Page 3 - Chytrý Zpravodaj - Přeštice únor 2021
P. 3
PŘEŠTICKÉ NOVINY | ÚNOR | 3
Výdejní okénko nemá s provozem hospody nic společného
Dokončení ze str. 1 Prodávat pivo do cizích hospod Ano, to bylo víceméně jasné.
Udělali jsme vlastní opat- nemá moc ekonomicky smysl. Našli se lidé, kterým se název
ření, museli jsme propouštět. Takže jsem od toho upustil nelíbil, ale to je mi jedno.
Udržet zaměstnance, platit za i já. Nechtěl jsem mít čtyři Co se jim nezdálo?
ně odvody sociální a zdravot- hospody, nechtěl jsem nikam Někteří lidi mi to zpočátku
ní, je neúnosné. nemůžeme čerpat jinou podpo- kanec na fotce je zasloužilý tučnější. „Přeštík“ je prorostlý expandovat. Já měl v hlavě jen vyčítali, že to zní jako nadáv-
Co dělají? ru. Je to nespravedlivě nasta- otec Viskont88, má za sebou tukem uvnitř, a protože tuk je jednu hospodu v Přešticích, ka. Ale já chci, aby ten název
Nic, jsou doma, byli to bri-
gádníci nebo studenti. Máme vené pro většinu hospod. 129 skoků, 98 vrhů a 1007 nositelem chuti, maso zůstává kterou si udělám pro sebe tak, lidi nezapomněli. Prase, vepř,
Neodpustil vám stát zá- živě narozených selat. I tu šťavnaté a jedinečně chutné.
jednoho zaměstnance a jako lohy? ošetřovatelku vedle něj znám, Jenže když vám to někde udě- aby fungovala, a nějak výraz- kanec, to je nuda. Ale Přeštic-
brigádníky dva kuchaře. Ty si To je pohádka. Žádné odpuš- je to paní Matějková z Přede- lají na přepáleném oleji, celá ně mě to nezatěžovalo. ká svině, to je skvělý název, to
musíme nechat, jinak odejdou tění záloh se nekonalo. To nic. chuť je pryč. Název Přeštická svině si pamatuje každý.
a už se nevrátí. Pak kuchaře jsme jen mohli zaplatit poz- Jak vidíte současnou vám klíčil v hlavě dlou- Ľubomír Smatana
neseženu. ději. Nešlo o prominutí, ale Konkurence musí být gastronomii? ho? reportér Českého rozhlasu
Měli jste otevřené okén-
Bohužel se ubírá globali-
ko za každých okolnos- o odložení. Nemluvě o tom, že Jaká je pro vás konku- zovaným směrem. Trend je
stát chtěl, abych platil sociální
tí? a zdravotní za zaměstnance, rence ostatní hospody jasný. Minimum času u jídla
Ze začátku vůbec. Pak jsme a kvalitu řeší malé procento WORKSHOP „poradní kruhy“
otevřeli, ale to nic neřeší. To je a přitom mi nedovolil, aby ti v Přešticích?
zaměstnanci pracovali.
Všichni si konkurujeme, a to mladých. Jako příklad uvedu
spíš kvůli tomu, aby zaměst- Hodláte restauraci udr- je dobře. Kdyby stála vedle gurmánský výlet, který jsem Po absolvování první části
nanci neztratili chuť chodit do žet? nás ještě jedna hospoda, je to podnikl ještě s otcem mého kurzu jsem nabyla mnoho zají-
práce. Kdybychom je nechali Dokud síly vydrží. super. Koncentrace hospod kolegy. Vyrazili jsme na ma- mavých a nových informací.
doma, tak je ztratíme. Zača- Následovala praxe s žáky ve
li by si hledat něco jiného. škole, kde jsem mohla veškeré
Tohle vůbec nemusí řešit stát- poznatky uplatnit.
ní zaměstnanci, jsou doma, Poslední, třetí část kurzu, kte-
dostávají sto procent. rá proběhla 14. prosince, také
Úředníci ale úřadují online, posloužila k supervizi,
z domova... tedy k zhodnocení výsledků
Tuhle polemiku bych opus- praxe každého z nás a také
til. Jestli si úředníci zaslouží Zúčastnila jsem se ve k různým otázkám a odpově-
sto procent, to bych nechal na dnech 28. a 30. listopadu dím, které při poradních kru-
posouzení ostatních. Ale jsem 2020 online workshopu za- zích s dětmi vyvstaly.
