Page 19 - Chytrý zpravodaj - Studénka DUBEN 2021
P. 19

duben 2021                                         čtenáři

           PYL – NEVŠEDNÍ DAR PŘÍRODY ZPRACOVANÝ VČELAMI


           Pyl pro nás lidi není jen nepříjemná                                  V menším množství se v něm vysky-
           součást jara, pyl zpracovaný včelami                                  tuje také draslík, hořčík, chlor, měď,
           má své výživové hodnoty se spous-                                     kobalt, křemík a sodík. Díky přítom-
           tou  blahodárných  účinků  na  lidský                                 nosti nenasycených mastných kyse-
           organismus.  Často  se  setkáváme                                     lin,  aminokyselin  a  nepřebernému
           s označením pyl květový, který dále                                   množství  vitamínů  dokáže  udržet
           dělíme na pyl rouskovaný a pyl per-                                   zdravou pokožku a sliznice, podporu-
           ga.                                                                   je růst vlasů a výrazně se podílí také
                                                          Perga v plástu         na tvorbě krvinek a udržuje propust-
           Rouskovaný pyl je pyl sebraný vče-                                    nost cév a pomáhá i při dalších ob-
           lami před zpracováním v úle. Perga  mléčné  kvašení  (konzervace  stej-  tížích. Zejména pyl perga podporuje
           je květový pyl, který je dále  přepra-  ně  jako  u  siláže  nebo  zelí),  během  organizmus k rychlé obnově duševní
           cován  včelami  přímo  v  úle. Analýzy  něhož  vznikají  v  pylu  další  důležité  a  fyzické  síly,  zvláště  v  rekonvales-
           dokazují  nepostradatelné  aminoky-  substance. Vlivem včelí práce vzniká  cenci  po  vyčerpávajících  chorobách
           seliny, stopové prvky, enzymy a řadu  z práškového pylu z květin pyl rous-  a po operacích.
           potřebných živin. Všechny tyto látky  kovaný a následně pyl perga (obr. 2).
           jsou  biologicky  vyvážené  a  působí  Celý  tento  náročný  řetězec  dělají  A jak se pyl používá?
           synergicky  (společně,  doplňují  se).  včelky proto, aby jim pyl dlouho vy-  Pyl lze konzumovat klasicky po lžič-
           Perga je o více než 50 % účinnější  držel.  Pyl  v  tomto  stavu  je  nazýván  kách  bez  nutnosti  jakékoliv  úpravy.
           než květový pyl rouskovaný a nevy-  jako „včelí chléb“, konzervovaná bíl-  Je  doporučováno  jej  konzumovat
           volává alergické reakce.           kovina, bez které by včely nedokáza-  v množství 1 až 3 lžiček denně, při-
                                              ly vůbec přežít.                   čemž dětem a při prevenci je dopo-
                                                                                 ručována poloviční dávka. Pokud tr-
                                              Včelaři  mohou  získat  pyl  rouskova-  píte nízkým tlakem, je ideální užívat
                                              ný  pomocí  tzv.  pylochytu  umístěné-  jej na noc.
                                              ho  u  česna  (vstupu  do  úlu),  kde  je
                                              pyl  včelám  odebírán  přímo  z  noži-  Pyl lze konzumovat i tak, že jej kla-
                                              ček a padá do sběrné nádoby. Ten-  sicky zapijete například vodou nebo
                                              to hydroskopický pyl je potřeba z úlu  studeným čajem, případně zamíchá-
                                              pravidelně odebírat, čistit a sušit.  te do jogurtu nebo medu. Nesmíte jej
                                                                                 však přimíchávat do žádných tepelně
                                              Získávat  pyl  perga  je  daleko  nároč-  zpracovaných pokrmů, rychle se tím
           Včela s rouskovým pylem na zadních nohách  nější a využívají se k tomu dva způ-  ztrácejí  vitamíny.  Používání  je  pak
                                              soby.  Buď  jej  z  jednotlivých  buněk  výslovně  zakázáno  při  onemocnění
           Včelky  při  sběru  jednotlivá  zrníčka  plástu získáme pomocí vypichovátka,  ledvin,  nádorových  onemocněních
           pylu  rostlin  zpracovávají  do  rousků.  nebo celé plásty vkládáme do mraz-  a první 3 měsíce těhotenství.
           To  jsou  často  pozorované  pylové  ničky.  Tam  se  vosk  stane  křehkým,
           „bochánky“  upevněné  na  zadních  snadno se rozdrolí a pyl lze sesbírat.  V našem okolí neznám včelaře, který
           nožkách včel. Včely létají z květu na                                 by pyl svých včel přímo nabízel. Nic-
           květ, přičemž se na chloupcích jejich  Jedno  včelstvo  za  rok  spotřebuje  méně pyl je běžně dostupný v nabíd-
           kožíšků zachycují drobná zrnka pylu.  25 až 40 kg pylu. Ten je do úlu dopra-  ce  různých  internetových  obchodů,
           Včely  k  sebranému  pylu  přidávají  vován mladými včelkami o stáří 15 až  obchůdků  se  zdravou  výživou,  vče-
           obsah medného váčku a svých žláz  17 dní. Jedna včela dokáže za den  lařskými potřebami a produkty nebo
           a tzv. tlačítkem jej pěchují do košíč-  nasbírat pouhých 30 až 50 mg pylu,  na trzích.
           ků  na  zadních  nohách  a  tvoří  z  něj  takže nasbírat přes 25 kg je opravdu
           rousky (obr. 1). Ty pak nosí do úlu,  náročný proces.                 Ing. Pavla Dostálová
           kde probíhá další zpracování. Úlové                                   Včelařský spolek Poodří
           včely  přidávají  další  výměšky  svých  V květovém pylu najdeme obrovské
           žláz, pyl pěchují hlavičkami do plás-  množství  bílkovin,  železa,  kalcia
           tů.  V  tomto  stavu  následně  začíná  nebo třeba fosforu.

           FOTBALOVÁ SPORTOVNÍ VÝZVA!!!



           Doba pro kolektivní sportování nám sice nepřeje, ale vedení našeho fotbalového klubu vyhlásilo 19. února pro všech-
           ny členy sportovní výzvu. Úkolem bylo do 15. března zaslat záznam z jakékoli sportovní aktivity delší než 2 km a při-
           dat nějakou hezkou nebo zajímavou fotografii. Ze všech došlých aktiv byli rukou pana starosty vylosováni tři výherci,
           kdy každý obdržel jeden dárkový poukaz na občerstvení do jedné z místních studéneckých restaurací.

           Přestože se v téměř měsíčním období trvání soutěže vystřídala snad všechna roční období, sportovci se nezalekli

                                                                                                                 19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24