Page 3 - Chytrý Zpravodaj - Přeštice únor 2021
P. 3

PŘEŠTICKÉ NOVINY | ÚNOR                                                                                                                        | 3


       Výdejní okénko nemá s provozem hospody nic společného



         Dokončení ze str. 1                                                                                      Prodávat pivo do cizích hospod   Ano, to bylo víceméně jasné.
        Udělali  jsme  vlastní  opat-                                                                             nemá moc ekonomicky smysl.  Našli se lidé, kterým se název
       ření,  museli  jsme  propouštět.                                                                           Takže  jsem  od  toho  upustil  nelíbil, ale to je mi jedno.
       Udržet  zaměstnance,  platit  za                                                                           i  já.  Nechtěl  jsem  mít  čtyři   Co se jim nezdálo?
       ně odvody sociální a zdravot-                                                                              hospody,  nechtěl  jsem  nikam   Někteří  lidi  mi  to  zpočátku
       ní, je neúnosné.           nemůžeme čerpat jinou podpo-  kanec  na  fotce  je  zasloužilý  tučnější. „Přeštík“ je prorostlý  expandovat. Já měl v hlavě jen  vyčítali, že to zní jako nadáv-
        Co dělají?                ru.  Je  to  nespravedlivě  nasta-  otec Viskont88, má za sebou  tukem uvnitř, a protože tuk je  jednu  hospodu  v  Přešticích,  ka. Ale já chci, aby ten název
        Nic,  jsou  doma,  byli  to  bri-
       gádníci  nebo  studenti.  Máme   vené pro většinu hospod.  129  skoků,  98  vrhů  a  1007  nositelem chuti, maso zůstává  kterou si udělám pro sebe tak,  lidi nezapomněli. Prase, vepř,
                                   Neodpustil vám stát zá-  živě  narozených  selat.  I  tu  šťavnaté  a  jedinečně  chutné.
       jednoho  zaměstnance  a  jako   lohy?                ošetřovatelku vedle něj znám,  Jenže když vám to někde udě-  aby fungovala, a nějak výraz-  kanec, to je nuda. Ale Přeštic-
       brigádníky dva kuchaře. Ty si   To je pohádka. Žádné odpuš-  je to paní Matějková z Přede-  lají  na  přepáleném  oleji,  celá   ně mě to nezatěžovalo.  ká svině, to je skvělý název, to
       musíme nechat, jinak odejdou   tění  záloh  se  nekonalo.  To  nic.             chuť je pryč.               Název  Přeštická  svině  si pamatuje každý.
       a  už  se  nevrátí.  Pak  kuchaře   jsme  jen  mohli  zaplatit  poz-             Jak  vidíte  současnou    vám  klíčil  v  hlavě  dlou-         Ľubomír Smatana
       neseženu.                  ději.  Nešlo  o  prominutí,  ale   Konkurence musí být  gastronomii?            ho?                           reportér Českého rozhlasu
        Měli jste otevřené okén-
                                                                                        Bohužel  se  ubírá  globali-
       ko  za  každých  okolnos-  o odložení. Nemluvě o tom, že   Jaká je pro vás konku-  zovaným  směrem.  Trend  je
                                  stát chtěl, abych platil sociální
       tí?                        a  zdravotní  za  zaměstnance,  rence  ostatní  hospody  jasný.  Minimum  času  u  jídla
        Ze začátku vůbec. Pak jsme                                                     a  kvalitu  řeší  malé  procento  WORKSHOP „poradní kruhy“
       otevřeli, ale to nic neřeší. To je   a  přitom  mi  nedovolil,  aby  ti  v Přešticích?
                                  zaměstnanci pracovali.
