Page 6 - Chytrý zpravodaj - Šaratice 03/2025
P. 6
Šaratický obecní zpravodaj 3/2025
SPOLEK SENIOŘI 55+ INFORMUJE
Stále se něco děje. Náš spolek se snaží nabídnout pestrou škálu akcí
i vycházek. Hojná účast na našich akcích je nejlepším důkazem,
že se nám snad daří. Jsme rádi za každého zájemce. Pokud můžeme,
nabízíme pomoc i Kultuře Šaratice. Naposledy jsme se zúčastnili
Velikonočního odpoledne pro děti.
Máme za sebou několik zajímavých úterních akcí, mezi které určitě
patřilo povídání s por. Mgr. A. Musilovou z vyškovské policie. Nachystala
pro nás velice zajímavé informace, jež mohou seniorům pomoci
v ostražitosti proti tzv. šmejdům, protože i díky rozvoji umělé inteligence
jsou šmejdi stále vynalézavější, a mají bohužel nové triky jak zneužít
důvěry nejen seniorů. Počasí nám přálo při návštěvě hradu Špilberk,
který má většina z nás spojený s kasematy, ale my jsme se vydali
do míst, kde zatím nikdo z nás nebyl. Viděli jsme prostory, které sloužily
v minulosti jak českým králům, tak bohužel i wehrmachtu. Byl to
zajímavý náhled do historie hradu.
Naše pravidelné páteční vycházky lákají mnoho
zájemců o turistiku a poznávání nových
a zajímavých destinací. Například nyní už víme, že
ze Šaratic do Otnic vedou tři cesty a nejen dvě, jak
jsme si mysleli.
Květnový zájezd je bohužel zcela vyprodaný,
ale ještě máme pro zájemce připravenou v červnu
komentovanou prohlídku Brna, při které si
projdeme zajímavá místa v centru města.
Samozřejmě každý pátek v květnu i červnu máme
připravené vycházky, na kterých se všichni rádi
uvidíme.
Alena Hemalová a Lenka Střítecká
RECEPTY OD SOUSEDŮ
Na Velikonočním odpoledni, které se uskutečnilo v neděli
13. dubna 2025 se konala i ochutnávka velikonočních
pokrmů. Každý občan mohl přinést k ochutnání něco
sladkého nebo slaného a nejlepší recept byl oceněn. Nejvíce
hlasů obdržela Lilinka Holoubková a s jejím svolením Vám
přikládáme recept na mrkvové ptáčky.
MRKVOVÍ PTÁČCI
SUROVINY:
210 g polohrubé mouky
130 g rozpuštěného másla
140 g najemno nastrouhané mrkve
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry
Náplň: marmeláda, mák
POSTUP:
Spojit v těsto, vyválet a dělat kolečka, například skleničkou.
Naplnit malým množstvím tuhé marmelády s mákem,
kolečko přeložit napůl a spojit kraje.
Z tmavého kousku těsta můžeme udělat zobáčky a očička.
Pečeme na 170 °C cca 15 minut.
Necháme vychladnout pak dáme do bříška špejli.
Strana 6

