Page 5 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 03/2025
P. 5
Potraviny známé, neznámé
I v tomto díle si připomeneme trochu bude ještě sladší, jen jej musíte sklidit,
zapomenutou zeleninu, a to pastinák než na něm začnou vyrůstat pupeny. Díky
setý. Lidově se mu říká pastiňák nebo velkému obsahu mikroživin a rostlinných
pastyňák. Ve středověku býval hojně pěs- fotochemikálií jako je kvercetin, falcarinol
tován po celé Evropě, a než byla do Evropy a falcarindiol, je pastinák silným antioxi-
přivezena cukrová řepa, sloužil povařený dantem, který lidskému organismu velmi
jako sladidlo. Z jídelníčku jej vytlačily do- prospívá. Jeho konzumace vám pomůže
vezené brambory, místo kterých se do té posílit vaši imunitu, zbavit se toxinů v orga-
doby používal právě pastinák. Jeho domo- nismu, ochráníte se před infekcemi, záněty
vinou je Středomoří, kde tvořil společně a poškození způsobeným volnými radikály.
s mrkví a bramborami základ do polévek Celkově posiluje zdraví, kondici, povzbuzu- a salátů. POZOR, sběr a okopávání holýma
je chuť k jídlu a podobně jako celer, patří rukama za slunečného počasí může u cit-
k přírodním afrodiziakům. Působí močo- livých osob způsobit podráždění pokožky,
pudně, čistí močový měchýř i cesty, vyu- je vhodné mít rukavice nebo dlouhé ruká-
žívá se při onemocněních ledvin a při na- vy. Také se nedoporučuje sklízet ve volné
dýmání. Konzumuje se syrový do pomazá- přírodě divoce rostoucí pastinák, mohlo
nek a salátů, i tepelně upravený. Můžete by dojít k záměně se smrtelně jedovatým
jej použít všude, kde byste použili brambo- Bolehlavem plamatým.
ry, mrkev nebo petržel, do polévek, omá- Zdroj internet
ček, na kaši nebo si jej usmažit. Usušené RR
plody se používají jako koření do polévek
a jiných receptů. Je zmiňován i v řeckých
a římských kuchařkách. Je to vytrvalá by-
lina z čeledi miříkovitých, má ráda, díky
svému původu, světlo a teplo, daří se jí
tedy na slunných místech v hlinitopísčité
půdě, nejlépe na hluboko zrytém záhonu,
nesnáší čerstvé pohnojení. Může dosáh-
nout výšky až 100 cm, ve druhém roce žlu-
tozeleně kvete, tvoří kořen velmi podobný
kořenu petržele. Obě rostliny jsou si velmi
podobné, rozdíl je v růstu nati. Petržel ji
má přes celý vršek kořene a po seříznutí je
vidět po odvodu nafialovělý kroužek. Pas-
tinák má nať vyrůstající z prohloubeného
středu kořene, po seříznutí zůstává kořen
světlý. Vzhledem je sice podobný petrželi,
ale chutí spíš připomíná mrkev, obsahuje
však až 3krát více cukru než mrkev. Obsa- placená inzerce
huje i více vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, C,
E) a minerálů (draslík, sodík, vápník, man-
gan, fosfor, železo, měď, zinek, hořčík,) a je
cenným zdrojem vlákniny. Kořen se sklízí
po odkvětu rostliny v průběhu září a skla-
duje se podobně jako mrkev nebo petržel.
Pokud jej ale necháte přes zimu v zemi,
5