Page 14 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 02 2022
P. 14
Menu ze Železných hor
Pamatuji si, kdy jsme se s bratrem o tom ských Fermentalistů.
bavili poprvé. První slova o podobné akci To vše přispělo k večeru plného pozitivní
jsme prohodili již před pár roky, ale jako atmosféry ve vzduchu, netradičních chutí
každá dobrá myšlenka, i tato zřejmě potře- na jazyku a (doufáme) nezapomenutel-
bovala trochu času, aby mohla uzrát. Asi ného zážitku pro všechny přítomné. Proč
před půl rokem jsme téma znovu otevřeli je Třemošnice a její okolí tak skvělé, jsme
a výsledkem bylo prosincové „Menu ze Že- si připomínali během celých příprav této
lezných Hor“ (pozn. velké H je záměrně), akce, kdy nám spousta lidí pomohla, ať už
tedy akce, kterou jsme připravovali s lás- materiálně či nějakou službou, k tomu,
kou k našemu rodnému městu a vzpomín- abychom dokázali běžnou zasedací míst-
kami na dětství v Třemošnice. nost přetvořit v místo nevšedního kultur-
ního zážitku.
„Přežije-li kultura, přežije národ“ je známý
citát Jana Viktora Mládka a my doufáme
v to, že i v budoucnu budeme moci míst-
ní kulturu obohatit podobnou akcí. Menu
ze Železných hor ještě neřeklo své posled-
ní slovo.
Lukáš Horák
Z toho vzniklo pětichodové menu inspiro-
vané právě jídly, která jsme pod Železný-
mi horami ochutnávali nejraději. Desítka
hostů tak ochutnala například kuře s lo-
kšem, či mrkvovo-jablkový salát, ale při-
pravené tak, jak většinou nikdo z přítom-
ných nečekal. Vše bylo doplněné pěticí
zajímavých a často netradičních nápojů,
jakými bylo víno Mladý punk z vinařství
Kutná Hora nebo chlebový kvas od praž-
Recept
Domácí klobásy
Suroviny na 10 kg
masa:
Maso:
3 kg hovězího, 4 kg
bůčku, 3 kg plecka
(lze ubrat z vepřo-
vého a přidat třeba
zvěřinu)
Koření:
21 dkg soli, trochu vývaru, 3 dkg papriky restaurace Kotelna Třemošnice
pálivé, 5 dkg papriky sladké, 2,5 dkg mle- Vás srdečně zve 18. – 20. 2.
tého pepře, 2,5 dkg drceného kmínu, 15
dkg česneku (2x umletého) 2022 na ZVěŘiNOVÉ HODY
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na menší kousky
a pomeleme najemno. Z vepřového bůčku Ochutnejte zvěřinové speciality v naší restauraci:
si odkrojíme syrové sádlo (1/4 kg) a po-
krájíme ho na malé kostičky, vepřové se- • zvěřinový vývar s játrovou rýží a nudlemi placená inzerce
meleme nahrubo a smícháme s hovězím, • jelení tatarák
kostičkami sádla a kořením. Buď necháme • jelení svíčková
proležet 1-4 dny a plníme do střev nebo pl- • jelení kýta se šípkovou omáčkou
níme hned a necháme proležet ve střívku. • dančí guláš
Před plněním rozředíme vlažným vývarem. • dančí výpečky
Udíme asi 6 hodin při 70 °C. • zvěřinové medailonky na brusinkách
• zvěřinová sekaná
J. S.
• domácí dezert
14