Page 10 - Chytrý Zpravodaj - Třemošnice srpen 2021
P. 10
Potraviny známé neznámé recept
V tomto díle potravin známých neznámých a šťavnatější plody, obsahují více kyseliny
se budeme věnovat dalšímu super zdra- listové a méně barviv, a tak nezpůsobují Špenátový (mechový) dort
vému ovoci z našich lesů a zahrádek, a to alergie, jsou proto vhodné i pro malé děti Suroviny: 250 g čerstvého špenátu, 310 g
malinám a ostružinám. a těhotné ženy. hladké mouky, 3 vejce, 180 g oleje, 1 prá-
šek do pečiva, kůra z ½ citronu, 1 lžíce ci-
tronové šťávy, máslo na vymazání formy
nebo pečící papír a ovoce na dozdobení
Suroviny na krém: 400 g smetany na šlehá-
ní (aspoň 31 %), 500 g mascarpone, 170 g
cukru moučka (můžete použít i jiný druh
cukru nebo snížit dávku), trocha vanilky
Postup: Špenát omyjeme, necháme vyka-
pat, nasekáme nožem nadrobno a rozmi-
xujeme na kaši. V míse vyšleháme vajíčka
s cukrem nejdřív na malé obrátky, pak zvý-
maliny jsou jedním z nejoblíbenějších ostružiny jsou svým složením malinám šíme výkon mixéru. Šleháme, dokud hmota
druhů drobného ovoce. Mají výbornou hodně podobné, liší se barvou, tvarem nezdvojnásobí svůj objem, asi 5-8 minut.
sladkou chuť a krásně voní. Dříve jsme si je plodů a jsou kyselejší. Ale i tady šlechtitelé Poté, za stálého šlehání (střední výkon) při-
mohli nasbírat jen v lese, ale poté, co ovoc- zvětšily velikost plodů, některé druhy jsou dáváme po troškách olej. Přidáme rozmi-
náři vyšlechtili mnoho nových odrůd, je beztrnné. Bohužel šlechtěním odrůd ztra- xovaný špenát, kůru i šťávu citrónu a krát-
najdeme skoro na každé zahrádce. V sou- tily ostružiny některé své prospěšné látky ce opět promícháme. Nakonec postupně
časnosti jsou maliny nejen tmavě růžové, a k léčení se moc nehodí, jsou lepší ty na- přidáváme mouku smíchanou s práškem
ale čím dál větší popularitu získávají i ma- sbírané z lesa. Stejně jako maliny obsahují do pečiva. Mícháme ručně nebo na nejniž-
liny žluté, bílé nebo černé. Od lesních se jednoduché cukry, vlákninu, vitamíny (A, ší výkon mixéru. Těsto vylijeme do vymaza-
liší hlavně velikostí plodů (šlechtí se čím dál skupinu vitamínů B, C, K a další), mnoho né nebo papírem vyložené formy a pečeme
větší), ale i tím, že jsou třeba bez trnů. Jsou prospěšných prvků (železo, fosfor, hořčík, v předehřáté troubě při 170 °C asi 45-50
již také odrůdy, které lze pěstovat v květi- vápník, vzácný mangan a další). Jsou tedy minut. Upečení ověříme špejlí. Vychladlý
náči na terase či na balkoně. Podařilo se také výborným antioxidantem. Mají příz- dort rozkrojíme na tři placky, promažeme
také zkřížit maliny a ostružiny, takže si mů- nivý vliv na tělesnou kondici, povzbuzují vyšlehanou smetanou smíchanou s cuk-
žete vypěstovat i malinoostružiny. Zahrád- imunitu, působí proti únavě a pomáhají při rem a mascarponem a dozdobíme buď
káři dělí maliny na jednou plodící, dvakrát regeneraci organismu. Zevně se uplatní při drobečky z těsta a krémem jako na foto-
plodící a stále plodící. Všechny mají rády léčbě ekzémů, kožních zánětech a při léčbě grafii nebo krémem a čerstvým ovocem.
dobře propustnou zeminu a sluníčko. plísní. Čistí nám krev a cévy, působí proti Dort je lahodný a šťavnatý.
Maliny jsou výborným antioxidantem, ob- křečovým žilám a hemeroidům. Čaj z pla- H. V.
ných ostružin se používá při zánětech prů-
dušek, plic, kašli a nachlazení nebo při prů-
jmu. Čerstvé ostružiny zase při zánětech
střev, žaludku, při léčbě vředů a žlučníku.
Kloktáním léčí záněty úst, krku i afty. Zlep-
šují činnost mozku, hlavně paměť a uplatní
se i proti stresu a neklidu.
Nevýhodou tohoto drobného ovoce je
sahují jednoduché cukry, třísloviny, orga- jeho skladovatelnost. Snadno se pomač-
nické kyseliny, antibakteriální látky, pek- ká, rychle podléhá zkáze. Musí se s ním
tiny, karoten, vitamíny (A, B, C, P a další), pracovat opatrně a rychle, ale takové lí-
také jsou zdrojem minerálů (hořčík, dras- vance s malinovou nebo ostružinovou mar-
lík, vápník, měď, železo, fosfor, zinek a dal- meládou za to určitě stojí. RR
ších). Jejich konzumací posílíme svoji imu-
nitu, upravíme si metabolismus i chole-
sterol. Používají se při léčbě zánětu prů-
dušek a plic, na záněty močových cest
i ledvin, zlepšují nám zrak, kvalitu vlasů
a pokožky, snižují krevní tlak. Mají přízni-
vý vliv na revma. Sušené listy se používají
na kloktání dutiny ústní při zánětech dásní placená inzerce
a zubů. Konzumujeme je buď v syrovém
stavu do salátů, jogurtu, do kaší nebo je
můžeme zamrazit, zavařit, použít je na vý-
robu marmelád, sirupů, zmrzlin. Z listů při-
pravujeme lahodný čaj.
Žluté maliny oproti růžovým mají větší
10