Page 14 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 02 2022
P. 14

Menu ze Železných hor


        Pamatuji si, kdy jsme se s bratrem o tom  ských Fermentalistů.
        bavili poprvé. První slova o podobné akci  To vše přispělo k večeru plného pozitivní
        jsme prohodili již před pár roky, ale jako  atmosféry ve vzduchu, netradičních chutí
        každá dobrá myšlenka, i tato zřejmě potře-  na jazyku a (doufáme) nezapomenutel-
        bovala trochu času, aby mohla uzrát. Asi  ného zážitku pro všechny přítomné. Proč
        před půl rokem jsme téma znovu otevřeli  je Třemošnice a její okolí tak skvělé, jsme
        a výsledkem bylo prosincové „Menu ze Že-  si připomínali během celých příprav této
        lezných Hor“ (pozn. velké H je záměrně),  akce, kdy nám spousta lidí pomohla, ať už
        tedy akce, kterou jsme připravovali s lás-  materiálně či nějakou službou, k tomu,
        kou k našemu rodnému městu a vzpomín-  abychom dokázali běžnou zasedací míst-
        kami na dětství v Třemošnice.       nost přetvořit v místo nevšedního kultur-
                                            ního zážitku.
                                            „Přežije-li kultura, přežije národ“ je známý
                                            citát Jana Viktora Mládka a my doufáme
                                            v to, že i v budoucnu budeme moci míst-
                                            ní kulturu obohatit podobnou akcí. Menu
                                            ze Železných hor ještě neřeklo své posled-
                                            ní slovo.
                                                                   Lukáš Horák



        Z toho vzniklo pětichodové menu inspiro-
        vané právě jídly, která jsme pod Železný-
        mi horami ochutnávali nejraději. Desítka
        hostů tak ochutnala například kuře s lo-
        kšem, či mrkvovo-jablkový salát, ale při-
        pravené tak, jak většinou nikdo z přítom-
        ných nečekal. Vše bylo doplněné pěticí
        zajímavých a často netradičních nápojů,
        jakými bylo víno Mladý punk z vinařství
        Kutná Hora nebo chlebový kvas od praž-
        Recept



        Domácí klobásy
        Suroviny na 10 kg
        masa:
        Maso:
        3 kg hovězího, 4 kg
        bůčku, 3 kg plecka
        (lze ubrat z vepřo-
        vého a přidat třeba
        zvěřinu)
        Koření:
        21 dkg soli, trochu vývaru, 3 dkg papriky             restaurace Kotelna Třemošnice
        pálivé, 5 dkg papriky sladké, 2,5 dkg mle-              Vás srdečně zve 18. – 20. 2.
        tého pepře, 2,5 dkg drceného kmínu, 15
        dkg česneku (2x umletého)                               2022 na ZVěŘiNOVÉ HODY
        Postup:
        Hovězí maso nakrájíme na menší kousky
        a pomeleme najemno. Z vepřového bůčku   Ochutnejte zvěřinové speciality v naší restauraci:
        si odkrojíme syrové sádlo (1/4 kg) a po-
        krájíme ho na malé kostičky, vepřové se-  •   zvěřinový vývar s játrovou rýží a nudlemi                     placená inzerce
        meleme nahrubo a smícháme s hovězím,   •   jelení tatarák
        kostičkami sádla a kořením. Buď necháme   •   jelení svíčková
        proležet 1-4 dny a plníme do střev nebo pl-  •   jelení kýta se šípkovou omáčkou
        níme hned a necháme proležet ve střívku.   •   dančí guláš
        Před plněním rozředíme vlažným vývarem.   •   dančí výpečky
        Udíme asi 6 hodin při 70 °C.         •     zvěřinové medailonky na brusinkách
                                             •     zvěřinová sekaná
                                      J. S.
                                             •     domácí dezert

                                                                                                              14
   9   10   11   12   13   14   15   16