Page 5 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 03/2025
P. 5

Potraviny známé, neznámé


        I v tomto díle si připomeneme trochu  bude ještě sladší, jen jej musíte sklidit,
        zapomenutou  zeleninu,  a  to  pastinák  než na něm začnou vyrůstat pupeny. Díky
        setý. Lidově se mu říká pastiňák nebo  velkému obsahu mikroživin a rostlinných
        pastyňák. Ve středověku býval hojně pěs-  fotochemikálií jako je kvercetin, falcarinol
        tován po celé Evropě, a než byla do Evropy  a falcarindiol, je pastinák silným antioxi-
        přivezena cukrová řepa, sloužil povařený  dantem, který lidskému organismu velmi
        jako sladidlo. Z jídelníčku jej vytlačily do-  prospívá. Jeho konzumace vám pomůže
        vezené brambory, místo kterých se do té  posílit vaši imunitu, zbavit se toxinů v orga-
        doby používal právě pastinák. Jeho domo-  nismu, ochráníte se před infekcemi, záněty
        vinou je Středomoří, kde tvořil společně  a poškození způsobeným volnými radikály.
        s mrkví a bramborami základ do polévek  Celkově posiluje zdraví, kondici, povzbuzu-  a salátů. POZOR, sběr a okopávání holýma
                                            je chuť k jídlu a podobně jako celer, patří   rukama za slunečného počasí může u cit-
                                            k přírodním afrodiziakům. Působí močo-  livých osob způsobit podráždění pokožky,
                                            pudně, čistí močový měchýř i cesty, vyu-  je vhodné mít rukavice nebo dlouhé ruká-
                                            žívá se při onemocněních ledvin a při na-  vy. Také se nedoporučuje sklízet ve volné
                                            dýmání. Konzumuje se syrový do pomazá-  přírodě divoce rostoucí pastinák, mohlo
                                            nek a salátů, i tepelně upravený. Můžete   by dojít k záměně se smrtelně jedovatým
                                            jej použít všude, kde byste použili brambo-  Bolehlavem plamatým.
                                            ry, mrkev nebo petržel, do polévek, omá-  Zdroj internet
                                            ček, na kaši nebo si jej usmažit. Usušené                          RR
                                            plody se používají jako koření do polévek







        a jiných receptů. Je zmiňován i v řeckých
        a římských kuchařkách. Je to vytrvalá by-
        lina z čeledi miříkovitých, má ráda, díky
        svému původu, světlo a teplo, daří se jí
        tedy na slunných místech v hlinitopísčité
        půdě, nejlépe na hluboko zrytém záhonu,
        nesnáší čerstvé pohnojení. Může dosáh-
        nout výšky až 100 cm, ve druhém roce žlu-
        tozeleně kvete, tvoří kořen velmi podobný
        kořenu petržele. Obě rostliny jsou si velmi
        podobné, rozdíl je v růstu nati. Petržel ji
        má přes celý vršek kořene a po seříznutí je
        vidět po odvodu nafialovělý kroužek. Pas-
        tinák má nať vyrůstající z prohloubeného
        středu kořene, po seříznutí zůstává kořen














        světlý. Vzhledem je sice podobný petrželi,
        ale chutí spíš připomíná mrkev, obsahuje
        však až 3krát více cukru než mrkev. Obsa-                                                                  placená inzerce
        huje i více vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, C,
        E) a minerálů (draslík, sodík, vápník, man-
        gan, fosfor, železo, měď, zinek, hořčík,) a je
        cenným zdrojem vlákniny. Kořen se sklízí
        po odkvětu rostliny v průběhu září a skla-
        duje se podobně jako mrkev nebo petržel.
        Pokud jej ale necháte přes zimu v zemi,


         5
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10