Page 27 - Chytrý zpravodaj - Praha 3 05/2022
P. 27
Zelenina pěstovaná Phil Shoenfelt,
hudebník/musician
s láskou Gastronom — Jak to vidí
Pokud byste měli rádi na talíři zeleninu,
která chutná po slunci, zajděte na trhy na
Jiřáku. U stánku rodiny Jakubcových vám ji
nabídnou Milan a Lenka.
Praha ve mně zanechala dojem už během
mé návštěvy v roce 1992 a okamžitě jsem
si ji oblíbil. V roce 1994 jsem tu pak měl hu-
dební turné, přičemž poslední koncert byl
U Vystřelenýho oka. Právě tam jsem potkal
ženu, která je nyní mou manželkou. Ona je
také hlavním důvodem, proč jsem se přestě-
hoval z Londýna do Prahy. Na Praze 3 bydlíme
od roku 1997 a já náš společný život miluju.
Líbí se mi demografický mix Žižkova a neoká-
zalá energie toho místa. Připomíná mi londýn-
skou čtvrť Notting Hill Gate v 70. letech nebo
newyorskou Lower East Side v 80. letech. Na
rozdíl od nich se ale Žižkov nestal enklávou
celebrit a bankéřů. Je to místo, které stojí
Text Nic není vzdálenější pravdě než romantické představy o země- oběma nohama na zemi a dává mi svobodu
Lenka Jakubcová Stejné iluze jsem měla i já, když jsem se před deseti lety při- že ztrácím kontakt sám se sebou. Spojené
dělat hudbu a psát knihy, aniž bych měl pocit,
dělství jako o krásném zeleném poli plném báječné zeleniny.
království dnes vnímám spíš jako cizí zemi.
dala k manželovi Milanovi, jehož rodina hospodařila na polích
V některých ohledech je to, jako bych na
v Nedomicích už na začátku 20. století.
se tu ale cítím jako doma. Tohle místo se hodí
Její historie byla v podstatě stejná jako všech farmářů na Žižkově uvízl coby pozůstatek z jiné éry. Jinak
Mělnicku — po pádu komunismu se jim vrátila naprosto vyčer- k mé identitě i pocitu, kým jsem, a nemyslím
paná půda. Jakubcovým ale nechyběla chuť ani síla jít ve sto- si, že bych odsud někdy odešel.
pách předků, a tak začali pěstovat znovu vlastníma rukama kva-
litní českou zeleninu a také ji prodávat na farmářských trzích. Prague had left an impression on me from
Postupně se nám podařilo dokázat, že ty trochu křivé mrkvičky, my visit in 1992 and I liked the place immedi-
menší rajčátka, ohnutá okurka a zelené bylinky voní a chutnají ately. Also I did a tour here in 1994, and a final
po skutečném slunci. Dnes umíme vypěstovat dokonce melou- gig was at U Vystřelenýho oka. It was at this
ny, které se mohou kvalitou měřit s těmi italskými. event I met the woman who is now my wife.
She is the main reason I moved to Prague
Přejeme si, aby lidé cítili z každého kousku naší zeleniny vůni from London. We have lived in Prague 3 since
země, ale i péči, s níž ji pěstujeme. Snažíme se, aby se nau- 1997, and I love our life together here. I like
čili kupovat kvalitu a aby se vrátili i k zelenině našich před- the demographic mix of Žižkov and the unpre-
ků — k ředkvi, kapustě, různým druhům cibule, brambor a řepy tentious energy of the place. It reminds me
a hlavně k zeleným bylinkám, které doprovázely zahrádky našich of Notting Hill Gate in London in the 1970s, or
babiček od nepaměti. Právě s takovou zeleninou se můžete the Lower East Side of NYC in the 1980s. But
seznámit na našich webových stránkách zdravizpole.cz i face- unlike those places, it hasn’t become an en-
booku Zelenina pěstovaná s láskou — Jakubcovi. Najdete tu clave of celebrities and bankers. It has its feet
i zajímavé recepty — například ten, jak připravit atraktivní po- planted firmly on the ground, and it gives me
krm z přebytků. the freedom to make music and write books
without feeling that I’m losing touch with
Pokud vám zbyla zeleninová polévka s kousky, rozmixujte ji, při- myself. The UK is like a foreign land to me
dejte dvě vejce, půl šálku strouhaného sýra, půl šálku kousků these days. In some ways I’m stranded here,
šunky, dvě lžičky kypřicího prášku a zahustěte špaldovou, hra- a relic from another era. But in other ways
chovou nebo čočkovou moukou. Podle chuti můžete přidat i sůl, I feel perfectly at home in Žižkov. It fits with
pepř a bylinky. Pak vymažete formu na muffinky a do každé for- my identity, my sense of who I am, and I can’t
mičky dejte dvě lžíce směsi. Pečte 25 až 30 minut na 180 °C. see myself ever leaving.
— 27