Page 3 - Chytrý zpravodaj - Přeštice 05/2024
P. 3

PŘEŠTICKÉ NOVINY | KVĚTEN                                                                                                                      | 3


       Chtěl bych naučit lidi pít různé i neobvyklé typy piva



        Dokončení ze str. 1       drahé  suroviny.  V  první  řadě  rauchbier z nakuřovaného sla-  Pořád  si  vařím,  už  to  beru  bem  pomoct  Petrovi,  neváhal
        To  byl  dříve  případ  přeštic-  jsou  to  zahraniční  chmely,  du,  nebo  kyseláč,  který  nám  jako  zkušební  várku.  Vyla-  jsem ani vteřinu.
       kého pivovaru, který znali jen  které jsou výrazně dražší. Kilo  sem  dodával  Psychovar.  Teď  dím, co potřebuji, a pak tako-  (neprošlo korekturou)
       lidé z cesty na Šumavu. Tím, že  českého  chmele  stojí  zhruba  se chystám vařit svůj.   vé pivo uvařím v pivovaru ve
       pivovar nejezdil na žádné akce  500  až  600  korun,  zahranič-  Všiml  jsem  si  kyseláče  velkém.  Mám  malou  varnu,
       a nepropagoval se, tak to byl  ní  je  desetkrát  dražší.  Rozdíl  z Psychovaru. Jak často  kterou jsme si koupili se švag-
       typický restaurační pivovar. Já  je  také  v  použitém  množství.  tu prodáváte jiná piva?  rem a vaříme v prádelně. On
       jsem ale rovnou uvažoval tak,  V 1000 litrové várce na ležák   Výjimečně.  Není  to  kvůli  si  vaří  pro  sebe  klasiku  a  já
       že sice uvařím pivo pro restau-  použiji třeba dva až tři kilogra-  tomu, že bychom neměli vlast-  zkušební  várky.  Vodu  bere-
       raci, ale protože máme 21 tan-  my chmele. Naopak do várky  ní, ale souvisí to se zmíněným  me  z  kohoutku,  máme  dob-
       ků,  tak  budeme  samozřejmě  na  speciály  přidávám  třeba  projektem  Jiříkovo  vidění.  Já  rou z vápenců Českého krasu.
       prodávat i ven.            i deset kilogramů chmele, aby  bych chtěl uvařit pivo jako tře-  Akorát, že uvařit dvacet litrů
        Daří se to?               pivo vonělo.              ba rauchbier nebo altbier, což  trvá stejně dlouho jako uvařit
        V  tuhle  chvíli  dvakrát  do   Varna jede na plno?  je z mého pohledu velice zají-  tisíc litrů. Technologický pro-
       měsíce zavážíme Prahu. Vozím   Teď ano. Jsem tu každý den  mavý druh.           ces je stejný.
       do Galerie piva ve Vršovicích,  s  výjimkou  některých  víken-  To  se  tady  opravdu   Jste  také  muzikant,
       pivo  si  bere  Poctivej  výčep  dů. O pivo je potřeba se starat,  moc nepije.  hrajete  jinde  než  kolem
       v  Kobylisích,  Hospůdka  Do  pořád ho hlídat a měřit.    Na druhou stranu měl jsem  Cerhovic?
       Větru na Petřinách a Zlé časy   Jezdíte s pivem na piv-  velkou radost, když se tu slavi-  Hraju  jen  na  Berounsku,
       v Nuslích.                 ní festivaly?             lo 30 let spolupráce s partner-  nejezdím  moc  daleko  od
        Jak  je  přemluvíte,  aby   Vychází  to  tak  jednou  za  ským městem Nittenau. Dostal  domu.  Jednou  jsme  měli
       si koupili pivo z Přeštic?  měsíc. Petr Kváš ale od kon-  jsem  za  první  úkol  uvařit  na  možnost  zahrát  na  Moravě
        Nemusím je přemlouvat, pro-  ce  dubna  jezdí  skoro  každý  akci  pivo.  Takže  jsem  uvařil  v Klimkovicích na městských
       tože ode mě brali pivo i před-  víkend. On by sice z pohledu  500  litrů  typického  pšeničné-  slavnostech.   Jinak   hraje-
       tím. Co se týká restaurace Zlé
       časy, to souvisí s charitativním
       projektem Jiříkovo vidění. To
       vymyslel Petr Kváš kvůli své-
       mu  kamarádovi,  který  přišel
       o zrak a také je fanoušek piva.
