Page 9 - Chytrý Zpravodaj - Třešť červenec-srpen 2021
P. 9
TŘEŠŤ A MY 9
Festival jednodenních restaurací, bister, barů a kaváren je po roční koronavirové odmlce zpátky.
Restaurant Day: Třešť bude patřit jídlu a pití
Dost možná o vás vaše rodina a dát přes sociální sítě vědět, nebo jaké byste je udělali svým
a známí tvrdí, že děláte nejlep- kde vás lidé najdou a co jste si přátelům, a měly by pokrývat
ší dorty široko daleko. A dost pro ně připravili. O tu druhou minimálně vaše náklady.
možná mají pravdu. Anebo část se postaráme právě my ja- Na prvním ročníku mohli ná-
se mýlíme a excelujete spíš na kožto organizátoři. K účasti na vštěvníci mimo jiné ochutnat
poli asijské kuchyně? A co váš Restaurant Day se můžete při- hamburgery, dršťkovku, něko-
soused? Neříkali jste mu ne- hlásit prostřednictvím e-mailu: likero druhů dortů, pečenou
dávno, že byste se utloukli po uspinaru@seznam.cz, případně zelňačku, vietnamské a indické
jeho srnčím guláši? Máte vaření na telefonním čísle 728 355 721, speciality, thajskou polévku,
a pečení v krvi? Odhoďte obavy, kde vám rádi sdělíme veškeré rakouský makovec, tortilly, po-
vystupte ze stínu svojí kuchyně informace a podrobnosti spo- mazánky, vafle, buchty, koláče, ho zákona činnost soustavná, zatím stále v jednání. Slíbit
a rozpalte pánve před očima jené s organizací. Podrobné limonádu z tibi krystalů, kvás- samostatná a provozovaná za můžeme každopádně vinnou
hladové veřejnosti. Už v sobotu informace získáte již nyní i na kové chleby, makronky, tos- účelem dosažení zisku. Restau- degustaci, prodej pivních speci-
4. září se totiž uskuteční druhý našem facebookovém profilu kánské kuře, paštiku a mnoho rant Day je událost sousedské- álů a doprovodný program pro
ročník Restaurant Day, mini- @uspinaru v sekci Události. dalšího. ho typu, jejím cílem je pochlu- děti. A když vše klapne, tak jak
festivalu jednodenních restau- Bez předchozí registrace není bit se domácími dobrotami má, budeme mít letos i živou
rací, v jehož rámci můžete po- možné si stánek otevřít. Živnostenský list netřeba a sdílet recepty, něco nového se hudbu.
hostit nejen své sousedy. Jak se zapojit? Popřemýšlejte, Máte obavy, že nemáte po- dozvědět a pobavit se s přáte- Veškeré podrobné informace
Myšlenka Restaurant Day jak by měla vypadat vaše vysně- třebná oprávnění pro prodej? li u dobrého jídla a pití. Nejde se již nyní hromadí na našem
vznikla před pár lety ve ná restaurace, bistro, kavárna, Tak pro tentokrát můžete zůstat tedy primárně o zisk. Není to facebookovém profilu @uspi-
Finsku. Tuto akci tvoří po celém bar… Co nabízí? Vymyslete v klidu. Restaurant Day je sou- činnost za účelem zisku ani naru. Zde se dozvíte detailní
světě tisíce lidí, kteří organizují si název a dejte dohromady sedský festival, který je založen činnost soustavná. Proto živ- informace k celému průběhu,
a navštěvují tzv. pop-up re- menu. Dejte nám vědět a my na dobré vůli, vzájemné důvěře nostenský list mít nemusíte. budeme zde odtajňovat pro-
staurace. Jednu z nich si 4. září vaše menu zpropagujeme na a lásce k dobrému jídlu. Ne- Ale pokud byste chtěli prodá- gram a průběžně i menu při-
můžete v Třešti otevřít i vy. Facebooku. Pak už jen navařte jedná se o klasický trh. Vztahy vat produkt, který je vyráběn hlášených restauratérů.
