Page 4 - Chytrý zpravodaj - Slavičín 06/2025
P. 4
V letním kině zazní lidová hudba z Evropy. Folklorní přehlídka
„S písničkú do Slavičína“ přivítá hosty ze Srbska, Polska, Slovenska i Moravy
V neděli 8. června bude letní kino ve Slavi- cích z Evropy nabídne divákům nezapomenu- V 15.30 hodin proběhne kuchařská show,
číně místem dějiště pořadu S písničkú do Sla- telný zážitek a zajímavou ukázku rozmanitého a po ní v 16 hodin uvítáme na pódiu členy UNS
vičína, který nabídne jedinečnou podívanou pojetí folkloru v Evropě. Zaplanjski Vez ze Srbska, kteří představí tra-
na taneční a hudební soubory z hned několika Přehlídka začne ve 14 hodin vystoupe- diční srbské tance a písně z oblasti západního
zemí. Zajímavý kulturní program doplní festival ním dětského pěveckého sboru Laštověnka Balkánu, známé svou energií a temperamen-
jídla s možností různých ochutnávek a dvěma ze Štítné nad Vláří, který přednese písně věr- tem. Následně, v 16.30 hodin, začne vystoupe-
komentovanými kuchařskými ukázkami. né národopisné oblasti jižního Valašska. Poté, ní tanečníků a hudebníků ZPiT Bychlewianka
Bohužel program letošní přehlídky mu- od 14.30 hodin, vystoupí slovenský folklor- z Polska, kteří přivezou polský folklor s pestrý-
sel projít drobnou změnou. Původně ohláše- ní soubor Orgonina, jenž představí lidové tan- mi kroji a melodickými písněmi.
né soubory z Turecka a Ekvádoru se akce ne- ce a zvyky východního Slovenska. Od 15 hodin V 17 hodin začne druhý vstup kuchařské
zúčastní kvůli problémům s vízovým řízením, bude patřit rozlehlé pódium letního kina folk- show. Po ní bude domácí scénu reprezentovat
které se nepodařilo včas vyřešit. Pořadate- lornímu souboru MFS Světlovánek a cimbálo- cimbálová muzika Slavičan, která bude k po-
lé Světlovského bálu, kteří akci spolupořádají, vé muzice Sedmička, kteří dorazí z nedalekých slechu i tanci hrát po zbytek podvečera.
však i přesto věří, že pestrá sestava účinkují- Bojkovic. Městské infocentrum Slavičín
Kuchař Pavel představí ve Slavičíně jídla inspirovaná dáš,“ dodává Pavel. Také připomíná, že v jedno-
duchosti je síla. „Není to nic složitého – jen kva-
uhroveckou kuchařkou „Recepty starých matěrí”. litní suroviny, trochu času a kus srdce. A lidi to
V rámci festivalu jídla se ve Slavičíně nebu- tam taky.“ Dalším tradičním pokrmem bude va- poznají. Často mi návštěvníci říkají, že to chut-
de jen ochutnávat, ale také vzpomínat na sta- řená pohanka, omaštěná sádlem a přelitá kré- ná jako od babičky. A to je pro mě ta nejlepší
ré pokrmy, které tvořily základ jídelníčku našich mem z brynzy nebo tvarohu a smetany. „Dnes pochvala.“ V areálu letního kina budou moct
předků. se pohanka moc nevaří, ale když se navrch dá návštěvníci ochutnat typická jídla také od dal-
Kuchyně chudších regionů v minulosti běž- trochu restované cibulky a slaniny, jídlo je hoto- ších kuchařů a hospodyněk ze slovenského Uh-
ně zahrnovala recepty z brambor, zelí a luště- vé,“ říká Pavel. rovce.
nin. „Fazolovou polévku jsme doma vždycky Dezert budou na festivalu jídla ve Slavičíně Akce se koná v rámci projektu Uhrovec – Sla-
vařili ve velkém hrnci,“ vzpomíná Pavel. „Fazo- představovat lokše – tenké nasucho opeče- vičín: 60 let spolu.
le se namáčely den předem, aby změkly a byly né placky z bramborového těsta. „Připravuji je Městské infocentrum Slavičín
lépe stravitelné. S trochou majoránky a smeta- na sladko s povidly a mákem, na slano se zelím
ny vznikla vydatná a výživná polévka. Když byl i třeba i kouskem uzeného. Vždycky říkám, že je
po ruce kousek klobásy nebo uzeného, šlo to
to takové jídlo z komory: co tam najdeš, to při-
4