Page 4 - Chytrý zpravodaj - Slavičín 06/2025
P. 4

V letním kině zazní lidová hudba z Evropy. Folklorní přehlídka
       „S písničkú do Slavičína“ přivítá hosty ze Srbska, Polska, Slovenska i Moravy

        V neděli 8. června bude letní kino ve Slavi-  cích z Evropy nabídne divákům nezapomenu-  V  15.30  hodin  proběhne  kuchařská show,
       číně místem dějiště pořadu S písničkú do Sla-  telný zážitek a zajímavou ukázku rozmanitého  a po ní v 16 hodin uvítáme na pódiu členy UNS
       vičína, který nabídne  jedinečnou podívanou   pojetí folkloru v Evropě.    Zaplanjski Vez ze Srbska, kteří představí tra-
       na taneční a hudební soubory z hned několika   Přehlídka začne ve  14 hodin vystoupe-  diční srbské tance a písně z oblasti západního
       zemí. Zajímavý kulturní program doplní festival   ním dětského  pěveckého sboru Laštověnka  Balkánu, známé svou energií a temperamen-
       jídla s možností různých ochutnávek a dvěma   ze Štítné nad Vláří, který přednese písně věr-  tem. Následně, v 16.30 hodin, začne vystoupe-
       komentovanými kuchařskými ukázkami.  né národopisné oblasti jižního Valašska. Poté,  ní tanečníků a hudebníků ZPiT Bychlewianka
        Bohužel program letošní přehlídky mu-  od  14.30 hodin, vystoupí slovenský  folklor-  z Polska, kteří přivezou polský folklor s pestrý-
       sel projít drobnou změnou. Původně ohláše-  ní soubor Orgonina, jenž představí lidové tan-  mi kroji a melodickými písněmi.
       né soubory z Turecka a Ekvádoru se akce ne-  ce a zvyky východního Slovenska. Od 15 hodin  V  17 hodin začne druhý vstup kuchařské
       zúčastní kvůli problémům s vízovým řízením,   bude patřit rozlehlé pódium letního kina folk-  show. Po ní bude domácí scénu reprezentovat
       které se nepodařilo včas vyřešit. Pořadate-  lornímu souboru MFS Světlovánek a cimbálo-  cimbálová muzika Slavičan, která bude k po-
       lé Světlovského bálu, kteří akci spolupořádají,  vé muzice Sedmička, kteří dorazí z nedalekých  slechu i tanci hrát po zbytek podvečera.
       však i přesto věří, že pestrá sestava účinkují-  Bojkovic.                            Městské infocentrum Slavičín

















































       Kuchař Pavel představí ve Slavičíně jídla inspirovaná                      dáš,“ dodává Pavel. Také připomíná, že v jedno-
                                                                                  duchosti je síla. „Není to nic složitého – jen kva-
       uhroveckou kuchařkou „Recepty starých matěrí”.                             litní suroviny, trochu času a kus srdce. A lidi to

        V rámci festivalu jídla se ve Slavičíně nebu-  tam taky.“ Dalším tradičním pokrmem bude va-  poznají. Často mi návštěvníci říkají, že to chut-
       de jen ochutnávat, ale také vzpomínat na sta-  řená pohanka, omaštěná sádlem a přelitá kré-  ná jako od babičky. A to je pro mě ta nejlepší
       ré pokrmy, které tvořily základ jídelníčku našich  mem z brynzy nebo tvarohu a smetany. „Dnes   pochvala.“ V  areálu letního kina budou moct
       předků.                              se pohanka moc nevaří, ale když se navrch dá  návštěvníci ochutnat typická jídla také od dal-
        Kuchyně chudších regionů v minulosti běž-  trochu restované cibulky a slaniny, jídlo je hoto-  ších kuchařů a hospodyněk ze slovenského Uh-
       ně zahrnovala recepty z brambor, zelí a luště-  vé,“ říká Pavel.           rovce.
       nin.  „Fazolovou polévku  jsme doma vždycky   Dezert budou na festivalu jídla ve Slavičíně   Akce se koná v rámci projektu Uhrovec – Sla-
       vařili ve velkém hrnci,“ vzpomíná Pavel. „Fazo-  představovat  lokše – tenké nasucho opeče-  vičín: 60 let spolu.
       le se namáčely den předem, aby změkly a byly   né placky z bramborového těsta. „Připravuji je   Městské infocentrum Slavičín
       lépe stravitelné. S trochou majoránky a smeta-  na sladko s povidly a mákem, na slano se zelím
       ny vznikla vydatná a výživná polévka. Když byl   i třeba i kouskem uzeného. Vždycky říkám, že je
       po ruce kousek klobásy nebo uzeného, šlo to
                                            to takové jídlo z komory: co tam najdeš, to při-
       4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9