Page 3 - Chytrý zpravodaj - Třemošnoce 04 2022
P. 3
informace z raDnice
Starý Dvůr
Jarní probouzení Veselého paloučku
ve Starém Dvoře
S přicházejícím jarním sluncem a teplej-
šími dny se také po zimě rozkoukáváme
i my lidé. Ve Starém Dvoře se skupina ši-
kovných, ochotných a obětavých lidí roz-
hodla již v loňském roce vytvořit převážně
svépomocí a za přispění Technických slu-
žeb města místo pro sousedské scházení,
aktivity dětí, rodičů i prarodičů s dětmi.
Nazvali jsme ho Veselý palouček s dět-
ským hřištěm. Již vloni jsme společně za-
rostlou džungli proměnili v pěkný prostor,
který se upravuje sekáním a postupně zde
tvoříme místo, kde se, věřím, budeme cítit
dobře. Máme zde již krásný opravený ko-
lotoč s Rumcajsem, houpací kočku, do-
meček se skluzavkou, ohniště s lavičkami
a z vrbového proutí vlastnoručně uplete-
né indiánské týpí. Již brzy se můžeme těšit
na posezení pro dospělé a plánujeme letos
pořídit dětské pískoviště. Pořád je na čem
pracovat, dobré nápady měnit ve skutky
a tím rozvíjet sousedské a mezigenerační
vztahy, to je náš cíl.
Společně chceme připravovat od jara
do podzimu setkávání všech generací, sou-
těže a akce pro děti. Plánujeme čarodějný
oheň, sváteční den pro děti, sázení a po-
znávání bylin a rostlin. Vidíme, že společ-
nými silami jsme dokázali kus práce, a tak
budeme i pokračovat.
A za to vše, co bylo a bude vykonáno, bych
chtěla poděkovat sousedům, přátelům
a známým, kteří se podílejí a budou podí-
let na našem společném tvoření.
Děkuji čtenářům za pozornost a přeji všem
klidné a příjemné jarní dny.
Dana Vojáčková
Potraviny známé neznámé
Brokolice je jedlá rostlina druhu bru- K, Ca, Mg, P, Fe, Cu, Zn, Mn a S. Kromě hladinu cholesterolu. Na druhou stra-
kev zelná, která je druhem kapusty a vody, bílkovin a vlákniny obsahuje také nu nebývá doporučována lidem, kteří
příbuzná květáku. Jde o jednoletou i dvou- mastné kyseliny, neobsahuje cholesterol. berou léky na ředění krve, jejichž účin-
letou rostlinu. Pochází z oblasti Středomo- Brokolice rozhodně stojí za zařazení do jí- ky by mohla zesílit. Díky vysokému obsa-
ří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžice- delníčku. V posledních letech se o ní totiž hu vlákniny ovšem zase pozitivně působí
mi. Podle druhu se může lišit tvarem růži- dokonce hovoří v souvislosti s prevencí ra- na trávení (odstraňuje zácpu apod.). Navíc
ček i barvou, odrůdy s fialovým či zlatým koviny, neboť údajně dokáže „spravovat“ by měla umět pomoci ledvinám a podpo-
zabarvení. Může se konzumovat syrová DNA v buňkách. Nejlépe chrání proti rako- řit imunitní systém.
nebo dušená. Nejlepší je konzumovat ji vině prostaty, děložního čípku anebo prsu. Zdroj internet RR
v syrovém stavu nebo jen lehce uvařenou Navíc dokáže organismus chránit proti to-
v páře, zachová si tak své výživové hod- xickým látkám a některé obsažené látky
noty. V kuchyni ji zařazujeme jako květák patří mezi silné antioxidanty. Díky tomu
do polévek, omáček, salátů. Můžeme ji chrání rovněž proti volným radikálům, čímž
obalit a usmažit, zapékat nebo použít jako se opět podílí na ochraně buněk.
přílohu, třeba místo brambor. Brokolice má kladný vliv také na nervo-
Brokolice je bohatá na vitamin C, A, E, B1, vý a kardiovaskulární systém. Dokáže
B2, B9, obsahuje tiamin, riboflavin, niacin, totiž regulovat krevní tlak, udržovat hla-
z minerálních látek obsahuje především dinu krevního cukru a snižovat zvýšenou
3