Zapojit se může každý, kdo si s rodinou nebo přáteli, pozvěte mezi lidmi nejsou tržní, ale přá- firmou, jednalo by se o živnost Pevně věříme, že se nám
troufne pohostit širokou veřej- známé a přineste dobré jídlo telské. a živnostenský list byl by již druhý ročník podaří zorgani-
nost. Hlavním cílem je bavit se, 4. září na plácek v Kostelní Samozřejmostí je, že za hygie- nutný. zovat a navázat tak minimálně
sdílet nové kulinářské zážitky ulici. Nachystejte a naaranžuj- nu si odpovídá každý restaura- na úspěšnost ročníku první-
a užívat si příjemnou atmosfé- te ho na stolečky a čekejte na tér sám a musí se snažit udržet Jídlem to nekončí ho. Akce bude probíhat za v tu
ru. A v neposlední řadě oživit návštěvníky. Přibližně pro prv- vhodnou teplotu nabízených Kdo navštívil první ročník dobu platných vládních naří-
na jeden den třešťské uličky, ních deset prodejců máme za pokrmů. Není v silách orga- Restaurant Day, tak už ví, že zení. Těšíme se na setkání a na
kterými běžně procházíme bez drobný úplatek možnost proná- nizátorů zajistit všem přívod se ve stáncích kromě amatér- vaši účast. Připomínáme, že
povšimnutí. jmu dřevěných stánků. Pokud elektřiny, proto je potřeba po- ských kuchařů objevilo i něko- začínáme 4. září v 11 hodin.
Úspěšnost festivalu je dána byste měli o stánek zájem, je čítat i s touto variantou a při- lik dalších prodejců se speciální Vstupné je zdarma. Akce se
hlavně jednoduchostí celého potřeba se co nejdříve přihlásit. způsobit tomu buď své menu, nabídkou. Nejinak tomu bude uskuteční za finanční podpory
podniku. K účasti nepotřebujete Ceny za nabízené pokrmy či zázemí, které třeba obohatíte i tentokrát. Na co se můžete Města Třešť.
prakticky nic jiného než navařit a nápoje by měly být takové, za o plynový vařič apod. těšit, si ale prozatím necháme Michaela Padrtová
jídlo, postavit se s ním na ulici jaké byste si je rádi koupili vy, Živností je dle živnostenské- pro sebe, jelikož je tato část bar U Špinarů
Třešťská pobočka Muzea Vysočiny má nové depozitáře
„Teď máte v muzeu klid, když začalo s vybavováním depo- vrátit. Někdy na přesuny bylo místo, správce sbírek je dokáže
je zavřeno, že?“ Možná se kole- zitářů novými regály a police- velmi málo času, vzhledem poměrně rychle – ať už podle
gové muzejníci s touto otázkou mi. Na půdě Schumpeterova k tomu, že firma Beg Bohemia lokačních seznamů, či jen tak,
v době lockdownu také setkali. domu, kde sídlí muzeum, je pět Brno, která zakázku realizova- prostě ze zvyku dohledat. Po
Na pobočce v Třešti bych tuto místností, ve kterých je ulože- la, měla přesný harmonogram znovunastěhování do nového
dobu zrovna klidnou nenazva- ný sbírkový fond, tedy zhruba práce. vybavení ten samý správce
la, i když zvenčí to tak vypadat 20 000 předmětů – od těch roz- Samozřejmě velké přesuny naopak vůbec netuší, čím začít,
mohlo. Pracovalo se v zákulisí měrných, jakými je například sbírek tohoto typu jsou nároč- a tak chvíli bezradně stojí a zjiš-
muzea, v prostoru, do kterého nábytek, až po drobnosti typu né, naše prostory nejsou tak ťuje, že se v tom novém systému
se návštěvník běžně nedosta- mincí. A vše bylo třeba z míst- rozsáhlé, abychom celou sbírku vůbec, ale vůbec nevyzná. S jis-
ne, ale má pro muzeum stěžej- ností nejdřív vystěhovat a po mohli vystěhovat na jiné místo, totou víte jen to, že je to změna
ní význam. Začátkem roku se vybavení novými regály znovu takže se předměty přesouvaly k lepšímu, že to bude sice ještě
sem a tam, aby se uvolnil ak- dlouho trvat, ale až se předmě-
tuálně přestavovaný depozitář, ty po katalogizaci zařadí do pří- Při přestavbě se zaplnily
a rukama nám řada věcí prošla slušných polic, bude vše krásně i expoziční prostory.
hned několikrát. Zaplnili jsme přehledné. Pušky, betlémové z místa na místo doslova jedním
i místnosti výstavní a expozič- figurky, dýmky či textil budou prstem a do stejné místnosti se
ní, které navíc bylo třeba urych- umístěny ve vyhovujících re- vám toho vejde mnohem víc.
leně znovu vystěhovat, aby vše gálech, chráněny před světlem, Takže tolik k tématu, cože jsme
bylo připraveno na případné prachem či v případě zbraní na to vlastně v tom muzeu dělali.
otevření muzea. podložkách k tomu určených. Milina Matulová
Všechny předměty měly ve Díky mobilním regálům pře- Muzeum Vysočiny Jihlava,
starých skříních a policích své sunete mnoho kusů nábytku pob. Třešť
Mobilní regály šetří místo v depozitářích.
www.trest.cz