                                                              Všichni si konkurujeme, a to  mladých.  Jako  příklad  uvedu
       spíš  kvůli  tomu,  aby  zaměst-  Hodláte restauraci udr-  je  dobře.  Kdyby  stála  vedle  gurmánský  výlet,  který  jsem             Po  absolvování  první  části
       nanci neztratili chuť chodit do   žet?               nás ještě jedna hospoda, je to  podnikl  ještě  s  otcem  mého                   kurzu jsem nabyla mnoho zají-
       práce.  Kdybychom  je  nechali   Dokud síly vydrží.  super.  Koncentrace  hospod  kolegy.  Vyrazili  jsme  na  ma-                    mavých  a  nových  informací.
       doma,  tak  je  ztratíme.  Zača-                                                                                                      Následovala  praxe  s  žáky  ve
       li  by  si  hledat  něco  jiného.                                                                                                     škole, kde jsem mohla veškeré
       Tohle vůbec nemusí řešit stát-                                                                                                        poznatky uplatnit.
       ní  zaměstnanci,  jsou  doma,                                                                                                          Poslední, třetí část kurzu, kte-
       dostávají sto procent.                                                                                                                rá proběhla 14. prosince, také
        Úředníci  ale  úřadují                                                                                                               online, posloužila k supervizi,
       z domova...                                                                                                                           tedy  k  zhodnocení  výsledků
        Tuhle  polemiku  bych  opus-                                                                                                         praxe  každého  z  nás  a  také
       til.  Jestli  si  úředníci  zaslouží                                                                        Zúčastnila   jsem   se   ve   k  různým  otázkám  a  odpově-
       sto procent, to bych nechal na                                                                             dnech  28.  a  30.  listopadu   dím,  které  při  poradních  kru-
       posouzení ostatních. Ale jsem                                                                              2020  online  workshopu  za-   zích s dětmi vyvstaly.
       přesvědčen, že kladně odpoví                                                                               měřeného  na  téma  „poradní   Jelikož   byl   i   samotný
       pouze oni sami. Proč bychom                                                                                kruhy“,  který  pořádala  MAS   workshop veden stylem porad-
       to měli platit zase my? Já mám                                                                             Aktivios, z. s., v rámci projek-  ního  kruhu,  každý  si  mohl
       platit  daně  na  to,  že  oni  jsou                                                                       tu  Místní  akční  plán  rozvoje   pocity v této formě komunika-
       doma  za  sto  procent  a  mně                                                                             vzdělávání  II  Blovice  a  Přeš-  ce zažít a uvědomit si, že díky
       řeknou, že mám zavřít hospo-                                                                               tice.                      této technice je možné u žáků
       du a nemohu pracovat?                                                                                       Co  jsou  to  poradní  kruhy?   rozvíjet  vyjadřovací  schop-
        Ještě  k  tomu  okénku.                                                                                   Jedná se o komunikační tech-  nosti,  sebevědomí,  vzájemné
       Já myslel, že je otevřené                                                                                  niku,  která  vede  k  aktivnímu   porozumění, empatie apod.
       proto,  aby  k  vám  štam-                                                                                 naslouchání  a  upřímnému   Pro  mě  bylo  velkou  novin-
       gasti neztratili cestu?                                                                                    vyjadřování.  Touto  formou   kou  zjištění,  že  se  při  porad-
        Proč  by  štamgasti  chodili?   Zasloužilý plemeník, otec Viskont88, má za sebou 129 skoků, 98 vrhů a 1007 živě narozených   komunikace můžete získat ne-  ních  kruzích  mohou  použít
       Ti jdou na pivo, protože mají  selat.                                                                      jen inspiraci, ale může to při-  dva  komunikační  předměty
       rádi točené a ne do plastu. Teď                      musí  být,  a  v  momentě,  kdy  ďarský  guláš  a  pečené  sele   spět  k  řešení  konfliktů  nejen   a  mohu  tedy  jako  facilitátor
       k nám chodí jenom proto, aby   Kdyby to trvalo dalšího   není, je zle. Když někdo pro-  k  Balatonu.  To  dřív  nabízela   v  třídní  skupině  nebo  k  urči-  kruhu jeden mít neustále u se-
       nás podpořili. Víte, kolik jich   půl roku?          jíždí Přešticemi a zastaví tady  skoro  každá  maďarská  csarda   tému  rozhodování.  Kromě   be  s  právem  promluvit  kdy-
       přijde?  Jeden  večer  přijdou   Nevím. Musel bych přemýš-  na jídlo, podívá se do Spoláku,  (restaurace – pozn. red.). Jaké   příjemného  setkání  s  kolegy   koli je třeba. Do té doby jsem
       dva, druhý den pět a taky třeba   let o nějakém řešení.  podívá se tamhle, tady a vybe-  bylo  naše  rozčarování,  když   napříč  celým  regionem  jsem   používala pouze jeden předmět
       nikdo.                      Kdo měl nápad otevřít    re si. Když ale najde jen jednu  jsme  našli  jen  samé  pizzerie,   se  dozvěděla  několik  technik,   a s touto novinkou se mi kruhy
        Takže jen přes poledne    Přeštickou svini?                                                               jakým  způsobem  kruhy  vést   vedou určitě lépe.
