Page 19 - Chytrý zpravodaj - Studénka DUBEN 2021
P. 19
duben 2021 čtenáři
PYL – NEVŠEDNÍ DAR PŘÍRODY ZPRACOVANÝ VČELAMI
Pyl pro nás lidi není jen nepříjemná V menším množství se v něm vysky-
součást jara, pyl zpracovaný včelami tuje také draslík, hořčík, chlor, měď,
má své výživové hodnoty se spous- kobalt, křemík a sodík. Díky přítom-
tou blahodárných účinků na lidský nosti nenasycených mastných kyse-
organismus. Často se setkáváme lin, aminokyselin a nepřebernému
s označením pyl květový, který dále množství vitamínů dokáže udržet
dělíme na pyl rouskovaný a pyl per- zdravou pokožku a sliznice, podporu-
ga. je růst vlasů a výrazně se podílí také
Perga v plástu na tvorbě krvinek a udržuje propust-
Rouskovaný pyl je pyl sebraný vče- nost cév a pomáhá i při dalších ob-
lami před zpracováním v úle. Perga mléčné kvašení (konzervace stej- tížích. Zejména pyl perga podporuje
je květový pyl, který je dále přepra- ně jako u siláže nebo zelí), během organizmus k rychlé obnově duševní
cován včelami přímo v úle. Analýzy něhož vznikají v pylu další důležité a fyzické síly, zvláště v rekonvales-
dokazují nepostradatelné aminoky- substance. Vlivem včelí práce vzniká cenci po vyčerpávajících chorobách
seliny, stopové prvky, enzymy a řadu z práškového pylu z květin pyl rous- a po operacích.
potřebných živin. Všechny tyto látky kovaný a následně pyl perga (obr. 2).
jsou biologicky vyvážené a působí Celý tento náročný řetězec dělají A jak se pyl používá?
synergicky (společně, doplňují se). včelky proto, aby jim pyl dlouho vy- Pyl lze konzumovat klasicky po lžič-
Perga je o více než 50 % účinnější držel. Pyl v tomto stavu je nazýván kách bez nutnosti jakékoliv úpravy.
než květový pyl rouskovaný a nevy- jako „včelí chléb“, konzervovaná bíl- Je doporučováno jej konzumovat
volává alergické reakce. kovina, bez které by včely nedokáza- v množství 1 až 3 lžiček denně, při-
ly vůbec přežít. čemž dětem a při prevenci je dopo-
ručována poloviční dávka. Pokud tr-
Včelaři mohou získat pyl rouskova- píte nízkým tlakem, je ideální užívat
ný pomocí tzv. pylochytu umístěné- jej na noc.
ho u česna (vstupu do úlu), kde je
pyl včelám odebírán přímo z noži- Pyl lze konzumovat i tak, že jej kla-
ček a padá do sběrné nádoby. Ten- sicky zapijete například vodou nebo
to hydroskopický pyl je potřeba z úlu studeným čajem, případně zamíchá-
pravidelně odebírat, čistit a sušit. te do jogurtu nebo medu. Nesmíte jej
však přimíchávat do žádných tepelně
Získávat pyl perga je daleko nároč- zpracovaných pokrmů, rychle se tím
Včela s rouskovým pylem na zadních nohách nější a využívají se k tomu dva způ- ztrácejí vitamíny. Používání je pak
soby. Buď jej z jednotlivých buněk výslovně zakázáno při onemocnění
Včelky při sběru jednotlivá zrníčka plástu získáme pomocí vypichovátka, ledvin, nádorových onemocněních
pylu rostlin zpracovávají do rousků. nebo celé plásty vkládáme do mraz- a první 3 měsíce těhotenství.
To jsou často pozorované pylové ničky. Tam se vosk stane křehkým,
„bochánky“ upevněné na zadních snadno se rozdrolí a pyl lze sesbírat. V našem okolí neznám včelaře, který
nožkách včel. Včely létají z květu na by pyl svých včel přímo nabízel. Nic-
květ, přičemž se na chloupcích jejich Jedno včelstvo za rok spotřebuje méně pyl je běžně dostupný v nabíd-
kožíšků zachycují drobná zrnka pylu. 25 až 40 kg pylu. Ten je do úlu dopra- ce různých internetových obchodů,
Včely k sebranému pylu přidávají vován mladými včelkami o stáří 15 až obchůdků se zdravou výživou, vče-
obsah medného váčku a svých žláz 17 dní. Jedna včela dokáže za den lařskými potřebami a produkty nebo
a tzv. tlačítkem jej pěchují do košíč- nasbírat pouhých 30 až 50 mg pylu, na trzích.
ků na zadních nohách a tvoří z něj takže nasbírat přes 25 kg je opravdu
rousky (obr. 1). Ty pak nosí do úlu, náročný proces. Ing. Pavla Dostálová
kde probíhá další zpracování. Úlové Včelařský spolek Poodří
včely přidávají další výměšky svých V květovém pylu najdeme obrovské
žláz, pyl pěchují hlavičkami do plás- množství bílkovin, železa, kalcia
tů. V tomto stavu následně začíná nebo třeba fosforu.
FOTBALOVÁ SPORTOVNÍ VÝZVA!!!
Doba pro kolektivní sportování nám sice nepřeje, ale vedení našeho fotbalového klubu vyhlásilo 19. února pro všech-
ny členy sportovní výzvu. Úkolem bylo do 15. března zaslat záznam z jakékoli sportovní aktivity delší než 2 km a při-
dat nějakou hezkou nebo zajímavou fotografii. Ze všech došlých aktiv byli rukou pana starosty vylosováni tři výherci,
kdy každý obdržel jeden dárkový poukaz na občerstvení do jedné z místních studéneckých restaurací.
Přestože se v téměř měsíčním období trvání soutěže vystřídala snad všechna roční období, sportovci se nezalekli
19