přesvědčen, že kladně odpoví měřeného na téma „poradní Jelikož byl i samotný
pouze oni sami. Proč bychom kruhy“, který pořádala MAS workshop veden stylem porad-
to měli platit zase my? Já mám Aktivios, z. s., v rámci projek- ního kruhu, každý si mohl
platit daně na to, že oni jsou tu Místní akční plán rozvoje pocity v této formě komunika-
doma za sto procent a mně vzdělávání II Blovice a Přeš- ce zažít a uvědomit si, že díky
řeknou, že mám zavřít hospo- tice. této technice je možné u žáků
du a nemohu pracovat? Co jsou to poradní kruhy? rozvíjet vyjadřovací schop-
Ještě k tomu okénku. Jedná se o komunikační tech- nosti, sebevědomí, vzájemné
Já myslel, že je otevřené niku, která vede k aktivnímu porozumění, empatie apod.
proto, aby k vám štam- naslouchání a upřímnému Pro mě bylo velkou novin-
gasti neztratili cestu? vyjadřování. Touto formou kou zjištění, že se při porad-
Proč by štamgasti chodili? Zasloužilý plemeník, otec Viskont88, má za sebou 129 skoků, 98 vrhů a 1007 živě narozených komunikace můžete získat ne- ních kruzích mohou použít
Ti jdou na pivo, protože mají selat. jen inspiraci, ale může to při- dva komunikační předměty
rádi točené a ne do plastu. Teď musí být, a v momentě, kdy ďarský guláš a pečené sele spět k řešení konfliktů nejen a mohu tedy jako facilitátor
k nám chodí jenom proto, aby Kdyby to trvalo dalšího není, je zle. Když někdo pro- k Balatonu. To dřív nabízela v třídní skupině nebo k urči- kruhu jeden mít neustále u se-
nás podpořili. Víte, kolik jich půl roku? jíždí Přešticemi a zastaví tady skoro každá maďarská csarda tému rozhodování. Kromě be s právem promluvit kdy-
přijde? Jeden večer přijdou Nevím. Musel bych přemýš- na jídlo, podívá se do Spoláku, (restaurace – pozn. red.). Jaké příjemného setkání s kolegy koli je třeba. Do té doby jsem
dva, druhý den pět a taky třeba let o nějakém řešení. podívá se tamhle, tady a vybe- bylo naše rozčarování, když napříč celým regionem jsem používala pouze jeden předmět
nikdo. Kdo měl nápad otevřít re si. Když ale najde jen jednu jsme našli jen samé pizzerie, se dozvěděla několik technik, a s touto novinkou se mi kruhy
Takže jen přes poledne Přeštickou svini? jakým způsobem kruhy vést vedou určitě lépe.
pro jídlo? To byl můj nápad. To jsem hospodu a zjistí, že v té jedné bageterie, kebaby a americké a s žáky správně komuniko- Mgr. Jaroslava Poslední
nemají nic podle jeho chuti, řetězce. Katastrofa pro maďar-
Ano. Ale přijde dvacet lidí. chtěl historicky mít hospodu vat. ZŠ Merklín
To nemá s provozem hospody nějakých deset let předtím. sebere se, jede dál a už se tu skou gastronomii, ale i pro nás.
Po třech dnech jsme se sbalili
nikdy nezastaví.
nic společného. K nám se hos- Shodou náhod tady právě
té chodí najíst, napít, udělat si končil nájemce a René tvr- Vaše hospoda nabízí a jeli domů.
Chodíte i v Přešticích
pohodlí, nechat se obsloužit. dil, že hospodu zvládne, a že i maso přeštického pra- do jiných hospod? Jak spolu s dítětem
My nejsme bufet, kterým se teď už by také chtěl dělat na sebe sete. Máte ho pořád? Jasně, všude možně jsem
daří dvakrát lépe, než předtím. a ne na někoho jiného. Oba Máme, ale běžně z toho zvládnout volbu povolání?
Lidé, kteří chodí do takových jsme přeštičtí patrioti, proto nevaříme z ekonomických byl, abych se podíval, jak to
funguje. Jedině U Přeška jsem
hospod, jako jsme my, Spolák jsme vsadili na přeštické pra- důvodů. Maso není extrém- če a další zájemce z Přešticka
a Přešek, si nechtějí odnášet se a regionální plzeňské pivo ně drahé, ale je dražší třeba nebyl. a Blovicka zcela ZDARMA.
