Page 31 - Chytrý zpravodaj - Palovice č. 2 2022
P. 31

2/2022
        HOlky v akci





        V  dnešním  vydání  se  za-                              ři.  Svačit  je  dle  odborníků
        měříme  na  svačinu.  Zdravá                            rozhodně  moudré,  můžete
        svačina  dodá  v  dopoledním  ale                     tak  předejít  mlsání  a  přejídání.
        i  odpoledním  čase  mnoho  energie.               To  napomůže  i  k  udržení  optimální
        Doplní  potřebné  kalorie  do  té  doby,  než  si   hmotnosti. Hladovění mezi jídly ničemu ne-
        pochutnáte  na  vydatném  obědě  anebo  veče-  přispěje, právě naopak.



                                    makové řezy s jablkem


        Ingredience:                             Postup:
        4 vejce                                  Troubu předehřejeme na 170 °C. U všech 4 vajec
                                                 oddělte  žloutky  od  bílků.  Žloutky  dejte  do  mísy
        200 g mletého máku                       a přimíchejte k nim mák, tvaroh, jablka, med, prá-
        200 g tvarohu                            šek do pečiva a špetku soli. Z bílku vyšlehejte tuhý
                                                 sníh  a  opatrně  ho  do  těsta  vmíchejte.  Připravte
        300 g jablek (nastrouhaných nahrubo)
                                                 plech (20 cm x 20 cm), vyložte jej pečícím papírem
        4 lžíce datlového cukru                  a těsto na něj špachtlí přendejte, povrch uhlaďte
                                                 a plech přemístěte do trouby. Pečte cca 55-60 mi-
        2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
                                                 nut při 160-170 °C. Vychlazené můžeme podávat
        Sůl, horká čokoláda na posypáni          se zlatým mlékem.


                               kurkumové mléko (zlaté mléko)


        Ingredience:
        1 hrnek mléka (živočišného nebo jiného rostlinného)
        2 polévkové lžíce čerstvé kurkumy (nebo 1 lžička
        mleté sušené)
        ½ lžičky skořice
        špetka cayennského nebo černého pepře
        1 lžíce medu
        1 lžička ghí (přepuštěné máslo) či panenského ko-
        kosového oleje

        Postup:
        Do hrnce přidejte mléko, koření a ghí (či panenský
        kokosový olej) a přiveďte pozvolna k varu. Něko-
        lik minut nechte probublávat na mírném plamení
        až se směs rozvoní, občas promíchejte. Skrz sít-
        ko přeceďte a nechte zchladnout na teplotu, kdy
        bude nápoj příjemně pitelný. Přidejte med či dat-
        lový sirup dle chuti. Posypte skořicí.
        Užijte si blahodárné účinky zlatého elixíru!
                                               31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36