Page 10 - Chytrý Zpravodaj - Třemošnice srpen 2021
P. 10

Potraviny známé neznámé                                                 recept


        V tomto díle potravin známých neznámých  a šťavnatější plody, obsahují více kyseliny
        se budeme věnovat dalšímu super zdra-  listové a méně barviv, a tak nezpůsobují   Špenátový  (mechový) dort
        vému ovoci z našich lesů a zahrádek, a to  alergie, jsou proto vhodné i pro malé děti   Suroviny: 250 g čerstvého špenátu, 310 g
        malinám a ostružinám.               a těhotné ženy.                     hladké mouky, 3 vejce, 180 g oleje, 1 prá-
                                                                                šek do pečiva, kůra z ½ citronu, 1 lžíce ci-
                                                                                tronové šťávy, máslo na vymazání formy
                                                                                nebo pečící papír a ovoce na dozdobení
                                                                                Suroviny na krém: 400 g smetany na šlehá-
                                                                                ní (aspoň 31 %), 500 g mascarpone, 170 g
                                                                                cukru moučka (můžete použít i jiný druh
                                                                                cukru nebo snížit dávku), trocha vanilky
                                                                                Postup: Špenát omyjeme, necháme vyka-
                                                                                pat, nasekáme nožem nadrobno a rozmi-
                                                                                xujeme na kaši. V míse vyšleháme vajíčka
                                                                                s cukrem nejdřív na malé obrátky, pak zvý-
        maliny jsou jedním z nejoblíbenějších  ostružiny jsou svým složením malinám   šíme výkon mixéru. Šleháme, dokud hmota
        druhů drobného ovoce. Mají výbornou  hodně podobné, liší se barvou, tvarem   nezdvojnásobí svůj objem, asi 5-8 minut.
        sladkou chuť a krásně voní. Dříve jsme si je  plodů a jsou kyselejší. Ale i tady šlechtitelé   Poté, za stálého šlehání (střední výkon) při-
        mohli nasbírat jen v lese, ale poté, co ovoc-  zvětšily velikost plodů, některé druhy jsou   dáváme po troškách olej. Přidáme rozmi-
        náři vyšlechtili mnoho nových odrůd, je  beztrnné. Bohužel šlechtěním odrůd ztra-  xovaný špenát, kůru i šťávu citrónu a krát-
        najdeme skoro na každé zahrádce. V sou-  tily ostružiny některé své prospěšné látky   ce opět promícháme. Nakonec postupně
        časnosti jsou maliny nejen tmavě růžové,  a k léčení se moc nehodí, jsou lepší ty na-  přidáváme mouku smíchanou s práškem
        ale čím dál větší popularitu získávají i ma-  sbírané z lesa. Stejně jako maliny obsahují   do pečiva. Mícháme ručně nebo na nejniž-
        liny žluté, bílé nebo černé. Od lesních se  jednoduché cukry, vlákninu, vitamíny (A,   ší výkon mixéru. Těsto vylijeme do vymaza-
        liší hlavně velikostí plodů (šlechtí se čím dál  skupinu vitamínů B, C, K a další), mnoho   né nebo papírem vyložené formy a pečeme
        větší), ale i tím, že jsou třeba bez trnů. Jsou  prospěšných prvků (železo, fosfor, hořčík,   v předehřáté troubě při 170 °C asi 45-50
        již také odrůdy, které lze pěstovat v květi-  vápník, vzácný mangan a další). Jsou tedy   minut. Upečení ověříme špejlí. Vychladlý
        náči na terase či na balkoně. Podařilo se  také výborným antioxidantem. Mají příz-  dort rozkrojíme na tři placky, promažeme

        také zkřížit maliny a ostružiny, takže si mů-  nivý vliv na tělesnou kondici, povzbuzují   vyšlehanou smetanou smíchanou s cuk-
        žete vypěstovat i malinoostružiny. Zahrád-  imunitu, působí proti únavě a pomáhají při   rem a mascarponem a dozdobíme buď
        káři dělí maliny na jednou plodící, dvakrát  regeneraci organismu. Zevně se uplatní při   drobečky z těsta a krémem jako na foto-
        plodící a stále plodící. Všechny mají rády  léčbě ekzémů, kožních zánětech a při léčbě   grafii nebo krémem a čerstvým ovocem.
        dobře propustnou zeminu a sluníčko.  plísní. Čistí nám krev a cévy, působí proti   Dort je lahodný a šťavnatý.
        Maliny jsou výborným antioxidantem, ob-  křečovým žilám a hemeroidům. Čaj z pla-                     H. V.
                                            ných ostružin se používá při zánětech prů-
                                            dušek, plic, kašli a nachlazení nebo při prů-
                                            jmu. Čerstvé ostružiny zase při zánětech
                                            střev, žaludku, při léčbě vředů a žlučníku.
                                            Kloktáním léčí záněty úst, krku i afty. Zlep-
                                            šují činnost mozku, hlavně paměť a uplatní
                                            se i proti stresu a neklidu.
                                            Nevýhodou tohoto drobného ovoce je
        sahují jednoduché cukry, třísloviny, orga-  jeho skladovatelnost. Snadno se pomač-
        nické kyseliny, antibakteriální látky, pek-  ká, rychle podléhá zkáze. Musí se s ním
        tiny, karoten, vitamíny (A, B, C, P a další),  pracovat opatrně a rychle, ale takové lí-
        také jsou zdrojem minerálů (hořčík, dras-  vance s malinovou nebo ostružinovou mar-
        lík, vápník, měď, železo, fosfor, zinek a dal-  meládou za to určitě stojí.                        RR
        ších). Jejich konzumací posílíme svoji imu-
        nitu, upravíme si metabolismus i chole-
        sterol. Používají se při léčbě zánětu prů-
        dušek a plic, na záněty močových cest
        i ledvin, zlepšují nám zrak, kvalitu vlasů
        a pokožky, snižují krevní tlak. Mají přízni-
        vý vliv na revma. Sušené listy se používají
        na kloktání dutiny ústní při zánětech dásní                                                                 placená inzerce
        a zubů. Konzumujeme je buď v syrovém
        stavu do salátů, jogurtu, do kaší nebo je
        můžeme zamrazit, zavařit, použít je na vý-
        robu marmelád, sirupů, zmrzlin. Z listů při-
        pravujeme lahodný čaj.
        Žluté maliny oproti růžovým mají větší


                                                                                                               10
   5   6   7   8   9   10   11   12