Page 10 - Chytrý zpravodaj - Louny 01/2022
P. 10
10 MADE IN LOUNY ZLOUN • ZPRAVODAJ MĚSTA LOUNY
TĚŠÍ NÁS BIO KVALITA Z EKOLOGICKY
KONTROLOVANÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ
říkají v moštárně, kterou hrdě můžeme označit za „naši“
V objektu ve Vladimírské ulici na jižní straně Loun sídlí Moštárna Louny.
O rozhovor nejen o jejich aktuálních produktech jsme požádali spolumajitelku firmy Eriku Myšíkovou.
Můžete pro čtenáře shrnout historii lounské moštárny?
Firma jako taková vznikla v roce 1993 a věnovala se obchodu
s místním ovocem (sady, zahrádky) pro průmyslové zpraco-
vání. Od roku 2012 vyrábíme mošty a ovocné pálenky, formou
pěstitelského pálení a v roce 2018 jsme přidali výrobu prv-
ního českého cideru z čerstvých jablek pod obchodní znač-
kou Mad Apple cider.
Jaký sortiment provázel počátky moštárny a co jej tvoří dnes?
V Moštárně realizujeme celoroční činnost. Tedy jak služby pro
zákazníky, kdy zpracováváme jejich úrodu, a to jak na mošty,
tak i na pálenku, toto probíhá především od konce léta a končí
počátkem jara s posledním pálením. Vedle této služby vyrábí
Moštárna i vlastní mošty, pod svojí obchodní značkou, a to
v širokém sortimentu druhů a chutí. Hlavní zásadou moštárny krajinou, zažívá rozmach, tak ale i třeba mícháním místního
je to, aby naše mošty svému zákazníkovi něco přinesly, tedy jablečného moštu s exotickým mangem a maracujou. Opět ale
pasterizujeme opravdu velmi šetrně (nepřehříváme), aby v na- vždy z čerstvého ovoce, žádné koncentráty atd. Proč – protože
šich moštech zůstalo maximum možných prospěšných látek to po nás zákazníci chtěli, a to především v gastro segmentu,
- vitamínů, minerálních látek a dalších… a naprosto vážně to trvalo několik let, než jsme se k tomuto
Sortiment moštů se postupně upravoval a spíše rozšiřoval – za- kroku odhodlali, jelikož jsme místní moštárna, žádný nad-
čínalo se od klasického jablka a hrušky a dnes máme již v na- národní koncern. Přesto ale musíme uznat, že nám tyto dva
bídce, jak i určité druhy v BIO kvalitě z ekologicky kontrolo- exotické druhy přinesly jen samé kladné ohlasy.
vaného zemědělství, kdy tento způsob hospodaření s místní
Na který výrobek jste obzvláště pyšní?
Ivan Myšík, jednatel firmy Velmi dobré recenze máme na jablko čiré, jablko/rakytník,
ale i třeba na jablko/mango a také na náš cider.
Kde se můžeme s vašimi výrobky setkat?
S našimi mošty se můžete setkat po celé republice. Jako pří-
klad zde uvedu některé naše obchodní partnery - Billa, Scuk,
Rohlík, Košík, Sklizeno a další…
Co chystáte na letošní sezonu?
Máme v moštech již velmi širokou nabídku, která je plně do-
stačující, možná až moc. Letos chystáme první stáčení Mad
Apple Cideru z dubových sudů, který v těchto dubových su-
dech zraje od listopadu 2020 – ano, musí v sudech zrát 18
měsíců. Půjde o Bariq ale opravdový bariq, žádné louhování
pilin, rychlostaření atd…
Co vy sama máte z této nabídky nejraději?
Z důvodu záruky kvality musíme mošt před stáčením vždy
ochutnávat, ale přiznám se, že jinak již piji spíše vodu…
Děkujeme za rozhovor a přejeme úspěšnou sezonu a stále spo-
kojenější odběratele. dP