       pro jídlo?                  To byl můj nápad. To jsem   hospodu a zjistí, že v té jedné  bageterie,  kebaby  a  americké   a  s  žáky  správně  komuniko-  Mgr. Jaroslava Poslední
                                                            nemají  nic  podle  jeho  chuti,  řetězce. Katastrofa pro maďar-
        Ano.  Ale  přijde  dvacet  lidí.   chtěl  historicky  mít  hospodu                                        vat.                                      ZŠ Merklín
       To nemá s provozem hospody   nějakých  deset  let  předtím.   sebere se, jede dál a už se tu  skou gastronomii, ale i pro nás.
                                                                                       Po třech dnech jsme se sbalili
                                                            nikdy nezastaví.
       nic společného. K nám se hos-  Shodou  náhod  tady  právě
       té chodí najíst, napít, udělat si   končil  nájemce  a  René  tvr-  Vaše  hospoda  nabízí  a jeli domů.
                                                                                        Chodíte  i  v  Přešticích
       pohodlí,  nechat  se  obsloužit.   dil, že hospodu zvládne, a že   i maso přeštického pra-  do jiných hospod?  Jak spolu s dítětem
       My nejsme bufet, kterým se teď   už by také chtěl dělat na sebe   sete. Máte ho pořád?  Jasně,  všude  možně  jsem
       daří dvakrát lépe, než předtím.   a  ne  na  někoho  jiného.  Oba   Máme,  ale  běžně  z  toho             zvládnout volbu povolání?
       Lidé, kteří chodí do takových   jsme  přeštičtí  patrioti,  proto   nevaříme  z  ekonomických  byl,  abych  se  podíval,  jak  to
                                                                                       funguje. Jedině U Přeška jsem
       hospod, jako jsme my, Spolák   jsme vsadili na přeštické pra-  důvodů.  Maso  není  extrém-                                           če a další zájemce z Přešticka
       a  Přešek,  si  nechtějí  odnášet   se a regionální plzeňské pivo   ně drahé, ale je dražší třeba  nebyl.                             a  Blovicka  zcela  ZDARMA.
                                                                                        Proč?
       jídlo v plastu.            Pilsner  Urquell.  Tak  jsme  se   o třicet procent než normál-                                            V  případě  zájmu  nám  napiš-
                                  domluvili.                ní  vepřové.  To  je  na  ceně   Prostě nebyl.                                   te  na  info@mas-aktivios.cz
       Pohádková podpora           Je to dobrý nápad mít    poznat.  V  Praze  prodám   To je divné, že hospod-                              nebo mrkněte na naše webové
       státu                      hospodu,  když  vyne-     guláš za 250 korun, ale tady,  ský  nejde  zkontrolovat                          stránky www.mas-aktivios.cz/
        Je  tady  teplo,  takže   cháme  tohle  nešťastné   když za něj lidé mají dát 109  konkurenci?             MAS Aktivios, z. s., má pro   /MAPII/Aktivity pro vás/
       topíte, svítíte.           období?                   korun,  tak  jsme  na  hranici   Dám na rady jiných.  rodiče  z  Přešticka  a  Blovic-  Mgr. Martina Hanzlíková
        To jinak nejde, taky platíme   Nápad je to dobrý, ale vůbec   prodejnosti.     Na „Svini“ nezapomeneš     ka  nově  zakoupenou  licenci   hlavní manažer projektu
       nájem.                     jsem netušil, co to obnáší.  Kde kupujete přeštické                             na  elektronickou  knihu  „JAK   Místní akční plán rozvoje
        Přispívá vám na nájem      Nějakou představu jste   prase?                                                SPOLU S DÍTĚTEM ZVLÁD-            vzdělávání II Blovice
       stát?                      mít musel?                  Bereme  ho  ze  Statku  Žihle   Přemýšlel  jste  někdy   NOUT  VOLBU  POVOLÁ-           a Přeštice (MAPII)
        Ne. Restaurace našeho typu,   Měl  jsem  za  to,  že  zainves-  – chov prasat Velká Černá Hať  o  tom,  že  byste  si  ote-  NÍ?“ Kniha může být dobrým   MAS Aktivios, z. s.
