Page 3 - Chytrý zpravodaj - Přeštice 05/2024
P. 3
PŘEŠTICKÉ NOVINY | KVĚTEN | 3
Chtěl bych naučit lidi pít různé i neobvyklé typy piva
Dokončení ze str. 1 drahé suroviny. V první řadě rauchbier z nakuřovaného sla- Pořád si vařím, už to beru bem pomoct Petrovi, neváhal
To byl dříve případ přeštic- jsou to zahraniční chmely, du, nebo kyseláč, který nám jako zkušební várku. Vyla- jsem ani vteřinu.
kého pivovaru, který znali jen které jsou výrazně dražší. Kilo sem dodával Psychovar. Teď dím, co potřebuji, a pak tako- (neprošlo korekturou)
lidé z cesty na Šumavu. Tím, že českého chmele stojí zhruba se chystám vařit svůj. vé pivo uvařím v pivovaru ve
pivovar nejezdil na žádné akce 500 až 600 korun, zahranič- Všiml jsem si kyseláče velkém. Mám malou varnu,
a nepropagoval se, tak to byl ní je desetkrát dražší. Rozdíl z Psychovaru. Jak často kterou jsme si koupili se švag-
typický restaurační pivovar. Já je také v použitém množství. tu prodáváte jiná piva? rem a vaříme v prádelně. On
jsem ale rovnou uvažoval tak, V 1000 litrové várce na ležák Výjimečně. Není to kvůli si vaří pro sebe klasiku a já
že sice uvařím pivo pro restau- použiji třeba dva až tři kilogra- tomu, že bychom neměli vlast- zkušební várky. Vodu bere-
raci, ale protože máme 21 tan- my chmele. Naopak do várky ní, ale souvisí to se zmíněným me z kohoutku, máme dob-
ků, tak budeme samozřejmě na speciály přidávám třeba projektem Jiříkovo vidění. Já rou z vápenců Českého krasu.
prodávat i ven. i deset kilogramů chmele, aby bych chtěl uvařit pivo jako tře- Akorát, že uvařit dvacet litrů
Daří se to? pivo vonělo. ba rauchbier nebo altbier, což trvá stejně dlouho jako uvařit
V tuhle chvíli dvakrát do Varna jede na plno? je z mého pohledu velice zají- tisíc litrů. Technologický pro-
měsíce zavážíme Prahu. Vozím Teď ano. Jsem tu každý den mavý druh. ces je stejný.
do Galerie piva ve Vršovicích, s výjimkou některých víken- To se tady opravdu Jste také muzikant,
pivo si bere Poctivej výčep dů. O pivo je potřeba se starat, moc nepije. hrajete jinde než kolem
v Kobylisích, Hospůdka Do pořád ho hlídat a měřit. Na druhou stranu měl jsem Cerhovic?
Větru na Petřinách a Zlé časy Jezdíte s pivem na piv- velkou radost, když se tu slavi- Hraju jen na Berounsku,
v Nuslích. ní festivaly? lo 30 let spolupráce s partner- nejezdím moc daleko od
Jak je přemluvíte, aby Vychází to tak jednou za ským městem Nittenau. Dostal domu. Jednou jsme měli
si koupili pivo z Přeštic? měsíc. Petr Kváš ale od kon- jsem za první úkol uvařit na možnost zahrát na Moravě
Nemusím je přemlouvat, pro- ce dubna jezdí skoro každý akci pivo. Takže jsem uvařil v Klimkovicích na městských
tože ode mě brali pivo i před- víkend. On by sice z pohledu 500 litrů typického pšeničné- slavnostech. Jinak hraje-
tím. Co se týká restaurace Zlé
časy, to souvisí s charitativním
projektem Jiříkovo vidění. To
vymyslel Petr Kváš kvůli své-
mu kamarádovi, který přišel
o zrak a také je fanoušek piva.
Takže se sdružilo šest pivova-
rů, které na akci nazvané „tap
takeover“ představují své pivo
a výtěžek jde na pomoc Jirko-
vi. Tak vznikla vazba na Zlé
časy.
Kolik toho piva prodáte
v hospodě a kolik odve-
zete?
Já se přiznám, že to spočítané
nemám. Jen vařím. Petr Kváš
má ještě hospodu v Řenčích,
takže zavážíme dvanáctku
i tam.
Vaříte stejné pivo jako
předchozí sládek?
Předchozí sládek mi tu
nenechal receptury. Něco málo
jsem od něj zjistil, když jsme
se bavili o způsobu chmelení,
ale hodně dělám podle sebe.
