Page 11 - Chytrý zpravodaj - Moravany číslo 3 2021
P. 11

Kaf eeklatsch, včelařské okénko


     KAFFEEKLATSCH-STAMMTISCH
     (německá konverzace)

     Po delší covidové pauze jsme se opět začali scházet
     na našich pravidelných schůzkách a německy jsme
     mezitím nezapomněli!
     Termíny našich nejbližších německých konverzací
     v restauraci v Moravanské rychtě jsou následující:
     3. 11., 24. 11. a vánoční večírek bude 22. 12. 2021.   A pokud by se našlo ještě pár odvážlivců, tak se
                                       budeme určitě těšit!
     Od ledna se  budeme zase pravidelně setkávat
     poslední středu v měsíci v 19:00 hod v restauraci   Pro bližší informace volejte, pište na tel.:
     v Moravanské rychtě.              774 999 268
                                       Michaela Buchbergerová

    Podzimní práce včelaře
    Včelí úly během léta vydaly své medové bohatství,   Plodování matky se omezuje, a tak nastává vhodný
    ale stáčením medu včelař nekončí. Včeličky je třeba   čas na léčbu a prevenci především proti smrtelné
    zakrmit, přeléčit, zkrátka nachystat na zimování.   varoáze. Používá se kyselina mravenčí, Gabon,
    Proto je podzim jedním z nejdůležitějších období   Varidol. Léčí se od 1. 8. do 10. 12. Léčení může
    včelařova roku.                    probíhat ještě i při teplotě -5 °C.
    Protože včelaři pracovitým včelkám odebírají med –   Když není kolem včelek tolik práce, včelaři mají často
    tedy jejich potravu na zimu, musejí ho nahradit   prostor na zpracování vosku. Vosk zpravidla vytavují,
    přikrmováním cukerným sirupem v poměru tři díly   vyčistí a dále zpracovávají. Při zpracování horkou
    cukru a dva díly vody. Včelky by měly být takzvaně   vodou se vosk taví v nerezových nádobách, kde
    zakrmené do konce srpna, aby měly čas si vypěstovat   z vosku vznikne řídká kaše. Z povrchu lázně ji pak
    zimní včely. Dlouhověké zimní včely mají v sobě   včelař sbírá do tkaniny a následně vylisuje, nebo
    proti letním krátkověkým včelám mnoho tukových   odstředí. Klasickou variantou je zpracování vosku
    polštářků v hrudní části, které jsou součástí svalů.   párou na pařácích. Po prohřátí odteče vosk spodní
    Umožňují jim přežití zimy a delší život než mají letní   částí. Po takovém zpracování se z vosku nejčastěji
    včelky.                            lisují mezistěny, které se zataví do rámků a poté
                                       vkládají do úlu, kde tvoří základ plástů a včelky si
    V říjnu je třeba snížit česno (maximální výška 7 mm)   na nich už jenom dostaví buňky. Častým
    česnovou vložkou, nebo vložit mřížku a ochránit   zpracováním včelího vosku je výroba svíček.
    včelstvo před hlodavci, kteří dokáží zničit
    mnoho zásobních plástů a ohrozit celé zimující   Podzimní měsíce jsou obdobím, kdy si začínáme
    včelstvo.                          uvědomovat klid, do kterého přechází včelky. V září
                                       úl zavři, říkávali předkové, ale pro včelaře práce
    Včely s příchodem chladných dnů a ještě   nekončí.
    chladnějších nocí začínají „nacvičovat“ chomáč,    redakce
    který obklopí královnu i s potravou, a v tomto útvaru
    přečkají celou zimu. Na okraji chomáče jsou k sobě
    včelky natěsnané tělíčko na tělíčko, aby zabránily
    úniku tepla. Matka je naopak považována
    za nejcennějšího člena společenstva, proto je stále
    uprostřed chomáče, v teple a v bezpečí. Ostatní
    včelky si svá místa průběžně vyměňují a střídají se
    od středu ke kraji a zase zpátky.
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16