Page 27 - Chytrý zpravodaj - Praha 3 05/2022
P. 27

Zelenina pěstovaná                                               Phil Shoenfelt,

                                                                        hudebník/musician
       s láskou                                                                                                      Gastronom — Jak to vidí




       Pokud byste měli rádi na talíři zeleninu,
       která chutná po slunci, zajděte na trhy na
       Jiřáku. U stánku rodiny Jakubcových vám ji
       nabídnou Milan a Lenka.















                                                                            Praha ve mně zanechala dojem už během
                                                                            mé návštěvy v roce 1992 a okamžitě jsem
                                                                            si ji oblíbil. V roce 1994 jsem tu pak měl hu-
                                                                            dební turné, přičemž poslední koncert byl
                                                                            U Vystřelenýho oka. Právě tam jsem potkal
                                                                            ženu, která je nyní mou manželkou. Ona je
                                                                            také hlavním důvodem, proč jsem se přestě-
                                                                            hoval z Londýna do Prahy. Na Praze 3 bydlíme
                                                                            od roku 1997 a já náš společný život miluju.
                                                                            Líbí se mi demografický mix Žižkova a neoká-
                                                                            zalá energie toho místa. Připomíná mi londýn-
                                                                            skou čtvrť Notting Hill Gate v 70. letech nebo
                                                                            newyorskou Lower East Side v 80. letech. Na
                                                                            rozdíl od nich se ale Žižkov nestal enklávou
                                                                            celebrit a bankéřů. Je to místo, které stojí
        Text      Nic není vzdálenější pravdě než romantické představy o země-  oběma nohama na zemi a dává mi svobodu
          Lenka Jakubcová  Stejné iluze jsem měla i já, když jsem se před deseti lety při-  že ztrácím kontakt sám se sebou. Spojené
                                                                            dělat hudbu a psát knihy, aniž bych měl pocit,
                  dělství jako o krásném zeleném poli plném báječné zeleniny.
                                                                            království dnes vnímám spíš jako cizí zemi.
                  dala k manželovi Milanovi, jehož rodina hospodařila na polích
                                                                            V některých ohledech je to, jako bych na
                  v Nedomicích už na začátku 20. století.
                                                                            se tu ale cítím jako doma. Tohle místo se hodí
                  Její historie byla v podstatě stejná jako všech farmářů na   Žižkově uvízl coby pozůstatek z jiné éry. Jinak
                  Mělnicku — po pádu komunismu se jim vrátila naprosto vyčer-  k mé identitě i pocitu, kým jsem, a nemyslím
                  paná půda. Jakubcovým ale nechyběla chuť ani síla jít ve sto-  si, že bych odsud někdy odešel.
                  pách předků, a tak začali pěstovat znovu vlastníma rukama kva-
                  litní českou zeleninu a také ji prodávat na farmářských trzích.   Prague had left an impression on me from
                  Postupně se nám podařilo dokázat, že ty trochu křivé mrkvičky,   my visit in 1992 and I liked the place immedi-
                  menší rajčátka, ohnutá okurka a zelené bylinky voní a chutnají   ately. Also I did a tour here in 1994, and a final
                  po skutečném slunci. Dnes umíme vypěstovat dokonce melou-  gig was at U Vystřelenýho oka. It was at this
                  ny, které se mohou kvalitou měřit s těmi italskými.       event I met the woman who is now my wife.
                                                                            She is the main reason I moved to Prague
                  Přejeme si, aby lidé cítili z každého kousku naší zeleniny vůni   from London. We have lived in Prague 3 since
                  země, ale i péči, s níž ji pěstujeme. Snažíme se, aby se nau-  1997, and I love our life together here. I like
                  čili kupovat kvalitu a aby se vrátili i k zelenině našich před-  the demographic mix of Žižkov and the unpre-
                  ků — k ředkvi, kapustě, různým druhům cibule, brambor a řepy   tentious energy of the place. It reminds me
                  a hlavně k zeleným bylinkám, které doprovázely zahrádky našich   of Notting Hill Gate in London in the 1970s, or
                  babiček od nepaměti. Právě s takovou zeleninou se můžete   the Lower East Side of NYC in the 1980s. But
                  seznámit na našich webových stránkách zdravizpole.cz i face-  unlike those places, it hasn’t become an en-
                  booku Zelenina pěstovaná s láskou — Jakubcovi. Najdete tu   clave of celebrities and bankers. It has its feet
                  i zajímavé recepty — například ten, jak připravit atraktivní po-  planted firmly on the ground, and it gives me
                  krm z přebytků.                                           the freedom to make music and write books
                                                                            without feeling that I’m losing touch with
                  Pokud vám zbyla zeleninová polévka s kousky, rozmixujte ji, při-  myself. The UK is like a foreign land to me
                  dejte dvě vejce, půl šálku strouhaného sýra, půl šálku kousků   these days. In some ways I’m stranded here,
                  šunky, dvě lžičky kypřicího prášku a zahustěte špaldovou, hra-  a relic from another era. But in other ways
                  chovou nebo čočkovou moukou. Podle chuti můžete přidat i sůl,   I feel perfectly at home in Žižkov. It fits with
                  pepř a bylinky. Pak vymažete formu na muffinky a do každé for-  my identity, my sense of who I am, and I can’t
                  mičky dejte dvě lžíce směsi. Pečte 25 až 30 minut na 180 °C.   see myself ever leaving.
                                                                                                                     — 27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32