Proč?
jídlo v plastu. Pilsner Urquell. Tak jsme se o třicet procent než normál- V případě zájmu nám napiš-
domluvili. ní vepřové. To je na ceně Prostě nebyl. te na info@mas-aktivios.cz
Pohádková podpora Je to dobrý nápad mít poznat. V Praze prodám To je divné, že hospod- nebo mrkněte na naše webové
státu hospodu, když vyne- guláš za 250 korun, ale tady, ský nejde zkontrolovat stránky www.mas-aktivios.cz/
Je tady teplo, takže cháme tohle nešťastné když za něj lidé mají dát 109 konkurenci? MAS Aktivios, z. s., má pro /MAPII/Aktivity pro vás/
topíte, svítíte. období? korun, tak jsme na hranici Dám na rady jiných. rodiče z Přešticka a Blovic- Mgr. Martina Hanzlíková
To jinak nejde, taky platíme Nápad je to dobrý, ale vůbec prodejnosti. Na „Svini“ nezapomeneš ka nově zakoupenou licenci hlavní manažer projektu
nájem. jsem netušil, co to obnáší. Kde kupujete přeštické na elektronickou knihu „JAK Místní akční plán rozvoje
Přispívá vám na nájem Nějakou představu jste prase? SPOLU S DÍTĚTEM ZVLÁD- vzdělávání II Blovice
stát? mít musel? Bereme ho ze Statku Žihle Přemýšlel jste někdy NOUT VOLBU POVOLÁ- a Přeštice (MAPII)
Ne. Restaurace našeho typu, Měl jsem za to, že zainves- – chov prasat Velká Černá Hať o tom, že byste si ote- NÍ?“ Kniha může být dobrým MAS Aktivios, z. s.
která má nějak nastavené tuju a budu chodit do vlastní na Plzni-severu. Je to pro nás vřel minipivovar? průvodcem pro rodiče nejen Nezdice 46, 334 01 Přeštice
smlouvy s majitelem objektu, restaurace. Jenže tak to v žád- nejblíž a na logistiku nejdo- Na začátku ano, než jsem deváťáků a být inspirací pro tel. 721 759 772
do kterého jsme investovali, ném případě není. Hospoda stupnější. si zjistil, co to obnáší. I jsem přemýšlení a případné rodinné e-mail: info@mas-aktivios.cz
na to nedosáhne. bez kontroly nefunguje, a to Tušíte, proč se chová to konzultoval s Václavem diskuze o (profesním) živo-
Jaké hospody na to ještě musíte vědět, jak kontro- toto plemeno spíš okra- Berkou (emeritní vrchní tě. Kniha neobsahuje rychlý
mohou dosáhnout? lu dělat. jově? sládek plzeňského pivova- návod, jak si poradit s volbou
Taková, kde provozovate- Takže jste se to musel Kvůli ceně. Obyčejné stoki- ru – pozn.red.), který mi to povolání. Může však pomoci
lé dostali hospodu hotovou všechno naučit. lové prase vyroste za pět měsí- rozmluvil. Podle něj udělat reflektovat vlastní vzděláva-
a jenom platí nájem. Všechno si zjistit. Představa ců, kdežto přeštické za sedm soukromý pivovar v okruhu cí a profesní dráhu a provést
Existuje řada programů byla nějaká a ve finále je reali- měsíců. Takže ho krmíte pod- dvacet kilometrů od Plzně vaše dítě jeho cestou de fac-
třeba „gastro“ na pod- ta také nějaká. statně déle a pořád má sto kilo. bylo možné před deseti pat- to od předškolního věku až
poru pohostinství. Proč Kde jste sehnal zajíma- To musí chovatelé dohnat na nácti lety. po práh dospělosti. Zajímavá
na ně nemáte nárok? vé fotografie prasat, kte- ceně. Normální vepřové stojí Kvůli Plzeňskému Pra- může být jistě kromě rodičů
My jsme malá s. r. o., a jedi- ré zdobí interiér restau- ve výkupu okolo 70 korun za zdroji? a žáků i pro školní výchovné
né, na co máme nárok, je 500 race? kilogram, přeštické okolo 110 To ne. Ale celá tahle oblast je poradce a pedagogy z Přeštic-
korun na den na jednoho maji- Můj táta dělal plemenáře, korun. Ve finále to ale málo- promořená malými pivovary. ka a Blovicka, a věříme, že se
tele. A pravděpodobně dosta- takže jsem všechny lidi, kte- kdo pozná, když to dostane Když má firma minipivovar bude líbit. E-kniha je pro rodi-
neme v rámci druhé vlny na ří se kolem toho motali, znal, jako řízek. a svoje tři další hospody, tak
tohoto jednoho zaměstnan- a od nich to získal. Ještě chci Vy to poznáte? tam svoje pivo rozveze a pro-
ce sto procent úhrady jeho nechat udělat mosazný ští- Já to poznám. Pozná to kaž- dá. Ale taky musí naučit lidi to
mzdy. Tím, že máme okénko, tek, protože třeba ten největší dý, kdo má zkušenosti, maso je jejich pivo pít. To je důležité!