Page 54 - Chytrý zpravodaj - Palkovice 01/2025
P. 54
1/2025
taJenka
Slezské, lašské a valašské jídlo
Znáte jídla slezské, lašské a valašské kuchyně? Víte jak se jim krajové říká a z čeho se připravují?
Své znalosti si můžete vyzkoušet v dnešní tajence.
1. V nedalekém městečku se prodává perník stočený do kornoutku. Jak se této specialitě říká?
2. Jak se jmenuje salát připravený ve Slezsku z polníčku ve sladkokyselém nálevu se špekem?
3. Jak se říká polévce připravené ze starého opečeného chleba, slaniny, cibule a mrkve?
4. Jak se říká buchtě upečené z kyšky?
5. Co je základní ingrediencí v krajovém jídle zvaném škračky?
6. Jakou pomůcku potřebujete v kuchyni k míchání polévek a omáček?
7. Jak se na Valašsku říká zelné polévce?
8. Co je to frgál?
9. Jak se nazývají na Valašsku placky z kynutého těsta s brynzou nebo se zakysanou smetanou a koprem?
10. Omáčka dělaná z povidel a sušeného ovoce.
11. Se zelím a uzeninou se na Valašsku připravují bramborové…(doplňte). Jedná se o obdobu slovenských halušek.
12. Jaká je základní ingredience při přípravě pokrmu zvaném stryky?
13. Co je na valašsku základem trnkové omáčky? 16
14. Co se skrývá pod názvem slezského jídla gryzek? 1
15. Jak se říká bílé klobáse zapečené v chlebovém těstě?
16. Valašský pokrm z pohanky, brambor a masa.
3 2
5 12
4 10
13 10 4
1 13 8 7
17 9 12
11
8 5 14
16
6 6 15
11
2
7 15
14 9 3
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Vyluštěnou tajenku můžete zasílat na e-mail: mmertova@palkovice.cz do 5.3.2025.
Správná odpověď minulé tajenky je: ADVENTNÍ VĚNEC. Výhercem drobné ceny je Dana Brudná.
54