       která  má  nějak  nastavené  tuju  a  budu  chodit  do  vlastní   na Plzni-severu. Je to pro nás  vřel minipivovar?  průvodcem  pro  rodiče  nejen   Nezdice 46, 334 01 Přeštice
       smlouvy s majitelem objektu,  restaurace. Jenže tak to v žád-  nejblíž  a  na  logistiku  nejdo-  Na  začátku  ano,  než  jsem   deváťáků  a  být  inspirací    pro   tel. 721 759 772
       do  kterého  jsme  investovali,  ném  případě  není.  Hospoda   stupnější.      si zjistil, co to obnáší. I jsem   přemýšlení a případné rodinné   e-mail: info@mas-aktivios.cz
       na to nedosáhne.           bez  kontroly  nefunguje,  a  to   Tušíte,  proč  se  chová  to  konzultoval  s  Václavem   diskuze  o  (profesním)  živo-
        Jaké  hospody  na  to  ještě musíte vědět, jak kontro-  toto plemeno spíš okra-  Berkou  (emeritní  vrchní   tě.  Kniha  neobsahuje  rychlý
       mohou dosáhnout?           lu dělat.                 jově?                      sládek  plzeňského  pivova-  návod, jak si poradit s volbou
        Taková,  kde  provozovate-  Takže  jste  se  to  musel   Kvůli ceně. Obyčejné stoki-  ru – pozn.red.), který mi to   povolání.  Může  však  pomoci
       lé  dostali  hospodu  hotovou  všechno naučit.       lové prase vyroste za pět měsí-  rozmluvil.  Podle  něj  udělat   reflektovat  vlastní  vzděláva-
       a jenom platí nájem.        Všechno si zjistit. Představa   ců,  kdežto  přeštické  za  sedm  soukromý  pivovar  v  okruhu   cí  a  profesní  dráhu  a  provést
        Existuje řada programů  byla nějaká a ve finále je reali-  měsíců. Takže ho krmíte pod-  dvacet  kilometrů  od  Plzně   vaše  dítě  jeho  cestou  de  fac-
       třeba  „gastro“  na  pod-  ta také nějaká.           statně déle a pořád má sto kilo.  bylo možné před deseti pat-  to  od  předškolního  věku  až
       poru  pohostinství.  Proč   Kde jste sehnal zajíma-  To  musí  chovatelé  dohnat  na  nácti lety.          po  práh  dospělosti.  Zajímavá
       na ně nemáte nárok?        vé fotografie prasat, kte-  ceně.  Normální  vepřové  stojí   Kvůli  Plzeňskému  Pra-  může  být  jistě  kromě  rodičů
        My jsme malá s. r. o., a jedi-  ré zdobí interiér restau-  ve výkupu okolo 70 korun za  zdroji?           a žáků i pro školní výchovné
       né, na co máme nárok, je 500  race?                  kilogram, přeštické okolo 110   To ne. Ale celá tahle oblast je   poradce a pedagogy z Přeštic-
       korun na den na jednoho maji-  Můj  táta  dělal  plemenáře,   korun. Ve finále to ale málo-  promořená  malými  pivovary.   ka a Blovicka, a věříme, že se
       tele.  A  pravděpodobně  dosta-  takže jsem všechny lidi, kte-  kdo  pozná,  když  to  dostane  Když  má  firma  minipivovar   bude líbit. E-kniha je pro rodi-
       neme  v  rámci  druhé  vlny  na  ří se kolem toho motali, znal,   jako řízek.   a  svoje  tři  další  hospody,  tak
       tohoto  jednoho  zaměstnan-  a od nich to získal. Ještě chci   Vy to poznáte?   tam svoje pivo rozveze a pro-
       ce  sto  procent  úhrady  jeho  nechat  udělat  mosazný  ští-  Já to poznám. Pozná to kaž-  dá. Ale taky musí naučit lidi to
       mzdy. Tím, že máme okénko,  tek, protože třeba ten největší   dý, kdo má zkušenosti, maso je  jejich pivo pít. To je důležité!
   1   2   3   4   5   6   7   8