Page 26 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 06/2025
P. 26
6/2025
TRADICE A ZVYKY
O chlebu, lidové zvyky a pověry
Dobrý a chutný chléb v domácnosti byl vždy
chloubou každé hospodyně. Péci chléb doma bylo
zakořeněným zvykem hlavně na venkově. Zvyky
a pověry spojené s chlebem má každý kraj své,
avšak pořekadlo: „Kdo se nesrovnává s chlebem,
nesrovnává se s lidmi, ani s Bohem“, se říkává ve
všech krajích. Srovnat se s chlebem, znamenalo
to ukrojit rovný krajíc, aby byl všude stejně sil-
ný. Chléb jako dárce života a zdraví byl středem
zájmu lidové pranostiky a např. se věří, že chléb
pečený na Velký pátek zapuzuje deště po celý
rok a ty neškodí obilí. Podle některých pranostik
se nemá péci chléb v pondělí a ve středu. Někde
udělají před prvním zakrojením nožem do chleba
jeden až tři křížky. Téměř všude se ještě dnes ne-
dovoluje dětem krájet chléb, neboť se říká, že si
na něj nedovedou vydělat. Když se chleba láme,
ruší přátelství. Kdo jí skrojky (patky) od chleba, na
toho se smějí děvčata. V dávných dobách většinou
na vesnicích, když hořela chalupa nebo statek,
pamatovalo se na záchranu chleba, aby nenastal Postup přípravy
Pečící mísu vymažeme sádlem. Připravené
zmatek. Nabízím recept na domácí chléb pečený
mouky nasypeme do velké mísy, přidáme cukr, sůl,
v troubě.
ocet, kmín, vlažnou vodu, a nakonec i rozdrobe-
né droždí. Všechno uhněteme vařečkou a rukou
Recept na domácí chléb bochánek těsta ještě dobře prohněteme. Těsto
musí být tužší, ale přesto se na ruku mírně lepí.
Těsto:
Je-li to nutné, přidáme během hnětení trošku
100 g žitné chlebové mouky
hladké mouky. Hotové těsto v míse zakryjeme
50 g pšeničné chlebové mouky utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Vál po-
380 g hladké mouky sypeme moukou, na něj vyškrábneme vykynuté
těsto. Lehce ho roztáhneme, jednu stranu vezme-
1/2 lžičky cukru
me do prstů, potáhneme a přeložíme přes těsto.
2 rovné lžičky soli Stejným způsobem těsto přeložíme ještě z dalších
1 lžíce octa 3-4 stran, až vznikne balíček těsta. Do pečicí mísy
1 lžička drceného kmínu uložíme balíček tak, že zohýbaná část bude dole,
přikryjeme víkem a necháme 30-45 minut kynout.
1 lžička celého kmínu
Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut na 200
380 ml vlažné vody °C (těsto má pěkně narůst a nahoře popraskat).
21 g čerstvé droždí Poté dopečeme bez víka 20 minut, dozlatova.
Upečený chleba vyndáme z trouby i mísy, jemně
Dále: potřeme kůrku vodou a přikryjeme utěrkou, do-
sádlo na vymazání skleněné zapékací mísy (nebo kud nevychladne.
hrnce) Dobrou chuť!
mouka na podsypání těsta Mgr. Jana Radová
26