Třeba ale do Marlene jsem
nezasáhl vůbec, i desítka Pře-
šek je původní. Přeštická jede- šéfa jezdit nemusel, zase má ho bavorského. Třetina šla do me na poutích, posvíceních
náctka je čistě podle mě, a co ale větší kontrolu nad tím, jak pražských hospod a zbytek a podobně. Hrál jsem v něko-
se týká dvanáctky Kiliána, tam se pivovar prezentuje. Kolikrát se vypil za víkend. Podle mě lika kapelách, to jsme jezdily
je to půl na půl. Pak tady vařím se stane, že vezmete brigádní- je škoda, že se to tady nepije, po celém světě, ale kvůli času
polotmavou třináctku Straká- ky a oni se v půlce festivalu protože historicky je pšeničné už jen v rockové kapele Tak
če, do které jsem sáhnul, a je opijí. Mimochodem jsem také pivo české pivo. O jeho nej- jo. Občas si někde v hospo-
světlejší, dřív byla moc tmavá. jeden ze spoluorganizátorů větší rozmach se zasloužil Petr dě zahraju na ukulele, to je
Zatím jsou ohlasy dobré, tak Pivního festivalu v Řevnicích Vok. nástroj, který se dá vzít všu-
u toho zůstanu. Ostatní spe- a Oktoberfestu v Cerhovicích. Proč jste začal vařit pi- de.
ciály, kromě Marlene, vařím Letos děláme 8. ročník v Řev- vo?
podle svých receptur. nicích a 4. ročník v Cerhovi- To bylo v době, kdy si vel- Živil jste se někdy mu-
cích a můžu říct, že už jsme se ké pivovary dělaly z lidí sran- zikou?
Speciály za babku s oběma zapsali na mapu piv- du. To, co servírovaly, bylo To ne, ale díky kapele, se
nebudou ních festivalů v republice. na hranici pitelnosti. Mluvím kterou jsem hrával staro-
V Přešticích jste Pivní o době před rokem 2000, to pražské a lidové písničky,
Jak se dělá zelené pivo, festival stihnul? byl strašný sešup. Velké pivo- jsem se dostal například do
co jste měli na Velikono- Zatím ne, takže se na to těším. vary měly naprostou dominan- Brazílie. Hráli jsme pro kra-
ce? My oba naše festivaly děláme ci, a dojížděly v tom, co zbylo jany i v oblasti rumunského
To je čistě přírodním bar- proto, abychom naučili lidi na po bolševikovi. Banátu, v Srbsku, v Chor-
vivem, což je výtažek ze různé pivní styly. Snažíme se Mluvíte o době, kde vatsku, třeba v Daruvaru je
zelených rostlin. Kdybych ukázat, že Plzeňský Prazdroj ještě neexistovaly malé velká česká menšina. Tam se
vařil opravdu zelené přírodní není to jediné pivo, které se dá pivovary? česky domluvíte úplně s pře-
pivo, tak to má dva neduhy. pít. Nějaké byly, ale málo. Obje- hledem, to bylo vždycky vel-
Zaprvé by musely být Veli- vily se Svijany, které přišly mi příjemné. To tenkrát ješ-
konoce hodně pozdě, abych Dojde i na pšeničné s pivem, které mělo chuť, bar- tě chyběl krajanům kontakt
stihl macerovat čerstvé zele- vu a vůni. Dokud vařily pivo s ryzí češtinou, a když jsme
né rostliny a vyždímat z nich Jaké chystáte změny tak, jak se vařit má, a nevařily spustili, tak z nich stříkaly
barvu. Druhá věc je, že by to v pivovaru? metodou HGB, tedy ředěním, emoce. Najednou slyšeli čis-
byl příšerný brčálník, který by Navázali jsme spolupráci se tak to bylo slušné. Jenže jak tou češtinu, kterou už zapo-
nikdo nechtěl pít. Z pohledu dvěma hospodami, které u nás začaly vařit ve velkém, tak mněli. Jazyk se u nich vyví-
marketingu by to nefungovalo, chtějí vařit svoje pivo, tak uvi- do toho sklouzly taky. Takže jel jinak. To byla obrovská
zvlášť když jsou lidé omáme- díme, jak to dopadne. Žádné jsem to zkusil krok po kro- zkušenost. U nás jsou všich-
ni dokonale zeleným pivem razantní změny neplánuji, ku, od základu, namačkat si ni Češi jenom, když se hra-
ze Starobrna, což je naprosto chtěl bych ale alespoň pří- slad, udělat vystírku, zkrátka je hokejové finále. My jsme
šílená chemie. Toho přírodně ležitostně vařit pro mě zajíma- poctivý technologický proces. takoví Češi nečeši, ale oni se
nikdy nedosáhnete. vé a pro spoustu lidí neznámé Vyzkoušel jsem si kvašení, úplně bijí do prsou hrdostí, že
Vaše speciály jsou dost druhy piva. Netvrdím, že se a tak jsem doma začínal vařit jsou Češi.
drahé, 0,4 litru stojí trefím do chuti každému, ale zhruba po dvaceti litrech. Máte v plánu se v Přeš-
kolem osmdesáti korun. zase mám výhodu, že nemusím ticích vydržet?
Na jednu stranu ano, ale cena uvařit celých 1000 litrů piva. Testování po domácku Rád bych, město se mi líbí,
je adekvátní. Speciály vaříme Můžu vařit limitované várky. oblíbil jsem si to tady. Když
na kvalitu, nikoliv na kvantitu. Existuje řada druhů piva, které Dneska si doma ještě se mi naskytla možnost, vařit
V ceně speciálů se promítají se tady nikdy nevařily. Třeba uvaříte pivo? tady pivo a nějakým způso-