amatér- vaši účast. Připomínáme, že
     povšimnutí.             jmu dřevěných stánků. Pokud  elektřiny, proto je potřeba po- ských kuchařů objevilo i něko- začínáme 4.  září v  11 hodin.
      Úspěšnost festivalu je  dána  byste měli o  stánek zájem, je  čítat i  s  touto variantou a  při- lik dalších prodejců se speciální  Vstupné je zdarma. Akce se
     hlavně jednoduchostí celého  potřeba se co nejdříve přihlásit. způsobit tomu buď své menu,  nabídkou.  Nejinak  tomu  bude  uskuteční za finanční podpory
     podniku. K účasti nepotřebujete   Ceny za nabízené pokrmy  či zázemí, které třeba obohatíte  i  tentokrát. Na co se můžete  Města Třešť.
     prakticky nic jiného než navařit  a nápoje by měly být takové, za  o plynový vařič apod.  těšit, si ale prozatím necháme   Michaela Padrtová
     jídlo, postavit se s ním na ulici  jaké byste si je rádi koupili vy,   Živností je dle  živnostenské- pro sebe, jelikož je tato část   bar U Špinarů
     Třešťská pobočka Muzea Vysočiny má nové depozitáře


      „Teď máte v muzeu klid, když  začalo s  vybavováním depo- vrátit. Někdy na přesuny bylo  místo, správce sbírek je dokáže
     je zavřeno, že?“ Možná se kole- zitářů novými regály a  police- velmi málo času, vzhledem  poměrně rychle  – ať už podle
     gové muzejníci s touto otázkou  mi. Na půdě Schumpeterova  k tomu, že firma Beg Bohemia  lokačních seznamů, či jen tak,
     v době lockdownu také setkali.  domu, kde sídlí muzeum, je pět  Brno,  která  zakázku  realizova- prostě ze zvyku dohledat. Po
     Na pobočce v Třešti bych tuto  místností, ve kterých je ulože- la, měla přesný harmonogram  znovunastěhování do nového
     dobu zrovna klidnou nenazva- ný sbírkový fond, tedy zhruba  práce.       vybavení  ten  samý  správce
     la, i když zvenčí to tak vypadat  20 000 předmětů – od těch roz-  Samozřejmě velké přesuny  naopak vůbec netuší, čím začít,
     mohlo. Pracovalo se v zákulisí  měrných, jakými je například  sbírek tohoto typu jsou nároč- a tak chvíli bezradně stojí a zjiš-
     muzea, v prostoru, do kterého  nábytek, až po drobnosti typu  né, naše prostory nejsou tak  ťuje, že se v tom novém systému
     se návštěvník běžně nedosta- mincí. A vše bylo třeba z míst- rozsáhlé, abychom celou sbírku  vůbec, ale vůbec nevyzná. S jis-
     ne, ale má pro muzeum stěžej- ností nejdřív vystěhovat a  po  mohli vystěhovat na jiné místo,  totou víte jen to, že je to změna
     ní význam. Začátkem roku se  vybavení novými regály znovu  takže se předměty přesouvaly  k lepšímu, že to bude sice ještě
                                                     sem a  tam, aby se uvolnil ak- dlouho trvat, ale až se předmě-
                                                     tuálně přestavovaný depozitář,  ty po katalogizaci zařadí do pří-  Při přestavbě se zaplnily
                                                     a rukama nám řada věcí prošla  slušných polic, bude vše krásně   i expoziční prostory.
                                                     hned  několikrát. Zaplnili jsme  přehledné. Pušky, betlémové  z místa na místo doslova jedním
                                                     i místnosti výstavní a expozič- figurky, dýmky či textil budou  prstem a do stejné místnosti se
                                                     ní, které navíc bylo třeba urych- umístěny ve vyhovujících re- vám toho vejde mnohem víc.
                                                     leně znovu vystěhovat, aby vše  gálech, chráněny před světlem,  Takže tolik k tématu, cože jsme
                                                     bylo  připraveno  na  případné  prachem či v případě zbraní na  to vlastně v tom muzeu dělali.
                                                     otevření muzea.          podložkách  k  tomu určených.       Milina Matulová
                                                       Všechny předměty měly  ve  Díky mobilním regálům pře-  Muzeum Vysočiny Jihlava,
                                                     starých skříních a policích své  sunete mnoho kusů nábytku       pob. Třešť
     Mobilní regály šetří místo v depozitářích.
     www.trest.cz
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14