       Takže se sdružilo šest pivova-
       rů, které na akci nazvané „tap
       takeover“ představují své pivo
       a výtěžek jde na pomoc Jirko-
       vi.  Tak  vznikla  vazba  na  Zlé
       časy.
        Kolik toho piva prodáte
       v hospodě a kolik odve-
       zete?
        Já se přiznám, že to spočítané
       nemám. Jen vařím. Petr Kváš
       má  ještě  hospodu  v  Řenčích,
       takže  zavážíme  dvanáctku
       i tam.
        Vaříte  stejné  pivo  jako
       předchozí sládek?
        Předchozí  sládek  mi  tu
       nenechal receptury. Něco málo
       jsem od něj zjistil, když jsme
       se bavili o způsobu chmelení,
       ale  hodně  dělám  podle  sebe.
       Třeba  ale  do  Marlene  jsem
       nezasáhl vůbec, i desítka Pře-
       šek je původní. Přeštická jede-  šéfa  jezdit  nemusel,  zase  má  ho bavorského. Třetina šla do   me  na  poutích,  posvíceních
       náctka je čistě podle mě, a co  ale větší kontrolu nad tím, jak  pražských  hospod  a  zbytek   a podobně. Hrál jsem v něko-
       se týká dvanáctky Kiliána, tam  se pivovar prezentuje. Kolikrát  se vypil za víkend. Podle mě   lika kapelách, to jsme jezdily
       je to půl na půl. Pak tady vařím  se stane, že vezmete brigádní-  je škoda, že se to tady nepije,   po celém světě, ale kvůli času
       polotmavou  třináctku  Straká-  ky  a  oni  se  v  půlce  festivalu  protože historicky je pšeničné   už jen v rockové kapele Tak
       če, do které jsem sáhnul, a je  opijí.  Mimochodem jsem také  pivo  české  pivo.  O  jeho  nej-  jo.  Občas  si  někde  v  hospo-
       světlejší, dřív byla moc tmavá.  jeden  ze  spoluorganizátorů  větší rozmach se zasloužil Petr   dě  zahraju  na  ukulele,  to  je
       Zatím  jsou  ohlasy  dobré,  tak  Pivního festivalu v Řevnicích  Vok.           nástroj, který se dá vzít všu-
       u  toho  zůstanu.  Ostatní  spe-  a Oktoberfestu v Cerhovicích.   Proč jste začal vařit pi-  de.
       ciály,  kromě  Marlene,  vařím  Letos děláme 8. ročník v Řev-  vo?
       podle svých receptur.      nicích a 4. ročník v Cerhovi-  To bylo v době, kdy si vel-  Živil jste se někdy mu-
                                  cích a můžu říct, že už jsme se  ké pivovary dělaly z lidí sran-  zikou?
