Page 16 - Chytrý zpravodaj - Třemošnice 03/2025
P. 16
meDicínSKé oKénKo
Vážení čtenáři a čtenářky, si občas nějakou sladkost dopřejete, tak Cukr totiž nejen narušuje hormonální rov-
přicházím s dalším pokračováním příběhu bude stát za to. Jak na to vám sdělím poz- nováhu, ale poškozuje také mikrobiální
Dej tělu šanci. Vysvětlila jsem vám, jak vy- ději. rovnováhu v tenkém střevě a současně je
padá hormonální rovnováha a nerovnová- cukr je hlavním viníkem hormonální potravou pro patogenní mikroorganismy.
ha. Někteří z váz zjistili, že jsou v hormonál- a metabolické nerovnováhy. K jakým ne- Díky cukru se tito mikrobi rychle množí,
ní rovnováze, jiní možná, že již trpíte civili- mocem vede? Cukr výrazně oslabuje imu- poškozují sliznici tenkého střeva. Takto
začními chorobami, které jsou důsledkem nitní systém, narušuje hospodaření s mi- změněná sliznice se po čase stává propust-
hormonální nerovnováhy. Zamyslíme se nerály, a tak přispívá k osteoporóze. Vede nou a do krevního řečiště se vedle mikro-
nad tím, co dále. Původní záměr přírody, ke zvýšené hladině volných tuků v krvi, organismů dostávají i toxiny z nestrávené
a to je uspokojit hlad, přišel vniveč. Tělo se ke snížení hladiny dobrého cholesterolu, potravy. Vzniká tak syndrom propustného
přeprogramovalo na uspokojování chutí. a tím se podílí na vzniku kardiovaskulárních střeva. Ten časem přerůstá v systémový
Bylo by třeba skončit s konzumací nezdra- chorob. Cukr je za vznikem onemocnění, zánět v celém těle.
vých potravin. kterému říkáme cukrovka II. Typu (diabetes Průmyslové potraviny jsou jen náhražkou
Průmyslově upravené potraviny v sobě mellitus). Je výživou pro rakovinné buňky potravin výživných. Jsou plné konzervantů,
koncentrují velmi intenzivní chutě. Ty mají a je dáván do souvislosti s rakovinou prsu, barviv, stabilizátorů a emulgátorů. Průmys-
za úkol vyvolat silný stimulační efekt, který prostaty, konečníku, slinivky a žaludku. Vý- lově upravené potraviny se nemohou nikdy
nedokážeme silou vůle ovládnout. A tak razně zhoršuje autoimunitní onemocnění podílet na stavbě zdravého těla. hormo-
konzumujeme umělou potravinu plnou (roztroušená skleróza, revmatoidní artriti- nální rovnováhy dosáhneme pouze přes
prázdných kalorií, nulové výživové hodno- da, astma). Stojí také za vnikem žlučníko- opravdové potraviny.
ty. A protože tělo nenachází v daném po- vých kamenů, zhoršuje průběh Crohnovy Vážení čtenáři a čtenářky, u dalšího pokra-
krmu žádnou výživu, žádá si o další a další choroby. Stojí za neurologickými choroba- čování se sejdeme v dubnu, kde budeme
porci. My se tak stáváme na těchto po- mi, vede k depresím, zvyšuje hyperaktivi- svoji pozornost věnovat všemu nezdravé-
travinách závislými. Navíc při konzuma- tu dětí a výrazně urychluje proces stár- mu. Nezdravé sacharidy, nezdravé bílkovi-
ci prázdné potraviny dochází k vyloučení nutí. A to jsem vyjmenovala pouze nej- ny a nezdravé tuky.
endorfinů (hormonu štěstí), díky kterým známější, v populaci často se vyskytující MUDr. Zdeňka Procházková
se cítíme na krátkou chvíli velmi spokoje- onemocnění.
ni. Skončit s konzumací nezdravých po-
travin je těžké. Změna jídelníčku se zdá
téměř nemožná, neboť naše závislost se Připojíme vás k internetu i tam,
stává neovladatelnou. kde to jiní neumí.
Od pravěku se utvořil návyk na tři základ-
ní chutě (sladkou, tučnou a slanou). Tento Internet?
návyk se vytvořil z užitečného důvodu. Šlo
o chutě bezpečné, takové, které přináše-
jí tělu výživu. moderní doba nám vzala Jedině
výživnost. Místo výživných potravin kon-
zumujeme náhražky, které nezasytí a jen
stimulují a podněcují další a další chutě.
A tak se přejídáme a přejídáme. Vždyť to Tlapnet!
nevadí, na přejídání máme přeci účinné
zbraně! Diety, cvičení, disciplínu a silnou
vůli. Mohu vás však ujistit, že na hormony I ve vašem městě
žádné triky neplatí. Hormony nelze ošidit
dietou, nelze je přecvičit, ani přelstít silnou
vůlí a disciplínou. Třemošnice
Potraviny, které neobsahují žádné živiny,
nepovedou nikdy k našemu zdraví. Mů-
žeme je rozdělit na tři skupiny: nezdravé
cukry, nezdravé bílkoviny, nezdravé tuky.
Mezi nezdravé cukry patří: bílý cukr, fruk-
tózová sladidla (agávový sirup, kukuřičný
sirup), umělé cukry a stévie, bílá mouka,
škroby z brambor a kukuřice, bílá rýže a rý-
žová mouka. Mezi nezdravé bílkoviny se
řadí: průmyslově vyráběné uzeniny, slad- Volejte 24/7 +420 606 606 035
ké a nízkotučné mléčné výrobky, sójová nebo pište na info@tlapnet.cz
mouka. nezdravé tuky: průmyslové oleje
(slunečnicový, kukuřičný, sójový), ztužené placená inzerce
tuky a margaríny.
Cílem mého povídání není, abyste u každé-
ho zakoupeného výrobku sledovali množ-
ství obsaženého cukru. Cílem je vás ze zá- 3O dní podpora sleva až 30% rychlost až výběr tarifů TV se zpětným
vislosti na cukru vymanit. Vy pak bude- na vyzkoušení 24/7 s předplatným 2 GB/s od 245 Kč přehráváním
te svobodní, na cukru nezávislí. A pokud
www.tlapnet.cz
16