Page 26 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 06/2025
P. 26

6/2025
        TRADICE A ZVYKY






                              O chlebu, lidové zvyky a pověry


          Dobrý a chutný chléb v domácnosti byl vždy
        chloubou každé hospodyně. Péci chléb doma bylo
        zakořeněným  zvykem  hlavně  na  venkově.  Zvyky
        a  pověry  spojené  s  chlebem  má  každý  kraj  své,
        avšak pořekadlo: „Kdo se nesrovnává s chlebem,
        nesrovnává se s lidmi, ani s Bohem“, se říkává ve
        všech  krajích.  Srovnat  se  s  chlebem,  znamenalo
        to  ukrojit  rovný  krajíc,  aby  byl  všude  stejně  sil-
        ný. Chléb jako dárce života a zdraví byl středem
        zájmu lidové pranostiky a např. se věří, že chléb
        pečený  na  Velký  pátek  zapuzuje  deště  po  celý
        rok a ty neškodí obilí. Podle některých pranostik
        se nemá péci chléb v pondělí a ve středu. Někde
        udělají před prvním zakrojením nožem do chleba
        jeden až tři křížky. Téměř všude se ještě dnes ne-
        dovoluje dětem krájet chléb, neboť se říká, že si
        na něj nedovedou vydělat. Když se chleba láme,
        ruší přátelství. Kdo jí skrojky (patky) od chleba, na
        toho se smějí děvčata. V dávných dobách většinou
        na  vesnicích,  když  hořela  chalupa  nebo  statek,
        pamatovalo se na záchranu chleba, aby nenastal   Postup přípravy
                                                    Pečící  mísu  vymažeme  sádlem.  Připravené
        zmatek. Nabízím recept na domácí chléb pečený
                                                 mouky nasypeme do velké mísy, přidáme cukr, sůl,
        v troubě.
                                                 ocet, kmín, vlažnou vodu, a nakonec i rozdrobe-
                                                 né droždí. Všechno uhněteme vařečkou a rukou
        Recept na domácí chléb                   bochánek  těsta  ještě  dobře  prohněteme.  Těsto
                                                 musí být tužší, ale přesto se na ruku mírně lepí.
        Těsto:
                                                 Je-li  to  nutné,  přidáme  během  hnětení  trošku
        100 g žitné chlebové mouky
                                                 hladké  mouky.  Hotové  těsto  v  míse  zakryjeme
        50 g pšeničné chlebové mouky             utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Vál po-
        380 g hladké mouky                       sypeme  moukou,  na  něj  vyškrábneme  vykynuté
                                                 těsto. Lehce ho roztáhneme, jednu stranu vezme-
        1/2 lžičky cukru
                                                 me do prstů, potáhneme a přeložíme přes těsto.
        2 rovné lžičky soli                      Stejným způsobem těsto přeložíme ještě z dalších
        1 lžíce octa                             3-4 stran, až vznikne balíček těsta. Do pečicí mísy
        1 lžička drceného kmínu                  uložíme balíček tak, že zohýbaná část bude dole,
                                                 přikryjeme víkem a necháme 30-45 minut kynout.
        1 lžička celého kmínu
                                                 Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut na 200
        380 ml vlažné vody                       °C (těsto má pěkně narůst a nahoře popraskat).
        21 g čerstvé droždí                      Poté  dopečeme  bez  víka  20  minut,  dozlatova.
                                                 Upečený chleba vyndáme z trouby i mísy, jemně
        Dále:                                    potřeme kůrku vodou a přikryjeme utěrkou, do-
        sádlo na vymazání skleněné zapékací mísy (nebo   kud nevychladne.
        hrnce)                                      Dobrou chuť!
        mouka na podsypání těsta                                          Mgr. Jana Radová
                                               26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31