       Speciály za babku          s oběma zapsali na mapu piv-  du.  To,  co  servírovaly,  bylo   To  ne,  ale  díky  kapele,  se
       nebudou                    ních festivalů v republice.  na  hranici  pitelnosti.  Mluvím   kterou  jsem  hrával  staro-
                                   V  Přešticích  jste  Pivní  o  době  před  rokem  2000,  to   pražské  a  lidové  písničky,
        Jak se dělá zelené pivo,  festival stihnul?         byl strašný sešup. Velké pivo-  jsem  se  dostal  například  do
       co jste měli na Velikono-   Zatím ne, takže se na to těším.  vary měly naprostou dominan-  Brazílie. Hráli jsme pro kra-
       ce?                        My oba naše festivaly děláme  ci, a dojížděly v tom, co zbylo   jany  i  v  oblasti  rumunského
        To  je  čistě  přírodním  bar-  proto, abychom naučili lidi na  po bolševikovi.  Banátu,  v  Srbsku,  v  Chor-
       vivem,  což  je  výtažek  ze  různé pivní styly. Snažíme se   Mluvíte  o  době,  kde   vatsku,  třeba  v  Daruvaru  je
       zelených  rostlin.  Kdybych  ukázat,  že  Plzeňský  Prazdroj  ještě  neexistovaly  malé   velká česká menšina. Tam se
       vařil  opravdu  zelené  přírodní  není to jediné pivo, které se dá  pivovary?   česky domluvíte úplně s pře-
       pivo,  tak  to  má  dva  neduhy.  pít.                 Nějaké byly, ale málo. Obje-  hledem, to bylo vždycky vel-
       Zaprvé  by  musely  být  Veli-                       vily  se  Svijany,  které  přišly   mi příjemné. To tenkrát ješ-
       konoce  hodně  pozdě,  abych   Dojde i na pšeničné   s pivem, které mělo chuť, bar-  tě  chyběl  krajanům  kontakt
       stihl  macerovat  čerstvé  zele-                     vu a vůni. Dokud vařily pivo   s ryzí češtinou, a když jsme
       né rostliny a vyždímat z nich   Jaké  chystáte  změny  tak, jak se vařit má, a nevařily   spustili,  tak  z  nich  stříkaly
       barvu. Druhá věc je, že by to  v pivovaru?           metodou HGB, tedy ředěním,   emoce. Najednou slyšeli čis-
       byl příšerný brčálník, který by   Navázali  jsme  spolupráci  se  tak  to  bylo  slušné.  Jenže  jak   tou  češtinu,  kterou  už  zapo-
       nikdo  nechtěl  pít.  Z  pohledu  dvěma hospodami, které u nás  začaly  vařit  ve  velkém,  tak   mněli. Jazyk se u nich vyví-
       marketingu by to nefungovalo,  chtějí vařit svoje pivo, tak uvi-  do  toho  sklouzly  taky.  Takže   jel  jinak.  To  byla  obrovská
       zvlášť když jsou lidé omáme-  díme,  jak  to  dopadne.  Žádné  jsem  to  zkusil  krok  po  kro-  zkušenost. U nás jsou všich-
       ni  dokonale  zeleným  pivem  razantní  změny  neplánuji,  ku,  od  základu,  namačkat  si   ni  Češi  jenom,  když  se  hra-
       ze  Starobrna,  což  je  naprosto  chtěl  bych  ale  alespoň  pří-  slad,  udělat  vystírku,  zkrátka  je hokejové finále. My jsme
       šílená  chemie.  Toho  přírodně  ležitostně vařit pro mě zajíma-  poctivý technologický proces.  takoví Češi nečeši, ale oni se
       nikdy nedosáhnete.         vé a pro spoustu lidí neznámé  Vyzkoušel  jsem  si  kvašení,  úplně bijí do prsou hrdostí, že
        Vaše speciály jsou dost  druhy  piva.  Netvrdím,  že  se  a tak jsem doma začínal vařit  jsou Češi.
       drahé,  0,4  litru  stojí  trefím  do  chuti  každému,  ale  zhruba po dvaceti litrech.  Máte v plánu se v Přeš-
       kolem osmdesáti korun.     zase mám výhodu, že nemusím                          ticích vydržet?
        Na jednu stranu ano, ale cena  uvařit  celých  1000  litrů  piva.   Testování po domácku  Rád  bych,  město  se  mi  líbí,
       je adekvátní. Speciály vaříme  Můžu  vařit  limitované  várky.                  oblíbil  jsem  si  to  tady.  Když
       na kvalitu, nikoliv na kvantitu.  Existuje řada druhů piva, které   Dneska  si  doma  ještě  se mi naskytla možnost, vařit
       V  ceně  speciálů  se  promítají  se tady nikdy nevařily. Třeba  uvaříte pivo?  tady  pivo  a  nějakým  způso-
   1   2   3   4   5   6   7   8