Page 31 - Chytrý zpravodaj - Palovice č. 2 2022
P. 31
2/2022
HOlky v akci
V dnešním vydání se za- ři. Svačit je dle odborníků
měříme na svačinu. Zdravá rozhodně moudré, můžete
svačina dodá v dopoledním ale tak předejít mlsání a přejídání.
i odpoledním čase mnoho energie. To napomůže i k udržení optimální
Doplní potřebné kalorie do té doby, než si hmotnosti. Hladovění mezi jídly ničemu ne-
pochutnáte na vydatném obědě anebo veče- přispěje, právě naopak.
makové řezy s jablkem
Ingredience: Postup:
4 vejce Troubu předehřejeme na 170 °C. U všech 4 vajec
oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do mísy
200 g mletého máku a přimíchejte k nim mák, tvaroh, jablka, med, prá-
200 g tvarohu šek do pečiva a špetku soli. Z bílku vyšlehejte tuhý
sníh a opatrně ho do těsta vmíchejte. Připravte
300 g jablek (nastrouhaných nahrubo)
plech (20 cm x 20 cm), vyložte jej pečícím papírem
4 lžíce datlového cukru a těsto na něj špachtlí přendejte, povrch uhlaďte
a plech přemístěte do trouby. Pečte cca 55-60 mi-
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
nut při 160-170 °C. Vychlazené můžeme podávat
Sůl, horká čokoláda na posypáni se zlatým mlékem.
kurkumové mléko (zlaté mléko)
Ingredience:
1 hrnek mléka (živočišného nebo jiného rostlinného)
2 polévkové lžíce čerstvé kurkumy (nebo 1 lžička
mleté sušené)
½ lžičky skořice
špetka cayennského nebo černého pepře
1 lžíce medu
1 lžička ghí (přepuštěné máslo) či panenského ko-
kosového oleje
Postup:
Do hrnce přidejte mléko, koření a ghí (či panenský
kokosový olej) a přiveďte pozvolna k varu. Něko-
lik minut nechte probublávat na mírném plamení
až se směs rozvoní, občas promíchejte. Skrz sít-
ko přeceďte a nechte zchladnout na teplotu, kdy
bude nápoj příjemně pitelný. Přidejte med či dat-
lový sirup dle chuti. Posypte skořicí.
Užijte si blahodárné účinky zlatého elixíru!
31