Page 23 - Chytrý zpravodaj - Markvartovice 02/2025
P. 23
2
V ýletníč ek / Rec Markvartovický zpravodaj 2025
Spolková činnostepty od Hanky
Výlet k vodopádu
Po nevlídném zimním období konečně přišlo jaro,
které vybízí k procházkám. Příjemné teploty, slu-
níčko a zpěv ptáků, to vše nás láká ven objevovat
a prozkoumávat, co nového si pro nás příroda
přichystala.
Naše velmi oblíbená místa, kam se při procházkách rádi vracíme,
je široké okolí Hlučínského jezera. K těmto místům bezesporu patří
Kozmické ptačí louky, nebo třeba okolí Loděnice v Děhylově. Nedáv-
no jsem se právě směrem k Loděnici chtěli s dětmi vydat. Když jsem
se ale dívala, kam přesně půjdeme, objevila jsem na mapách jedno
zajímavé místo. Přesně na druhou stranu přes cestu od Loděnice,
směrem na Jilešovice se má nacházet vodopád v lomu Trhůvka. Vo-
dopád, tady na Hlučínsku? To jsme museli prozkoumat!
Auto jsme nechali zaparkované u Děhylovské železniční stanice jiném místě. Skály a pod nimi malá chatová osada, kterou uzavírala
a vydali jsme se po zelené turistické značce směrem na Jilešovice. slepá ulice, na jejímž konci opravdu z vrcholku skalní stěny stékal
Po několika desítkách metrů nám stezka nabídla pohled na kouzel- pramínek vody do malého jezírka pod ním. No úplná pohádka, však
nou krajinu okolních rybníků. Lesní cestou jsme pak dále stoupali se této osadě i původnímu lomu také tak říkalo – Pohádka.
nahoru, kde se nám mezi stromy nabídl pohled na Hlučínské jezero. Stezka, kterou jsme se k vodopádu vydali, je celkem terénově nároč-
Po pravé straně jsme objevili vyšlapanou pěšinu do mladého buko- ná, ale velmi zajímavá. Ke stejnému cíli ale pohodlně dojdete i v pří-
vého porostu a tou jsme se vydali dolů. Klesání bylo dost strmé, ale padě, že se vydáte po cestě podél řeky Opavy.
ani to nás neodradilo pokračovat v cestě, na jejímž konci se před
námi objevila skalní stěna. Jako bychom najednou byli na úplně Text a foto: Hana Janošová
Pomazánka z červené čočky
co potřebuji: Postup:
• 100 g červené čočky Čočku uvařím dle návodu do měkka.
Trvá to jen pár minut, červená čočka je
• 100 g eidamu na strouhání
hned hotová. Pokud v čočce zbyla něja-
• 1 menší mrkev ká přebytečná tekutina, přecedím ji po-
• 2 stroužky česneku mocí cedníku a čočku nechám vychlad-
• pažitku nout. V míse smíchám pomazánkové
máslo s utřeným česnekem, najemno
• kelímek pomazánkového másla
nastrouhaným sýrem a mrkví, přidám
• sůl, pepř čočku, vše osolím a opepřím a nakonec
přidám nakrájenou pažitku.
Text a foto: Hana Janošová
23